10 tips för att umgås med blyga och blyga råttor

10 tips för att umgås med blyga och blyga råttor

Råttor är naturligt vänliga och nyfikna djur och, hanteras regelbundet från några dagar gamla, har vanligtvis inga problem med att binda med sina ägare. Det är därför jag rekommenderar att man antar babyråttor från en ansedd uppfödare eller en välskött räddningsskull.

Men råttor som föddes kommersiellt i massor får inte denna hantering och kan uppleva flera stressiga händelser (för tidig separation från sin mor, transport till en butik, separation från syskon) i mycket ung ålder. I deras nya hem, överväldigade av världen och nervösa för människor, kan de vara ovilliga att komma ut ur boet eller hanteras. På samma sätt, medan de flesta räddningsråttor är absoluta sötsaker och är utmärkta husdjur, har en andel beteendeproblem som härrör från dålig hantering eller tidigare trauma.

Följaktligen kan råttägare behöva binda sig till ett husdjur som är nervös, flyktig, rädd eller till och med aggressiv. Här är mina topp 10 tips om hur man umgås med råttor.

Innehållsförteckning

# 1 Identifiera problemet – och kom ihåg att det inte är råttans fel

Hjälper blyga och blyga råttor att slappna av

Råttor kan vara nervösa av många skäl. Enligt min erfarenhet är frågorna nedan de vanligaste, men kom ihåg att varje råtta är unik, och problem kan kombineras, så det här är inte en enkel kryssruta!

Brist på hantering tidigt i livet

Dessa råttor är i allmänhet intresserade av människor, men saknar förtroende för att gå hela vägen med att hanteras. De kanske närmar sig en hand för att sniffa på den, men springer sedan iväg och pilar fram och tillbaka när intresse och rädsla tävlar. De kan väl nypa om de tvingas in i en läskig situation (t.ex. att de plockas upp försiktigt eller backas in i ett hörn), men är i allmänhet inte aktivt aggressiva.

Dålig hantering eller trauma

Dessa råttor visar liknande tecken som ovan, men är i allmänhet mer rädda. De kan ha specifika räddstrigrar i samband med deras trauma som höga ljud, händer i buren, beröring, barns röster, lukten av andra djur eller "skrämmande" ljud som rasslande ljud. Vissa kommer att visa nervöst intresse för människor, men andra kommer att gömma sig när du är i närheten. De kan bita hårt om de plockas upp eller hörnas, och om de är mycket rädda kan de attackera förebyggande om händerna kommer nära dem.

Hormonalt beteende

Till skillnad från tron ​​orsakar hormonella problem hos råttor inte bara aggression. De kan också orsaka stressade eller rädda beteenden kring hantering eller andra råttor. Dessa problem ses oftast hos oönskade pojkar över 3 månader gamla och kan förekomma hos råttor som var glada och självsäkra som spädbarn. Även om jag använder förtroendeutbildningsteknikerna nedan på dessa råttor, om jag är ganska säker på att hormoner är involverade, kastrerar jag dem. Neutrering är alltid ett personligt beslut eftersom det medför en liten risk. Jag tycker dock att det är bättre än att råtta stressas av sina hormoner i flera månader.

Stressande miljö

Även väluppfödda och välhanterade råttor kan bli rädda om de förvaras i en stressig miljö. Råttor är ganska bombsäkra mot det dagliga ljudet i familjelivet – mina finns lyckligtvis tillsammans med dammsugare, människor som kommer och går, hög musik och under den covid lockdown, många webex-möten (de gick med i några av dem). Det finns dock vissa situationer som kan stressa råttor. Vilket leder mig till …

# 2 Se till att de befinner sig i en stressfri miljö

Så, vad räknas som en stressig miljö för en råtta? En stor fråga är att vara utanför . Att leva inuti ett ordentligt isolerat och säkert skjul är en sak, att vara utsatt för elementen och rovdjur utan skydd bortom burstängerna är en helt annan. Det finns en anledning till att vilda djur har starka flyreflexer – det beror på att den stora naturen är en läskig plats för ett litet pälsdjur. Råttor i en bur kanske inte äts, men de vet inte det, särskilt när de kan höra fåglar, luktar ormar, och den lokala katten bestämmer sig för att sova i buren.

Inomhus bör vara mindre stressande, men det finns fortfarande några potentiella triggers. En stor är naturliga rovdjur som har tillgång till buret. Jag ser inlägg på sociala medier om hur en husdjursråtta är "dominerande" över en katt eller hund – den attackerande eller dominerande åtgärden som verkar ytligt söt eller underhållande är dock ett stresssvar från råttan. Det är ett naturligt rovdjur som får sitt försvar först. Att hålla råttor i ett annat rum än andra djur är en bra idé, även om det större djuret är utbildat för att ignorera dem.

En annan avtryckare är ultraljudsbrus , som kan ges ut några glödlampor och elektronisk utrustning, och även saker som rockar. I allmänhet gillar jag att vana mina råttor till ljud eftersom det gynnar dem att vänja sig. Men när en råtta redan är stressad eller traumatiserad, kan en tystare miljö vara till hjälp.

# 3 Råttor behöver vänner

Råttor är sociala djur som behöver vänner av sin egen art

Jag har tidigare skrivit om min lilla pojke Ridcully som kom hit i ett ganska nervöst tillstånd efter att ha levt obehandlad i en bur utanför. Att träffa nya råttavänner vände sin värld om ett par timmar. Även om det är viktigt att alltid introducera nya råttor noggrant, se till att ingen skadas, är råttor sociala djur och får mycket säkerhet från att ha sällskap av sin egen art.

# 4 Presenterar din lukt

Nervbeteende hos råttor beror till stor del på rädslan för det okända – de vet inte instinktivt att du är en säker person. Ett sätt att komma igång är att ge dem sängkläder som luktar dig. Råttor känner igen sina människor genom en kombination av lukt och ljud, men de associerar också boet med säkerhet. Att kombinera de två, din lukt och deras bo, hjälper till att främja idén om att du är säker. Jag bär ofta en gammal t-shirt och använder den sedan (otvättad!) Som en hängmatta, eller så lite fleece och kökshandduk i min tröja i en timme innan jag lägger dem i buren.

# 5 Mat inte fingrar

En annan känsla som är värd att utnyttja när förtroendeutbildning är smak. Det finns en anledning till att mat behandlar upp så ofta som förstärkning i all djurträning! Det finns emellertid några specifika saker att tänka på med råttor.

Råttor äter inte om de inte känner sig säkra – en vild råtta som stannar för ett mellanmål ute i det fria tenderar att bli mat själva. Så även om bitar av mat som frön eller nötter gör fina belöningar, uppmuntrar de inte en råtta att tillbringa mer tid med dig – en nervös råtta kommer direkt tillbaka till deras dolda hål. Den bästa maten för tillitsträning är något slurpigt på en sked – jag använder barnmat, yoghurt, gröt, mokad avokado eller fisksmörgåspasta. Jag lägger skeden i dörren till råttans säkra utrymme och låter dem äta den på sin egen tid medan jag pratar med dem. Jag flyttar skeden lite längre ut varje dag tills råttan har vant sig vid tanken att komma till dörren till deras bur för deras godis. Ett liknande tillvägagångssätt kan användas för att övertala dem att komma ut ur buren och klättra upp på mig.

Varför använder jag en sked, inte mina fingrar? Jag använder fingrar i de senare stadierna när jag vet att råttan inte kommer att bita. Att tillhandahålla en slarvig mat som yoghurt på ett finger är ett bra sätt att lita på att träna en icke-aggressiv råtta, eftersom det uppmuntrar dem att slicka och groom dig, vilket är en del av processen att bli deras betrodda följeslagare. Men tills jag vet en råtta, och alltid för mat som går in i deras sängar eller säkra platser, använder jag en sked. Även några mycket tama och vänliga råttor kommer att nypa fingrar som dyker upp i boet.

# 6 Scoop, ta inte tag – och kom ihåg att faran kommer uppifrån

Hantering av blyga råttor

Tillitsträning handlar om att få råttan att känna sig trygg, och att greppa en råtta eller plocka upp dem ovanifrån kan enkelt larma dem. Detta är särskilt fallet om de har blivit fel hanterade och tagits, klämts eller skadats tidigare. Ett bättre sätt att närma sig en nervös råtta är att skopa dem underifrån och låta dem sitta mot din kropp. Se alltid till att råttans vikt stöds säkert och aldrig ta upp dem i svansen .

Jag berättar alltid för en råtta att jag är där genom att prata med dem innan jag närmar mig med min hand, och jag försöker närma mig nedifrån eller från sidan, röra dem kort på sidan eller bakåt innan jag närmar mig huvudet och (antar att de inte är en biter) och erbjuder min hand att sniffa innan jag hanterar dem.

# 7 Ibland är det bäst att vara händer av

Alla husdjurråttor måste i slutändan kunna tolerera en minimal mängd hantering för att möjliggöra medicinsk undersökning och välfärdskontroller. Men det betyder inte att vi behöver starta tillitsträning genom att försöka plocka upp en nervös råtta. Ofta tycker jag att råttor är rädda för eller aggressiva mot händerna, men kommer säkert och frivilligt att snifta min arm eller ben. Ibland kommer de till och med att klättra på det ganska villigt så länge jag håller stilla, och det är en viktig del att lära mig att känna mig trygg runt mig. När en råtta har klättrat på min arm är det relativt lätt att vagga dem mot mitt bröst, bygga upp hanterings tolerans och ett band utan att föra de läskiga händerna i den.

# 8 Ge hemliga hål, men på dina villkor

Alla rädda djur vill gömma sig. Vissa människor förespråkar att tvinga en råtta i det fria genom att ta bort var som helst de kan gömma sig i buret. Men jag känner att detta ökar deras stress genom att förhindra det naturliga beteende som de använder för att känna sig trygga. Jag ser alltid till att en råtta har någonstans att gömma sig … men jag ser också till att det är ett bulthål som jag kan hantera. Bra alternativ är korta längder av pvc-slangar och små kartonger – något som är lätt att plocka upp och ta ut buret, råtta och allt. Det är alltid en bra idé att välja något som passar i en bärare också.

Skönheten i det bärbara hudhålet är att det kan ge råttor ett välbekant säkert utrymme för att utforska deras mänskliga eller en lekplats. Råttors naturliga nyfikenhet kommer att uppmuntra dem att sticka näsan ut och åtminstone sniffa på den här nya miljön, vilket är ytterligare ett steg mot bekantisering.

# 9 Glädjen av morgonrockar

Du har övertalat din råtta att klättra på dig eller låta dig plocka upp dem. Vad är nästa steg i att göra dig själv till ett säkert utrymme för den här nervösa lilla varelsen? Svaret är en stor bekväm morgonrock (tröjor och cardigans fungerar också). En klänning är lätt att gräva i från alla vinklar – en råtta kan gå ner i nacken, upp i ärmarna eller i fickorna. Det är ett bekvämt ställe att gömma sig när livet blir skrämmande, men samtidigt är det en säker plats som är lindad runt ägaren, som återigen associerar människan med säkerhet. Så fort jag kan plocka upp en nervös råtta, tar jag alltid på mig min klänning och slår dem ner på min framsida.

# 10 Det är ok att gå långsamt

Hur en råtta reagerar på tillitsträning är mycket individuell. Vissa råd föreslår att tvinga takten, baserat på idén att råttor inte kan känna sig rädda mer än en viss tid, vanligtvis citerade på några minuter. Detta kan fungera för råttor som helt enkelt inte kan hanteras, men baserat på min räddningsupplevelse skulle jag aldrig prova detta med allvarligt traumatiserade djur. Jag föredrar mycket att gå i en hastighet som råttan är bekväm med . Jag skjuter fram dag för dag, tar mycket tid att göra förtroendeutbildning, att sitta vid buren och prata med råtta. Det kan ta veckor eller till och med månader med några av de mest traumatiserade räddningarna, men tålamod ger sina egna belöningar.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar