7 skäl att anta en vuxen katt

7 skäl att anta en vuxen katt

Katter kan vara ett underbart tillskott till ditt hem. De är lekfulla och aktiva, ändå njuter de av en bra kram i soffan då och då. Bäst av allt är att inga två katter är lika. Var och en verkar ha sin egen unika personlighet och egenskaper.

Det finns gott om räddningar och skydd som erbjuder dessa härliga kattdjur för adoption, men du måste fråga dig själv om du letar efter en kattunge eller en vuxen katt. Små kattungar är väldigt aktiva, och det kan vara kul att se dem växa, men det finns många anledningar att överväga att anta en vuxen katt istället.

1. Vuxna katter är renare än kattungar

Vit katt som sköter sig självVit katt som sköter sig själv

Kattungar kan vara väldigt nyfikna, men detta kan få dem i alla typer av shenanigans! Om en kattunge känner sig feisty kan han försöka leka med kullen i sin låda eller försöka gräva upp smutsen från en av dina krukväxter. Grov lek i en kattunge eller vuxen katt. Hshv.org. Åtkomst 27 mars 2021. "> 1 Kattungar kan också vara röriga ätare. Även om du försöker lägga allt konserver i en fin ren skål, kan din kattunge sluta bära mycket mat i ansiktet. Vuxna katter tenderar för att vara lugnare, och även om de ibland kan vara lika lekfulla, är de mer benägna att hålla sig rena. Vuxna är också mer skickliga på att sköta sig själva, medan unga kattungar litar på sina mammor för att hålla dem rena. Kattungar: När är det okej att skilja dem från sina mammor? Sivet.com. Åtkomst 27 mars 2021. "> 2

2. Vuxna katter behöver mindre övervakning och träning

Återigen har unga kattungar mycket att lära sig om sina nya omgivningar. Detta kan innebära att de kommer att smyga in i små, trånga utrymmen där du skulle ha svårt att hitta dem. Kattungar är mer benägna att leka med saker som de inte borde eftersom de inte vet vilka faror som väntar. Vissa ägare rapporterar att deras kattungar tuggar på snöre, vilket kan orsaka en livshotande hinder i tarmarna, eller så tuggar de på elektriska sladdar och telefonladdningar. När kattungar är elektriska, kommer de att få andningssvårigheter på grund av vätska som ackumuleras i lungvävnaden. Elektrisk sladdbettskada hos katter. Charlestonvrc.com. Åtkomst 27 mars 2021. "> 3

Vuxna katter är mer medvetna om farorna i sin omgivning och de försöker vanligtvis undvika dem. Eftersom de är större är vuxna katter mindre benägna att försvinna när de gömmer sig. När du adopterar en vuxen katt vet han också hur han använder sin kattlåda. Om du använder något som en självrengörande kattlåda kan det ta en vuxen katt lite tid att anpassa sig till en annan typ av kattlåda eller kull än han är van vid. Mycket unga kattungar kan behöva lite träning innan de vet hur man använder någon typ av skräp på rätt sätt. Rengöring för kattungar och katter. Vcahospitals.com. Åtkomst 27 mars 2021. "> 4

3. Vuxna katter odlas helt när du adopterar dem

Vuxen katt som slappar av på sängenVuxen katt som slappar av på sängen

Eftersom vuxna katter är fullvuxna finns det inga gissningar om hur stora de kommer att bli. Vissa katter slutar växa när de har gjort det till åtta eller nio pund medan andra större katter kan göra upp till tretton eller fjorton pund! Skapa en viktminskningsplan för katter. Vcahospitals.com. Åtkomst 27 mars 2021. "> 5 Hur som helst har katter inte lika stor storlek som hundraser har. Perfekt vikt- och hundvikt. Petobesityprevention.org. Åtkomst 27 mars 2021. "> 6 Fullvuxna katter kan dimensioneras för sängar, kattträd och i vissa fall till och med selar för koppelvandringar ute. Men för kattungar är det inte ovanligt att få dem att växa upp sina leksaker, sängar och kattträd!

4. Vuxna katter är mindre benägna att tugga eller tänder

När kattungar är små utvecklar de en komplett uppsättning lövtänder. Det betyder att tänderna inte är permanenta och att de börjar falla ut när en kattunge är ungefär tio till tolv veckor gammal. Introduktion till kattunge. Greencrossvets.com. Åtkomst 27 mars 2021. "> 7 Under denna process, som det kan ta flera månader att gå från början till slut, tenderar kattungar att töja på saker. Detta inkluderar leksaker, möbler eller till och med dina händer och fötter! Tänder slutar vanligtvis när katter är nio till tio månader gamla, och vuxna katter är långt ifrån sin barnsjukdom.

5. Vuxna katter är mindre busiga men ändå lekfulla

Alla katter kan vara mycket lekfulla, men de spelar inte lika mycket tid som hundar. De flesta katter är programmerade för att leka i korta utbrott av energi, och sedan vilar de och återhämtar sig större delar av dagen. De flesta tänker på kattungar som oavbrutna lekfulla, men vuxna katter kan också vara så! Eftersom de flesta katter kan bli uttråkade av samma leksak om och om igen, kan du prova att ändra leksakstyperna. Börja med att jaga eller flytta leksaker en dag men gå sedan med en laserpekare eller fjäderleksak nästa dag. Även äldre kattungar tycker om att stirra på rörliga mål eftersom det också förbättrar deras mentala hälsa.

6. Vuxna katter är bättre med barn och andra husdjur

Katt och hund tupplur tillsammansKatt och hund tupplur tillsammans

Kattungar tenderar att vara mer känsliga för snabba rörelser, höga ljud och andra djur och människor. Det är inte att säga att de inte tycker om dessa element, men ångest kan också bero på det. Kattungar kanske föredrar att gå och utforska andra delar av hemmet, men vuxna katter är mer benägna att sitta i soffan med dig och vila. Deras lugna uppförande gör dem lättare att arbeta med. Men även vuxna katter kan bli stressade kring mycket små barn och unga valpar. För bästa resultat bör alla katter gradvis introduceras till dessa medlemmar i hushållet. Vi presenterar din nya katt för andra husdjur. Humanesociety.org. Åtkomst 27 mars 2021. "> 8

7. När du adopterar en vuxen katt räddar du ett liv!

Det finns miljontals husdjur i skydd varje år som inte antas. Djurstatistik. Aspca.org. Åtkomst 27 mars 2021. "> 9 Livet inuti en liten kennel är aldrig kul för en katt. För sin fysiska och mentala hälsa behöver de gott om utrymme och miljöanrikning. Djurskydd och djurskydd: höja ribban. Kan veterinär J. 2012; 53 (8): 893-896. Åtkomst 27 mars 2021. "> 10

Kattungar brukar adopteras först eftersom de är små, unga och spännande. Men när du adopterar en vuxen katt gör du en sådan skillnad i världen för den enskilda individen, som annars kanske har förbisetts av andra adopterare. Detta frigör utrymme för nya katter att komma in i skyddet eller rädda. Du gör också en skillnad i ditt liv genom att dela det med din nya kattkamrat.

 1. Humane Society of Huron Valley. Grov lek i en kattunge eller vuxen katt. Hshv.org. Åtkomst 27 mars 2021.
 2. Pleasant Plains Animal Hospital. Kattungar: När är det okej att skilja dem från sina mammor? Sivet.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 3. Charleston Veterinary Referral Center. Elektrisk sladdbettskada hos katter. Charlestonvrc.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 4. Feyrecilde M. Husträning för kattungar och katter. Vcahospitals.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 5. Williams K, Ward E. Skapa en viktminskningsplan för katter. Vcahospitals.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 6. Förebyggande av fetma hos husdjur. Perfekt vikt- och hundvikt. Petobesityprevention.org. Åtkomst 27 mars 2021.
 7. Greencross veterinärer. Introduktion till kattunge. Greencrossvets.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 8. The Humane Society of the United States. Vi presenterar din nya katt för andra husdjur. Humanesociety.org. Åtkomst 27 mars 2021.
 9. ASPCA. Djurstatistik. Aspca.org. Åtkomst 27 mars 2021.
 10. Turner P, Berry J, Macdonald S. Djurskydd och djurskydd: höja ribban. Kan veterinär J. 2012; 53 (8): 893-896. Åtkomst 27 mars 2021.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar