Ätbar anrikning för hamstrar: torkade och färska växter för näring och nöje

Ätbar anrikning för hamstrar: torkade och färska växter för näring och nöje

Mat spelar två roller för våra husdjur. Det ger dem den näring de behöver, men det kan faktiskt också vara något roligt och intellektuellt stimulerande. Att hitta mat är en så stor del av vilda djurens liv, att våra lurviga vänner hemma också behöver engageras av det för att vara friska. Att behandla mat som en anrikningsaktivitet främjar rörelse runt buren, vilket är en hälsosammare typ av träning än att obsessivt springa på ett hjul. Många hamstrar med burar med lämplig storlek och massor av ätlig berikning för foder och sniffar och i allmänhet interagerar med kommer att spendera minimal tid i sina hjul jämfört med stereotypen.

Med det i åtanke, när vi pratar om godis, snarare än att avbilda det djurekvivalenter som vi ger ett barn en glass, måste vi tänka på en matupplevelse. Detta har bonusen med kryssrutor för andra sinnen och smak, och du får se din hamster manipulera saker med sina små händer och vifta näsan på ett ultra-sött sätt. Beroende på dina preferenser, din hamsters temperament, din inställning och en hel mängd andra faktorer kan dessa matupplevelser tillhandahållas antingen i buren, eller under fritt sortiment, eller båda!

Artikelinnehåll tillhandahållet av hamster diet supremo Beri Instone.

Innehållsförteckning

Ätbar anrikning för hamstrar med torkade växter

Hamstrar kommer ursprungligen från öken- och / eller stäppgrässlättmiljöer, så det enklaste sättet att kopiera naturliga utfodringsupplevelser för ditt husdjur är att ge tillgång till hö, torkat gräs och annat torkat skräp . Detta är särskilt viktigt för ägare av kinesiska hamstrar. Medan korn utgör en grundläggande del av deras vardagliga kost, gör hamstrarna bättre överlag om de har fri tillgång till en mängd olika växter som inte är korn (även om dvärghamstrar naturligtvis undviker delar som innehåller socker, t.ex. frukt eller root veg).

Beroende på din hamsteruppsättning kan det vara mest praktiskt att tillhandahålla ett lager torkade ätliga växter ovanpå deras vanliga underlag, eller det kan vara meningsfullt att skapa en foderbox som innehåller den på ett ställe. Hö med längre stjälkar är mer berikande än korta enhetliga längder, eftersom det fungerar bra som ett toppskikt att grava igenom (vilket kan förbättra hudens och pälsens hälsa) samt äta. En del hö kommer att ha omogna fröhuvuden, som är läckra för din hamster att födda efter. Hö måste fyllas på med jämna mellanrum beroende på hur snabbt din hamster gnäller. Kort hackhö (kortare längder på en tum eller två långa) fungerar bättre när det erbjuds i en hög i ett specifikt område, inte minst eftersom det då är lättare att se när den behöver fylla på! Halm kan vara ett substratberikande alternativ, men det ger minimal näring så det är inte ett alternativ för ätlig anrikning.

Det bästa att göra är att tillhandahålla flera typer av torkat hö och gräs på en gång. Vid någon tidpunkt har Beri:

 • Långsträng änghö (säljs som fruktträdhö i USA), som är en blandning av olika gräsarter och ofta har andra säkra växter blandade i. Det tenderar att vara aromatiska och fyllda med härliga smaker.
 • Torkad årgräs med kort hackning (eventuellt torkat gräs som säljs för små djur är sannolikt detta om det inte uttryckligen märks på annat sätt).
 • Torkat timotytiskt gräs med kort hackning – även om många hamstrar tycker att det här grovare, mer fibrösa höet ska läggas, så använd det inte som en enda berikning på egen hand.
 • Grön havrehö med omogna fröhuvuden fortfarande fästa (detta är svårare att få tag i i Europa jämfört med USA)

Dessa foder kan tillhandahållas i rotation, men för att ge ditt husdjur hamster något val i deras liv (val och beslutsfattande är både fysiskt och mentalt fördelaktigt för husdjur) kan du ge dem blandade eller i lager på samma plats.

Om du köper personligen, leta efter påsar med grönare hö eftersom detta har mer låst i näring än brunt. Om du har tillgång till hö som säljs i bulk för hästar är det bra, men använd inte hö av jordbruksdjurskvalitet eftersom det troligen kommer att innehålla många tistlar, vilket kan vara farligt för dina husdjur och är ofta den lägsta kvaliteten i villkor för damm.

Vissa hö som säljs för små djur har blommor och torkade löv från säkra växter som redan har lagts till (ringblomma, rosenblad, mynta, nässlor och maskros är vanligast och lämpligt) för större intresse och mikronäringsämnen. Dessa är fantastiska, men undvik produkter med tillsatt torkad frukt eller grönsaker som morötter, eftersom dessa kommer att ha för mycket socker för diabetesbenägna dvärghamstrar.

Hamster som äter ett mellanmål

Örtbaserade mixpaket finns att köpa

Ett alternativ är att köpa "kanin örter" för att blanda in med ditt vanliga hö. Dessa är torkade foder av blad och blommor som säljs för kaniner, marsvin, chinchilla och degu. Det blir också vanligare att se dem marknadsföras till sköldpaddor och växtätande ödlor – du får samma ingredienser, men olika märkesvaror. Förpackningar som säljs för större husdjur är generellt bättre för pengarna än små förpackningar som säljs specifikt för hamstrar.

Bunny örter innehåller vanligtvis en stor blandning av ingredienser, ofta inklusive större bitar, vilket kan vara jättekul för små hamsterhänder att interagera med. Kom ihåg att kontrollera om det finns någon torkad frukt eller grönsaker för dvärghamstarter.

I Europa som letar efter produkter som saluförs på kaniner och andra små växtätande husdjur ger det bästa utbudet av lämpliga produkter till ett rimligt pris. I Amerika ser det ut som de som marknadsförs för sköldpaddor och växtätande ödlor är bäst.

ZooMed varumärke ser bra ut för Amerika, Rosewood varumärke är bra för Europa.

Skapa ditt eget torra foder

Det är också möjligt att torka din egen herbage för ditt husdjur hamster, men naturligtvis bara göra detta om du är säker på att du kan identifiera säkra växter! Torkning i hemmet kan göras i små mängder i en ugn på en sval temperatur (se till att inte bränna den), eller hänga i nätväskor utanför om du bor i ett hett torrt område (i tempererade områden som Nordeuropa är det mer troligt att odla mögel, vilket skulle vara dåligt för din hamster). Eftersom Beri har många djur som behöver torkat foder, använder hon en dehydrator – men rekommenderar att det är en där du kan ställa in temperaturen för att undvika att bränna tunna blad. Om du bara har en hamster är det osannolikt att det är värt att köpa en dehydrator om du inte vill laga mat också för dig själv.

För att ge berik med lukt kan du strö finskurna torkade örter runt din hamsterbur. Många av dessa örter säljs i bulk för hästar, men om du behöver mindre mängder för bara en hamster, kan torkade kulinariska örter eller torra örtte tepåsar användas. Om du använder tepåsar, se till att de är teafria infusioner och inte innehåller lakrits . Det är farligt att ge hamstrar flytande örtte, eftersom de inte utvecklas för att bearbeta stora mängder vätska; smaksatta vätskor leder dem till överdryck och kan skada deras långvariga hälsa.

Ätbar berikning med färska växter

Observera att det är kritiskt att hamstrar endast får interagera med de växter som erbjuds är säkra och giftfria! Ännu bättre om de är aktiva att äta och interagera med.

Den enklaste metoden för detta är att erbjuda några kulinariska köksörter . De flesta av dessa har spännande och nya smaker, dofter och strukturer att interagera med, med basilika och estragon som speciella favoriter. Du kan antingen klippa av delar av köksväxtväxter, eller – ett smutsigare alternativ som bäst sparas för att komma ur buren – släppa dem på hela växten.

Ett annat alternativ som kräver lite mer förberedelse är att gro några frön i en bricka eller spara lågsidig matskål. När groddarna är några centimeter höga, erbjuda brickan för din hamster att trampa igenom och knapra.

Alternativ för frön att spira inkluderar:

 • Krasse
 • Gräsfrö (en blandning av arter är bäst, snarare än bara gräs, eftersom de flesta "gräsmattor" -märkta förpackningar består av)
 • Fullkorns- eller havregryn för vetegräs eller havregryn
 • Vilda fågelfrön av fullkorn
 • Eventuella frön som säljs i hälsokostbutiker märkta som säkra för människor som vill äta groddar

Groddarna kan ges under din hamsters fristid, men om deras bur är tillräckligt stor är ett groddbricka en bra sak att ge dem obegränsad tillgång till under en begränsad tid. Om din hamster tycker om detta kan det vara en bra idé att ha ett par brickor i olika stadier av groddprocessen.

Kommer upp i del 2 – godis för att mata din hamster!

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar