Hur man lockar orioler till din gård: Skapa den perfekta utfodrings- och boendeplatsen

Hur man lockar orioler till din gård: Skapa den perfekta utfodrings- och boendeplatsen

Med olika underbara färger och en unik byggnadsstil är Orioles överlägset en av de mest eftertraktade besökarna på bakgården. Emellertid är orioler, som ingår i svartfågelfamiljen, också kända för att vara något svårfångade på grund av deras speciella vanor. Medan vissa människor kämpar år efter år för att locka dessa fjädervänner, verkar andra ha förmåga att locka dem till sin egendom.

Så vad krävs för att dessa svårfångade flygblad ska dyka upp i din trädgård? Kolla in följande oriole-lockande tips för att locka Orioles av alla slag till ditt hem!

Några snabba fakta om Orioles …

 • Även om kvinnor verkligen är attraktiva, är det hanarna av arten som har en ljusare nyans till fjäderdräkten.
 • I hela USA kan du hitta nio olika typer av Orioles. Men bara fem av dessa typer upptäcks regelbundet.
 • Olika typer av orioler är vanligare i vissa delar av staterna än andra. Hooded och Scotts Oriole är utbredda i sydväst, medan den extrema södra kanten av Florida eller Texas är hem för de andra mindre vanliga Oriole-arterna. I väst ser du normalt Bullocks Orioles, och i öst spionerar du Orchard och Baltimore Orioles.
 • Vintertid för Orioles tillbringas vanligtvis i Mexiko, Central- och Sydamerika, där en stadig källa till nektar, frukt och insekter är rikligt. Tidigt på våren flyttar de norrut till boet. Då, någon gång i augusti, börjar de sin resa söderut för att migrera.
 • Vanligtvis bygger Orioles sina bon i slutet av höga lövträdgrenar, en struktur som är vävd tillsammans med växtfibrer, snöre eller garn och är tydligt formad som en kalebass.
 • Det kan ofta ta Orioles upp till 12 dagar att göra ett hängande, säckformat bo. Den här unika konstruktionen och den osäkra positioneringen är avsedd att skydda ägg och kläckningar från boendrävare och andra klättringsrovdjur.

Tänk på följande förslag för att skapa ett attraktivt bakgårdsområde för Orioles.

Börja tidigt på säsongen för att locka Orioles

Innan du förväntar dig att Orioles ska migrera tillbaka till ditt område under sommarsäsongen, vilket normalt händer i början av april till maj, placera flera lämpliga matare några veckor i förväg för att locka dem. Om de inte ser dem när de återvänder till området, är det osannolikt att de kommer tillbaka till din trädgård. Som sådan är nyckeln till att framgångsrikt locka Orioles att ha matarna ute, ställda och redo för deras ankomst.

Innehållsförteckning

Förstå Oriole-dieten

Eftersom Orioles inte äter frön – de matar uteslutande av insekter, frukt och nektar – kommer de inte att besöka en traditionell utsäde. För att locka dem till din bakgård måste du locka dem med mat de kommer att njuta av genom att erbjuda färdigt koncentrat eller hemlagad nektar, frukt, gelé och mjölmask.

Vad äter Orioles på sommaren och hösten?

Även om insekter är deras favoritmåltid på sommaren och hösten letar Orioles vanligtvis efter bär, köttiga frukter och växtfoder. Bland dessa njuter de av läckerheter som fikon, nötter, bergaska, körsbär, brambles, serviceberries och mulberries.

Vad äter Orioles på vintern?

På vintern, när de besöker sin tropiska livsmiljö efter migration, söker Orioles olika blommande träd för att livnära sig på nektar. Efter vårens återkomst till USA lockas de normalt av nektarmatare, vilket är en bakgårdsfunktion som drar stor framgång för dem som hoppas locka Orioles.

Vad äter Orioles under häckningssäsongen?

När häckningssäsongen börjar, gillar Orioles att äta på larver och andra insekter. De matar också sina kläckningar med dessa smaskiga grubbar, som är en utmärkt proteinkälla och har ett högt näringsvärde. Även om du kommer att ha svårt att hitta dem för dina fjädergäster, är det en bra ersättning att erbjuda mjölmaskar.

Matare – Ett säkert sätt att locka Orioles till din trädgård

Bästa matare för Oriole-fåglar

Vad som är intressant med Oriole är dess varierade kost. Eftersom det äter så många olika saker – insekter, frukt och nektar – är ett säkert eld sätt att locka Orioles till din trädgård att tillhandahålla matare som erbjuder dessa måltider. Frukt, suet, gelé, mjölmask och matare för nektar är flera typer av tillägg som du kanske vill överväga för din fastighet. Nu, medan du kan installera olika typer av matare, var och en serverar en specifik mat, kan du också välja en matare som ger en multifunktionsfunktion.

Var ska man placera matare?

När det gäller att välja rätt plats i din trädgård för att placera din matare är nyckeln till framgång att i princip ”tänka som en fågel”. Det vill säga att den bästa platsen är ute i det fria, vilket lätt kan upptäckas av fåglar som flyger över huvudet. Välj som sådan en plats som är klart tillgänglig istället för att gömma mataren under ett träd eller markis.

Ett bra läge att placera Oriole-matare är nära en fågelbad, dock med några undantag, som vi pratar om senare i det här inlägget. Eftersom dessa underbara fåglar lockas av ljudet och synet av rörligt vatten, skapar en matare i närheten en perfekt miljö för fåglarna.

Nektar matare

Ungefär som kolibrier, njuter Orioles av den söta, sockerhaltiga vätskan som placeras i nektarmatare. Dessa mindre matare tenderar dock att vara för svåra för Orioles att använda, eftersom de inte svävar som kolibrier. Ibland, när man försöker komma till det smakliga sockervattnet, kan Orioles hamna ihop en nektarmatare, spilla dess innehåll och eventuellt skada det. Undvik detta scenario genom att köpa nektarmatare som har inbyggda sittpinnar för att ge Orioles en plats att landa och dricka. En populär matare för Orioles är mataren First Nature 3088.

Erbjud rätt typ av nektar

Att göra socker-vattenblandningen är ganska enkel, men den typ som Orioles föredrar är lite annorlunda än vad kolibrier dricker.

Så här gör du blandningen för Orioles:

 • koka 3 koppar vatten,
 • tillsätt sedan ½ kopp socker långsamt,
 • och rör om det tills det löser sig.

Låt blandningen svalna helt innan du fyller på mataren.

Mjölmaskmatare

När häckningssäsongen börjar, gillar Orioles att äta på larver och andra insekter. De matar också sina kläckningar med dessa smaskiga grubbar, som är en utmärkt proteinkälla och har ett högt näringsvärde. Även om du kommer att ha svårt att hitta dem för dina fjädergäster, är det en bra ersättning att erbjuda mjölmaskar.

Kostymmatare

Suet är också omtyckt vid häckningstid. C&S High Energy Suet for Wild Birds är en annan pålitlig produkt för Orioles. C&S EZ Fill Suet Basket är en grundläggande, kostnadseffektiv modell som är bäst rankad och fungerar mycket bra. Som ett alternativ till en specialiserad matarmatare kan du också använda en öppen skål.

Druvgelématare

Utan tvekan kommer du troligen att locka en flock Orioles med en beprövad söt godis: druvgelé! Du kan ganska mycket använda vilken gelé du än hittar, men den mer populära som föreslås av Oriole-entusiaster är Songbird Essentials BirdBerry Jelly.

Det finns flera sorters gelématare, men du kommer sannolikt att vilja ha något som är både lätt att rengöra och enkelt för fåglarna att komma åt. En topprankad modell är Perky-Pet Oriole Jelly Wild Bird Feeder.

En enkel lösning, om du vill hoppa över att få ännu en matare, är att använda ett rent, tomt plastlock eller tonfiskburk som en gelématare. Se dock till att fästa behållaren, annars kommer den att slå om och skrämma Orioles.

Fruktmatare

Oriole fåglar älskar frukt

Eftersom det är en del av deras vanliga kost söker Orioles regelbundet frukt att äta. Apelsiner och klementiner, godis som dessa fjädervänner verkligen njuter av, skulle erbjuda en bakgårdsmat som verkligen skulle locka dem att besöka ditt hem.

Överväg att få en kombinationsmatare som håller frukt, som erbjuder en större hållkapacitet. Som sådan kan du helt enkelt lägga till en skiva apelsin eller klementin i mataren bredvid deras mjölmask eller gelé, till exempel, och därmed maximera utrymmet på bakgården.

Ge tillräckliga vattenkällor

Orioles, som ni kan föreställa er, behöver dricka och bada vatten precis som alla andra fåglar. Genom att erbjuda en bekväm vattenkälla lockar du inte bara dessa sångfåglar till din trädgård utan kommer sannolikt att hålla dem tillbaka om och om igen. Var dock medveten om vattendjupet, eftersom det aldrig bör överstiga 2 till 3 tum vid sin djupaste punkt.

Låt dem komma tillbaka med rörligt vatten

Att flytta vatten positivt fascinerar Orioles. Lägg till bubblare eller droppare i fågelbad, eftersom de älskar rörelsen och ljudet av det. Som med matare behöver bad regelbundet rengöras och fyllas. Smutsigt, stillastående eller alger fyllt vatten kommer i slutändan att driva bort Orioles. Även om du har fågelhus och matare på din egendom, räcker ett ful, orent fågelbad för att hålla Orioles borta för gott.

Var man kan installera fågelbad

Trädgårdar, landskap och gårdar är alla unika, med distinkta mark- och strukturfunktioner. På grund av detta kan det vara svårt att räkna ut den bästa platsen för ett fågelbad. Men genom att beakta följande faktorer kan fågelentusiaster utvärdera landets layout och välja den mest idealiska positionen.

 • Storlek: Badets storlek och vikt är avgörande när man väljer placering. Medan ett fågelbad av lättare material kan behöva skydd från starka vindar för att förhindra tippning kan en tyngre, eventuellt konkret struktur sjunka ner i mjuk jord, skada känsliga växter eller vara svår att flytta.
 • Stabilitet: Placera fågelbad på jämna ytor där de är mindre benägna att spill, faller eller tippar. Maximera vattenkapaciteten och håll vattendjupet jämnt genom att se till att bassängen är jämn. Använd badstenen eller grus under badet för att ge en stabil yta och jämna marken vid behov.
 • Synlighet: Om fåglarna inte kan se det kommer de inte att använda det. Välj en plats som är lätt synlig på gården. Att placera badet nära en matare säkerställer att det blir märkt när fåglarna kommer att äta.
 • Renlighet: Som nämnts får ett oattraktivt fågelbad inte uppmärksamhet. Undvik att placera dem under buskar eller träd som ofta kastar frukt, frön eller blommar. Även om det är en bra idé att placera dem nära matare, om badet är så nära dem att de fångar skrov eller spillt utsäde – kanske till och med avföring – kommer det troligtvis att bli en rörig uppbyggnad.
 • Vattenkälla: Ju närmare en kran, desto större är chansen att du håller badet fullt, friskt och rent. Om det inte finns något annat val än att placera den bort från en tapp, se till att en slang kan komma till den utan problem. Som en sista utväg kan du alltid använda en hink, vattenkanna eller kanna för att rengöra den och fylla på den igen.
 • Skydd: Fåglar använder mindre fåglar om de är för exponerade. Placera den därför nära ett träd eller en buske för att erbjuda täckning om de skulle behöva fly. Tänk dock på att badet inte bör vara för nära – du vill undvika att löv och andra sådana faller in i det, samtidigt som du ser till att gömma rovdjur inte lätt kan attackera dem.

Plantera sina favorit träd för att uppmuntra häckning

Oriole fåglar - favoritträd för häckning

Amerikanska almar var det föredragna häckande trädet för Orioles i oräkneliga årtionden. Men eftersom nederländska elmsjukdomar har decimerat stora områden av dessa tress, väljer Orioles nu bland annat Cottonwoods och Maples. Överväg att lägga till dessa i din trädgård, vilket ger fåglarna långa smala grenar för att bygga sina korgformade hängande bon.

Erbjud olika typer av häckningsmaterial

Det material som Orioles väljer att skapa sina bon kan variera. Beroende på var de bestämmer sig för att bygga bo, kommer Orioles kvinnor ofta att använda det som är omedelbart tillgängligt runt avelsplatsen. Från bitar från Joshua-träd till bomullsträdfluff, Orioles är verkligen uppfinningsrika.

Erbjud dem olika typer av material för att uppmuntra dem att bo i din trädgård. Sätt ut en korg med något av följande populära häckningsföremål för att hjälpa dem:

 • Cattail fluff
 • Tygslister
 • Bommulsbollar
 • Döda löv
 • Tandtråd
 • Fjädrar
 • Gräsutklipp eller dött gräs
 • Mossa eller lav
 • granbarr
 • Strimlat papper
 • Halm eller andra växtstammar
 • Kvistar eller pinnar
 • Garn, tråd eller snöre

Har du Orioles i din trädgård? Låt oss veta dina tips och tricks!

Om du lyckats locka Orioles till din trädgård, kommentera nedan och låt oss veta dina tips och tricks för att hjälpa andra fågelälskare!

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar