Det bästa seniorkattfodret för äldre katter

Det bästa seniorkattfodret för äldre katter

När katter åldras förändras en del av deras kostbehov. Liksom människor behöver de ledstöd och matsmältningshjälp för att må som bäst. De blir mindre aktiva, vilket också minskar deras kaloribehov. Seniorkattfoder för äldre katter är utformat för att hålla din katt pigg och i rörelse.

Vi har granskat dussintals mat för äldre katter för äldre katter på jakt efter det bästa marknaden har att erbjuda. Du kommer att bli glad att veta att du har många alternativ. Vi övervägde både våt- och torrfoder, samt de som är formulerade för innekatter och känsliga magar. Vi såg också till att ta med mat som din katt kan äta även när hans tänder och styrka börjar bli utslitna.

Purina är inte främmande för kattmat och gör en lång rad högkvalitativa kattmat till ett överkomligt pris. Purina Fancy Feast Adult Canned Wet Cat Food Senior 7+ innehåller några extrafunktioner som taurin för bättre, klarare syn och vitamin E för att behålla pälsen och huden. Den är också laddad med antioxidanter för att se till att din katts immunförsvar förblir starkt.

I den här artikeln

De 5 topprankade seniorkattfoder för äldre katter

*Betyg är aktuella vid tidpunkten för publicering och kan ändras

Bästa seniorkattfoder för äldre katter: Purina Fancy Feast Adult Canned Wet Cat Food Senior 7+

Purina Fancy Feast Adult Canned Wet Cat Food Senior 7+ tillgodoser alla näringsbehov hos din katt plus några extrafunktioner för att öka hans hälsa när han åldras. De mjuka, hackade tonfiskbitarna är lätta för din katt att tugga, även om hans styrka och tänder inte är vad de brukade vara.

Tillsatser av taurin och vitamin E riktar sig mot problem som är specifika för äldre katter. Aminosyran taurin riktar sig mot synen och upprätthåller näringsämnen som håller din katts syn skarp. Vitamin E ger näring till pälsen och huden, som kan börja bli skavd med tiden. Detta speciella recept är också spannmålsfritt för att minska risken för en allergisk reaktion.

Purina Fancy Feast Vuxen konserverad våtburkmat Senior 7+ Nyckelfunktioner:

 • Innehåller taurin för att bibehålla ögonhälsan
 • Vitamin E ökar hud- och pälshälsan
 • Mjuka, hackade, lagom stora bitar

Bästa torrfoder för äldre katter för äldre katter: Blue Buffalo Healthy Aging för katter 7+

Bästa torrfoder för äldre katter för äldre katter

Blue Buffalo Healthy Aging för katter 7+
Blue Buffalo Healthy Aging för katter 7+

Blue Buffalos LifeSource-bitar ger tillsatta antioxidanter och vitaminer för att stärka din katts immunförsvar. Syn och pälshälsa får också extra uppmärksamhet i denna läckra blandning.

Blue Buffalo Healthy Aging for Cats 7+ ger utsökt näring. Den innehåller en Blue Buffalo's LifeSource-bitar, en blandning av antioxidanter, mineraler och vitaminer som bygger och underhåller immunförsvaret. Lägg till lite taurin, en aminosyra som används för att bibehålla hjärtat och ögonen, och du har en blandning som är perfekt för din åldrande katts näringsbehov.

Blue Buffalo gör detta recept genom kallformad bearbetning för att bibehålla mer av näringsämnena och smaken. Alla antioxidanter och aminosyror stöds fullt ut av en stor källa till protein, den främsta ingrediensen – kyckling.

Blue Buffalo Aging for Cats 7+ Nyckelfunktioner:

 • Innehåller Blue Buffalos LifeSource-bitar som stärker immunförsvaret
 • Taurin för hjärt- och ögonhälsa
 • Protein (kyckling) som toppingrediens

Bästa budget seniorkattmat för äldre katter: IAMS Proactive Health Healthy Senior

Bästa budget seniorkattmat för äldre katter

IAMS Proaktiv Hälsa Frisk Senior
IAMS Proaktiv Hälsa Frisk Senior

IAMS hoppar över tomma fyllmedel, använder riktig kyckling och lägger till vitamin E för att hjälpa din katts hud och päls att hålla sig frisk.

IAMS Proactive Health Health Senior har en rik proteinkälla som toppingrediens och förpackas i en näringsrik punch till ett rimligt pris. För att hålla din katts ben och leder i form innehåller IAMS-receptet extra kalcium och kalium. Vitamin E stärker hud, päls och immunhälsa. Slutligen innehåller den L-karnitin som hjälper till att balansera vikten.

För att verkligen lägga till en näringsrik kick håller IAMS detta recept fritt från konstgjorda konserveringsmedel och lågkvalitativa fyllmedel. Kibblens naturliga krispighet tar bort plack för friska tänder när din katt går in i sina äldre år.

IAMS Proactive Health Healthy Senior Nyckelfunktioner:

 • Kalcium och kalium för starkt hjärta, ben och leder
 • L-karnitin håller en hälsosam vikt
 • Inga konstgjorda konserveringsmedel

Bästa våta seniorkattfoder för äldre katter: Purina Pro Plan Focus Adult 11+

Bästa våta seniorkattfodret för äldre katter

Purina Pro Plan Focus Vuxen 11+
Purina Pro Plan Focus Vuxen 11+

Purinas recept riktar sig till katter när de når sina skymningsår. En extra mängd näringsämnen upprätthåller hudens, pälsen och immunsystemets hälsa.

Katter går in i sina äldre år vid ungefär årskurs sju. När de väl blir över 11 år har de gått in i de senaste åren då näring blir helt avgörande för deras fortsatta livskvalitet. Purina Pro Plan Focus Adult 11+ har näringsämnena för att hålla pälsen och immunförsvaret kraftfullt. Lax och tonfisk ger omega-3-fettsyror och kombinerar dem med den perfekta blandningen av vitaminer och näringsämnen för att hålla immunförsvaret igång. En extra dos taurin fungerar för att bibehålla synen och hjärtats hälsa.

Denna lättsmälta, klassiska paté är tillräckligt mjuk för tandkött och käkmuskler som kan slitas ut. Liksom annat vått kattfoder innehåller det en hög fukthalt, vilket är viktigt för äldre katter. De förblir inte alltid återfuktade, så ju mer vätska du kan få i dem när de äter, desto bättre.

Purina Pro Plan Focus Vuxen 11+ Nyckelfunktioner:

 • Näringsbalans för katter 11+
 • Taurin för ögonhälsa
 • Vitamin E ökar hud- och pälshälsan

Bästa seniorkattfoder för äldre inomhuskatter: Hill's Science Diet torrfoder för inomhuskatter Vuxen 11+

Matsmältningshälsan kan försämras under de äldre åren, vilket gör näring så mycket viktigare. Hill's Science Diet Indoor Dry Cat Food Adult 11+ riktar sig mot matsmältningsbehoven hos äldre katter. De behöver en vanlig källa av naturfiber för att göra kattlådan lättare att använda. Men den här formeln innehåller också några extrafunktioner för att hålla energinivån uppe och hjärtat och ögonen arbeta med högsta effektivitet. Taurin för klar syn och vitamin E för att bibehålla glansen i kattens päls är två av nyckelfaktorerna för fortsatt hälsa.

Detta recept är gjort med naturliga ingredienser för att vara skonsamt mot din katt och ge honom bästa möjliga näring. Slutligen innehåller den antioxidanter för att upprätthålla immunsystemets hälsa och kommer med en smakkat som har svårt att motstå.

Hill's Science Diet Torrmat inomhus för katter för vuxna 11+ Nyckelfunktioner:

 • Naturliga ingredienser, inklusive naturliga fiberkällor för bättre matsmältningshälsa
 • Vitamin E för att bibehålla pälsens hälsa
 • Tillsatta antioxidanter för att hålla immunförsvaret starkt

Vem ska köpa seniorkattmat för äldre katter

När din katt blir över sju år är det dags att börja titta på mat för äldre katter. Liksom människor börjar deras kroppar försämras. Deras syn, immunförsvar och pälshälsa kan bli lidande om de inte får i sig alla de näringsämnen de behöver. Vanligt kattfoder för vuxna kanske inte har rätt balans av näringsämnen eftersom äldre katter tenderar att tappa aptiten och bli mindre aktiva. Dessutom behöver äldre katter saker som taurin, en aminosyra som hjälper synen.

När katter fortsätter att åldras finns det ännu mer specialiserad mat för dem som är 11+. Vid det här laget behöver din katt extra vitamin E, taurin och antioxidanter för att upprätthålla sitt immunförsvar. Det gäller att se till att din katt får i sig de näringsämnen han behöver för att behålla sin livskvalitet. Om din katt hamnar i åldersgruppen för seniorer bör mat för äldre katter definitivt finnas på menyn.

Om du letar efter ett foder som kommer att vara närmare vad din katts förfäder åt, kanske du vill kolla in The Best Raw Cat Food.

Viktiga funktioner att tänka på

Ett seniorkattfoder för äldre katter bör göra flera saker bra. Det här är vad du ska tänka på när du väljer ett foder för äldre katter:

 • Ingredienser. Ingredienser är ditt största bekymmer. Foder för äldre katter bör ha en hög dos av vitamin E och, förhoppningsvis, taurin för att stödja synen. Recept som innehåller immunförstärkande antioxidanter är ännu bättre. Leta efter recept med naturliga ingredienser och hela proteinkällor. Se upp för kattmat med köttbiprodukter, fyllmedel med lågt näringsvärde och konstgjorda färgämnen och konserveringsmedel. I det här skedet av en katts liv måste varje tugga räknas, och dessa tillsatser stödjer inte hans totala näring.
 • Kibble storlek eller våt kattmat typ. Äldre katter kan ha tandproblem eller muskelsvaghet som gör det svårt att äta. Leta efter små småbitar som är tillräckligt svåra för att bryta av plack men inte så hårt att din katt kämpar för att bryta isär den. Blötfoder för katter finns i olika typer som malet, chunk, paté och grytor. Om din katt kämpar för att tugga är patéer förmodligen det enklaste att äta. Det kan dock ta lite försök och misstag för att hitta en typ som din katt föredrar.
 • Komplett måltid eller måltidskomplement. När du köper mat för äldre katter, kontrollera om du köper en komplett måltid eller ett måltidskomplement. Kompletta måltider har all näring din katt behöver för en eller två matningar. Ett måltidskomplement är tänkt att användas tillsammans med en hel måltid. Komplement kallas också toppers, och de kommer vanligtvis som en gryta som ska hällas över toppen av din katts vanliga måltid. Kompletteringar ger inte all din katts näring till en enda måltid, så de bör inte användas på egen hand.
 • Innekatter kontra utekatter.   Inne- och utomhuskatter har samma grundläggande näringsbehov. Innekatter behöver dock matsmältningshälsa för att använda en kattlåda och tillräckligt med fibrer för att minska hårbollar. Av den anledningen är en del foder för äldre katter utformade speciellt för innekatter. Dessa recept innehåller fiberkällor som gör det lättare att använda kattlådan och bryta upp hårbollar. De kan också innehålla ingredienser som vitamin E som bibehåller pälsens hälsa för att förhindra hårbollar och överflödig håravfall och mjäll.

Vanliga frågor

Vad är det som skiljer seniorkattfoder?

Med åldern kommer din katt att äta mindre. Katter tenderar också att bli mindre aktiva med åldern, vilket innebär att de förbränner färre kalorier. Även om han inte behöver äta så mycket, måste maten han äter vara packad med viktiga näringsämnen. Näringsämnen som taurin, vitamin E och antioxidanter för att stärka immunförsvaret kan alla vara fördelaktiga för en katt när han åldras. Generellt sett är den största skillnaden i foder för äldre katter portionsstorlekarna och några extra vitaminer och mineraler för att ge dem en näringsboost.

När ska jag byta katt till en seniordiet?

Katter kommer in i sina äldre år vid ungefär sju års ålder. Vid denna tidpunkt är dina mål som ägare att hjälpa honom att behålla sin vikt och se efter tecken på kronisk sjukdom. Med rätt näring och regelbundna veterinärkontroller kan din katt fortsätta att njuta av en hög livskvalitet.

Är våtfoder bättre för äldre katter?

Våt kattmat tenderar att ha ingredienser av högre kvalitet och de är mjukare. Äldre katter kan ha tandproblem som gör det svårt att äta torrfoder. Även om deras näringsbalans kan vara densamma, är våtfoder det bättre alternativet för vissa äldre katter. Men det beror på din katt och din budget, eftersom våtfoder är dyrare än torrt.

Varför blir äldre katter magra?

Äldre katter kan utveckla kroniska sjukdomar som påverkar deras vikt som diabetes, inflammatorisk tarmsjukdom eller hypotyreos. Tandproblem kan också leda till viktminskning. Håll ett öga på din katts matvanor. Om han börjar uppleva oförklarlig viktminskning är det förmodligen dags för en kontroll.

Annat seniorkattfoder för äldre katter som vi har recenserat

Vi tittade på 20 andra kattfoder för äldre katter. Dessa märken och recept gjorde inte våra 5 bästa seniorkattfoder för äldre katter, men många av dem är fortfarande fyllda med utmärkt näring och kanske ett bättre val för din katt.

Våtfoder för äldre katter för äldre katter

Blue Buffalo Wilderness High Protein för mogna katter

Blue Buffalo Wilderness High Protein för mogna katter

Detta spannmålsfria recept i patéstil innehåller DHA för att främja fortsatt mental hälsa.

Nyckelfunktioner:

 • Fri från vete, köttbiprodukter, majs och soja
 • Mjuk, patéliknande
 • Vitaminer och mineraler är balanserade för den mogna katten

Kostnad: $29

Hill's Science Diet våt kattmat Vuxen 7+

Hills science diet våt kattmat vuxen 7+

En kombination av lättsmälta ingredienser gör att din katt kan bibehålla de energinivåer han behöver för sina dagliga aktiviteter.

Nyckelfunktioner:

 • Två (2) smaker
 • Höga proteinnivåer för att möta energibehov
 • Innehåller taurin för ögon- och hjärthälsa

Kostnad: $34

IAMS Perfect Portions Spannmålsfri Frisk Senior

IAMS Perfect Portions Spannmålsfri Frisk Senior

Kycklingbitar med läcker sås är svåra att ignorera, speciellt när de är laddade med näringsämnen som håller din äldre katt full av energi.

Nyckelfunktioner:

 • Vitamin E för päls, hud och immunhälsa
 • Inga konstgjorda konserveringsmedel
 • Mjuka, lättätade bitar

Kostnad: $24

Purina Friskies Lil' Soups och Lil' Grillers Cat kompletterar Senior Formula

Purina Friskies Lil Soups and Grillers Cat kompletterar Senior Formula

Behöver din katt lite extra incitament för att äta sin mat? Om så är fallet kan det här läckra måltidskomplementet få honom att slicka sig om läpparna.

Nyckelfunktioner:

 • Packad med taurin
 • Innehåller vitamin E för hjärt- och pälshälsa
 • Inga syntetiska färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel

Kostnad: $8

Purina ONE Vibrant Maturity Senior 7+

Purina ONE Vibrant Maturity Senior 7+

Purina använder naturliga ingredienser för att förse din katt med energi och näringsämnen för att behålla sin livskvalitet.

Nyckelfunktioner:

 • Innehåller taurin för ögon- och hjärthälsa
 • Spannmålsfri
 • Naturliga ingredienser

Kostnad: $20

Royal Canin Aging 12+ konserverad kattmat

Royal Canin Aging 12+ konserverad kattmat

Detta recept är designat för katter över 12 och förbättrar led- och njurfunktionen.

Nyckelfunktioner:

 • Justerade fosfornivåer för bättre njurfunktion
 • Små, mjuka skivor
 • Balanserade proteiner, fetter och kolhydrater för kaloribehov hos katter 12+

Kostnad: $34

Royal Canin Instinctive 7+

Royal Canin Instinctive 7+

Royal Canin använder en exklusiv blandning av vitaminer och mineraler för att bygga upp och stödja hälsan hos katter i åldern 7 till 12 år.

Nyckelfunktioner:

 • Tillsatt fosfor stöder njurhälsa
 • Antioxidantkomplex bygger muskler, leder och immunhälsa
 • Lättätade, tunna skivor

Kostnad: $34

Torrfoder för äldre katter för äldre katter

Blue Buffalo Wilderness High Protein Mature 7+

Blue Buffalo Wilderness High Protein Mature 7+

För katter med allergier håller denna spannmålsfria formula dem igång samtidigt som de ger skonsam näring som stöder immunförsvaret.

Nyckelfunktioner:

 • Naturliga ingredienser
 • Innehåller LifeSource-bitar som stödjer immunförsvaret
 • Designad för att bibehålla energinivåer och vikt

Kostnad: $20

Halo Purely for Pets Spannmålsfri seniorkatt

Halo rent för husdjur Spannmålsfritt seniorkattfoder

Hel kyckling och naturliga ingredienser gör detta till ett skonsamt recept som maximerar din katts näring.

Nyckelfunktioner:

 • Spannmålsfri
 • Tillsatta antioxidanter för att bygga upp immunförsvaret
 • Lättsmält

Kostnad: $28

Nutro Healthy Essentials Torrfoder för vuxna och seniorer

Nutro Healthy Essentials Torrfoder för vuxna och seniorer

Det här receptet lämnar köttbiprodukter, majs, vete och soja ute för att vara lätt för katter med känsliga matsmältningssystem.

Nyckelfunktioner:

 • Ingen majs, vete, soja, biproduktmjöl eller konstgjorda smakämnen
 • Taurin för hjärt- och ögonhälsa
 • Tillverkad av icke-GMO-ingredienser

Kostnad: $16

Petcurean Now Fresh Senior

Petcurean Now Fresh Senior

En unik balans av fett och protein ger äldre katter den energi och kalorier de behöver.

Nyckelfunktioner:

 • Omega-3-fettsyror för att främja päls- och hudhälsa
 • Taurin hjälper syn och hjärthälsa
 • Formulerad för att stödja immunförsvaret

Kostnad: $25

Purina Pro Plan Prime Plus Senior 7+

Purina Pro Plan Prime Plus Senior 7+

Purina lägger till en komplett lista över näringsboosters för äldre katter, som vitamin E, prebiotiska fibrer och betakaroten.

Nyckelfunktioner:

 • Prebiotisk fiber för att främja matsmältningshälsa
 • Vitamin E och betakaroten bygger upp hjärt- och ledstyrka
 • Upprätthåller mager muskelmassa

Kostnad: $39

Royal Canin Aptitkontroll för kastrerade/kastrerade vuxna katter 12+

Royal Canin Aptitkontroll för kastrerade kastrerade katter

Katter över 12 år behöver maximal näring i en minimal mängd mat. Royal Canins blandning hjälper din katt att hantera sin vikt när han blir äldre.

Nyckelfunktioner:

 • Hjälper till viktkontroll
 • Främjar njurhälsa med justerade fosfornivåer
 • Måttlig nivå av fett för att ändra kaloribehov

Kostnad: $26

Seniorkattfoder för äldre inomhuskatter

Blue Buffalo Freedom inomhus mogen katt

Blue Buffalo Freedom inomhus mogen katt

En smidig paté som är lätt att äta och smälta gör den perfekta måltiden för din innekatt.

 • Fri från majs, vete och soja
 • Naturliga ingredienser
 • Främjar matsmältningshälsa

Kostnad: $30

Blue Buffalo hälsosam gourmet inomhus mogen

Blue Buffalo Healthy Gourmet inomhus mogen

Riktig kyckling i patéform ger äldre katter det protein de behöver för att bibehålla muskelhälsan.

Nyckelfunktioner:

 • Mjuk, patéliknande
 • Naturliga ingredienser
 • Inget vete, majs eller soja

Kostnad: $25

Blue Buffalo inomhus hårbollskontroll Mogna katter

Blue Buffalo inomhus hårbollskontroll Mogna katter

Matsmältningen är inte det enda som behöver hjälp hos innekatten. Detta recepts fiberinnehåll bryter upp hårbollar, vilket innebär mindre städning för dig.

Nyckelfunktioner:

 • Innehåller LifeSource-bitar för att stärka immunförsvaret
 • Ingen majs, vete eller soja
 • Naturliga fiberkällor för att upprätthålla maghälsa

Kostnad: $14

Hill's Science Diet Hårbollskontroll Vuxen 7+

Hill's Science Diet Hårbollskontroll Vuxen 7+

Naturliga källor till fiber hjälper till att bryta upp hårbollar för en gladare, friskare katt.

Nyckelfunktioner:

 • Taurin för hjärt- och ögonhälsa
 • Tillsatta mineraler för att främja njur- och blåsfunktion
 • Vitamin E för päls och hudhälsa

Kostnad: $42

Merrick Purrfect Bistro Indoor Senior Cat Food

Merrick Purrfect Bistor inomhus senior kattmat

En serie vitaminer, mineraler och probiotika håller din katt frisk, stark och redo att kasta sig.

Nyckelfunktioner:

 • Innehåller probiotika för matsmältningshälsa
 • Högt fiberinnehåll för bättre hårbollskontroll
 • Fri från spannmål och gluten

Kostnad: $23

Nulo Freestyle Spannmålsfritt seniorkattfoder

Nulo Freestyle Spannmålsfritt seniorkattfoder

Fokus på helfoder och naturliga fiberkällor gör Nulo till ett bra val för äldre katter.

Nyckelfunktioner;

 • Innehåller probiotika för matsmältningshälsa
 • Högt proteininnehåll ger maximal energi
 • Spannmålsfri

Kostnad: $43

Royal Canin Indoor Feline Nutrition för katter 7+

Royal Canin Indoor Feline Nutrition för katter 7+

Mjuk kibble gör detta torra kattfoder lättare att äta för äldre katter.

Nyckelfunktioner:

 • Mjuk kibble
 • Protein- och näringsinnehåll utformat för att minska lukter
 • Justerade fosfornivåer för förbättrad njurhälsa

Kostnad: $15

Adblock test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar