Gör han- eller honråttor bättre husdjur?

Gör han- eller honråttor bättre husdjur?

När man bestämmer sig för att köpa sällskapsråttor är det ett av de första besluten att fatta pojkar eller flickor. Råttor måste leva i par eller grupper, eftersom de är sociala varelser och inte trivs med att leva ensamma. Men om du inte avlägsnar dina råttor är det viktigt att dessa är av samma kön, eftersom avel inte är något som bör ingås lätt.

Så, hur väljer vi om vi ska hålla män eller kvinnor? Jag kommer att säga framåt att varken han- eller honråttor är objektivt bättre och jag älskar och äger dem båda!

Hanråttor är kända som dollar, och jag älskar dem villkorslöst, för en bra hanråtta är en personlig, nyfiken del av tillgivenhet och intelligens. Kvinnliga råttor, kända som gör, tenderar att vara mindre och livligare, men om väl hanterade kan vara lika gosiga. Ingen som älskar råttor kommer att bli besviken av någon av dem.

Men som de flesta husdjursägare behöver välja, kan vi bryta ner några av egenskaperna där det finns vissa könsbaserade skillnader.

Innehållsförteckning

Han- och honråttor är olika storlekar

Det finns överlappning i vuxenstorleken hos han- och honråttor, men i genomsnitt är pojkar definitivt tjockare i alla dimensioner. Jag bodde i Storbritannien och Australien och mina pojkar har vägt mellan 350 och 700 g (0,77 – 1,5 pund), medan mina tjejer har varit mellan 200 och 450 g (0,47 – 1 pund). Jämfört med ett husdjur som möss har båda könen en bekväm storlek att hantera, men hanarna erbjuder definitivt mer att få tag på.

Hanråttor har stora testiklar

Det finns inget sätt att uttrycka det delikat: bockar staplas i testikelavdelningen. Eller som min mamma uttryckte det efter att ha upptäckt Vlad's backend på Skype "de packar verkligen en resväska där nere, eller hur?". Den genomsnittliga outnyttjade råttan har bollar som är stora, fluffiga, och om de bestämmer sig för att klättra på huvudet, definitivt i ansiktet. Personligen har jag inga problem med det – det är bara en kroppsdel. Men om du inte är bekväm med pojkar som visar upp sina pojkbitar kanske bockråttor inte är något för dig.

Luktar han- och honråttor annorlunda?

Luktar husdjursråttor?

Ja och nej! Det beror på vilken typ av lukt vi pratar om. Inte heller har en obehaglig kroppslukt, men intakta pojkar har en mer distinkt lukt om du sniffar på deras päls. Vissa människor jämför det med doften av Doritos! Detta kommer från oljorna som de naturligt utsöndrar i ryggpälsen när de är sexuellt mogna. Dessa kan ibland ses som ett orange lager på huden, känt som buckfett, och är helt naturligt. Båda könen har doftkörtlar på sina flanker som kan släppa ut en vätska i pälsen som luktar lite som druvsoda. Detta händer dock bara när de känner sig territoriella.

När det gäller burlukt är det inte mycket skillnad mellan könen. Mina pojkar är väldigt väluppfostrade, använder sina skräpbrickor och kissa inte i (eller tuggar!) Sina sängar – även om Vlad gillar att sova på sin toalett! Mina tjejer har inga normer alls. Men du hittar lätt ägare som säger exakt motsatsen, och det beror på att kullträning, kissa och pooing handlar mindre om råttans kön och mer om allmän vana. Hur som helst, huruvida buren luktar, handlar om hur vi inredar och rengör den snarare än vad råttorna gör.

Doftar han- eller honråttor mer?

Det finns två olika typer av doftmarkering som ofta ses hos råttor.

Den ena är ”skrubbning” där en råtta som känner sig territoriell kommer att gnugga mot väggar, golv och burmöbler. Detta innebär att man inte bara pressar könsorganen utan även doftkörtlarna på deras flanker mot objektet av intresse. Det händer vanligtvis bara under introduktioner, eller om råttorna flyttar till ett nytt hem som luktar främlingar. Båda könen gör det, men det är vanligare hos hormonella pojkar – även om det sagt är min nuvarande största skrubbiga floofball Spoddles, som har kastrerats i nästan ett år! Mina intakta pojkar verkar inte bry sig mycket. Så det beror väldigt mycket på individuell personlighet såväl som kön.

Den andra typen av doftmarkering, och den potentiella ägaren tenderar att vara mer orolig för, är att dribba urin. Återigen är detta en territoriell sak och råttor gör det för att markera föremål och människor som sina egna. Mottagen visdom säger att detta är ett pojkeproblem, eftersom urinmarkering oftast ses hos andra manliga djur. Men jag har inte märkt mycket skillnad mellan könen. Vissa råttor gör det, andra råttor inte. Min bästa dribblare just nu är en medelålders tjej som vill göra det tydligt att hon älskar mig och jag är hennes. Återigen har mina intakta pojkar viktigare saker i tankarna, som att stjäla mina tepåsar.

Biter hanråttor?

Väluppfödda råttor av båda könen bör inte bita, eftersom temperament är något som bra uppfödare aktivt väljer för. En råtta med beteendeproblem eller hormonell aggression bör aldrig föda upp från, och därför bör dessa problem vara sällsynta i bra uppfödarlinjer.

Men om uppfödaren inte väljer temperament (till exempel där råttor föder upp massor), kan hanråttor ofta utveckla hormonell aggression mellan 3 och 8 månaders ålder, och detta kan manifestera sig som bett av antingen burkompisar eller människor (eller båda). Enligt min erfarenhet är detta en mycket vanlig orsak till att ensamma pojkar hamnar i räddning. Även om vissa pojkar bara växer ur det, ligger den enklaste lösningen i kastrering, som vanligtvis löser problemet på några veckor. Jag har tagit in så många "aggressiva" räddningspojkar som har förvandlats till kompletta livliga älsklingar efter att min veterinär beslagtog deras testiklar.

Det är mycket mindre vanligt att flickor biter, och enligt min erfarenhet händer det vanligtvis bara där de har upplevt trauma eller dålig hantering. När det gäller båda könen är den bästa garantin mot att bita adoptera väl hanterade råttor från en ansedd uppfödare eller räddning.

Är han- eller honråttor mer lekfulla?

Är han- eller honråttor mer lekfulla?

Alla babyråttor är lekfulla och det finns ingen uppenbar skillnad mellan könen förrän cirka 6-8 månader. I den här åldern har jag upptäckt att pojkar, särskilt intakta, tenderar att slå sig ner lite mer och lutar sig mot att pojla och fundera på, snarare än att springa runt platsen i full tilt och klättra där de inte borde. Flickor stannar ofta väldigt livligt långt in i medelåldern och funderar bara på att sakta ner när de når 18 månader plus. Så, om boingy lekfullhet är viktigt för dig, kan det vara din grej.

Som sagt, mycket beteende ligger i avelslinjen – vissa linjer kommer att producera lekfulla pojkar, och andra långsammare gör.

Vem ger de bästa gosarna?

De flesta husdjursägare gillar att ha en bra kram med sina husdjur någon gång, och råttor är utmärkta, tillgiven snuggle kompisar. Enligt min erfarenhet handlar snygghet hos råttor mer om ålder, personlighet och tidigare hantering än sex – mina go-tos för tillfället är en 21 månader gammal tjej och en 33 månader neutraliserad pojke. Mottagen visdom säger att pojkar är mer benägna att göra gosiga husdjur, bara för att de saktar ner i en yngre ålder. Återigen är det dock det bästa sättet att hitta ett husdjur som passar dig med att kontrollera med uppfödaren om deras linjer.

Föredrar du han- eller honråttor? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar