Giftiga krukväxter och din katts säkerhet: Vad du bör veta

Giftiga krukväxter och din katts säkerhet: Vad du bör veta

En katt tittar på en krukväxt.

Krukväxter är ett bra sätt att ta in utomhus i våra hem. Växter kan ge fördelar med att förbättra inomhusluftkvaliteten, försköna bostaden och till och med lindra symtomen på depression och ångest. Det är dock viktigt att veta att vissa krukväxter är giftiga för katter.

Katter i synnerhet är benägna till bus och kan lekfullt slå på löven eller tugga på växter av tristess eller nyfikenhet. Risken för förgiftning sker när katter får i sig löv, stjälkar eller blommor. I milda fall kan giftiga växter leda till hudirritation eller magbesvär. I allvarliga situationer kan förgiftning leda till organsvikt, anfall eller till och med dödsfall. Katter kan dölja sina symptom, vilket är en evolutionär egenskap som håller dem säkra från rovdjur. Symtomen kan uppstå timmar eller till och med dagar senare.

Din katt kan visa tecken på förgiftning av krukväxter som:

 • Beteendestecken som minskad aptit, depression, dregla eller slöhet
 • Gastrointestinala symtom som kräkningar, illamående eller diarré
 • Neurologiska symptom som svaghet, förlamning eller anfall
 • Dermatologiska symptom som munsår och röd eller irriterad hud

Om du märker något av dessa symtom bör du söka veterinärvård för din katt.

Växter att undvika

För att hålla dina kattvänner säkra är det bäst att undvika att hålla vissa hushållsväxter som följande:

 1. Lily: Med över 90 sorter är liljor ofta en favoritblommande hushållsväxt. Hela växten är dock mycket farlig för katter. Förgiftning kan leda till njursvikt och till och med död om det inte behandlas inom flera timmar.
 2. Jade : Jadeväxter anses vara en lycka till och är lätta att ta hand om. Jade är också mycket giftigt för katter och förgiftning kan vara dödlig i allvarliga fall.
 3. Dieffenbachia: En vanlig krukväxt som lätt känns igen av de mönstrade bladen, denna växt kan orsaka smärtsamma munsår och intensiv munförbränning hos husdjur.
 4. Ormväxt: Bladen på denna växt är smala och höga. Om de äts upplever katter vanligtvis illamående, kräkningar och diarré.
 5. Eukalyptus: Oavsett om den är torkad eller färsk kan denna dekorativa växt orsaka milda till måttliga gastrointestinala symptom.
 6. Djävulens murgröna (pothos): Dessa växter med krypande vinstockar innehåller ett mineral som kan orsaka irritation och sveda i kattens mun, tunga och hals.

Om din katt intar en giftig växt

Att söka behandling kan spara timmar av obehag eller möjligen rädda ditt husdjurs liv. Om du misstänker att din katt ätit en giftig växt, ring oss omedelbart på 404-792-0700. Vårt team på Cat Care of Vinings kommer att prata med dig om symptom och behandlingsplaner och meddela dig när du ska söka akutvård.

Adblock -test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar