15 saker att veta innan man antar marsvin

15 saker att veta innan man antar marsvin

En riktig favorit bland små husdjur, marsvin är utan tvekan unika, söta små varelser. Men förstår du verkligen vad som krävs för att ta hand om dessa fluffiga vänner? Undrar du om du kan förbinda dig att vara en ansvarsfull förälder för husdjur till dessa bedårande små gnagare? Kolla sedan in dessa 15 saker att veta innan du adopterar marsvin för att få insikt och kunskap om deras vårdkrav.

Innehållsförteckning

1. Tidsåtagande

Även om dina marsvinskamrater inte behöver så mycket tid som ett nyfött barn, kommer de verkligen att behöva din vård och uppmärksamhet för många saker. Därför är det viktigt att överväga hur mycket tid dessa husdjur kommer att vara. Kommer du att kunna knyta band med dem, leka med dem och ta hand om deras behov?

Som sociala varelser, även om de kan vara ihop med en kompis, kan dina kaviar uppleva negativa effekter på deras hälsa på grund av tristess, ensamhet eller depression, så det är viktigt att ha detta i åtanke innan du antar dem.

2. Imponerande livslängd

Mindre gnagare som möss och hamstrar har en livslängd på cirka 2-3 år. Kaviar kan dock leva till den mogna åldern 6 eller 7 – kanske till och med tio år som vår abessinier, Muffy, som fortfarande går starkt! Som sådan, överväga detta stora engagemang, särskilt innan du får dem som husdjur för barn. Kom ihåg att även när intresset för dem avtar, kommer du som vuxen husdjursförälder att behöva ta hand om dem under en längre tid.

3. Fortsatt investering

Även om avgifterna för adoption och livsmiljöer verkligen är överkomliga än många andra husdjur, är det ändå en fortsatt investering att välkomna kaviar i ditt hem. Medan matkostnaderna alltid kommer att förbli låga eftersom de äter väldigt lite (men kontinuerligt) ökar kostnaderna.

Färska grönsaker, gröna, hö och torra pellets är nödvändiga varje dag, tillsammans med en källa till färskvatten och enstaka frukt. Bortsett från mat är medicinsk vård en annan faktor att tänka på, särskilt när det kan kosta en betydande summa pengar att regelbundet besöka en exotisk husdjursspecialist.

4. Potential för allergier

Se till att allergier inte kommer att vara ett problem i förväg genom att spendera tid med cavies vid mer än ett tillfälle. Även om du kanske inte reagerar på försökskaninerna, är du medveten om allergier med hö?

Hö är en viktig del av kavidieten, så mycket att de inte kan leva utan den. Undvik all hjärtesorg som följer med att behöva ge upp husdjur som dina barn redan har bundit sig till genom att testa för allergier före adoption.

5. Barnens ålder och deras förståelse

Marsvin köps ofta som gåvor till små barn. Att ge gåvor – eller något husdjur för den delen – är dock aldrig en bra idé. Ju yngre barnet desto mer sannolikt är det att de ser sina kaviar som verkliga leksaker. Naturligtvis vet vi som vuxna att det inte är fallet, men detta kan verkligen utgöra ett stort problem under interaktioner mellan barn och kaviar. Om den lämnas obevakad kan situationen bli katastrofal – så lämna aldrig husdjur och barn tillsammans utan uppsikt. Marsvin är små och ömtåliga, med fina små ben som behöver försiktig vård. Lär dina barn innan det adopteras vad det innebär att vara en ansvarsfull ägare av ett husdjur.

6. Gå aldrig ensam

Håll marsvin i grupper eller par

Oavsett om de befinner sig i naturen eller i en livsmiljö i vardagsrummet, bör kavies inte antas i singlar. De är extremt sociala varelser och bor ofta i stora grupper. Så om du överväger att anta en marsvin, se till att de kommer med minst en följeslagare. Detta är exceptionellt avgörande eftersom det är känt att guineas blir deprimerade när de är ensamma och i vissa fall till och med kan dö av ensamhet.

Det som är bra är att det är lika enkelt att ta hand om en duo (eller en trio) som att ta hand om en ensam piggy. Var dock uppmärksam på deras kön när du parar ihop dem, eftersom vissa par inte går lika bra som andra.

7. Man + Kvinna = massor av spädbarn!

Så tidigt som tre veckors ålder kan honkaviar bli gravida. Så om du har skaffat dig ett par ofixerade guineas, kommer du säkert att få kull efter kull av spädbarn! Att fastställa kön hos marsvin är inte att det är känt att enkla och till och med djuraffärspersonal felaktigt bestämmer kön, vilket säkert kan leda till några oväntade graviditeter. Som sådan, om du adopterar, se till att gå till ett pålitligt, välkänt adoptionscenter, uppfödare eller veterinär som certifierat kan bestämma kön.

8. Habitatstorlek betyder (mycket)

I allmänhet växer marsvin till ungefär samma storlek som vuxna, även om män tenderar att vara något större. Den livsmiljö du tillhandahåller dem måste vara tillräckligt stor för att bekvämt rymma dina kaviar. Ju fler husdjur du har, desto större måste buret vara.

Medan det finns massor av förslag online om vilka dimensioner du kan få, kanske du vill kolla in vårt detaljerade inlägg om korrekt storlek. En tumregel att hålla sig till är dock att gå efter de maximala dimensionerna för att säkerställa att dina guineas är avslappnade, glada och var och en har sina egna små utrymmen.

9. Frittgående tid är ett måste

Även om deras livsmiljö kommer att vara deras huvudsakliga säkra utrymme, bör kavier aldrig fastna 100% av tiden inne i en bur. Även om du köper en imponerande stor C & C-bur med en andra våningen hösloft behöver dina husdjur fortfarande lite fritidstid.

Ställ in en säkerhetszonens lekplats med ett hölje för dina kaviar och låt dem vandra fritt och fritt. Detta kan enkelt göras i ditt vardagsrum eller till och med i ett sovrum. Att gå ut i trädgården på en trevlig, varm dag för några gräsbevuxna nibbles är också ett utmärkt sätt att låta dina piggies sträcka ut sina små ben, men lämna dem aldrig utan uppsikt om du gör det.

10. Söta bottenlösa vegetariska gropar

Låt dig inte luras av deras söta sätt, milda ögon och charmiga uppförande – dessa grottor är sanna grisar! Eftersom de är vegetarianer kan det verka som om de är glupska, bottenlösa gropar av adorableness, med en hunger som aldrig försvinner. Maten går ständigt in (och ut), särskilt grönsaker, gröna och hö. Beroende på ålder och kön kommer de att ha olika näringsbehov. Oavsett behöver de alla en obegränsad mängd hö i deras livsmiljö för matsmältningen och för att begränsa överdriven tandtillväxt.

11. Grooming är viktigt

Grooming marsvin

Ju längre pälsen, desto mer grooming behöver ditt husdjur. Vissa grottor har så långt hår, som silkeslen, att du måste borsta dem dagligen. Abyssinier, som vår kaviga Muffy, har också en betydande päls och kommer därför att behöva borsta varje vecka.

Bortsett från håret behöver naglarna regelbundet klippas och öronen behöver rengöras regelbundet. Eftersom deras tänder växer ständigt måste du hålla ett öga på dem för att se till att de inte går ur hand och måste lämnas in av en veterinär.

12. Var försiktig med andra husdjur

Kaviar, i naturen, är byten för många varelser. Hemma kan de verka som en trevlig liten leksak eller mellanmål för större husdjur. Om du redan har andra djur i huset kanske du vill överväga de nya dynamiska marsvin som skulle skapa. Katter är vanligtvis inte kända för att attackera kaviar, men de är inte särskilt vänliga med dem heller. I slutändan skulle det inte vara klokt (eller snällt) att introducera marsvin i ett utrymme med andra husdjur om det bara kommer att stressa dem.

13. Överraskande bullriga (även över natten!)

En av de saker som människor inte förstår förrän de faktiskt antar guineas är hur bullriga de är, särskilt över natten. Bortsett från de frekventa vokaliseringarna som låter som gnisslande – vad som egentligen kallas gissning – gör de också flera andra ljud, beroende på deras känslor. Dessa ljud sträcker sig från:

  • vissla på dig för att få uppmärksamhet,
  • gör spinnande ljud när du klappar dem,
  • att klicka på tänderna för att visa irritation.

Det finns ofta olika prasslande ljud från deras vardagliga rörelser.

Kavies tenderar också att vara mycket aktiva över natten, så om du har sin buruppsättning i ett sovrum kan du vakna hela natten.

14. Burar behöver rengöras regelbundet

Efter att ha lärt sig hur mycket marsvin äter, kan det inte bli någon överraskning vid denna tidpunkt att all den maten förvandlas till en hel del avfall. Naturligtvis betyder det att deras livsmiljö behöver rengöras regelbundet.

en daglig basis, måste du ta bort bitar av matrester eller måltider som har omkull.

Och varje vecka måste deras bur rengöras helt och sängkläder bytas ut. Om du hoppar över dessa detaljer kommer du att titta på mycket mögeltillväxt, buggar under de varmare månaderna och till och med sjuka guineas.

15. Veterinärbesök är nödvändiga

Många människor är under missuppfattningen att små husdjur som gnagare inte behöver regelbundna veterinärbesök. Detta är dock helt falskt. Varje levande husdjur kräver medicinsk uppföljning för att säkerställa att de är i god form. Precis som alla andra djur kan de ha hälsoproblem som kan gå under radaren tills det är för sent. Dessutom är kaviar exotiska djur, vilket innebär att de inte bara kan gå till någon veterinär för kontroll. Se därför till att du har plats i din budget för att få den vård ditt husdjur behöver när det behöver det.

Det råder ingen tvekan om det, marsvin är fantastiska små varelser. Medan de adopteras kommer de med en rik lista med belöningar, men de behöver ändå den rätta vård de förtjänar. Inget husdjur, oavsett hur lågt underhåll eller låg kostnad de var på förhand, förtjänar en "mata det och glöm det" attityd från sin ägare. Guineas är inte mindre tidskrävande eller ett enklare alternativ till en katt eller hund. Så innan du går ut och adopterar ett bedårande par grottor, tänk på vad som verkligen krävs för att vara deras husdjursförälder.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar