10 tips för att umgås blyg och blyga husdjurråttor

10 tips för att umgås blyg och blyga husdjurråttor

Råttor är naturligt vänliga och nyfikna djur och, hanteras regelbundet från några dagar gamla, har vanligtvis inga problem med att binda med sina ägare. Det är därför jag rekommenderar att man antar babyråttor från en ansedd uppfödare eller en välskött räddningsskull.

Råttor som föds upp kommersiellt i massa får emellertid inte den här hanteringen och kan uppleva flera stressande händelser (för tidig separering från sin mor, transport till en butik, separation från syskon) vid mycket ung ålder. I sitt nya hem, överväldigad av världen och nervösa för människor, kan de vara motvilliga att komma ut från boet eller hanteras. På samma sätt, medan de flesta räddningsråttor är absoluta sötsaker och gör utmärkta husdjur, har en andel beteendeproblem som härrör från dålig hantering eller tidigare trauma.

Följaktligen kan råttaägare behöva binda med ett husdjur som är nervös, flyktig, rädd eller till och med aggressiv. Här är mina 10 bästa tips om hur man socialiserar råttor.

Innehållsförteckning

# 1 Identifiera problemet – och kom ihåg att det inte är råttans fel

Hjälper blyga och blyga råttor att slappna av

Råttor kan vara nervösa av många skäl. Enligt min erfarenhet är problemen nedan de vanligaste, men kom ihåg att varje råtta är unik och problem kan kombineras, så detta är inte en enkel kryssruta!

Brist på hantering tidigt i livet

Dessa råttor är i allmänhet intresserade av människor, men saknar förtroende för att gå hela vägen med att hanteras. De kan närma sig en hand för att sniffa den, men springa sedan bort och kasta fram och tillbaka när intresse och rädsla tävlar. De kan väl tippa om de tvingas till en läskig situation (t.ex. plockas upp oavsiktligt eller backas upp i ett hörn), men är i allmänhet inte aktivt aggressiva.

Dålig hantering eller trauma

Dessa råttor visar liknande tecken som ovan, men är i allmänhet mer rädda. De kan ha specifika rädslautlösare associerade med deras trauma som höga ljud, händer i buren, beröring, barns röster, lukten av andra djur eller "skrämmande" ljud som rasslande ljud. Vissa kommer att visa nervöst intresse för människor, men andra kommer att gömma sig när du är i närheten. De kan bita hårt om de plockas upp eller hörnas, och om de är väldigt rädda, kan de attackera i förväg om händerna kommer nära dem.

Hormonalt beteende

Till skillnad från tron ​​orsakar hormonella problem hos råttor inte bara aggression. De kan också orsaka stressat eller rädsla beteende kring hantering eller andra råttor. Dessa problem ses oftast hos oönskade pojkar över 3 månader gamla och kan förekomma hos råttor som var glada och självsäkra som spädbarn. Även om jag använder förtroendeutbildningsteknikerna nedan på dessa råttor, om jag är ganska säker på att hormoner är involverade, kastrerar jag dem. Neutering är alltid ett personligt beslut eftersom det innebär ett litet riskelement. Jag tycker dock att det är bättre än att råtta stressas av sina hormoner i flera månader.

Stressande miljö

Även väl uppfödda och välhanterade råttor kan bli rädda om de hålls i en stressig miljö. Råttor är ganska bombtäta mot vardagsljuden i familjelivet – mina samarbete lyckligtvis med vakuum, människor som kommer och går, hög musik, och under den covid lockdown, många webex-möten (de gick med i några av dem). Det finns dock vissa situationer som kan stressa råttor. Som för mig till …

# 2 Se till att de befinner sig i en icke-stressande miljö

Så, vad räknas som en stressig miljö för en råtta? En stor fråga är att vara utanför . Att leva inuti ett ordentligt isolerat och säkert skjul är en sak, att vara utsatt för elementen och rovdjur utan skydd bortom burstängerna är en helt annan. Det finns en anledning till att vilda djur har starka flyreflexer – det beror på att den stora naturen är en läskig plats för ett litet pälsdjur. Råttor i en bur kanske inte äts, men de vet inte det, särskilt när de kan höra fåglar, luktar ormar, och den lokala katten bestämmer sig för att sova i buren.

Inomhus bör vara mindre stressande, men det finns fortfarande några potentiella triggers. En stor är naturliga rovdjur som har tillgång till buren. Jag ser inlägg på sociala medier om hur ett husdjurråttor är "dominerande" över en katt eller hund – men den attackerande eller dominerande handling som verkar ytligt söt eller underhållande är ett stressrespons av råtta. Det är ett naturligt rovdjur som får sitt försvar först. Att hålla råttor i ett annat rum än andra djur är en bra idé, även om det större djuret är tränat att ignorera dem.

En annan avtryckare är ultraljudsbrus , som kan ges ut några glödlampor och elektronisk utrustning, och även saker som rockar. Generellt vill jag vana mina råttor till ljud eftersom det gynnar dem att bli vana. Men när en råtta redan är stressad eller traumatiserad kan en tystare miljö vara till hjälp.

# 3 Råttor behöver vänner

Råttor är sociala djur som behöver vänner av sin egen art

Jag har skrivit tidigare om min lilla pojke Ridcully som anlände hit i ett ganska nervöst tillstånd efter att ha levt obehandlat i en yttre bur. Att träffa nya råttavänner vände sin värld om ett par timmar. Även om det är viktigt att alltid introducera nya råttor noggrant, se till att ingen skadas, är råttor sociala djur och får mycket säkerhet från att ha sällskap av sin egen art.

# 4 Presenterar din lukt

Nerviskt beteende hos råttor härrör till stor del från rädsla för det okända – de vet inte instinktivt att du är en säker person. Ett sätt att komma igång är att ge dem sängkläder som luktar dig. Råttor känner igen sina människor genom en kombination av lukt och ljud, men de associerar också boet med säkerhet. Att kombinera de två, din lukt och deras bo, hjälper till att främja idén om att du är säker. Jag bär ofta en gammal t-shirt och använder den sedan (otvättad!) Som en hängmatta, eller så lite fleece och kökshandduk i min tröja i en timme innan jag lägger dem i buren.

# 5 Mat inte fingrar

En annan känsla som är värd att utnyttja när förtroendeutbildning är smak. Det finns en anledning till att mat behandlar upp så ofta som förstärkning i all djurträning! Det finns emellertid några specifika saker att tänka på med råttor.

Råttor äter inte om de inte känner sig säkra – en vild råtta som stannar för ett mellanmål ute i det fria tenderar att bli mat själva. Så även om bitar av mat som frön eller nötter gör fina belöningar, uppmuntrar de inte en råtta att tillbringa mer tid med dig – en nervös råtta kommer direkt tillbaka till deras dolda hål. Den bästa maten för förtroendeutbildning är något slurpigt på en sked – jag använder babymat, yoghurt, gröt, mosad avokado eller fisksmörgås pasta. Jag lägger skeden i dörren till råttans säkra utrymme och låter dem äta den på sin egen tid medan jag pratar med dem. Jag flyttar skeden lite längre ut varje dag tills råttan har vant sig vid idén att komma till dörren till buret för att behandla dem. En liknande metod kan användas för att övertyga dem att komma ut ur buren och klättra på mig.

Varför använder jag en sked, inte mina fingrar? Tja, jag använder fingrarna i de senare stadierna, när jag vet att råttan inte kommer att bita. Att tillhandahålla en slarvig mat som yoghurt på ett finger är ett bra sätt att lita på att träna en icke-aggressiv råtta, eftersom det uppmuntrar dem att slicka och groom dig, vilket är en del av processen att bli deras betrodda följeslagare. Men tills jag känner till en råtta, och alltid för all mat som går in i deras sängar eller säkra platser, använder jag en sked. Till och med några mycket tama och vänliga råttor kommer att nippa fingrar som förekommer i deras bo.

# 6 Scoop, grepp inte – och kom ihåg att faran kommer från ovan

Hantering av blyga råttor

Förtroendeutbildning handlar om att få råttorna att känna sig trygga, och att fatta en råtta eller plocka upp dem ovanifrån oväntat kan lätt larma dem. Detta är särskilt fallet om de har misshandlats och tagits, pressats eller skadats tidigare. Ett bättre sätt att närma sig en nervös råtta är att skopa dem nedifrån och låta dem sitta mot din kropp. Se alltid till att råttans vikt stöds säkert och ta aldrig upp dem i svansen .

Jag berättar alltid för en råtta att jag är där genom att prata med dem innan jag närmar mig med min hand, och jag försöker närma mig nedifrån eller från sidan, röra dem kort på sidan eller tillbaka innan jag närmar mig huvudet och (antar att de inte är en biter) och erbjuder min hand att sniffa innan jag hanterar dem.

# 7 Ibland är det bäst att vara händer av

Alla husdjurråttor måste i slutändan kunna tolerera en minimal mängd hantering för att möjliggöra medicinsk undersökning och välfärdskontroller. Men det betyder inte att vi behöver starta förtroendeutbildning genom att försöka ta upp en nervös råtta. Ofta tycker jag att råttor är rädda för eller aggressiva mot händerna, men kommer säkert och frivilligt att snifta min arm eller ben. Ibland klättrar de till och med på det ganska frivilligt så länge jag håller stilla, och det är en viktig del som lär mig att känna sig trygg runt mig. När en råtta har klättrat på min arm är det relativt lätt att vagga dem mot mitt bröst, bygga upp hanterings tolerans och ett band utan att föra de läskiga händerna i den.

# 8 Ge dolda hål, men på dina villkor

Alla rädda djur vill gömma sig bort. Vissa människor förespråkar att tvinga en råtta i det fria genom att ta bort var som helst de kan gömma sig i buren. Men jag känner att detta ökar deras stress genom att förhindra det naturliga beteende som de använder för att känna sig säkra. Jag ser alltid till att en råtta har någonstans att gömma … men jag ser också till att det är ett bulthål som jag kan hantera. Bra alternativ är korta längder av PVC-rör och små kartonger – något som är lätt att plocka upp och ta ut buret, råtta och allt. Det är alltid en bra idé att välja något som också passar i en bärare.

Det fina med det bärbara hålrummet är att det kan ge råttor ett välbekant säkert utrymme för att utforska deras mänskliga eller lekplats. Råttors naturliga nyfikenhet kommer att uppmuntra dem att slå ut näsorna och åtminstone sniffa åt denna nya miljö, som är ytterligare ett steg mot bekanta.

# 9 Gleden av morgonrockar

Du har övertalat din råtta att klättra på dig eller låta dig plocka upp dem. Vad är nästa steg i att göra dig själv till ett säkert utrymme för den här nervösa lilla varelsen? Svaret är en stor bekväm morgonrock (tröjor och cardigans fungerar också). En klänning är lätt att gräva i från alla vinklar – en råtta kan gå ner i nacken, upp i ärmarna eller i fickorna. Det är ett bekvämt ställe att gömma sig när livet blir skrämmande, men samtidigt är det en säker plats som är lindad runt ägaren, som återigen associerar människan med säkerhet. Så fort jag kan plocka upp en nervös råtta, tar jag alltid på mig min klänning och slår dem ner på min framsida.

# 10 Det är ok att gå långsamt

Hur en råtta svarar på förtroendeutbildning är mycket individuellt. Vissa råd föreslår att tvinga takten, baserat på idén att råttor inte kan känna sig rädda mer än en viss tid, vanligtvis citerade på några minuter. Detta kan fungera för råttor som helt enkelt inte kan hanteras, men baserat på min räddningsupplevelse skulle jag aldrig prova detta med allvarligt traumatiserade djur. Jag föredrar mycket att gå i en hastighet som råtta är bekväm med . Jag skjuter fram dag för dag, tar mycket tid att göra förtroendeutbildning, att sitta vid buren och prata med råtta. Det kan ta veckor eller till och med månader med några av de mest traumatiserade räddningarna, men tålamod ger sina egna belöningar.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar