Above and Beyond: Cat Dental Care and Vitality

Above and Beyond: Cat Dental Care and Vitality

Katts tandhälsa.

När det stöds bidrar varje aspekt av kattens välbefinnande till den större bilden av kattens hälsa. Näring, träning, miljöberikning, förebyggande av sjukdomar och säkerhet är alla viktiga, men utan rutinmässig katttandvård kan alla andra hälsoaspekter äventyras. Saken är den att de flesta kattägare inte inser att problem uppstår i deras katts mun. När vi ens får en svag doft av kattandedräkt har plack och tandsten redan inlett sin attack.

Skarp och spetsig

Kanske kattägare drar sig för sin katts mun på grund av det farliga utseendet på tänderna. Designade för att skära igenom hud och kött, katttänder ser väldigt annorlunda ut än våra egna. Men vi delar vissa likheter.

Människor och katter föds båda tandlösa tills mjölktänderna växer in. Efter spädbarnsåldern växer den permanenta, eller andra, uppsättningen in. Vi har också ungefär samma antal permanenta tänder (30 för katter, 32 för människor). Slutligen har både människor och katter nytta av livslånga vanor som skyddar tänderna och tandköttet från sjukdomar.

Katt karies

Formen på katttänder förklarar varför katter sällan utvecklar äkta hålrum. Med släta, vertikala ytor är de flesta katttänder inte idealiska för bakterier att växa. Dessutom har deras köttrika diet vanligtvis färre kolhydrater som bryts ner till socker. Som ett resultat är kattkaries, eller hålrum, sällsynta.

Andra problem

Tyvärr skapar kombinationen av naturligt förekommande orala bakterier och delvis smält mat plack som skapar en hinna på tänderna. De kalciumrika mineralerna i saliven hårdnar placket till tandsten, en gulbrun ansamling på tändernas yta. När det ackumuleras nära tandköttskanten börjar tandköttsvävnaden dra sig undan från tanden.

Gingivit kännetecknas av rodnad, svullnad och smärta längs tandköttskanten och kallas det första stadiet av tandlossning (av fyra distinkta stadier).

Tandresorption

Parodontit kan leda till tandresorption, en process som gör att tanddentinet eroderar. Tanden ersätts så småningom av ett material som ben, vilket ger en stor känslighet och smärta till en katt. Detta kan leda till infektion och efterföljande extraktion hos en stor majoritet av katter över fem år.

En del av helheten

Parodontit är inte bara smärtsamt för katter, utan också en stor oro när det gäller hälsan hos kroppens viktigaste organ. Hjärt-, njur- och leversjukdomar kan alla härröra från orala bakterier som läcker ut i blodomloppet och infekterar andra vitala system. Oral cancer kan också kopplas till dålig tandhygien.

Stoppa tåget

En del av en kattägares försvar mot tandlossning inkluderar regelbunden borstning av kattens tänder och tandkött hemma. Detta kan kräva hängivenhet och tålamod, men belöningen är enorm. Lyckligtvis finns det många produkter tillgängliga (från tonfisktandkräm till mjuka borstar) som gör katttandvård mycket enklare.

Det är viktigt att inspektera munnen för eventuell rodnad, svullnad, blödning, förlorade eller trasiga tänder, dålig andedräkt, bölder och klumpar.

Katt tandvård

Regelbundna tandundersökningar, rengöringar, fjällning, polering och digitala röntgenstrålar är avgörande för den allmänna hälsan. En tydlig förståelse för vad som händer under tandköttskanten hjälper till att skapa en genomförbar behandlingsplan. Vi genomför tryggt besök hos katttandvård under narkos.

Om vi ​​kan hjälpa dig med några frågor eller funderingar om katttandvård, vänligen ring oss på (404) 792-0700. Våra veterinärer finns alltid här för dig på Cat Care of Vinings.

Adblock test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar