Hur man får en sjuk katt att äta

Hur man får en sjuk katt att äta

Att få en sjuk katt att äta kan vara extremt utmanande. Katter kan vara väldigt feta ätare och de kan vara ännu mer fina när de är sjuka. Som veterinär måste jag ofta locka sjuka katter att äta igen. Den här artikeln kommer att täcka några tips och tricks som jag har lärt mig under min veterinärkarriär om hur man får en sjuk katt att äta.

8 sätt att få en sjuk katt att äta

Katt som äter konserver mellan två matskålarKatt som äter konserver mellan två matskålar

1. Bestäm den underliggande orsaken till olycka

Det första steget för att få din sjuka katt att äta är att fastställa den bakomliggande orsaken till din kattens sjukdom. Min katt kommer inte att äta – är det här en nödsituation? Memphisveterinaryspecialists.com. Åtkomst 2 maj 2021. "> 1 Jag rekommenderar att du tar din katt till veterinären om de har missat mer än 1 eller 2 måltider. Din veterinär kan avgöra och behandla den bakomliggande orsaken till din kattens sjukdom som får din katt på väg till återhämtning snabbare. Om du inte tar itu med den underliggande sjukdomen blir din sjuka katt förmodligen inte bättre.

2. Prova på konserverad eller våt mat

Konserverad eller våtmat kan vara extremt lockande för katter. Om din sjuka katt inte vill äta kan du försöka erbjuda en liten mängd konserver. Försök att köpa många olika smaker och texturer för att erbjuda din katt lite variation och alternativ. Vissa receptbelagda veterinärmedicinska kattmatar är extremt skonsamma mot magen och kan vara mycket fördelaktiga om din katt inte mår bra.

3. Försök att värma upp det

Om du värmer maten lite kan det vara intressant för din katt. Se till att maten inte är för varm eftersom det kan bränna kattens mun. Värm upp konserverna försiktigt i mikrovågsugnen, testa att den inte är för varm och ge den sedan till din katt. Att värma upp maten gör den mer doftande och intressant för din katt.

4. Erbjud behandlar

Har din katt en favoritbit? Ibland om du kan få din katt att äta bara några bitar av godis, blir de mer intresserade av att äta. Prova att blanda godis i deras vanliga mat för att se om detta väcker deras intresse.

5. Strö matpinnar på maten

Vissa livsmedelstoppare är extremt goda och svåra för din katt att motstå. Prova att strö Purina Fortiflora på din kattmat för att se om det får dem att äta. Du kan också prova att strö en liten mängd tonfiskjuice över maten för att göra den mer god.

6. Erbjud maten för hand

Sitt ner med din katt och försök att erbjuda maten för hand. Även om detta kan vara rörigt fungerar det ofta. Lägg en liten mängd mat på fingret eller i handen och lägg den nära munnen. Ofta frågar kunder mig: "Ska du tvinga mat en sjuk katt?" Jag rekommenderar inte tvångsmatning av din katt eftersom det kan göra dem mer upprörda.

7. Ge din katt extra kärlek

Bra omvårdnad och kärlek kan vara mycket fördelaktigt när du försöker få din sjuka katt att äta. Sitt bredvid din katt och ge dem ett försiktigt husdjur. Säg mjuka tysta uppmuntrande ord. När min egen katt var mycket sjuk var det enda sättet att få honom att äta.

8. Aptitstimulanter

Om allt annat misslyckas, prata med din veterinär om att förskriva din katt ett aptitstimulerande medel. För katter med kroniska sjukdomar finns det flera aptitstimulerande medel som kan hjälpa till att få din katt att äta igen. Att hantera dysrexi hos hundar och katter. Todaysveterinarypractice.com. Uppdaterad i juli 2020. Åtkomst 2 maj 2021. "> 2

Varför äter min katt inte?

Det finns många anledningar till att en katt kanske inte vill äta. Dessa kan sträcka sig från milda sjukdomar som tandvärk till allvarligare eller livshotande tillstånd. 8 skäl till varför din katt inte äter. Thesprucepets.com. Uppdaterad 17 februari 2021. Åtkomst 2 maj 2021. "> 3 Endast din veterinär kommer att kunna avgöra den bakomliggande orsaken till din kattens olycka. Det är viktigt att besöka din veterinär snarare än senare om de slutar äta. Tidigt och snabbt behandling är ofta förknippad med en bättre prognos.

De vanligaste orsakerna till att en katt inte vill äta är:

 • Feber
 • Infektioner
 • Tandsjukdom
 • Njursjukdom
 • Cancer
 • Övre luftvägsinfektion
 • Smärta
 • Leversjukdom
 • Illamående

Vad kan jag mata en sjuk katt som inte äter?

Om ditt husdjur har diagnostiserats med ett underliggande medicinskt tillstånd är det viktigt att följa din veterinärs rekommendationer om utfodring. Vissa sjukdomar kräver behandling med specialdieter. Matar din katt. Vet.cornell.edu. Uppdaterad juli 2017. Åtkomst 2 maj 2021. "> 4 En sjuk katt som inte äter kanske kan vara intresserad av att äta konserver eller kornfri kattmat .

Några sista tankar

Om din katt är sjuk är det första och viktigaste steget för att få dem att äta att prata med din veterinär om den bakomliggande orsaken till deras sjukdom. Din veterinär kan också ge dig specialiserade kostrekommendationer och utfodringstips för att få din katt att äta igen. Ibland äter sjuka katter konserver, kornfri kattmat eller mat som har värmts något. Slutligen är ett av de bästa sätten att få en sjuk katt att äta att ge din katt mycket öm, kärleksfull vård.

 1. Memphis veterinärspecialister och nödsituationer. Min katt kommer inte att äta – är det här en nödsituation? Memphisveterinaryspecialists.com. Åtkomst 2 maj 2021.
 2. Cook A. Att hantera dysrexi hos hundar och katter. Todaysveterinarypractice.com. Uppdaterad juli 2020. Åtkomst 2 maj 2021.
 3. Kruzer A. 8 skäl till varför din katt inte äter. Thesprucepets.com. Uppdaterad 17 februari 2021. Åtkomst till 2 maj 2021.
 4. Cornell Feline Health Center. Matar din katt. Vet.cornell.edu. Uppdaterad juli 2017. Åtkomst 2 maj 2021.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar