7 största tecken på leversjukdom hos hundar

7 största tecken på leversjukdom hos hundar
7 största tecken på leversjukdom hos hundar

7 största tecken på leversjukdom hos hundar. Leversjukdom orsakar en rad olika symtom hos din hund. Oavsett hur din hund manifesterar symptomen på leversjukdom, vet du att sjukdomen är allvarlig. Här är de sju största tecknen på leversjukdom hos hundar, vare sig sjukdomen är kronisk eller akut.

7 största tecken på leversjukdom hos hundar

Den Levern utför en mängd olika funktioner i din hund, så leversjukdom kan leda till en mängd olika problem och symptom. Det kan vara lätt att misstaga några av dessa symtom för andra problem eller till och med bara som indikationer på att din hund blir äldre. Leta efter flera symtom för att snabbt känna igen leversjukdom. Här är några saker att tänka på.

Gastrointestinala symtom 

En av de vanligaste indikationerna på leversjukdom hos hundar är gastrointestinala symtom. Separat kan dessa symtom misstas för något annat, men när de tas tillsammans och paras med andra symtom på leversjukdom, blir dessa tydliga indikationer på ett problem.

1. Anorexi och viktminskning

De flesta hundar vargar ner maten så snart de får möjlighet. Om du märker att din hund vägrar att äta har du rätt att vara bekymrad. Medan din hund vänder näsan upp vid en måltid en gång i taget är inte så mycket, kan hundar som regelbundet vägrar äta drabbas av leversjukdom. Hundar som går ner i vikt på grund av brist på aptit lider troligen av någon slags viktig fråga. Leversjukdom resulterar ofta i anorexi i den grad viktminskning inträffar.

2. Kräkningar och diarré

Om din hund äter något, kan en hund med leversjukdom ha svårt att hålla den nere. Oavsett om din hund kräker stora mängder eller återupptar gallan, är regelbundet kräkningar en indikation på möjlig leversjukdom. Underlåtenhet att upprätthålla en fast avföring är också en indikation på leversjukdom, särskilt när det är en konstig lukt förknippad med den.

3. Överdriven dricka och urinering

Var uppmärksam om din hund inte kan tyckas få tillräckligt med att dricka. Din hund kan dricka mycket och gnälla efter vatten när de inte har det. Allt detta vatten måste gå någonstans, så din hund kan också visa överdriven urination. Om din hund har urineringsolyckor utan förklaring, ett problem i samband med ökad vattenförbrukning, kan detta vara en indikation på leversjukdom.

Depression och konstigt beteende

Din hund kanske bara inte verkar så glad och energisk som normalt. De kan ligga runt och vägra att gå på promenader eller leka med dig. Här är några indikationer på beteendeförändringar som kan representera leversjukdom.

4. Depression

Din hund kan tyckas oförmögen att känna sig glad och upphetsad. Deras svans väggar aldrig längre och de verkar ha tappat våren i sitt steg. Detta kan vara särskilt märkt om din unga hund plötsligt agerar som om de har fyllt tio år.

5. Beteende förändras

Din hund kan bara verka avlägsen och inte kunna ansluta till dig som normalt. De kan ha konstigt beteende eller agera felaktigt. Leversjukdom kan resultera i neurologiska symtom som får din hund att cirkla eller agera konstigt. I senare skeden kan din hund snubla, vad som är känt är ataxi, eller så kan de få anfall.

Utseende

Om du tittar noga på din hund kan du faktiskt se några av tecken på leversjukdom i deras utseende. Här är några specifika saker att leta efter. 

6. Gulsot

Gulsot kan vara den mest kända indikationen på leversjukdom. Det får din hunds hud, tandkött och ögon att se ut gula. Den gula rollen kan vara mycket lätt eller ganska framträdande. 

7. Avlägsna buken

Din hund kan utveckla en utökad buk, som också kan vara öm, eftersom vätska samlas i buken. Missa inte detta för en full mage eller viktökning. Vet hur mycket din hund äter så att du kommer att märka när buken är borta, inte full. 

Tecken på akut leversvikt

Akut leversvikt sker mycket snabbare och allvarligare än typisk leversjukdom. Det är ofta förknippat med koagulationsproblem och neurologiska problem. Det kan hända på grund av en plötslig skada på en annars frisk lever eller eftersom en sjuk lever har plötsligt förvärrats.  Om din hund plötsligt utvecklar neurologiska symtom eller om deras blod inte koagulerar normalt, kan de genomgå akut leversvikt. Ta din hund till veterinären snabbt för intravenös vätska, antibiotika och mediciner. Levern är mycket kapabel till regenerering och kan kunna återhämta sig med tillräcklig stödjande terapi. 

Förgiftningar som kan påverka levern

En vanlig orsak till akut leversvikt är gift. Vissa läkemedel som din veterinär föreskriver för andra tillstånd kan också påverka levern. Din veterinär kommer att noggrant övervaka hundens blodnivåer för att se till att ett föreskrivet läkemedel inte orsakar för mycket skada på levern. Om någon minskning eller förändrad funktion i levern fastställs kommer din veterinär att fatta ett beslut om att stoppa eller ändra medicinen.  Om din hund inte har några mediciner som generellt resulterar i leverskada kan det vara lite mer utmanande att avgöra vad som orsakar problemet. Här är ett par andra saker som kan ha fel.

  • Tungmetaller. En mängd tungmetaller kan leda till akut leversvikt. Vissa hundraser är mer benägna att samla koppar och kan vara mer benägna att få leverskador till följd av exponering för även små mängder koppar.
  • Herbicider, fungicider och insekticider. Förgiftningar som arbetar på växter, buggar och svampar kan också skada din hund. Många av dessa produkter används i trädgårdsskötsel och tenderar att spridas i områden som din hund har tillgång till, så oavsiktlig förgiftning är tyvärr mycket vanligt. Om din hund visar plötsliga symtom efter att ha varit ute, kan en av dessa produkter vara den skyldige.
  • Cycad växter och Amanita svamp. Oavsett om du planterade dem eller inte, kan dessa växter och svampar hitta vägen in i din trädgård. Cykadväxter, inklusive den populära sagopalmen, är vanliga hus- och trädgårdsväxter som kan vara extremt giftiga för din hunds lever. Amanita-svampar kan växa vilda i din trädgård och din hund kan bestämma sig för att mumsa på dem.
  • Aflatoxiner producerade av mögel eller blågrönalger. Om din hund leker i stående vatten eller i mörka, fuktiga förhållanden, kan de bli offer för de blågröna algerna som kan växa i stående vatten och varmt väder eller aflatoxiner som produceras av en mängd olika typer av mögel. 

Testning för leversjukdom hos hundar

Din veterinär kan utföra ett antal tester för att ta reda på om din hund lider av leversjukdom. Blodprover är användbara för att diagnostisera allmän leversjukdom. Röntgenstrålar och ultraljud kan visa leverens storlek och leta efter oegentligheter. Denna typ av avbildning kan också söka efter sjukdomar i gallblåsan, som ofta är förknippade med leversjukdom.  Om ett problem hittas kan biopsi eller aspiration hjälpa till att bestämma alla bakterier eller toxikologi som kan spela en roll i din hunds leversjukdom. Om dessa tester är oöverträffade, kan mindre vanliga tester som kärnkraftscintigrafi användas för att hitta blodkärlsavvikelser eller andra möjliga problem.

Vad orsakar leversjukdom hos hundar?

Det finns ett antal möjliga orsaker till leversjukdom hos hundar. När din hund blir äldre blir leversjukdom mer sannolik. Vissa raser, som Rottweilers, Dobermans, Cocker Spaniels och Yorkies, är mer benägna att föds med eller utveckla leverproblem. Mediciner kan också leda till leverproblem eftersom leverns mål är att filtrera ut gifter. Läkemedel som har acetaminophen, i synnerhet, kan orsaka leverskador hos hundar.  Din hund kan också utveckla leversjukdom på grund av en bakteriell eller virusinfektion eller eftersom din hund har konsumerat något giftigt. Mindre ofta kan förändrat blodflöde till levern på grund av hjärtsjukdomar eller en medfödd abnormitet vara orsaken.

Behandla leversjukdom hos hundar

Om leversjukdom är ett resultat av gifter eller förgiftning kan din veterinär framkalla kräkningar eller administrera något som aktivt kol för att minska effekterna och absorptionen av toxinet eller giftet. Din veterinär kan också pumpa hundens mage vid behov eller administrera ett specifikt antitoxin. Beroende på när kronisk leversjukdom fångas kan en specifik behandling förskrivas för att behandla en underliggande orsak. Stödjande behandling kan användas för att bromsa utvecklingen av sjukdomen och minimera komplikationer.  En viktig aspekt av att behandla leversjukdom hos hundar är kost. Den rekommenderade dieten har precis tillräckligt med kalorier för att upprätthålla en normal vikt men har en betydande proteinbegränsning för hundar som riskerar att utveckla lever encefalopati. Vissa hundar gynnas av att äta små men ofta måltider. Hundar som har svår anorexi och vägrar att äta helt kan behöva matning i röret.  Kosttillskott inklusive vitaminer B, K och E kan alla vara fördelaktiga. Komplikationer av leversjukdom innebär ofta låga kalium- och vitamin B-nivåer, så komplettering med dessa vitaminer rekommenderas också ofta. Om hundar lider av leversjukdom på grund av överdrivna halter av koppar, bör vitamin C inte ges. 

Sammanfattning

Var noga med att hålla ett öga på din hund för tecken på leversjukdom, särskilt när de blir äldre. Oavsett om du har sett tecken på leversjukdom eller inte, är det en bra idé att överväga att byta till en kost som är levern när din hund är äldre. Se till att du tar alla tecken på gastrointestinal upprörelse, konstigt beteende eller depression på allvar och leta efter andra tecken på leversjukdom hos din hund.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar