Är fennec rävar hotade? Hur många av dem är kvar i naturen?

Är fennec rävar hotade? Hur många av dem är kvar i naturen?
fennec fox resting

Fennec-rävar blir mer och mer populära som husdjur i USA. De är kända för sina distinkta, batliknande öron och bleka, fluffiga rockar. Infödda i Nordafrika, fennekrävar upptar en oförlåtande livsmiljö. Så hur överlever de? Är fennec räv hotad?

Fennec-rävarnas nuvarande bevarandestatus är "Minsta oro", men de har skyddad status i vissa områden. Det finns fortfarande många hot mot fennec-rävar, inklusive mänskligt intrång, sjukdomar, klimatförändringar och tjuvjakt – för sällskapsdjur och pälshandel.

Fennec-rävar är önskvärda för husdjursägare, eftersom de är lekfulla och bedårande. Så det är viktigt att förstå hur de överlever i naturen. De är hotade, men listas ändå som "Minsta bekymmer". De måste överleva många hot mot deras existens men ändå verkar de göra bra. Vad skulle hända om de utrotades? Alla dessa frågor och mer – läs vidare!

När upptäcktes fennec-räven?

Den fennec räven, eller Vulpes zerda , klassificerades officiellt 1780. Men dess taxonomiska klassificering har varit föremål för debatt. Det tilldelas vanligtvis släktet Vulpes , vilket indikerar att det är en rävart.

Detta diskuteras emellertid på grund av skillnader mellan fennec-räven och andra rävarter. Det klassificerades tidigare som Fennecus , vilket antyder att det tillhör sitt eget släkte.

Fennec-rävar har en lång historia. Urbefolkningen i Nordafrika prisar sin päls eftersom den är så glänsande och mjuk.

Hur många fennec-rävar finns kvar i världen 2020?

Lite är känt om vilda fennec rävpopulationer. Ädelbara befolkningssiffror är inte kända och baseras istället på utbildade gissningar.

Befolkningsforskare gör uppskattningar baserade på observationsfrekvensen – vilket är ovanligt. Fennec-rävar är bra att gömma sig och vandrar sällan under dagen. I grund och botten antas befolkningen vara tillräcklig baserat på observationer av de handlare som vanligtvis fångar fennecrävar för utställning eller försäljning.

Trots att han är listad som "minst oro" på IUCNs röda lista listas fennec-räven som en CITES bilaga II-art. Detta innebär att även om den inte nödvändigtvis hotas med utrotning, måste handel med rävar med rävar kontrolleras för att undvika användning som är oförenlig med dess överlevnad.

Eftersom det är nästan omöjligt att observera fennec rävar under dagen är kunskapen om deras sociala interaktioner också begränsad. Biologer kan bara samla in information från fångade djur. Naturligtvis utgör fennec-rävar i djurparker bara en bråkdel av världens totala fennec-rävpopulation!

Varför är den fennec räven i fara?

Liksom andra rävar prisar ursprungsbefolkningarna i Sahara och Sinai-regionerna fennec rävpäls. Det blir också allt vanligare att "oförskämda" husdjursägare vill ha exotiska husdjur. Av dessa skäl fångas och tappas fennekrävar av jägare i Nordafrika och säljs till den lokala pälshandeln och internationell husdjurhandel.

Det finns också djur som jakter fennec rävar. Medan dess huvudsakliga rovdjur är örnugla, tros olika andra landdjur däggdjur jaga fennec rävar för mat. Dessa inkluderar karakaler, randiga hyener, sjakaler och Saluki, en tamhund som är lokal i området som liknar en vinthund.

Du kan anta att fennec-rävar också jagas på köttet. Bevisen tyder dock inte på detta. Särskilt i södra Marocko anses fennec rävkött vara illaluktande.

Hur påverkar människor Fennec-rävar?

Det är svårt att hitta ett djur som inte påverkas av människor – oavsett om det är intrång i humamcivilisationen, avskogning för jordbruk eller industri eller jakt efter internationell handel. Fennec rävar är inte immun mot de förödande effekterna av mänsklig aktivitet.

Övergrepp i fennec territorier resulterar i mindre tillgängliga intervall för fennec räv bosättning. Dessutom ökar ökenspridningen av stora delar av norra Afrika de torra regionerna medan de faktiskt inte utvidgar de bebodda regionerna för fennec-rävar.

Jakt och tjuvjakt för internationell sällskapsdjurhandel har också en skadlig inverkan på fennec rävpopulationer. Detsamma gäller den lokala pälshandeln.

Vilka är några andra orsaker till död av fennec rävar?

Du kan bli förvånad över att veta att uttorkning mycket sällan är en mördare av fennec-rävar. Ökenboende måste vara extremt väl anpassade för att leva i sådana torra miljöer. Fennec-rävar är inget undantag.

Fennec-rävar kan leva utan fritt vatten. De är skyldiga sina härdiga njurar, som är anpassade för att begränsa vattenförlusten. En fennecs grävning kan också orsaka daggformat eller kondens från vattenånga under de kallare timmarna på natten. Fennekar foder också efter frukt, grönsaker, löv och rötter, som ger hydrering.

Förutom de hot som redan nämnts påverkar turism och utveckling negativt på fennec fox livsmiljöer. Dessa svårfångade varelser gillar inte att bo inom räckvidden för mänskliga befolkningar, så all mänsklig aktivitet i ett område kommer sannolikt att utgöra ett hot.

Mycket av det vi vet om fennec rävpopulationer är antaganden, uppskattning eller gissningar. Det är en stor brist på data när det gäller fennec-rävar, vilket gör det svårt att veta något säkert.

Vad skulle hända om fennec-rävar utrotades?

Det är svårt att veta exakt vad som skulle hända om ett enda djur försvann helt. Till och med omfattande studier drar väldigt olika slutsatser. En sak som vi kan vara säkra på är att varje plötslig utrotningshändelse skulle ha knock-on-effekter för alla djur som delar fennecens livsmedelskedja.

Dess bytesdjur skulle gynnas, medan dess rovdjur skulle missgynnas. Allt skulle slängas ur balans, åtminstone tills en ny status quo uppstod.

Slutgiltiga tankar

Vi vet inte hur många fenneker det finns i naturen. De är svårfångade, övervägande nattliga och mycket känsliga för buller, så vi vet inte mycket om dem alls!

Vad vi vet är dock att detta är ett djur väl värt att hålla. Så sprid ordet – om det finns ett bevarandeprojekt som du har tillgång till, donera vad du kan!

Missade vi något? Har du något att lägga till i mixen? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar