10 tips för att umgås med blyga och blygsamma råttor

10 tips för att umgås med blyga och blygsamma råttor

Råttor är naturligt vänliga och nyfikna djur och hanteras regelbundet från några dagar gamla, har vanligtvis inga problem att binda med sina ägare. Det är därför jag rekommenderar att adoptera barnråttor från en ansedd uppfödare eller en välskött räddningsskull.

Råttor som föddes kommersiellt i massor får dock inte denna hantering och kan uppleva flera stressiga händelser (för tidig separation från sin mor, transport till en butik, separation från syskon) i mycket ung ålder. I sitt nya hem, överväldigade av världen och nervösa för människor, kan de vara ovilliga att komma ut ur boet eller hanteras. På samma sätt, medan de flesta räddningsråttor är absoluta sötsaker och är utmärkta husdjur, har en andel beteendeproblem som härrör från dålig hantering eller tidigare trauma.

Följaktligen kan råttägare behöva binda sig till ett husdjur som är nervös, flyktig, rädd eller till och med aggressiv. Här är mina topp 10 tips om hur man umgås med råttor.

Innehållsförteckning

# 1 Identifiera problemet – och kom ihåg att det inte är råttans fel

Hjälper blyga och blyga råttor att slappna av

Råttor kan vara nervösa av många skäl. Enligt min erfarenhet är frågorna nedan de vanligaste, men kom ihåg att varje råtta är unik, och problem kan kombineras, så det här är inte en enkel kryssruta!

Brist på hantering tidigt i livet

Dessa råttor är i allmänhet intresserade av människor men saknar självförtroende att gå hela vägen med att hanteras. De kanske närmar sig en hand för att sniffa på den, men springer sedan iväg och pilar fram och tillbaka när intresse och rädsla tävlar. De kan väl nypa om de tvingas in i en läskig situation (t.ex. att de plockas upp försiktigt eller backas in i ett hörn), men är i allmänhet inte aktivt aggressiva.

Dålig hantering eller trauma

Dessa råttor visar liknande tecken som ovan, men är i allmänhet mer rädda. De kan ha specifika rädslutlösare förknippade med deras trauma, såsom höga ljud, händer i buren, beröring, barns röster, lukten av andra djur eller "skrämmande" ljud som raslande ljud. Vissa visar nervöst intresse för människor, men andra gömmer sig när du är i närheten. De kan bita hårt om de plockas upp eller hörnas, och om de är mycket rädda kan de attackera förebyggande om händerna kommer nära dem.

Hormonalt beteende

I motsats till vad man tror orsakar hormonproblem hos råttor inte bara aggression. De kan också orsaka stressade eller rädda beteenden kring hantering eller andra råttor. Dessa problem ses oftast hos onödiga pojkar över 3 månader och kan förekomma hos råttor som var glada och självsäkra som spädbarn. Även om jag använder tillitsträningsteknikerna nedan på dessa råttor, om jag är ganska säker på att hormoner är inblandade, kastrerar jag dem. Neutrering är alltid ett personligt beslut eftersom det innebär en liten risk. Men jag känner att det är bättre än att råttan stressas av sina hormoner i flera månader.

Stressande miljö

Även väluppfödda och väl hanterade råttor kan bli rädda om de förvaras i en stressig miljö. Råttor är ganska bombsäkra mot familjens vardagliga ljud – mina finns lyckligtvis tillsammans med dammsugare, människor som kommer och går, hög musik och under den covid lockdown, många webex-möten (de gick med i några av dem). Det finns dock vissa situationer som kan stressa råttor. Vilket leder mig till …

# 2 Se till att de befinner sig i en stressfri miljö

Så, vad räknas som en stressig miljö för en råtta? En stor fråga är att vara ute . Att bo i ett ordentligt isolerat och säkert skjul är en sak, att vara utsatt för element och rovdjur utan skydd utöver burstängerna är helt annat. Det finns en anledning att vilda djur har starka flygreflexer – det beror på att naturen är en läskig plats för ett litet hårigt djur. Råttor i en bur kanske inte blir ätna, men de vet inte det, särskilt när de kan höra fåglar, lukta ormar och den lokala katten bestämmer sig för att sova på sin bur.

Inomhus bör vara mindre stressande, men det finns fortfarande några potentiella utlösare. En stor är naturliga rovdjur som har tillgång till buret. Jag ser inlägg på sociala medier om hur en husdjursråtta är "dominerande" över en katt eller hund – den attackerande eller dominerande åtgärden som verkar ytligt söt eller underhållande är dock ett stresssvar från råttan. Det är ett naturligt rovdjur som får sitt försvar först. Att hålla råttor i ett annat rum än andra djur är en bra idé, även om det större djuret är utbildat för att ignorera dem.

En annan utlösare är ultraljudsljud , som kan ges ut: vissa glödlampor och elektronisk utrustning, och även saker som rasslande rockar. Generellt gillar jag att vana mina råttor till ljud eftersom det gynnar dem att vänja sig. Men där en råtta redan är stressad eller traumatiserad kan en tystare miljö vara till hjälp.

# 3 Råttor behöver vänner

Råttor är sociala djur som behöver vänner av sin egen art

Jag har tidigare skrivit om min lilla pojke Ridcully som kom hit i ett ganska nervöst tillstånd efter att ha levt obehandlad i en bur utanför. Att träffa nya råttvänner vände sin värld på ett par timmar. Även om det är viktigt att alltid introducera nya råttor noggrant och se till att ingen skadas, är råttor sociala djur och får mycket säkerhet från att ha sällskap av sin egen art.

# 4 Introducerar din lukt

Nervbeteende hos råttor härrör till stor del från rädsla för det okända – de vet inte instinktivt att du är en säker person. Ett sätt att få dem igång är att ge dem sängkläder som luktar av dig. Råttor känner igen sina människor genom en kombination av lukt och ljud, men de associerar också sitt bo med säkerhet. Att kombinera de två, din lukt och deras bo, hjälper till att främja idén att du är säker. Jag bär ofta en gammal t-shirt och använder den sedan (otvättad!) Som en hängmatta, eller stoppar bitar av fleece och kökshandduk ner i min tröja i en timme innan jag lägger dem i buren.

# 5 Mat inte fingrar

En annan känsla som är värt att använda när förtroendeutbildning är smak. Det finns en anledning till att matgodis kommer upp så ofta som förstärkning i all djurträning! Det finns dock några specifika saker att tänka på med råttor.

Råttor äter inte om de inte känner sig säkra – en vild råtta som stannar för ett mellanmål ute i det fria tenderar att bli mat själva. Så medan bitar av mat som frön eller nötter ger bra belöningar, uppmuntrar de inte en råtta att spendera mer tid med dig – en nervös råtta kommer rakt tillbaka till deras hemliga hål. Den bästa maten för förtroendeutbildning är något slurpigt på en sked – jag använder barnmat, yoghurt, gröt, mokad avokado eller fisksmörgåspasta. Jag lägger skeden i dörren till råttans säkra utrymme och låter dem äta den på sin egen tid medan jag pratar med dem. Jag flyttar skeden lite längre ut varje dag tills råttan har vant sig vid tanken att komma till dörren till deras bur för deras godis. Ett liknande tillvägagångssätt kan användas för att övertala dem att komma ut ur buren och klättra upp på mig.

Varför använder jag en sked, inte mina fingrar? Jag använder fingrar i de senare stadierna när jag vet att råttan inte kommer att bita. Att tillhandahålla en slarvig mat som yoghurt på ett finger är ett bra sätt att lita på att träna en icke-aggressiv råtta, eftersom det uppmuntrar dem att slicka och sköta dig, vilket är en del av processen att bli deras betrodda följeslagare. Men tills jag vet en råtta, och alltid för mat som går in i deras sängar eller säkra platser, använder jag en sked. Även några mycket tama och vänliga råttor kommer att nypa fingrar som dyker upp i boet.

# 6 Skopa, ta inte tag – och kom ihåg att faran kommer uppifrån

Hantering av blyga råttor

Tillitsträning handlar om att få råttan att känna sig trygg, och att greppa en råtta eller plocka upp dem ovanifrån kan enkelt larma dem. Detta är särskilt fallet om de har blivit fel hanterade och tagits, klämts eller skadats tidigare. Ett bättre sätt att närma sig en nervös råtta är att skopa dem underifrån och låta dem sitta mot din kropp. Se alltid till att råttans vikt stöds säkert och aldrig ta upp dem i svansen .

Jag berättar alltid för en råtta att jag är där genom att prata med dem innan jag närmar mig med handen och jag försöker närma mig underifrån eller från sidan, vidröra dem kort på sidan eller baksidan innan jag närmar mig huvudet (förutsatt att de inte är en biter) och erbjuder min hand att sniffa innan jag hanterar dem.

# 7 Ibland är det bäst att vara utan händer

Alla djurråttor måste i slutändan kunna tolerera en minimal mängd hantering för att möjliggöra läkarundersökningar och välfärdskontroller. Men det betyder inte att vi behöver starta tillitsträning genom att försöka plocka upp en nervös råtta. Ofta tycker jag att råttor är rädda för eller aggressiva mot händerna, men kommer säkert och villigt att sniffa på min arm eller ben. Ibland kommer de till och med att klättra på det ganska villigt så länge jag håller stilla, och det är en viktig del att lära mig att känna mig trygg runt mig. När en råtta har klättrat upp på min arm är det relativt lätt att vagga dem mot mitt bröst, bygga upp hanteringstolerans och ett band utan att föra de läskiga händerna i den.

# 8 Ge hemliga hål, men på dina villkor

Alla rädda djur vill gömma sig. Vissa människor förespråkar att tvinga en råtta i det fria genom att ta bort var som helst de kan gömma sig i buret. Men jag känner att detta ökar deras stress genom att förhindra det naturliga beteende som de använder för att känna sig trygga. Jag ser alltid till att en råtta har någonstans att gömma sig … men jag ser också till att det är ett bulthål som jag kan hantera. Bra alternativ är korta längder av pvc-slangar och små kartonger – något som är lätt att plocka upp och ta ut buret, råtta och allt. Det är alltid en bra idé att välja något som passar i en transportör också.

Skönheten i det bärbara hålhålet är att det kan ge råttor ett välbekant säkert utrymme för att utforska sin människa eller en lekplats. Råttors naturliga nyfikenhet kommer att uppmuntra dem att sticka ut näsan och åtminstone sniffa på den här nya miljön, vilket är ytterligare ett steg mot bekantisering.

# 9 Glädjen av morgonrockar

Du har övertalat din råtta att klättra på dig eller låta dig plocka upp dem. Vad är nästa steg för att göra dig till ett säkert utrymme för denna nervösa lilla varelse? Svaret är en stor bekväm morgonrock (tröjor och koftor fungerar också). En morgonrock är lätt att gräva in i vilken vinkel som helst – en råtta kan gå ner i nacken, upp ärmarna eller i fickorna. Det är ett bekvämt ställe att gömma sig när livet blir läskigt, men samtidigt är det ett säkert ställe som är lindat runt ägaren och återigen förknippar människan med säkerhet. Så fort jag kan plocka upp en nervös råtta, tar jag alltid på mig morgonrockarna och dyker ner dem framåt.

# 10 Det är ok att gå långsamt

Hur en råtta reagerar på tillitsträning är mycket individuell. Några råd föreslår att man tvingar takten, baserat på tanken att råttor inte kan känna sig rädda mer än en viss tid, vanligtvis citerade på några minuter. Detta kan fungera för råttor som helt enkelt inte hanteras, men baserat på min räddningsupplevelse skulle jag aldrig prova detta med allvarligt traumatiserade djur. Jag föredrar mycket att gå i en hastighet som råttan är bekväm med . Jag driver framåt dag för dag, tar mycket tid att träna på träningsaktiviteter, att sitta vid buren och prata med råttan. Det kan ta veckor eller till och med månader med några av de mest traumatiserade räddningarna, men tålamod ger sina egna belöningar.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar