Hur man tränar din hund att stanna kvar på gården (4 metoder)

Hur man tränar din hund att stanna kvar på gården (4 metoder)

Få saker fyller en hundägares sinne med rädsla mer än tanken på att deras hund ska springa iväg. Det är obehagligt att ens tänka på, än mindre att uppleva i verkliga livet.

Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att förhindra att detta händer. Förutom att hålla alla stängsel du har i gott skick kan du lägga till extra säkerhet för att träna din hund för att stanna i din trädgård. I följande guide lär du dig om fyra populära träningsmetoder som du kan använda för att säkerställa att din hund inte går vilse.

1. Träna din hund med en GPS-hundspårare

Hund som bär en GPS-krage för att förhindra att de flyr från gårdenHund som bär en GPS-krage för att förhindra att de flyr från gården

Att använda en högteknologisk GPS-hundspårare för att träna din hund att stanna kvar på gården är en av de enklaste metoderna för hundägare. Så hur exakt kan du använda den här snygga enheten för att se till att din hund inte springer iväg? Genom att skapa ett geofence med det. Även om inte alla GPS-hundspårare är utrustade med den här funktionen, så gör många det, så du kommer inte ha problem med att hitta en som passar räkningen.

En geofence är ett virtuellt staket som skapar en gräns inom vilken din hund måste stanna. Om din hund försöker korsa den kommer GPS-hundspåraren att skicka en signal till din hund, till exempel ett ljud eller en vibration, om att de ska göra ett dåligt val. Om de fortsätter följer några krage upp med en liten elektrisk stöt. Dessa signaler är tillräckliga för att hindra många hundar från att fortsätta med sin flykt, men om de passerar gränsen, kommer systemet att varna dig om detta.

Skönheten i en geofence är att du enkelt kan ställa in den och ändra den när du behöver via din mobiltelefon. Liksom någon av de andra metoderna som nämns i den här guiden är det inte en idiotsäker metod för att hålla din hund i din trädgård, och det kräver lite träning att ställa in en geofence med en GPS-hundspårare. Eftersom du kan behöva betala en månadsprenumeration utöver kostnaden för kragen, kan det vara relativt dyrare än andra träningsmetoder.

Som sagt har många hundägare tyckte att detta är en effektiv metod för att hålla sina hundar i sin trädgård.

2. Träna din hund med ett elektroniskt staket

Tjurhund som vilar inom gränserna som markeras av det osynliga staketet i deras trädgårdTjurhund som vilar inom gränserna som markeras av det osynliga staketet i deras trädgård

Foto med tillstånd: Pixabay Public Domain

Ett elektroniskt staket, även kallat ett osynligt staket, är ett elektroniskt trådbundet staket som vanligtvis installeras under jord. På samma sätt som ett GPS-system med geofence-funktionalitet måste din hund ha på sig en krage som ger dem en signal (ofta ett pip) för att meddela dem om de närmar sig gränsen och avskräckande (vanligtvis en lätt chock) om de är på väg att korsa linjen. Med vissa system får du också en varning om de lyckas lämna din trädgård.

Även om denna metod låter perfekt har elektroniska staket vissa nackdelar. För- och nackdelar med osynliga staket för hundar. Vcahospitals.com. Åtkomst 23 februari 2021. "> 1 Var noga med att bekanta dig med dem innan du bestämmer dig för om denna metod är rätt för dig och din hund.

3. Gränsutbildning

Ensam kommer gränsträning inte att hindra de flesta hundar från att lämna sin gård om deras skäl är tillräckligt tvingande (ekorre!), Men det är ett viktigt tillskott till att använda antingen en GPS-hundspårare eller ett elektroniskt staket.

Här är en snabb guide till gränsträning:

För att börja, markera en gräns runt din trädgård med flaggor. Sätt flaggorna vid den punkt där din hunds GPS eller elektroniska staketkrage varnar dem för att de närmar sig kanten av sin trädgård (ofta när pipet avges). Sätt sedan din hund i koppel och gå dem runt den gräns du har angett.

Om din hund passerar flagglinjen, sluta gå, säg ”nej” och dra försiktigt i koppeln för att signalera att de ska sluta. De borde också ha på sig sin GPS- eller elektroniska staketkrage så att de hör pipet samtidigt som du informerar dem om att de inte ska gå längre. Positiv förstärkning är nyckeln till denna metod, så var noga med att berömma och belöna din hund med godis när de håller sig inom gränsen.

Som du kan föreställa dig kommer din hund inte att lära sig att stanna inom gränsen över natten. Det kommer att ta flera veckor för de flesta hundar att genomgå en framgångsrik träning. Tänk på att ju mer regelbundet du kan träna, desto snabbare ser du resultat.

4. Shock Collar Training

Den sista metoden att ta på är träning med chockkrage. Vi kommer inte att gå för mycket in på denna metod eftersom den är ganska kontroversiell.

Chockkrage är en typ av elektronisk krage som har olika chocknivåer. GPS-halsband och halsband som medföljer elektroniska staket kan även ha ett chockalternativ, men de är i allmänhet inte lika intensiva som de nivåer som vissa chockband, även känd som e-halsband, kan tillföra.

Vissa hundägare väljer att använda en chockkrage eftersom det kan verka som att de ger ett relativt snabbt och enkelt sätt att träna din hund att stanna kvar på gården. Träning med en chockkrage anses dock vara en motbjudande träningsteknik. American Animal Hospital Association (AAHA) rekommenderar att denna metod inte ska användas för att "antingen lära eller ändra beteende." Ändrade beteenden. Aaha.org. Åtkomst 23 februari 2021. "> 2

Aversiva träningstekniker har visat att hundar uppvisar mer stressrelaterat beteende och leder till högre ökningar av kortisolnivåerna efter träning, bland andra negativa biverkningar. Spelar träningsmetod någon roll? Bevis för den negativa inverkan av aversivbaserade metoder på sällskapshundens välfärd. PLoS ONE. 2020; 15 (12). doi: 10.1371 / journal.pone.0225023 "> 3 Så medan vissa ägare använder chockkrage, är det inte ett alternativ som veterinärer och andra experter i allmänhet rekommenderar.

Slutord

Att förhindra att hundar flyr från sina gårdar är mycket viktigt för deras säkerhet. Innan du väljer att använda ett fysiskt staket eller något av de ovannämnda systemen, se till att du har en god förståelse för styrkor och svagheter som är förknippade med varje alternativ.

  1. Buzhardt L. För- och nackdelar med osynliga staket för hundar. Vcahospitals.com. Åtkomst 23 februari 2021.
  2. AAHA. Ändrade beteenden. Aaha.org. Åtkomst 23 februari 2021.
  3. Vieira de Castro AC, Fuchs D, Morello GM, Pastur S, de Sousa L, Olsson IAS. Spelar träningsmetod någon roll? Bevis för den negativa inverkan av aversivbaserade metoder på sällskapshundens välfärd. PLoS ONE. 2020; 15 (12). doi: 10.1371 / journal.pone.0225023

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar