5 saker att tänka på när du rengör din råttbur

5 saker att tänka på när du rengör din råttbur

Rengöring är ett jobb vi måste göra regelbundet för att eliminera bakterier, buggar och dålig lukt och se till att våra husdjur håller sig friska. De praktiska grunderna för hur man rengör en råttbur är ganska rakt fram (och vi har en guide här för att hjälpa!), Men det finns några mindre uppenbara saker som är bra att tänka på när man planerar rattiga hushållsarbete.

Innehållsförteckning

#1 Är din bur rätt storlek för dina råttor?

Mina råttor har alltid haft mycket plats. Numera lever de frittgående i sina egna rum, och innan dess hade de fem stora illerburar sammanfogade. Folk frågar "hur rengör du allt det här?", Men det är hemligheten – större utrymmen blir smutsigare långsammare och innebär faktiskt mindre rengöring än mindre. Det beror på att med mer utrymme använder råttorna varje del av det mindre ofta. Det är samma sak som i mänskliga hus – vi måste städa och byta våra egna sovrum mycket oftare och djupare än vi städar ett gäst sovrum som används en gång om året.

Det finns naturligtvis vissa saker jag ser ren varje dag eller byter varje vecka för att hålla områdena hygieniska, men om en bur blir smutsig eller illaluktande mycket snabbt (t.ex. måste du städa fullständigt oftare än en gång i veckan), är det värt funderar på om en större bur kan hjälpa.

#2 Vilket underlag använder du?

Tips för att hålla råttbur luktfri

Substratet är vad vi kantar buren med. I en bur med en djup bas är det bäst att använda något löst som ugnstorkade spån, strimlad kartong eller hampa som gör att råttor kan gräva och tunnla. Hur ofta dessa substrat behöver bytas beror på om råttorna också toaletterar i dem. Om så är fallet måste dessa områden bytas ut minst en gång i veckan och kan behöva rengöras varannan dag. Om de inte gör det kan ett torrt substrat hålla några veckor i en bur, eller ännu längre i en grävlåda.

Bioaktiva substrat, där en tjock bas av kokosjord är hem för fjädrar och andra mikrobuggar som äter avfall, är utformade för att hålla länge (månader till år) utan att förändras. Det är dock värt att notera att råttor är tempererade anpassade och kissar och poppar mycket mer än vissa andra djur, så en helt självbärande bioaktiv uppsättning är i allmänhet inte möjlig-det är nödvändigt att fortfarande använda skräpbrickor, fysiskt störa tunnlar för att ventilera dem och rengör speciellt smutsiga områden på underlaget.

Personer med platta burar får bara ha löst underlag i en grävlåda och klä resten av buren med tidning eller fleece. Tyvärr suger båda dessa upp och blir klibbiga, fuktiga och illaluktande snabbt. Tidningen dras också ofta upp och dras iväg till bon. Jag har börjat bekläda de plana områdena i buren med avskurna vinylgolv eller corflute, som är lätta att snabbt torka av, även om jag fortfarande tillhandahåller tidningsark och bitar av fleece för att bygga bo. Om du använder fleece eller tidning, eller om dina råttor använder det i sina bon, är det bäst att dra ut det och byta det så snart det känns lite fuktigt.

En ny trend är att bekläda råttburar med konstgräs eftersom det är tvättbart, gör ett foderunderlag och ser naturligt ut (även om det faktiskt är av plast). Jag är dock inte ett fan av detta, för enligt min erfarenhet är texturerad plast det absolut värsta materialet för lukt i en råttbur. Vilket leder oss till punkt 3 …

#3 Vad är din burinredning av?

Allt i en råttbur kommer att bli smutsigt och behöver rengöras. Olika medier absorberar urin på olika sätt:

 • tyg och papper suger upp det,
 • medan på plast och metall avdunstar vätskan och lämnar sockerarter, proteiner och andra gunk som ett klibbigt märke.

Inget av dessa är önskvärt, varför det är en bra idé att lägga en skräpbricka var som helst där dina råttor gräs eller bajsar regelbundet.

Som nämnts ovan är texturerad plast särskilt dålig för att hysa gräs, särskilt på hyllor eller mattor. Strukturen fångar urinen, bygger upp stank och gör möblerna svåra att rengöra. Den dagen jag slutade använda texturerade plasthyllor i min bur var den dag det blev mycket mindre illaluktande.

Ett annat material att undvika på horisontella ytor är otätat trä. Trähyllor och baser suger upp urinen lätt, luktar och är svåra att få rena. Jag använder trä i sittpinnar och klätterställningar men håller fast med något som kan torkas av för de plana ytorna. Uppenbarligen, om du vill använda en trähylla och väljer att försegla den med färg eller lack, är det viktigt att använda ett husdjursäkert ämne som inte avger ångor eller skadar råttorna om de tuggar det.

Materialet i din burinredning, liksom hur mycket dina råttor använder dem kommer att diktera hur ofta de behöver rengöras. Allt som blir illaluktande eller fuktigt bör rengöras så snart det är lätt fuktigt, vilket kan vara varje dag, medan de flesta möbler, tillsammans med burstängerna och basen, gynnas av att skrubba (om råttorna använder det mycket) eller torka ner (om de inte gör det) varje vecka. Ditt exakta schema beror på dina råttor och din egen burinredning – du kan se mitt städschema i slutet av artikeln.

#4 Vilka säkra rengöringsmedel kommer du att använda?

Det viktigaste med våra rengöringsmedel är att de är säkra för råttor – det är viktigt att undvika allt som lämnar giftiga kemiska rester. Jag använder:

 • F10 -desinfektionsmedel (som är avsett för veterinära sammanhang),
 • syreblekmedel (som bryts ner till vatten och syre under användning),
 • och en ekologisk tvättvätska – men jag sköljer också allt noggrant efter tvätt.

Min grundregel är att om du inte vill ha det på ditt bestick, lägg det inte på råttinredning.

#5 Vad kommer du att göra med råttorna under rengöringen?

Uppenbarligen stör burrengöring råttorna – och om du låter dem vilja de i allmänhet hjälpa till. Och med hjälp menar jag att komma i vägen. Jag är en världsexpert i att sopa mitt råttrumsgolv medan tre råttor klättrar på benen för att se vad jag gör, en annan klättrar i borsthandtaget och en femte gräver i soptunnan för att se om jag stjäl något intressant. I allmänhet kan mindre justeringar som att skopa ur ett kissahörn eller torka av en hylla göras med råttorna på plats. Men för alla större rengöringsåtgärder är det säkrast, för råttorna och för vårt förnuft, att lägga råttorna i en bärare, en extra bur eller låta dem ha lek med någon annan i en lekhage eller ett annat rum.

Hur ofta ska du rengöra din råttas bur?

Rengöring av råttburar & hushållsarbete

Alisons städschema

Jag har för närvarande två helt frittgående råttrum (för mina snygga råttor) och två stora burar i nationen (för min handupphöjda Rattus rattus ). Schemat är dock mer eller mindre detsamma för dem alla.

Dagligen

 • Byt vattenskålar och vattenflaskor
 • Rensa bort gammal oupptagen mat
 • Torka av matningsområdet
 • Kontrollera att bon inte blir fuktiga och dra ut dem och skaffa nya sängkläder när de är det.
 • Rensa alla toalettutrymmen utanför skräpbrickorna

Varje vecka

 • Byt / tvätta alla regelbundet använda möbler inklusive hängmattor
 • Rengör och töm kullbrickor
 • Byt smutsigt underlag
 • Sopa golvet i rummen / torka av burens baser
 • Sopa eller dammsuga golvet runt burarna, för råttor slänger saker överallt!

Månatligt – två gånger per månad

 • Tvätta golven i råttrummen / skrubba ner hela burarna
 • Ändra grävlådans substrat (förutsatt att de inte toaletter i det – jag ändrar det varje vecka om de är)
 • Byt ut och tvätta alla mindre vanliga konstruktionsmöbler som rep, abborre etc.

Fördelen med detta schema är att städningen sprids snarare än att allt kommer i en klump. Vi gör ofta en av veckoposterna varje kväll, så vi behöver inte ägna timmar åt jobbet på helgen. Det betyder också att något alltid förändras i råttburet / rummet, med en fullständig omorganisation minst varje månad. Husråttor älskar variation och utforskar nya saker, så regelbunden rengöring och byte av möbler är inte bara bra för deras hygien, utan också för deras mentala hälsa.

Adblock -test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar