Hur man tar hand om en äldre hund

Hur man tar hand om en äldre hund

Tills vi räknar ut hur vi kan hålla våra älskade valpar från åldrande är det något vi måste ta itu med som hundförälder. Lyckligtvis, tack vare framstegen inom näring och medicin, lever våra hundkamrater längre än någonsin tidigare. Hur vi bryr oss om dem när de blir äldre kommer att avgöra hur friska, bekväma och glada våra hundar kommer att bli under sina äldre år. Här är vad du behöver veta om att ta hand om en äldre hund.

När anses en hund vara senior?

Senior krama med ägarenSenior krama med ägaren

Hundar finns i alla former och storlekar, och det finns ingen enda ålder där varje hund anses vara senior. Mindre hundar brukar leva längre, så de anses inte vara äldre förrän omkring 10-11 år gamla. Medelstora och stora hundar når sina äldre år runt 8-10 års ålder, och gigantiska raser betraktas som äldre vid 5-6 års ålder.

Att förstå när din hund anses vara vuxen eller äldre hjälper dig att ge bästa möjliga vård för din valp. Rekommendationer för kost och träning förändras för hundar i olika stadier av livet, och din hund kan möta en helt ny uppsättning hälsotillstånd. Många veterinärer vill se äldre valpar oftare för att hålla dem friska.

Vad ska äldre hundar äta?

När hundar åldras tenderar både deras ämnesomsättning och aktivitetsnivå att sakta ner. Långsammare ämnesomsättning och minskad aktivitetsnivå kan leda till viktökning, särskilt om din hunds diet förblir oförändrad. Många äldre hundmatar är specifikt formulerade för äldre hundars livsstilsförändringar och kostbehov, som innehåller färre kalorier och fett än mat som är formulerad för yngre, mer aktiva hundar. De kan också innehålla mer fiber för att hålla din äldre valp full när du minskar kalorier och för att reglera matsmältningssystemet.

Å andra sidan upplever vissa äldre hundar en minskad aptit, antingen på grund av en minskad aktivitet eller för att de blir mer pickiga när de blir äldre. Hur som helst bör hundmat för seniorer locka med massor av hela kött och hälsosamma fetter för att få din valp att vilja äta dem.

En annan oro med åldrande är förlusten av muskelmassa, vilket kan bero på minskad muskelanvändning eller att kroppen använder proteinet. För att hjälpa till att bekämpa förlusten av muskelmassa, kan de flesta äldre valpar dra nytta av att ha mycket högkvalitativt, mycket smältbart protein i kosten. Protein som kommer från äkta, hela kött är det mest effektiva.

Äldre hunddieter kan också innehålla några fördelaktiga bonusar, såsom glukosamin, kondroitin eller en hälsosam boost av antioxidanter för att bekämpa effekterna av åldrande.

Övning för äldre hundar

Senior hund som leker utanförSenior hund som leker utanför

Som valp eller vuxen hade din hund förmodligen inga problem med att få sin dagliga träning. Men när en valp åldras kan deras aktivitetsnivåer verkligen sjunka. De kan uppleva smärta, trötta eller helt enkelt uttråkade och vill inte komma ut som de brukade. Ändå är daglig träning mycket viktig för deras hälsa. Det hjälper till att förhindra viktökning, bibehålla muskelmassa, minska artritvärk och förbättra humöret. Det betyder inte att din äldre hund ska träna som de gjorde som vuxna. Du kan behöva ta några steg för att ändra hur de håller sig i form.

Promenader och simning är bra aktiviteter med låg effekt som din hund fortfarande kan njuta av. Att gå uppför små kullar eller lutningar kan också hjälpa till att hålla bakbenets styrka och höftflexibilitet. Du kanske också vill lägga till några sträckor och balansövningar. 6 övningar för att hålla din äldre hund mobil, glad och passform. Southpointpets.com. Publicerad 19 februari 2018. Åtkomst till 8 februari 2021. "> 1

Tillsammans med att ändra din äldre hunds träningsrutin kan du behöva ändra vissa saker i deras dagliga liv. Ett viktigt steg är att använda en hundramp för att få din valp att komma in och ut ur bilen, upp på din säng eller soffa eller uppför trappan i ditt hem. Du bör också ta bort kastmattor som kan få din hund att glida och falla och avstå från att omorganisera möblerna i ditt hus, vilket kan vara förvirrande för vissa äldre valpar.

Hälsotillstånd hos äldre hundar

När din hund var vuxen såg de troligen sin veterinär en eller två gånger om året för vaccinationer och hälsotester. De kan ha haft en sjukdom här eller där, men chansen är att veterinären inte var ett frekvent stopp. Med åldern kan det förändras. Din veterinär vill åtminstone se din äldre hund var sjätte månad, helst var tredje till fjärde månad. Dessa mer frekventa besök gör det möjligt för din veterinär att hålla ett öga på din hunds hälsa och se efter tillstånd som kan krypa in med åldern, till exempel:

 • Artrit: De flesta hundar kommer att utveckla artrit åtminstone i några få leder under hela livet. Hantera hundartrit. Akcchf.org. Publicerad den 19 september 2011. Åtkomst 8 februari 2021. "> 2 Även om det oftast är ett bakben och ryggproblem, kan det påverka alla leder och orsaka smärta och nedsatt rörlighet. Viktkontroll och motion är viktigt för att kontrollera det, tillsammans med antiinflammatoriska medel och smärtstillande medel. Kosttillskott som glukosamin och kondroitin kan också hjälpa.
 • Hörsel och syn: Det är inte ovanligt att hundar tappar hela eller hela sin hörsel och syn när de åldras. Med vissa ändringar, som att använda teckenspråk eller stanna i en bekant miljö, kommer de flesta valpar att acklimatiseras bra.
 • Cancer: Mer än hälften av hundar över 10 år dör av cancer. 10 varningstecken på cancer. Acfoundation.org. Publicerad 4 maj 2015. Åtkomst 8 februari 2021. "> 3 Tidig upptäckt är den bästa behandlingen, varför de frekventa veterinärbesöken är så viktiga. Att känna till din valps normala aptit, aktivitetsnivå och beteende hjälper dig också att leda till in i andra tidiga varningsskyltar.
 • Organsvikt: Organ som njurar, lever och hjärta håller inte evigt och produktiviteten minskar med åldern. Veterinärmedicinska undersökningar och blodarbete hjälper till att fånga förändringar i organfunktionen. Om problem upptäcks kan ändringar i kost och mediciner hjälpa till att bibehålla din äldre hunds hälsa så länge som möjligt.
 • Kognition: Doggy demens är en riktig sak, och det är något som kan vara hjärtskärande för en hundförälder. Hantering av hundar och katter med kognitiv dysfunktion. Todaysveterinarypractice.com. Åtkomst 8 februari 2021. "> 4 Kost med höga antioxidanter kan hjälpa till, liksom regelbunden interaktion med dig och mental stimulering för din valp.

Slutgiltiga tankar

Din hunds äldre år kan verkligen vara "gyllene" om de får rätt vård. Din veterinär bör vara en viktig partner i din hunds åldrande för att hjälpa dig att göra nödvändiga ändringar för att hålla dem bekväma, aktiva och glada när de blir äldre.

 1. Blackmer R. 6 övar för att hålla din äldre hund mobil, glad och passform. Southpointpets.com. Publicerad 19 februari 2018. Åtkomst 8 februari 2021.
 2. Hantera hundartrit. Akcchf.org. Publicerad 19 september 2011. Åtkomst 8 februari 2021.
 3. Post GS. 10 varningstecken på cancer. Acfoundation.org. Publicerad 4 maj 2015. Åtkomst 8 februari 2021.
 4. Seibert L. Hantering av hundar och katter med kognitiv dysfunktion. Todaysveterinarypractice.com. Åtkomst 8 februari 2021.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar