Avelshundar i Sverige – Fråga & svar

Avelshundar i Sverige - Fråga & svar
Avelshundar i Sverige - Fråga & svar

Avelshundar i Sverige – Fråga & svar

Varför rashundar ? Många ställer mig denna fråga, och allt jag kan säga är att olika människor avlar av ett annat skäl. Vissa avlar för att producera arbetshundar, vare sig de är fält, skydd, spårning, lydnad osv. Andra människor är ute efter att ge det bästa djuret ”fysiskt” som de kan, enligt deras rasstandard (visa uppfödare ingår i denna kategori). Ändå avlar andra för temperament. Och slutligen producerar människor med en multipel av ovanstående i åtanke. Kom ihåg att det här är alla REPUTABla uppfödare jag diskuterar. Det finns människor där ute som avlar av fel skäl. Om du inte vet hur du kan upptäcka en valpkvarn eller en trädgårdsuppfödare kan du besöka olika slags uppfödare (till vänster) för att rensa detta.

Var passar jag in i allt detta? Jag antar att jag hamnar i den sista kategorin. Jag känner avel för det bästa Shiba betyder avel för alla ovanstående. Jag vill ha en hund som passar rasens standard, men också en som har ett sundt temperament, hälsa och arbetsförmåga. Var placerar jag majoriteten av mina valpar? Oftast i husdjur. Mycket få hundar gör verkligen avelkvalitet. Av de som jag har turen att producera vill jag vanligtvis välja första. Om det finns en förstklassig valp, men jag kan inte hålla det djuret, kommer jag att placera den valpen med en person som vill avla / visa. De måste vara seriösa när det gäller avel och förstå vad det handlar om. Jag uppmuntrar alla mina valpägare att försöka titta på lydnad, terapi och agility, men jag är långt ifrån besviken om de bara älskar sitt nya barn.

Det finns så många hundar i denna magnifika värld av oss, varför ska vi ta mer in i den? För om människor som bryr sig om sin ras inte gör det, vem gör det? Ska vi överlämna det till valpkvarnarna och bakgårdens uppfödare för att ge allmänheten ”rena raser”? Jag skulle tänka INTE! Jag skulle mycket hellre ha en av mina valpar som garanterat är genetiskt fria från några hälsoproblem än någon fattig hund som hamnar lamslagen och kostar ägaren tusentals dollar i veterinärräkningar. Det inkluderar inte hjärtbrottet när hunden måste läggas ner tidigt i sitt liv.

Några av er kommer att säga, ”Folk bör sluta få renras och rädda en hundvalp från döden”. Det kommer aldrig att hända. Renras finns runt av en anledning. Folk gillar att veta vad de får. Jag vet, inga två hundar är desamma. Men alla Shiba Inu har ”NÅGON” Shiba-drag (lätt att hålla tåg, rent, bara nå så högt etc.). Om du bor i en lägenhet och bara kan ha en hund som är mindre än 25 kg kan du undersöka raser baserat på storlek. Om du har allergier, kan du få en ras som inte tömmer. Om du är en fågeljägare, kanske du vill ha en Setter. Listan är oändlig.

Du kan nu säga, ” Varför går de inte till räddningsrätter och hittar en hund i nöd istället för att köpa en valp av dig? ”Tja, jag uppmuntrar Räddning. Jag främjar engelska bosättare och shibor tills det finns hem för dem. Jag tror att lättnad är ett av de bästa programmen där ute för att få en registrerad, men många vill fortfarande ha en valp. De vill vara ansvariga för alla valpens bra och dåliga poäng. De vill se det växa och lära sig. De vill ha en garanti för den hundens hälsa, som du inte kan få med en räddning. Vissa människor behöver inte en valp av en eller annan anledning. Om någon kommer till mig i den här situationen låter jag honom eller hon veta var jag står. Därefter försöker jag hjälpa dem att hitta ett lämpligt djur, vare sig det är en pensionerad showhund till en vacker räddning. Jag har funnit att lite utbildning kan gå längs vägen.

Vi ansvariga uppfödare är inte problemet. Vi är lösningen. Vi förser människor med friska, glada husdjur i tio eller fler år av deras liv. Vi tar tillbaka alla valpar vi producerar av någon anledning. Vi är glada över att hjälpa de nya ägarna med utbildning, husbrott eller andra problem. Vi försöker så gott vi kan för att hålla reda på varje valp vi producerar. Vi är där för såväl de goda tider som de dåliga. Det är det att vara uppfödare handlar om.

Det enda vi inte är i det för pengarna. Du kan inte producera den här typen av valpar och tjäna på det. För det första är det inte billigt att få en hund som du ska avla. Sedan finns det kostnaden för att visa ditt nya barn (inträdesavgifter, hotell, måltider, restid etc.). Även om du inte visar, finns det hälsoklareringstest som ALDRIG AVLIGT DYR MÅSTE ! (röntgen från höft, armbåge och patella, ögoncertifiering, öratest, hjärta, sköldkörtel, etc. Vad som är lämpligt för den rasen). Kostnaden för en bra Stud-hund (åh pojke … det är minst en eller två sällskapsvalpar). Vad sägs om att skicka din flicka till den här underbara pojken (en annan valp). Vad händer nu om din tjej måste ha en C-sektion? Vad händer om hennes mjölk är fel eller om hon inte gillar att vara mamma? Tänk om valparna dör? Tänk om hon dör!?! Nej, du tjänar inte pengar du gör sår!

Vi kommer att fortsätta avla här på Paragon , men bara när tiden är rätt (föräldrarna måste passera alla hälsoklarationer och vara av god kvalitet både mentalt och fysiskt). Valparna vi producerar kommer bara att gå till STORA hem. Vi kommer att hålla en valp här innan vi säljer den till någon som inte kommer att älska det som alla hundar ska njutas av. Hundar är för livet. De bör inte tas lätt. De delar våra hopp, våra drömmar och våra liv. De älskar oss för vem vi är. De älskar oss, villkorslöst. De är en gåva från Gud.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar