Hur man lockar orioler till din gård: Skapa en idealisk utfodrings- och häckningsplats

Hur man lockar orioler till din gård: Skapa en idealisk utfodrings- och häckningsplats

Med olika underbara färger och en unik bobyggnadsstil är Orioles överlägset en av de mest eftertraktade besökarna i trädgården. Emellertid är orioler, som ingår i svartfågelfamiljen, också kända för att vara något svårfångade på grund av deras speciella vanor. Medan vissa människor år efter år kämpar för att locka till sig dessa fjädrade vänner, verkar andra ha ett skick för att locka dem till deras egendom.

Så vad krävs för att dessa svårfångade flygblad ska dyka upp i din trädgård? Kolla in följande oriole-lockande tips för att locka Orioles av alla slag till ditt hem!

Några snabba fakta om Orioles …

 • Även om kvinnor verkligen är attraktiva, är det hanarna i arten som har en ljusare nyans mot deras fjäderdräkt.
 • I hela USA kan du hitta nio olika typer av Orioles. Men bara fem av dessa typer upptäcks regelbundet.
 • Olika typer av Orioles är vanligare i vissa områden i staterna än andra. Hooded och Scott's Oriole är utbredda i sydväst, medan den extrema södra kanten av Florida eller Texas är hem till de andra mindre vanliga Oriole-arterna. I väst ser du normalt Bullock's Orioles, och i öst spionerar du Orchard och Baltimore Orioles.
 • Vintertid för Orioles tillbringas vanligtvis i Mexiko, Central- och Sydamerika, där en stadig källa till nektar, frukt och insekter är rikligt. I början av våren flyttar de norrut till boet. Då, någon gång i augusti, kommer de att börja sin vandring söderut för att migrera.
 • Vanligtvis bygger Orioles sina bon i slutet av höga lövträdgrenar, en struktur som är vävd tillsammans med växtfibrer, snöre eller garn och är tydligt formad som en kalebass.
 • Det kan ofta ta Orioles upp till 12 dagar att göra ett hängande, säckformat bo. Denna unika konstruktion, och osäker positionering, är tänkt att skydda ägg och kläckningar från bojsrånare och andra klättrande rovdjur.

Tänk på följande förslag för att skapa ett attraktivt trädgårdsområde för Orioles.

Börja tidigt på säsongen för att locka Orioles

Innan du förväntar dig att Orioles flyttar tillbaka till ditt område under sommarsäsongen, vilket normalt händer i början av april till maj, ska du placera flera lämpliga matare ut några veckor i förväg för att locka dem. Om de inte ser dem när de återvänder till området, är det troligt att de kommer tillbaka till din trädgård. Som sådan är nyckeln till att locka Orioles att ha matarna utanför, inställda och redo för deras ankomst.

Innehållsförteckning

Förstå Oriole-dieten

Eftersom Orioles inte äter frön – de matar uteslutande av insekter, frukt och nektar – kommer de inte att besöka en traditionell utsäde. För att locka dem till din trädgård måste du locka dem med mat de kommer att njuta av genom att erbjuda färdigkoncentrat eller hemgjord nektar, frukt, gelé och mjölmaskar.

Vad Orioles äter på sommaren och hösten?

Även om insekter är deras favoritmåltid, på sommaren och hösten, letar Orioles vanligtvis efter bär, köttiga frukter och växtmat. Bland dessa åtnjuter de sådana läckerheter som fikon, nötter, bergaska, körsbär, brambles, servicebär och mullbär.

Vad Orioles äter på vintern?

På vintern, när de besöker sin tropiska livsmiljö efter migration, söker Orioles olika blommande träd för att föda på nektar. Efter vårens återkomst till USA attraheras de normalt av nektarmatare, vilket är en trädgårdsfunktion som gör stor framgång för dem som hoppas locka Orioles.

Vad Orioles äter under häckningssäsongen?

När häckningssäsongen börjar gillar Orioles att äta på larver och andra insekter. De matar också sina kläckningar dessa smaskiga grubs, som är en utmärkt proteinkälla och har ett högt näringsvärde. Även om du har svårt att hitta dem för dina fjädrade gäster, är en stor ersättning att erbjuda måltidsmaskar.

Matare – Ett säkert eld för att locka Orioles till din trädgård

Bästa matare för Oriole fåglar

Det som är intressant med Oriole är dess varierande kost. Eftersom det äter så många olika saker – insekter, frukt och nektar – är ett säkert eld sätt att locka Orioles till din trädgård att tillhandahålla matare som erbjuder dessa måltider. Frukt-, suet-, gelé-, mjölmask- och nektarmatare är flera typer av tillägg som du kanske vill överväga för din egendom. Medan du kan installera olika typer av matare, var och en som serverar en specifik mat, kan du också välja en matare som ger en mångsidig funktion.

Var ska man placera matare?

När det gäller att välja rätt plats i din trädgård för att placera din matare, är nyckeln till framgång att i princip "tänka som en fågel." Det är att säga, det bästa läget är ute i det fria, vilket lätt kan upptäckas av fåglar som flyger över huvudet. Välj som sådan en plats som är tydligt tillgänglig istället för att gömma mataren under ett träd eller markis.

En fantastisk plats att placera Oriole-matare är nära en fågelbad, dock med några undantag, som vi pratar om senare i det här inlägget. Eftersom dessa härliga fåglar lockas av ljudet och synen av rörligt vatten skapar en matare i närheten en idealisk miljö för fåglarna.

Nektar matare

Ungefär som kolibrier, njuter Orioles av den söta sockerhaltiga vätskan som placeras i nektarmatarna. Dessa mindre matare brukar dock vara för svåra för Orioles att använda, eftersom de inte svävar som kolibrier. Ibland, medan man försöker komma till det smakliga sockervattnet, kan Orioles hamna ihop en nektarmatare, spilla dess innehåll och eventuellt skada det. Undvik detta scenario genom att köpa nektarmatare som har inbyggda abborre för att ge Orioles en plats att landa och dricka. En populär matare för Orioles är mataren First Nature 3088.

Erbjud rätt typ av nektar

Att göra socker-vattenblandningen är ganska enkel, men den typ som Orioles föredrar är något annorlunda än vad kolibrier dricker.

För att göra blandningen för Orioles:

 • koka 3 koppar vatten,
 • tillsätt sedan ½ kopp socker långsamt,
 • och rör om den väl tills den har upplösts.

Låt blandningen svalna helt innan du fyller på mataren.

Mealworm matare

När häckningssäsongen börjar gillar Orioles att äta på larver och andra insekter. De matar också sina kläckningar dessa smaskiga grubs, som är en utmärkt proteinkälla och har ett högt näringsvärde. Även om du har svårt att hitta dem för dina fjädrade gäster, är en stor ersättning att erbjuda måltidsmaskar.

Mata matare

Suet är också omtyckt vid häckningstiden också. C&S High Energy Suet for Wild Birds är en annan pålitlig produkt för Orioles. C&S EZ Fill Suet Basket är en grundläggande, kostnadseffektiv modell som är bäst betygsatt och fungerar mycket bra. Som ett alternativ till en specialiserad matarmatare kan du också använda en öppen skål.

Grape gelé matare

Utan tvekan kommer du förmodligen att locka en flock Orioles med en beprövad söt godis: druvgelé! Du kan ganska mycket använda vilken gelé du hittar, men den mer populära som föreslagits av Oriole-entusiaster är Songbird Essentials BirdBerry Jelly.

Det finns flera typer av gelématare, även om du troligtvis vill ha något som är både lätt att rengöra och enkelt för fåglarna att få åtkomst till. En topprankad modell är Perky-Pet Oriole Jelly Wild Bird Feeder.

En enkel lösning, om du vill hoppa över att få ännu en matare, är att använda ett rent, tomt plastlock eller tonfiskburk som en gelématare. Se dock till att fästa behållaren, annars kommer den att slå över och skrämma Orioles.

Fruktmatare

Oriole fåglar älskar frukt

Eftersom det är en del av deras vanliga diet söker Orioles regelbundet frukt att äta. Apelsiner och klementiner, godis som dessa fjädrade vänner verkligen tycker om, skulle erbjuda en trädgård i trädgården som säkert skulle locka dem att besöka ditt hem.

Överväg att få en kombinationsmatare som håller frukt, som erbjuder en större hållkapacitet. Som sådan kan du helt enkelt lägga till en bit orange eller klementin i mataren bredvid deras mjölmaskar eller gelé, till exempel, och därmed maximera utrymmet i trädgården.

Ge tillräckliga vattenkällor

Orioles, som du kan föreställa dig, behöver dricka och bada vatten precis som alla andra fåglar. Genom att erbjuda en bekväm vattenkälla, lockar du inte bara dessa sångfåglar till din trädgård utan kommer troligen att hålla dem tillbaka igen och om igen. Tänk dock på vattendjupet, eftersom det aldrig borde överstiga 2 till 3 tum på sin djupaste punkt.

Håll dem tillbaka med rörligt vatten

Att flytta vatten positivt fascinerar Orioles. Lägg bubblor eller droppar till fågelbad, eftersom de älskar rörelsen och ljudet av det. Liksom med matare behöver bad regelbunden rengöring och påfyllning. Smutsigt, stillastående eller algefylt vatten kommer i slutändan att driva Orioles bort. Även om du har fågelfoder och matare på din fastighet räcker en fula, orena fågelbad för att hålla Orioles borta för gott.

Var du kan installera fågelbad

Trädgårdar, landskap och gårdar är alla unika med särskiljande mark- och strukturfunktioner. På grund av detta kan det vara svårt att ta reda på den bästa platsen för ett fågelbad. Men genom att beakta följande faktorer kan fågelentusiaster utvärdera landets utformning och välja den mest idealiska positionen.

 • Storlek: Storlek och vikt på badet är avgörande när du väljer placering. Medan en fågelbad tillverkad av lättare material kan behöva skydd mot starka vindar för att förhindra tippning, kan en tyngre, eventuellt konstruerad struktur sjunka i mjuk jord, skada känsliga växter eller vara svår att flytta.
 • Stabilitet: Placera fågelbad på jämna ytor där de är mindre benägna att spill, faller eller tippar. Maximera vattenkapaciteten och hålla vattendjupet även genom att säkerställa att bassängen är jämn. Använd badstenen eller grus under badet för att ge en stabil yta och jämna marken vid behov.
 • Synlighet: Om fåglarna inte kan se det, kommer de inte att använda det. Välj en plats som är lätt synlig på gården. Att placera badet nära en matare säkerställer att det märks när fåglarna kommer att äta.
 • Renlighet: Som nämnts får en oattraktiv fågelbad inte uppmärksamhet. Undvik att placera dem under buskar eller träd som ofta kastar frukt, frön eller blommar. På samma sätt, även om det är en bra idé att placera dem nära matare, om badet är så nära dem att de fångar skrov eller spillt utsäde – kanske till och med avföring – kommer troligen en smutsig uppbyggnad att ske.
 • Vattenkälla: Ju närmare det är en kran, desto större är chansen att hålla badkaret fullt, friskt och rent. Om det inte finns något annat val än att placera den bort från en tapp, så se till att en slang kan komma till den utan problem. Som en sista utväg kan du alltid använda en hink, vattenkanna eller kanna för att rengöra den och fylla på den igen.
 • Skydd: Fåglar använder mindre fågelbad om det är för utsatt. Placera den därför nära ett träd eller en buske för att få täckning om de behöver fly. Tänk dock på att badet inte ska vara för nära – du vill undvika att löv och andra sådana saker faller ner i det, samtidigt som du säkerställer att döljer rovdjur inte lätt kan attackera dem.

Plantera sina favoritträd för att uppmuntra bo

Oriole fåglar - favoritträd för häckning

American Elms var det föredragna häckträdet för Orioles i otaliga decennier. Men eftersom nederländska elmsjukdomar har decimerat stora delar av dessa tress, väljer Orioles nu bland annat Cottonwoods och Maples. Överväg att lägga till dessa i din trädgård, som ger fåglarna långa smala grenar för att bygga sina korgformade, hängande bon.

Erbjuda olika typer av häckmaterial

Materialen som Orioles väljer att skapa sina bon kan variera. Beroende på var de bestämmer sig för att bygga bo, kommer Orioles kvinnor ofta att använda det som är omedelbart tillgängligt runt avelsplatsen. Från bitar av Joshua-träd till bomullsträdträd är Orioles verkligen resursbelagda.

Erbjud dem olika typer av material för att uppmuntra dem att bo i din trädgård. Sätt ut en korg med någon av följande populära häckningsartiklar för att hjälpa dem:

 • Cattail fluff
 • Tygslister
 • Bommulsbollar
 • Döda löv
 • Tandtråd
 • fjädrar
 • Gräsklipp eller dött gräs
 • Mos eller lav
 • granbarr
 • Strimlat papper
 • Halm eller andra växtstammar
 • Kvistar eller pinnar
 • Garn, tråd eller tråd

Har du Orioles i din trädgård? Låt oss veta dina tips och tricks!

Om du framgångsrikt har lockat Orioles till din trädgård, kommentera nedan och låt oss veta dina tips och tricks för att hjälpa andra fågelälskare!

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar