Hjärtmasksjukdomar hos katter är obotliga och förebyggande

Hjärtmasksjukdomar hos katter är obotliga och förebyggande

Det finns många kroniska hälsotillstånd inför katter idag. De flesta av dem kan hanteras effektivt med liten påverkan på livskvalitet eller livslängd. Men bland de olika typerna av potentiella hälsoproblem, står hjärtmasksjukdomar hos katter ensamma.

En hjärtmaskinfektion är dödlig för kattdjur, spridd genom en enda infekterad mygg. Den goda nyheten är att årets anslutning till din kattas parasitförebyggande minskar risken kraftigt.

The Straight Story

Katter är inte de enda husdjur som lider av hjärtmasksjukdom. Hundar och illrar är bra värdar för denna parasit såväl som olika vilda djur som vargar, rävar, coyoter och sjölejon.

Hjärtmaskbehandling för dessa andra djur finns, men den är giftig hos katter. Det betyder att det enda försvaret mot hjärtmasksjukdom hos katter är fullständigt förebyggande.

True Science

Dirofilaria immitis, den mikroskopiska parasitmasken som är ansvarig för att orsaka hjärtmasksjukdom hos katter, deponeras direkt i blodomloppet från en infekterad myggbit.

Efter cirka 8 månader växer och utvecklas larverna i de subkutana vävnaderna. När de mognar reproducerar de sig och rör sig till muskelvävnaderna och stannar i den högra ventrikeln och artärerna i hjärtat och lungorna.

Allt i tidpunkten

Hjärtmaskar behöver inte vara i full storlek för att orsaka problem, och även mellan 6-100 dagar efter initial infektion kan de upptäckas med ett enkelt blodprov. Inflammation i de små artärerna som omger lungorna kan leda till skador på de små luftvägarna och luftsäckarna som möjliggör gasutbyte.

Djupa andetag

Många kattinfektioner äventyrar lungartärerna som ansvarar för att transportera blod från hjärtat till lungorna. Hjärmaskassocierad respiratorisk sjukdom, eller HARD, kännetecknas av lungsjukdomen orsakad av hjärtmask.

Hjärtmasksjukdom hos katter

Vissa katter lanserar ett immunsystemssvar som är tillräckligt starkt för att döda parasitmaskarna. I andra fall kommer hjärtmasksjukdomar hos katter att utvecklas utan tydliga tecken. Som sagt kan emellertid ofta följande symtom på en infektion inkludera:

  • kräkningar
  • Diarre
  • Förlust av aptit / viktminskning
  • Letargi
  • Andningssvårigheter
  • Hosta eller gagging

Hjärtmasksjukdomar hos katter är obotliga. Vissa katter med diagnosen lever kanske inte så länge eller utan betydande smärta. Vissa fall leder till plötslig död.

Ändra kurs

Det finns diagnostiska test som bestämmer närvaron och plats för hjärtmaskar, såsom blodprover, röntgenstrålningar i bröstet och ultraljud. Katter diagnostiserade med HARD kan dra nytta av stödjande behandlingar. Intravenösa vätskor, syrebehandling, antibiotika och hjärtmedicinering kan potentiellt förlänga kattens liv.

Skydda din katt

Georgiens myggsäsonger försvinner aldrig riktigt, men antalet skyrocket på våren och sommaren. Det bästa kattägarna kan göra för att skydda sina katter är att rutinmässigt administrera varje månad hjärtmaskmedicinering under hela året.

Om du har frågor eller oro över din katts livsstil och hälsa, uppmuntrar vi dig att kontakta oss. Vårt team är alltid här för dig på Cat Care of Vinings.

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar