Gör marsvin bra husdjur? Fördelar och nackdelar med att äga cavies

Gör marsvin bra husdjur? Fördelar och nackdelar med att äga cavies

Enligt min mening gör marsvin inte bra husdjur … de är fantastiska! Men naturligtvis, efter att ha varit en ivrig älskare av kavaler i många år, är jag verkligen lite partisk. Sannerligen har jag länge trott att guineas ofta missförstås och allmänt undervärderas. När människor inte har mycket erfarenhet av kaviteter tenderar de att föreställa dem som stora, nattliga hamstrar. Men medan kavier verkligen är en del av gnagarfamiljen, är de definitivt ganska annorlunda än råttor, hamstrar, möss, degus och gerbils. Faktum är att de är väldigt unika med individuella egenskaper, beteenden och personligheter.

Naturligtvis kärleksfulla, söta och sociala varelser, det är ingen överraskning varför du väl vill ha mer av dem när du väl är en kåta förälder! Ändå, med vad som är en lång lista med fördelar med att få marsvin som husdjur, finns det också några nackdelar, dock mer för de som helt enkelt inte är vana att ha husdjur helt. Om du funderar på att anta kaviner, ta dig tid att läsa igenom följande för- och nackdelar, vilket bör klargöra hur det är att få marsvin som husdjur.

Innehållsförteckning

Fördelar med att äga marsvin

För- och nackdelar med att få marsvin

Nedan finns en lista över flera fördelar med att välkomna vissa lurviga kaviner i ditt hem.

Super söta, helt bedårande

I djuraffären eller adoptionscentret har du troligtvis märkt att marsvin är söta. Men det är bara när du interagerar med dem en till en som du verkligen kan uppskatta hur mycket de är supersöta och helt bedårande. Plus, om du någonsin har pratat med en kavig ägare, har du säkert hört allt om deras vackra demeaner och mild natur.

Lång livslängd för gnagare

Cavies har vanligtvis en lång livslängd jämfört med andra inhemska gnagare – ungefär 6-8 år, men mycket ofta mer.

Som sådan gör marsvin stora följeslagare för dem som söker en längre relation. Visst kan det vara svårt för barn när husdjur försvinner. Men med några få lurviga vänner som kommer att hålla sig kvar ganska länge är det trevligt att kunna ansluta sig till en varelse som kommer att vara i ditt liv i flera år.

Tänk på att dessa siffror är den typiska genomsnittliga livslängden. Min äldre abyssinska marsvin, Muffy, har officiellt firat med 10 (veggie) ljus på sin födelsedagstårta – och hon går fortfarande starkt!

Robust och frisk

Marsvin är inte disponerade för några större hälsotillstånd eller sjukdomar. De har faktiskt ett starkt immunsystem som håller dem friska och säkra. Sällan blir de sjuka, vilket är en annan anledning till att du inte behöver oroa dig för mycket om du tappar dem i ung ålder.

Vänlig och tillgiven

Inte bara är kavier bedårande, utan de är också mycket vänliga och kärleksfulla, särskilt med sina husdjursföräldrar. Det är mycket vanligt att marsvin hälsar sin ägare och kommer till kanten av livsmiljön för att kalla dem över med upphetsad wheeking. Detta är ett utmärkt bevis på hur cavies tenderar att bygga en relation med sina mänskliga familjer. Dessa kännetecken gör dem hjärtsamma och ganska ofta hushållets centrum.

Mild och tyst

En annan fördelaktig egenskap är deras milda, tysta temperament. Som ni kan föreställa er, det ses som en enorm fördel för många familjer, särskilt de som har barn. Kavies orsakar verkligen inte förödelse, och faller normalt i en lugn daglig rutin. Dessutom, eftersom de inte kräver regelbunden utomhustid flera gånger om dagen, är de mycket lättare att ta hand om av arbetarklassfamiljer.

Inget behov av stort utrymme

Eftersom dessa varelser är ganska små, behöver de inte mycket utrymme. Naturligtvis kräver de en korrekt storlek livsmiljö och dagstid utanför buren. Men till skillnad från större husdjur som katter och hundar, kan de leva ett perfekt lyckligt och hälsosamt liv i ett mindre område. Dessutom är de väldigt enkla att transportera och bära eftersom de är så små.

Vegetarisk kost med låg kostnad

Som små vegetarianer är deras kost inte bara enkel att följa utan den är också mycket lågkostnad, vilket gör det enkelt att mata dem. På grund av dessa näringsvanor är deras avfall så mycket mindre stinkig än hos en hund eller katt. När du är den som ansvarar för att städa upp deras livsmiljö är detta en enorm fördel!

Anpassningsbar och lätt att hantera

Kavies anpassar sig normalt till sina omgivningar relativt lätt och snabbt. Det faktum att de är lätta att hantera när du tar hand om dem är en annan anledning till att de är ett sådant idealiskt husdjur.

Konstant lugnt humör

I de flesta fall behöver större husdjurs husdjur ständigt uppmärksamma, eller deras beteende kan förändras. Marsvin är emellertid mycket konstant i sitt temperament och har normalt lugnt humör. Naturligtvis måste du uppmärksamma dem dagligen, men de kommer inte att ta ut det om du inte matar dem vad du äter!

Nackdelar med att äga marsvin

Nackdelar med att få marsvin

Det är lika viktigt att prata om negativerna med att äga ett visst husdjur, för inte allt kommer att bli en promenad i parken! Dessutom är det helt enkelt verkligheten att vara en marsvinförälder. Denna information är särskilt viktig eftersom det hjälper människor som är oerfarna som husdjursägare att verkligen bedöma om de vill ha kavaler i sina liv – vilket i det långa loppet är avgörande för ett husdags välbefinnande och säkerhet och förhindrar övergivande. Så låt oss gå vidare med nackdelarna med att anta marsvin.

De är små – men de behöver fortfarande lite utrymme!

Ofta ses marsvin som dessa små lurviga varelser som inte kräver mycket utrymme. Även om det till viss del är sant som vi nämnde, behöver de definitivt den lämpliga mängden utrymme för att hålla sig friska. Inte alla burar skapas lika – så innan du tar ditt gamla mushus från källaren och förväntar dig att det passar din nya kavia, gör din forskning. I mindre hushåll klarar de sig bra, men bara om du ger din guineas rätt livsmiljö. Brist på utrymme kan leda till att de är aggressiva och minskar deras förväntade livslängd.

Känsliga varelser

Även om de inte är utsatta för medicinska tillstånd behöver du fortfarande se till att de inte får maskar, kvalster och andra skadedjur. Som med alla andra husdjur, de behöver ordentlig vård – de lever trots allt! Om en situation uppstår där de kräver en resa till veterinären måste du vara villig att ta dem dit. Och naturligtvis betala kostnaden.

Bundet till deras livsmiljö

Till skillnad från en hund kan du bara koppla ihop och ta med till hus på sommaren, marsvin är permanent bundna till sina livsmiljöer. Om du behöver åka någonstans under en längre tid måste du överväga att transportera buret – och hö, och grönsaker, vatten och skräp och allt annat. Visst, de är lätta att ta med sig, men de kommer alltid att behöva sitt säkra skydd, oavsett vart du åker.

Stinky burinnehåll

Sanningen är att du inte bara kan använda en plastpåse för att plocka upp ditt husdjurens båge och bli klar med röran. En cavys miljö behöver mycket regelbunden rengöring och byte. Även om du kullar tränar din guineas, kan deras bur bli super stinkig från gammal mat och släppt vatten när de inte rengörs regelbundet. Dessutom kommer inte pottautbildade husdjur ibland till toaletten.

Naturligt nervös och skitig

Tillsammans med deras lugna uppförande kommer en naturligt nervös, skitlig personlighet. Vissa cavies är till och med ganska blyg och tillbringar mycket av sin tid i gömmer sig. Detta kan definitivt vara en riktig fråga om någon förväntar sig ett utgående husdjur.

Noisy wheeking och chutting

Under hela dagen, beroende på vad som händer, kan marsvin göra många olika ljud. Mellan wheeking och chutting kan dessa ljud hålla dig uppe på natten. Även om det inte är så högt som tjutande, kan vissa människor verkligen hitta det mycket besvärande.

Panik förstörelse

När de lämnas ensamma under långa perioder, särskilt om de är ett solo-husdjur utan en kamratkamrat, kan guineas orsaka förstörelse i buret – och sig själva. Det kan handla om att tugga burmaterialen, riva isär leksaker och gräva upp sängkläderna. I vissa fall där kavaler är så ensamma kan de vända denna förstörelse på sig själva, dra ut hår och bita huden. Framför allt måste du se till att du är villig att fullständigt förbinda dig att ta hand om dina husdjur. Om du bara har en kavia bör du överväga att anta en annan lurvig vän för att lindra deras stress av ensamhet och depression. Marsvin är mycket sociala varelser så de bör hållas i par eller grupper.

Levnadskostnader och sjukvård

Jämfört med större husdjur är naturligtvis kostnaderna för mat och hälsovård drastiskt lägre. Men det är emellertid ett viktigt inslag i. Kostnaderna är mindre, men de är fortfarande kvar, och du kommer aldrig helt att veta om oväntade veterinärräkningar kommer att dyka upp i framtiden.

Felaktigheter i livslängden

Ingen kan någonsin garantera att ditt husdjur kommer att leva till en mogen ålder. När din familj känslomässigt är knuten till dina marsvin kan det bli en stor hit när de dör tidigare än väntat – särskilt på yngre barn.

Dela ditt hem med lurviga ledsagare

Om du har bestämt att du, efter att ha läst nackdelarna i vår lista, fortfarande är intresserad av att anta några lurviga ledsagare, kan de verkligen få lite kärlek in i ditt liv. Kom ihåg att husdjur är för livet, vare sig det betyder ett år eller tjugo.

När vi först antog våra marsvin, Muffy och Lilly, var vår familj hem för två hundar och ett otaliga fiskar. Även om vi tyvärr har tappat några kamrater, är vi sanna husdjursälskare och vi har alltid plats för ytterligare ett pälsigt ansikte.

Tänker du på att anta kavaler för första gången eller en husdjursförälder med guineas? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar