Hur man tar hand om en kattunge

Hur man tar hand om en kattunge

När du har en ny kattunge i ditt hem kan det vara en spännande tid, men du kanske inte är säker på hur du tar hand om en kattunge. Kattungar är naturligt nyfikna och lekfulla små varelser. Att lära sig att ta hand om dem kan dock vara stressande för första gången ägare. Innan du adopterar en kattunge hjälper det att ha alla dina tillbehör redo och se till att alla farliga delar i ditt hem har kattensäkerhet. Det är också bra att veta vad du ska leta efter när kattungar är sjuka och när du ska få din kattunge schemalagd för ett möte med en veterinär. Här är några av de viktigaste sakerna att veta och göra för att ta hand om en kattunge.

Sköter om nyfödda kattungar

Nyfödda kattungar kramar ihopNyfödda kattungar kramar ihop

Ibland föder en gravid katt kattungar hemma. Det här är ett idealiskt scenario eftersom mammakatten tenderar att tillgodose alla sina kattungars behov under de första veckorna i livet. Hon kan sköta dem dygnet runt, hålla dem rena och hjälpa dem att urinera och göra avföring. Hon använder också sin egen kroppsvärme för att hålla kattungarna varma, något de inte kan göra förrän de är flera veckor gamla. Omsorg för unga kattungar och deras mammor. Animalhumanesociety.org. Åtkomst 27 mars 2021. "> 1

Om du har en föräldralös kattunge som är yngre än åtta veckors ålder behöver han eller hon vård dygnet runt från dig eller en fosterförälder. Kattungar yngre än två veckor kommer att behöva matas med kattungeformel varannan till var tredje timme. Strax efter utfodring måste deras könsorgan stimuleras så att de får urinera och göra avföring. Nyfödda kattungar måste också hållas varma eftersom de inte kan reglera sin egen kroppstemperatur. Uppfostra kattungar. Vcahospitals.com. Åtkomst 27 mars 2021. "> 2

När kattungar är äldre än två veckor öppnar ögonen och de kan börja gå. Stadier av kattungeutveckling. Saveacat.org. Åtkomst 27 mars 2021. "> 3 De kommer fortfarande att behöva mata kattungeformler och få hjälp med badrummet men frekvensen minskar till var fjärde till sex timme. Flaskbebisar. Communityconcernforcats.org. Åtkomst den 27 mars 2021. "> 4 Speciella kattungdieter finns tillgängliga som är märkta för användning hos kattungar som är tre veckors eller äldre. Vissa kan också börja träna i kattlådan vid denna ålder. Guide till att uppfostra minderåriga kattungar. Uwsheltermedicine.com. Åtkomst 27 mars 2021. "> 5

Näring för äldre kattungar

Alla katter är köttätare, vilket innebär att den största delen av deras väsentliga näringsämnen kommer från köttkällor. Näring av huskatten, en däggdjursrovdjur. Annu Rev Nutr. 1984; 4: 521-562. doi: 10.1146 / annurev.nu.04.070184.002513 "> 6 Kommersiella kattungdieter är formulerade med högt proteininnehåll men är optimerade för tillväxt och utveckling. De innehåller också ett högre kaloriinnehåll eftersom kattungar behöver mycket energi för att leka och växa. Det är det möjligt att starta vissa kattendieter som Royal Canins Babycat-diet när en kattunge är tre till fyra veckor gammal. Du kan blanda den med kattungeformel, men när en kattunge är åtta veckor gammal behöver han eller hon inte längre formel. Avvänjning av kattungar. Askthecatdoctor.com. Åtkomst 27 mars 2021. "> 7

Det är bäst att undvika spannmålsfri diet och råfoder. Forskning tyder på att det finns en ökad risk för vissa typer av hjärtsjukdomar när kornfria dieter matas, och det finns fortfarande en pågående FDA-undersökning angående denna länk. Ett brustet hjärta: Risk för hjärtsjukdomar i boutiquer eller spannmålsfria dieter och exotiska ingredienser. Vetnutrition.tufts.edu. Publicerad 4 juni 2018. Åtkomst 27 mars 2021. "> 8 Det finns för närvarande inga vetenskapliga bevis för någon fördel med att mata en rå diet över en kommersiell diet, och en studie från University of Liverpool visade att rå dieter ökar risken för kontakt med skadliga bakterier som Salmonella och Campylobacter arter. Innehåller rå köttdiet hälsorisker för våra husdjur och oss? Liverpool.ac.uk. Åtkomst 27 mars 2021. "> 9

Litter Box Training

Kattunge som använder en kullådaKattunge som använder en kullåda

Mer de flesta ägare, allt du behöver göra är att placera din kattunge framför en kattlåda och han eller hon kommer att börja använda den inom de första minuterna. Vissa kattungar behöver lite mer tid eftersom nya saker kan vara lite läskiga eller förvirrande till att börja med. Om din kattunge insisterar på att leka med kullen i hans eller hennes låda, överväg att flytta kattlådan till ett annat område. När de använder lådan på rätt sätt hjälper det att belöna kattungen med en godbit efteråt.

Tänk på att de flesta katter gillar privatliv när de går på toaletten. En låda med huva kan hjälpa till att förhindra blyg när du använder lådan. Det är också bäst att inte sväva runt dem när de använder sin skräp. Olika typer av skräp kan föredras framför andra, och mindre kattlådor kan förhindra kattungar från att leka i dem. Det är också bra att hålla kattlådan ren, eftersom vissa katter kan vara kräsna på att använda en kattlåda som inte uppfyller deras renhetsstandarder. Om du har svårt att hålla jämna steg med att skopa, kan en automatiserad eller självrengörande kattlåda göra det lättare att ge din kattunge en ren plats att göra sina affärer.

Förebyggande vård för kattungar

Kattungar bör börja få vaccinationer vid åtta veckors ålder, men föräldralösa kattungar bör ta emot dem lite tidigare eftersom de inte har fördelen med att skydda från sin mors mjölk. 10 Vaccinationer skyddar mot livslånga eller försvagande sjukdomar som kattherpesvirus och kalicivirus. Kattvacciner: fördelar och risker. Vet.cornell.edu. Uppdaterad januari 2018. Åtkomst 27 mars 2021. "> 11 I de flesta stater måste de få sitt rabiesvaccin när de är 12 till 16 veckor gamla. Veterinärer kommer också att kontrollera kattungens fekalprov för att se om de bär tarmarna parasiter, varav några kan delas med andra husdjur eller med människor. Zoonotisk sjukdom: Vad kan jag fånga från min katt? Vet.cornell.edu. Uppdaterad mars 2017. Åtkomst 27 mars 2021. "> 12

Regelbundna kontroller är viktiga för kattungar eftersom tidig upptäckt av problem kan leda till snabbare behandling. Om en kattunge inte går upp i vikt på rätt sätt kan veterinären rekommendera diagnostik för att avgöra om det finns en sjukdom. Kattungar kan också ha hälsoproblem som loppor och öronmider samt kliniska tecken som kräkningar, diarré, hosta och nysningar.

Övervakning och utbildning

Kattunge som spelar med en garnbollKattunge som spelar med en garnboll

Det är mycket viktigt att fokusera på kattungesäkerhet ditt hem så snart som möjligt. Kattungar älskar att klättra upp till höga platser eller komma in i små, trånga utrymmen. Att falla från stora höjder kan vara farligt, och vissa kattungar kan fastna eller skadas i små utrymmen. De kommer att leka med eller tugga på praktiskt taget vad som helst, men att spela med vissa krukväxter eller elkablar kan orsaka allvarlig sjukdom och skada. Vanliga hushållsplanter giftiga för katter. Preventivevet.com. Publicerad 13 juli 2020. Åtkomst till 27 mars 2021. "> 13 Se till att hålla alla mediciner, bekämpningsmedel och husrengöringsutrustning utom kattungars räckhåll. Husdjursportar kan hjälpa till att hålla dem utom rum med kattungehinder, eller du kan överväga att hålla din kattunge begränsad till ett rum i ditt hem tills han eller hon är tillräckligt gammal för att säkert utforska den.

Att uppfostra en kattunge är en rolig och otroligt givande upplevelse. Att ta hand om din kattunge ordentligt från början hjälper till att se till att hon växer till en frisk katt som kommer att leva ett långt och lyckligt liv som din följeslagare.

 1. Animal Humane Society. Omsorg för unga kattungar och deras mammor. Animalhumanesociety.org. Åtkomst 27 mars 2021.
 2. Williams K, Ward E. Raising Kittens. Vcahospitals.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 3. Alley Cat Rescue. Stadier av kattungeutveckling. Saveacat.org. Åtkomst 27 mars 2021.
 4. Gemenskapens oro för katter. Flaskbebisar. Communityconcernforcats.org. Åtkomst 27 mars 2021.
 5. University of Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine, Shelter Medicine. Guide till att uppfostra minderåriga kattungar. Uwsheltermedicine.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 6. MacDonald ML, Rogers QR, Morris JG. Näring av huskatten, en däggdjursrovdjur. Annu Rev Nutr. 1984; 4: 521-562. doi: 10.1146 / annurev.nu.04.070184.002513
 7. Fråga kattläkaren. Avvänjning av kattungar. Askthecatdoctor.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 8. Freeman LM. Ett brustet hjärta: Risk för hjärtsjukdomar i boutiquer eller spannmålsfria dieter och exotiska ingredienser. Vetnutrition.tufts.edu. Publicerad 4 juni 2018. Åtkomst till 27 mars 2021.
 9. Schmidt VM, Williams NJ. Innehåller rå köttdiet hälsorisker för våra husdjur och oss? Liverpool.ac.uk. Åtkomst 27 mars 2021.
 10. Restine L, Buzhardt L, Ward E. Rekommendationer för nya kattungeägare. Vcahospitals.com. Åtkomst 27 mars 2021.
 11. Cornell Feline Health Center. Kattvacciner: fördelar och risker. Vet.cornell.edu. Uppdaterad januari 2018. Åtkomst 27 mars 2021.
 12. Cornell Feline Health Center. Zoonotisk sjukdom: Vad kan jag fånga från min katt? Vet.cornell.edu. Uppdaterad mars 2017. Åtkomst 27 mars 2021.
 13. Boicelli C. Vanliga hushållsplanter giftiga för katter. Preventivevet.com. Publicerad 13 juli 2020. Åtkomst 27 mars 2021.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar