Fakta om röd-sidig strumpeband i Kalifornien (Är de giftiga?)

Fakta om röd-sidig strumpeband i Kalifornien (Är de giftiga?)
California red-sided garter snake

Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar är mer än bara ett vackert ansikte. För många husdjursägare och herpetologer är de stora följeslagare. Med sin distinkta färgning och magra, fina former, förtjänar röd-sidiga strumpeband ormar att sitta bra på någons lista över bet-husdjur ormar.

Vad är en röd-sidig strumpeband i Kalifornien? – Den röd-sidiga strumpebanden i Kalifornien är medlem av familjen Colubridae. Det är en underart av den vanliga strumpeband ormen, en grupp natricine ormar som är inhemska i Nordamerika. De känns vanligtvis igen för deras distinkta blå / gula randmönster på svart och röd bakgrund.

Det finns mycket att upptäcka när man lär sig om den röda sidoströmsormen i Kalifornien. Du undrar kanske på grund av dess slående röda mönster om denna orm är giftig.

Du kanske också undrar var du troligtvis hittar en av dessa ormar i naturen. Hur ska du ställa in en kapsling när du tar hand om en röd-sidig strumpeband i Kalifornien? Lyckligtvis har du all information du behöver här!

Hur ser Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar ut?

Dessa fascinerande ormar är kända för sina ovanliga och fängslande skalmönster.

Kalifornien röd-sidig strumpeband på nära håll

Som fullvuxna vuxna ormar når Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar maximalt cirka 3 fot i längd. Men de är väldigt smala, vilket gör dem lätta och snabba. Dessa fina ormar kan bära med en smidighet och hastighet som är okänd för många andra ormar.

Basfärgen på en röd-sidig strumpeband i Kalifornien är röd, eller en sorts röd och svart fläck. De har längsgående blå eller gula ränder – beroende på var du hittar dem. Denna orm visar också ofta linjer, fläckar och fläckar av sammanhängande rött och svart. När den rör sig, vrids och vrider sig färgerna. Det kan vara ganska spektakulärt!

Människor misstar ofta Kaliforniens röd-sidiga strumpeband för en San Francisco-strumpeband. Det finns ofta en viss överlappning mellan deras två mönster. Mönstren varierar också något inom en ormart. Till exempel är den röda sidoströmsormen i Kalifornien mer framträdande svart än röd. Ibland är den blå randen knappast synlig, och den är istället markerad med en stark gul rand. Dessa variationer innebär att det kan vara lätt att missa denna orm för en av sina relationer.

Är Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar giftiga?

Kaliforniens röd-sidiga strumpeband orm producerar gifter som den släpper ut i sitt byte när den biter. Dessa ämnen kan ha en giftig effekt på möss, skruvar, grodor, voles och små fiskar (dessa utgör en del av denna orms diet), men de är inte tillräckligt starka för att förgifta människor.

Eftersom vi är mycket större är vi mindre mottagliga för små mängder svagt gift. Om en röd-sidig strumpeband orm bit i dig skulle du säkert märka det. Att bli biten av alla slags djur kan vara förvånande. Sjockan i sig skulle dock vara den största indikatorn: själva giftet skulle bara ge dig en mild klåda.

När chocken har gått av, rengör du helt enkelt såret och förband det. Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormtänder är varken mycket långa eller mycket starka. Det är troligt att punkteringssåren är tillräckligt djupa för att kräva akut läkare. Men om du är orolig för att beten blir smittad, besök din registrerade läkare för en undersökning.

Är de farliga?

Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar är inte särskilt långa och är definitivt inte särskilt breda av omkrets. Som ett resultat har de en låg kroppsmassa. Deras små aptit betyder att de mestadels håller sig på små rov. De flesta röd-sidiga strumpebandar ormar i Kalifornien äter en kombination av insekter, igler, daggmaskar, ägg och små däggdjur, reptiler och amfibier.

Detta ger en indikation på att Kaliforniens röd-sidiga strumpeband orm inte är en dödlig orm. Som medlemmar i familjen Colubrid är de helt och hållet icke-giftiga. Deras ödmjuka dimensioner och aptit, i kombination med deras brist på betydande gift, gör dem nästan helt ofarliga.

Om du kliver på en röd-sidig strumpeband orm av misstag, finns det en chans att det kommer att bita dig i självförsvar. Men om du visar respekt och försiktighet mot denna orm kommer den sannolikt att gå förbi dig.

Kaliforniens röd-sidiga strumpeband anses inte vara en farlig orm för människor. Det är milt manerat och uppskjutande. Om det hotas kommer det nästan säkert att fly. Endast om det känns hörnigt kommer det att hämnas – detta är en biologisk reaktion, en produkt av evolutionen. Och även om det gör det, borde du inte göra så mycket skada!

Var finns de vanligtvis?

Kaliforniens röd-sidiga strumpeband finns oftast på kustdyner och kärr av … du gissade det – Kalifornien! Det kanske inte är särskilt välbesökt utanför den kaliforniska gränsen, men det är bekant med många av Kaliforniens län.

Thamnophis sirtalis infernalis förekommer i hela delstaten Kalifornien, i ett distribueringsmönster som kallas 'disjunct'. I grund och botten betyder det att det finns en befolkning i norr, i Humboldt County, och en distinkt befolkning i söder, mellan Santa Barbara och San Diego County. Befolkningen i norr sprids också till Monterey County.

Anledningen till "disjunktionen" beror på att Kaliforniens röd-sidiga strumpeband orm ersattes främst av en annan underart av strumpeband i den södra Monterey. Dessa två underarter av strumpeband lever tillsammans, men de är genetiskt olika ormar.

Livsmiljö

Som det sägs ovan, är Kaliforniens röd-sidiga strumpeband orm typiskt förknippad med permanenta eller nästan permanenta vattendrag. Detta innebär att de ockuperar träsk, grunt vatten och sanddyner samt sjöar.

Till exempel är sagdammarna i San Andreas Fault-riftzonen och kustmyrorna i sötvatten deras primära livsmiljö. De gillar att fly i vattnet för att undvika uppmärksamhet och för att gömma sig för eventuella faror eller rovdjur.

Du kan hitta dem längre inåt, i gräsmarker och skogsområden.  

Är det bra husdjur?

ja! När ormar går är dessa vanligtvis låga underhåll och mild. Inte bara detta, utan den röd-sidiga strumpebandens lilla storlek i Kalifornien innebär att den tar mindre plats och en billigare aptit att hålla jämna steg med.

Du kan hålla en röd-sidig strumpeband i Kalifornien i en tank med en kapacitet på 20 gallon. Naturligtvis är det snällare att ge mer utrymme om du kan. Kom ihåg att i orden kan dessa ormar röra sig över mil och miles under ett enda år, än mindre en livstid.

Vad är lämpligt underlag?

Det rekommenderade underlaget (sängkläder) för dessa ormar är cypress mulch. Även om detta är lite dyrare, finns det skäl som gör det värt det:

  • Cypress mulch torkar inte ut din orms hölje på samma sätt som andra underlag.
  • Det ser mycket renare och estetiskt tilltalande än till exempel pappershanddukar eller tidningar.
  • Det är också bra för din orms epidermala (hud) hälsa – det hjälper ormen att kasta.

Vilken typ av vattenfat ska du lägga i skåpet?

De behöver inte bara dricka, men ormar kräver en mycket viss fuktighetsnivå i huden. Detta varierar från art till art. Eftersom Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar är vana att bo i, eller nära, färskvattenkroppar, måste detta emuleras inuti din orms hölje.

Tillhandahåller en vattenskål som är tillräckligt stor för att din orm kan bada i. Detta hjälper ditt husdjurorm att upprätthålla en hälsosam, välnärd hudhud!

Även om luftfuktigheten är tillräckligt hög, kan ditt husdjur orm ibland vilja helt sjunka ner sig i vatten. En stor vattenskål kan se till att den har möjlighet.

Vad är den förväntade livslängden för en röd-sidig strumpeband i Kalifornien i fångenskap?

Röd-sidiga strumpeband ormar lever i Kalifornien vanligtvis någonstans i tio år – ganska nära en förväntad livslängd för en hund eller en katt. Men de längstlivade strumpebandarna har nått förbi det, så länge som 17 år!

Behöver Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar en värmelampa i sitt skåp?

Reptiler är kallblodiga. Många förväntar sig att ”kallblodiga” indikerar kallt blod, men det är inte strikt sant.

Kaldblodiga djur har ett annorlunda fungerande homeostatisk system än varmblodiga djur. Resultatet är att de kräver externa värmekällor. Däggdjur producerar å andra sidan värme själva.

En underlig avvikelse från förväntningarna presenteras av de djur som solar sig i mycket het sol – deras blodtemperatur ökar beroende på temperaturen som de badar i. Föreställ dig en ödla som sitter under en 120 ° F sol. Dess blod skulle faktiskt vara betydligt varmare än ett varmblodigt djur!

Resultatet av allt detta är: ja, Kaliforniens röd-sidiga strumpeband kräver en extern värmekälla. Även om rummet som innehåller din orm är tillräckligt varmt, är det tillåtet att ge en extra direkt värmekälla. På detta sätt kan ditt husdjur orm reglera sin egen temperatur genom att gå närmare eller längre bort från lampan.

Vad äter Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar?

Som du lär dig tidigare i den här guiden, har Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar en varierande diet. I naturen beror vad en orm äter till stor del på vad den kan hitta och vad den kan överväldiga. De är inte kända för att vara noga ätare. Dessa ormar äter sniglar, daggmaskar, igler, älgar och gnagare. De äter också glatt olika arter av ödlor och amfibier – inklusive grodaägg.

I fångenskap är det osannolikt att du hittar en leverantör som kan imitera en vild Kalifornien röd-sidig strumpebands diet exakt. Men det är bra – du behöver inte!

Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar kan lätt överleva, och frodas, på en diet bestående främst av frysta göda gnagare. Dessa finns i olika storlekar och kan lätt tina upp strax före utfodring. Det är dock en bra idé att tillhandahålla viss variation, så att din orm inte blir uttråkad. Variation säkerställer också en bredare näringsprofil.

Tillsätt några nattkrabbor och matfiskar (dessa innehåller ett praktiskt enzym som kallas tiaminas, vilket bryter ned vitamin B1). Obs! Mata inte din orm bara på matfisk – det kan vara mycket ohälsosamt och i slutändan dödligt.

Strumpeband ormar äter INTE syrsor, mjölmaskar eller insekter.

Sist men inte minst: Strumpeband ormar har svala vågar

Det gör alla ormar. Men Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar är unika i sin skalstruktur och typ. Deras våg kyls hela vägen ner på ormens längd. "Skalade" skalor har en ås som löper längs ner i mitten.

Vad är poängen med kölskalor? Det är en bra fråga. Tyvärr finns det inga bra svar där ute som matchar det. Vissa människor har föreslagit att kölskalor spelar en roll, oavsett indirekt, i ormöverlevnaden.

Kameffekten minskar skalans glans. Detta gör dem dumare i utseende som i sin tur gör dessa ormar svårare att upptäcka på avstånd. Att bli sett fördelar vissa ormar; andra kolla sig i sin kamouflage. De är svårare att se i naturen att för dessa små och mest försvarslösa ormar måste vara en fördel.

Slutsats

Det är ungefär allt som finns att veta om den röda sidoströmsormen i Kalifornien. Eller är det? Om du har fler fakta du vill dela med oss, känn dig fri att skriva dem i kommentarerna nedan. Lägg din röst till mixen – gå med i konversationen!

Gör Kaliforniens röd-sidiga strumpeband ormar bra husdjur? Vår dom är: Ja! De gör fantastiska husdjur. De är relativt små och milda manade, låga underhåll och billiga att utfodra – jämfört med vissa andra ormar. Om du vill hoppa på ormvagnsbandvagnen kan det vara ett bra ställe att börja.

Om det finns någon där ute – en vän, en familjemedlem – som är intresserad av ormar, se till att skicka den här guiden på sitt sätt. Eller, om du är mer intresserad av att hålla andra typer av ormar, det finns gott om tillgängliga guider på vår webbplats. Du kan läsa allt om hur man håller rosiga boas, bollpyton eller en annan underart av kungsmak.

Hursomhelst är din feedback uppskattad. Lycklig ormhållning!

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar