Att ta hand om katter i Sverige

Att ta hand om katter i Sverige
Att ta hand om katter i Sverige

Att ta hand om katter i Sverige. Kattälskare behöver inte känna sig nere i munnen för att skydda sina husdjur från allvarlig sjukdom. Faktum är att deras katt mun är ett bra ställe att börja. En ny studie visar att katter med vanliga former av oral sjukdom har en högre testnivå för mer allvarliga sjukdomar.

Den goda nyheten är att med tidig upptäckt och korrekt veterinärvård, kan katter med allvarliga sjukdomar som feline immunbristvirus (FIV), kattversionen av HIV och kattleukemivirus (FeLV) leva långa och friska liv. Att testa katter är en nyckelfaktor för att bromsa spridningen av dessa sjukdomar.

Uppskattningsvis 31 miljoner katter i USA löper risk för FIV och FeLV. Dessa sjukdomar sprids från katt till katt (de kan inte spridas till människor) och är mycket smittsamma. Eftersom katter med FIV och FeLV ofta inte har några synliga symtom och många kattägare inte är medvetna om att deras katt har blivit utsatt, är det mycket viktigt att testa katter. Behandlingen består vanligtvis av en näringsdiet, närmare övervakning och oftare besök hos veterinären.

Studien, utförd av veterinärkliniker runt om i landet, hittade en av var åtta katter som hade någon typ av munsjukdom testade också positivt för FIV, FeLV eller båda. Katter med orala sjukdomar är fyra gånger mer benägna att ha dessa villkor än katter utan.

”Denna studie uppmuntrar testning av katter som har tandköttsinflammation och andra orala sjukdomar för FIV och FeLV-infektion. Detta ger veterinärer värdefull ny information i deras ansträngningar att bekämpa dessa smittsamma virus, säger Dr. Jan Bellows, en diplomat från American Veterinary Dental College och American Board of Veterinary Practitioners.

Kattägare bör samarbeta med sin veterinär för att upprätta ett regelbundet schema med omfattande välbefinnande, inklusive tandundersökningar och FIV / FeLV-test.

American Association of Feline Practitioners säger att en katt också bör testas för FIV / FeLV:

• När du är sjuk, oavsett tidigare negativa resultat. Tecken på sjukdom kan inkludera förändringar i beteende, grooming och matvanor.

• När katter och kattungar, oavsett ålder, är nyligen adopterade.

• När katter bor i hushåll med okänd infektionsstatus. Infekterade katter som inte har symtom kan fortfarande överföra virusen till oinfekterade katter.

• När katter har haft potentiell exponering, oavsett om de snubbade utomhus eller har kämpat med en katt med okänd infektionsstatus.

• Årligen, särskilt för katter som slåss eller lever med infekterade katter.

American Veterinary Medical Association rekommenderar kattägare att besöka sina veterinärer för en hälsoundersökning två gånger om året.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar