Är fennec rävar hotade? Hur många av dem finns kvar i naturen?

Är fennec rävar hotade? Hur många av dem finns kvar i naturen?
fennec fox resting

Fennec-rävar blir mer och mer populära som husdjur i USA. De är kända för sina distinkta, batliknande öron och bleka, fluffiga rockar. Infödda i Nordafrika, fennekrävar upptar en oförlåtande livsmiljö. Så hur överlever de? Är fennec-räven i fara?

Fennec-rävarnas nuvarande bevarandestatus är "Minsta oro", men de har skyddad status i vissa områden. Det finns fortfarande många hot mot fennec-rävar, inklusive mänskligt intrång, sjukdom, klimatförändring och krypskydd – för djur- och pälsbranschen.

Fennec-rävar är önskvärda för husdjursägare, eftersom de är lekfulla och bedårande. Så det är viktigt att förstå hur de överlever i naturen. De är hotade men ändå listade som "Minsta oro". De måste överleva många hot mot deras existens, men de verkar vara bra. Vad skulle hända om de försvann? Alla dessa frågor och mer – läs vidare!

När upptäcktes fennec-räven?

Den fennec räven, eller Vulpes zerda , klassificerades officiellt 1780. Men dess taxonomiska klassificering har varit föremål för debatt. Det tilldelas vanligtvis till släktet Vulpes , vilket indikerar att det är en rävart.

Detta diskuteras emellertid på grund av skillnader mellan fennec-räven och andra rävarter. Det klassificerades tidigare som Fennecus , vilket innebär att det tillhör sitt eget släkte.

Fennec-rävar har en lång historia. Urbefolkningen i Nordafrika prisar sin päls, eftersom den är så glansig och mjuk.

Hur många fennec rävar finns kvar i världen 2020?

Lite är känt om vilda fennec rävpopulationer. Ädelbara befolkningstal är inte kända och är istället baserade på utbildade gissningar.

Befolkningsforskare gör uppskattningar baserade på observationsfrekvensen – vilket är ovanligt. Fennec-rävar är bra att gömma sig och vandrar sällan under dagen. I princip antas befolkningen vara tillräcklig baserat på observationer av de handlare som vanligtvis fångar fennec-rävar för utställning eller försäljning.

Trots att han är listad som ”minst oro” på IUCNs röda lista listas fennec-räven som en CITES bilaga II-art. Detta innebär att även om den inte nödvändigtvis hotas med utrotning, måste handel med rävar med rävar kontrolleras för att undvika användning som är oförenlig med dess överlevnad.

Eftersom det är nästan omöjligt att observera fennec rävar under dagen är kunskapen om deras sociala interaktioner också begränsad. Biologer kan bara samla information från fångade djur. Naturligtvis utgör fennec-rävar i djurparker bara en bråkdel av världens totala fennec-rävpopulation!

Varför är den fennec räven i fara?

Liksom andra rävar prisar ursprungsbefolkningarna i Sahara och Sinai-regionerna fennec rävpäls. Det blir också allt vanligare att "oförskämda" husdjursägare vill ha exotiska husdjur. Av dessa skäl fångas och tappas fennekrävar av jägare i Nordafrika och säljs till den lokala pälshandeln och internationell husdjurhandel.

Det finns också djur som jakter fennec rävar. Medan dess främsta rovdjur är örnugla, tros olika andra landdjur däggdjur jaga fennec rävar för mat. Dessa inkluderar karakaler, randiga hyener, sjakaler och Saluki, en tamhund lokal i området som liknar en vinthund.

Du kan anta att fennec rävar också jagas efter köttet. Men bevisen tyder inte på detta. Särskilt i södra Marocko anses fennekrävkött vara illaluktande.

Hur påverkar människor Fennec-rävar?

Det är svårt att hitta ett djur som inte påverkas av människor – vare sig det rör sig om humam-civilisation, avskogning för jordbruk eller industri eller jakt på internationell handel. Fennec rävar är inte immun mot de förödande effekterna av mänsklig aktivitet.

Överträdelse till fennec territorier resulterar i mindre tillgängliga intervall för fennec räv bosättning. Dessutom utökar ökenspridningen av enorma skår i norra Afrika de torra regionerna, medan de faktiskt inte utvidgar de bebodda regionerna för fennekrävar.

Jakt och krypskydd för den internationella handeln med husdjur har också en skadlig inverkan på fennec rävpopulationer. Detsamma gäller för den lokala pälshandeln.

Vad är några andra orsaker till dödsfall av fennec rävar?

Du kanske blir förvånad över att veta att uttorkning mycket sällan är en mördare av fennekrävar. Ökenbor måste vara extremt väl anpassade för att leva i sådana torra miljöer. Fennec-rävar är inget undantag.

Fennec-rävar kan leva utan fritt vatten. De är skyldiga sina härdiga njurar, som är anpassade för att begränsa vattenförlust. En fennec-gravning kan också orsaka formatet av dagg eller kondens från vattenånga under de svalare timmarna på natten. Fennekar foder också efter frukt, grönsaker, löv och rötter, som ger hydrering.

Förutom de redan nämnda hoten påverkar turism och utveckling negativt på fennec rävhabitater. Dessa svårfångade varelser gillar inte att bo inom området för mänskliga befolkningar, så all mänsklig aktivitet i ett område kan sannolikt utgöra ett hot.

Mycket av det vi vet om fennec rävpopulationer är antaganden, uppskattning eller gissningar. Det finns en stor databrist när det gäller fennec-rävar, vilket gör det svårt att veta något säkert.

Vad skulle hända om fennec rävar försvann?

Det är svårt att veta exakt vad som skulle hända om ett enda djur försvann helt. Även omfattande studier kommer till mycket olika slutsatser. En sak som vi kan vara säkra på är att varje plötslig utrotningshändelse skulle ha knock-on-effekter för alla djur som delar fennecs livsmedelskedja.

Dess bytesdjur skulle gynnas, medan dess rovdjur skulle vara missgynnade. Allt skulle kastas ur balans, åtminstone tills en ny status quo uppstod.

Slutgiltiga tankar

Vi vet inte bara hur många fennekar som finns i naturen. De är svårfångade, övervägande nattliga och mycket känsliga för buller, så vi vet inte mycket om dem alls!

Vad vi vet är dock att detta är ett djur väl värt att hålla. Så sprid ordet – om det finns ett bevarandeprojekt som du har tillgång till, donera vad du kan!

Missade vi någonting? Har du något att lägga till i mixen? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar