6 anledningar till att hundar springer bort (och hur man förhindrar det)

6 anledningar till att hundar springer bort (och hur man förhindrar det)

Om du någonsin har tappat bort din hund kommer du troligtvis ihåg hur skrämmande den upplevelsen kan vara. Hundar springer av olika orsaker, inklusive tristess, rädsla eller bytesdrift. I den här artikeln kommer vi att granska 6 vanliga skäl till varför hundar springer iväg. Vi kommer också att ge tips om hur du kan minska risken för att din hund ska fly så att du aldrig kommer att behöva gå igenom den skrämmande upplevelsen att förlora din hund.

1. Tristess

Många hundar springer iväg för att de är uttråkade och inte har något bättre att göra. Om du inte ger din hund tillräckligt med uppmärksamhet eller motion kan de bli uttråkade. En uttråkad och rastlös hund är mer benägna att hamna i problem, inklusive att springa iväg för att ströva omkring i området.

2. Rädsla

Rädsla är en viktig bidragande faktor för att springa bort hundar. Vissa hundar är rädda för fyrverkerier eller åskväder. Om ditt husdjur hör ett ljud som skrämmer dem kan de springa iväg för att försöka undkomma faran. Detta verkar vara vanligare under sommarmånaderna och runt 4 juli när fyrverkerier blir vanligare. Rädsla på grund av separationsangst kan också få en hund att springa iväg för att försöka hitta sin ägare.

3. Sexdrift

Om din hund inte kastreras eller steriliseras kan de springa iväg för att försöka hitta en kompis. Det här är en mycket vanlig anledning till att hundar fly. En honhund i värme kan locka hanhundar från hela grannskapet. Dessutom tenderar onödiga hanhundar att ströva omkring för att leta efter en kompis.

4. Prey Drive

Hundar som plötsligt ser en kanin eller en ekorre springa iväg kan ha en plötslig lust att jaga dem. Om de har en stark drivkraft för att fånga kaninen kan de hoppa rakt över staketet för att komma till kaninen. Det här är en mycket vanlig anledning till att hundar springer iväg när de tas till parker utan koppel.

5. Enkla flyktvägar

Många hundar kommer att springa iväg helt enkelt för att det finns en lätt flyktväg. Om ditt staket inte är ordentligt säkrat eller om det är lätt att komma ut, kan din hund ta chansen att utforska. Låga staket kan vara en lätt flyktväg för många stora hundar.

6. Nya omgivningar

Har du nyligen flyttat till ett nytt hem eller är du på semester? Varje gång din hund introduceras till nya omgivningar finns det en högre risk att de kommer att fly. Det är viktigt att vara extra vaksamma när du introducerar din hund till en ny plats.

Hur man hindrar en hund från att springa iväg

Kastrera eller spay din hund

Är din hund steriliserad eller kastrerad? Om inte, skulle det vara den första rekommendationen att minska roamingbeteenden. Om du har din hund steriliserad eller kastrerad kommer detta sannolikt att minska deras sexlust, vilket i sin tur minskar risken för att fly.

Bygg ett staket i din gård

Om din trädgård inte är inhägnad bör du överväga att bygga ett staket för att hålla ditt husdjur från att springa iväg. Även de mest väluppfostrade husdjuren kan springa iväg om de släpps utanför koppel i en oförsedd trädgård. Om din trädgård är inhägnad, skanna regelbundet omkretsen så att det inte finns några enkla flyktvägar.

Träning

Att träna din hund regelbundet kan minska risken för att de kommer att springa iväg på grund av tristess. En hund som tränas dagligen är mer benägna att vara lugn och mindre benägna att komma i trubbel. Försök spela hämtning i din inhägnad trädgård eller ta din hund för dagliga promenader.

Håll dig inne under åskväder och fyrverkerier

Håll ett öga på väderprognosen och kalendern. Om det ser ut som om det kommer att bli ett åskväder, ta med din hund inuti innan stormen kommer eftersom hundar som är åskväderfobiska ofta kan känna en överhängande storm långt innan den anländer. Runt helgdagar som är förknippade med fyrverkerier, håll din hund mestadels inomhus för att undvika risken för att springa iväg.

Lär din hund grundläggande lydnad

Hundar med grundläggande lydnadskunskaper är mindre benägna att fly. Lär din hund grundläggande kommandon som att sitta, stanna och komma. Dessa kommandon är till nytta om din hund börjar springa iväg. Grundläggande lydnadskurser erbjuds vanligtvis vid husdjursutbildningsanläggningar och Petsmart.

Håll ditt husdjur i koppel

Om ditt husdjur inte befinner sig i ett inhägnad område bör de hållas i koppel . Hundar med hög bytesdrift kan springa iväg om de upptäcker en kanin eller en ekorre. Hundar i koppel är mindre benägna att springa iväg för att jaga dessa djur.

Andra säkerhetsåtgärder

Placera ID-taggar på din hunds krage

Din hund ska alltid ha på sig krage med identifikationsmärken . Ett av de enklaste sätten att återförena ett förlorat husdjur med ägaren är att ringa telefonnumret på hundens ID-tagg. Din hunds ID-taggar ska ha ditt telefonnummer, ditt husdjurs namn och en sekundär kontakt om du inte kan nås.

Mikrochip din hund

Ibland kan en förlorad hund också tappa krage och ID-taggar. Ett mikrochip är ett permanent identifieringschip som kan implanteras under din hunds hud. Om en förlorad hund tas till en veterinärklinik eller djurskydd, skannas den först efter ett mikrochip. Mikrochipnumret ska associeras med din kontaktinformation så att du kommer att kontaktas om ditt förlorade husdjur skannas.

GPS-hundspårning

Ett mikrochip har inte möjlighet att GPS-spåra ditt husdjur. För extra skydd kan du få en GPS-hundspårare så att du kan hitta ditt husdjur i händelse av att de springer iväg. Många av dessa trackers kan spåra din hund i realtid så att det är lättare att hitta ditt förlorade husdjur.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar