Hur man höjer en valp

Hur man höjer en valp

Du vill att din nya valp ska växa till en frisk, väluppfostrad och älskvärd ständig följeslagare, men det är inte något som bara händer utan ansträngning. Att uppfostra en valp är hårt arbete, tar tid och tålamod, och det är också värt ansträngningen du lägger in. Om du inte är säker på var du ska börja eller har några frågor på vägen, täcker den här artikeln all viktig information du behöver om hur man uppfostrar en valp.

Vad ska en valp äta?

Valp äterValp äter

Först och främst bör maten som du matar din valp vara packad med mycket energi. Det betyder hälsosamma fetter och protein för att hålla batterierna laddade en dag full av lek. Protein bör vara cirka 30%, fett cirka 15-18%. Matar växande valpar. Vcahospitals.com. Åtkomst 9 februari 2021. "> 1 Det är viktigt att din valps diet innehåller tillräckligt med fett för att bränna dem men inte så mycket att det ökar risken för fetma eller ortopediska problem. Fetma, motion och ortopedisk sjukdom. Vet Clin North Am Small Anim Pract . 2016; 46 (5): 831-841. doi: 10.1016 / j.cvsm.2016.04.006 "> 2

Valpmat bör också innehålla DHA, en fettsyra som spelar en viktig roll i utvecklingen av hjärnan och synen. Boosting Puppy Brains for Trainability with Omega-3 Fatty Acids. Akc.org. Publicerad 19 maj 2016. Åtkomst 9 februari 2021. "> 3 DHA är en naturlig fettsyra som finns i deras modersmjölk och bör förbli i stora mängder under de tidiga valpedagen tills de når vuxen ålder. Jämförelse av näringskompositionen hos kommersiella hundmjölksersättningar med hundmjölk. J Am Vet Med Assoc . 2014; 244 (12): 1413-1422. doi: 10.2460 / javma.244.12.1413 "> 4

Stora och extra stora rasvalpar har speciella diethänsyn. Om du råkar ha en av dessa valpar, vill du mata dem mat som är speciellt formulerad för stora raser. Dessa dieter är begränsade i kalcium och fosfor för att bromsa benig tillväxt. Giant Expectations: Nutrition for the Large-Breed Puppy. Todaysveterinarynurse.com. Åtkomst 9 februari 2021. "> 5 Detta är nödvändigt för att förhindra tillväxtdeformiteter som kan kräva omfattande behandling. Ortopedisk sjukdom hos stora valpar. Dvm360.com. Publicerad 4 februari 2013. Åtkomst 9 februari 2021. "> 6

Den vanligaste frågan om att mata valpar är när man ska byta till en vuxenformel. Tyvärr finns det inget bestämt datum som du kan markera i din kalender. Hundar når vuxenlivet när de slutar växa, vilket beror på hundens ras och vikt. I allmänhet anses små och medelstora valpar vara vuxna mellan 9 och 12 månader, med mindre raser på den tidigare sidan. Stora och jätte raser slutar vanligtvis inte växa förrän mellan 18-24 månader. För en mer exakt uppskattning beräknar AAHAs Canine Life Stage Calculator din hunds livsstadium baserat på deras ras och nuvarande ålder. Fortfarande inte säker? Tala med din veterinär för en anpassad plan för din valp.

Hur man tränar en valp

Valp i koppel som socialiserasValp i koppel som socialiseras

Att träna din nya valp börjar på dag ett; det är aldrig för tidigt. Med det i åtanke är det också viktigt att komma ihåg att det finns en inlärningskurva för varje valp. Det kan ta lite längre tid än andra att behärska det du försöker lära dem. Valpträning faller i några grundläggande kategorier:

 • Grundläggande kommandon: Oavsett om du letar efter en valp som kommer att spela död när du skjuter dem eller dansar till en specifik låt, bör varje valp lära sig några grundläggande kommandon. Lär din valp dessa 5 grundläggande ledtrådar. Akc.org. Publicerad 3 februari 2021. Åtkomst 9 februari 2021. "> 7 Sitt, stanna, nere och kom är viktiga att ha i din valps bakficka. De hjälper inte bara till att skapa en väluppfostrad hund, men de är också viktigt för din hunds säkerhet.
 • Potträning: Det kanske mest eftertraktade rådet för att uppfostra en valp avser potträning. Vi blir alla trötta på att rensa röra och drömmer om dagen när vår valp ber att släppas ut. Att vara tålamod och skapa en rutin är dina bästa vänner för denna process.
 • Socialisering: Socialisering är avgörande för varje hund. En hund som är van att träffa nya människor och kritiker är mer benägna att vara lugn och acceptera allt som händer runt dem. Säker hund: Varför träning och socialisering är viktigt för alla hundar. Myarlingtonvet.com. Publicerad 15 augusti 2017. Åtkomst 9 februari 2021. "> 8 När de väl har fått sina vaccinationsserier uppmuntras att ta dem till hundparken, lydnadskurs, grannens hus etc.
 • Koppelträning: Att gå i koppel är en viktig färdighet för din valp att bemästra. En koppel ger dig kontroll över din hund och hjälper till att hålla dem säkra. Din valp ska alltid vara i koppel när den är utanför ett inhägnad område.

Med valpsträning kommer positiv förstärkning att hjälpa din valp att utvecklas till en tillförlitlig, glad och lydig hund. Vad är positiv förstärkning i hundträning? Companionanimalpsychology.com. Publicerad 1 februari 2017. Åtkomst 9 februari 2021. "> 9

Hur man tränar en valp

Valp som leker utomhusValp som leker utomhus

Ingen tvekan om det, valpar har mycket energi. Valpar som får positiva uttag för att bränna den energin tenderar att sova bättre och är friskare och lyckligare. Din valp behöver två typer av träning dagligen: fysisk och mental.

Fysisk träning bör varieras. Lita inte på en promenad runt kvarteret varje dag. Försök att skaka upp det med olika rutter, körningar, spel och speldatum. Leksaker är bra tillägg till träning och kan också låta dig delta, vilket hjälper till att stärka ditt band med din valp. Vet säger att ägare bör träna med sina hundar baserat på specifika behov för att förhindra fetma. Sciencedaily.com. Publicerad 10 september 2009. Åtkomst 9 februari 2021. "> 10

Mental stimulering är nödvändig för att hålla din valps vitt skarpt och för att hålla dem intresserade av sin omgivning. Att upprätthålla husdjurshälsa: Mental stimulering är viktigt för ditt familjedjur. Foxvalleyanimalhospital.com.au. Publicerad 24 april 2018. Åtkomst 9 februari 2021. "> 11 Spel att hämta eller gömma sig är bra, liksom interaktiva leksaker som får din valp att lösa ett pussel för att få en behandling. Psykiskt stimulerande spel är bra alternativ för när du inte kan vara med din valp för att avvärja tristess och separationsångest.

Även om det kan verka som att din valp kan göra allt, är det viktigt att komma ihåg att valpar växer och därmed kommer vacklande vacklande leder. Det betyder att du måste vara uppmärksam på din valps aktiviteter för att säkerställa att din valp inte skadar lederna. Träning hos valpar och unga hundar – hur mycket är hälsosamt, och vad är rätt slag? Flexi-northamerica.com. Publicerad 16 juni 2019. Åtkomst 9 februari 2021. "> 12 Be dem inte göra för mycket hopp eller vridning, till exempel när man fångar en frisbee. Du kanske också vill titta på att få en hundramp för att hjälpa dem att få in och ut ur bilen eller upp på sängen för att spara slitage på de utvecklande lederna.

Slutgiltiga tankar

Att uppfostra en valp kommer med en stor dos glädje och spänning, tillsammans med lite frustration och osäkerhet. Att etablera vård hos en pålitlig veterinär är en nödvändighet för att uppfostra en valp. Din veterinär blir en partner i valpens hälsa och välbefinnande, och de kan hjälpa till att ta itu med några av de bekymmer och frågor du kan ha. Framför allt ska det vara kul att uppfostra en valp, så glöm inte att njuta av de goda stunderna och skratta åt de utmanande.

 1. Williams K, Downing R. Matar växande valpar. Vcahospitals.com. Åtkomst 9 februari 2021.
 2. Frye CW, Shmalberg JW, Wakshlag JJ. Fetma, motion och ortopedisk sjukdom. Vet Clin North Am Small Anim Pract . 2016; 46 (5): 831-841. doi: 10.1016 / j.cvsm.2016.04.006
 3. Oke S. Boosting Puppy Brains for Trainability with Omega-3 Fatty Acids. Akc.org. Publicerad 19 maj 2016. Åtkomst 9 februari 2021.
 4. Heinze CR, Freeman LM, Martin CR, Power ML, Fascetti AJ. Jämförelse av näringskompositionen hos kommersiella hundmjölksersättningar med hundmjölk. J Am Vet Med Assoc . 2014; 244 (12): 1413-1422. doi: 10.2460 / javma.244.12.1413
 5. Kerby V. Giant Expectations: Nutrition for the Large-Breed Puppy. Todaysveterinarynurse.com. Åtkomst 9 februari 2021.
 6. Kane E. Ortopedisk sjukdom hos stora valpar. Dvm360.com. Publicerad 4 februari 2013. Åtkomst 9 februari 2021.
 7. Lunchick P. Lär din valp dessa 5 grundläggande ledtrådar. Akc.org. Publicerad 3 februari 2021. Åtkomst 9 februari 2021.
 8. Säker hund: Varför träning och socialisering är viktigt för alla hundar. Myarlingtonvet.com. Publicerad 15 augusti 2017. Åtkomst 9 februari 2021.
 9. Todd Z. Vad är positiv förstärkning i hundträning? Companionanimalpsychology.com. Publicerad 1 februari 2017. Åtkomst 9 februari 2021.
 10. Kansas State University. Vet säger att ägare bör träna med sina hundar baserat på specifika behov för att förhindra fetma. Sciencedaily.com. Publicerad 10 september 2009. Åtkomst 9 februari 2021.
 11. Att upprätthålla husdjurshälsa: Mental stimulering är viktigt för ditt familjedjur. Foxvalleyanimalhospital.com.au. Publicerad 24 april 2018. Åtkomst 9 februari 2021.
 12. Flocken M. Träning hos valpar och unga hundar – hur mycket är hälsosamt, och vad är rätt slag? Flexi-northamerica.com. Publicerad 16 juni 2019. Åtkomst 9 februari 2021.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar