Hur mycket motion behöver hundar?

Hur mycket motion behöver hundar?

Att tillhandahålla lämplig träning för din hund är en viktig del av att vara en ansvarsfull husdjursägare. Ansvarigt husdjursägande. Avma.org. Åtkomst 8 februari 2021. "> 1 Det kan dock vara förvirrande att veta om din hund får tillräckligt med motion och vad som exakt utgör en hälsosam mängd motion för hundar.

Många hundägare antar att en kort daglig promenad är tillräcklig för att hålla sina hundar friska. I själva verket är beloppet beroende av en rad faktorer.

Följande artikel ger dig en bättre förståelse för hur mycket träningshundar behöver i allmänhet, liksom de viktigaste faktorerna som påverkar varje enskild hunds träningsbehov. Du hittar också några praktiska tips för att hålla din hund frisk och frisk.

Hur mycket motion är perfekt för hundar?

Generellt sett behöver de flesta följeslagare mellan 30 minuter och 60 minuters träning varje dag. Mängden motion varje hund behöver formas dock av ett antal faktorer. Vet säger att ägare bör träna med sina hundar baserat på specifika behov för att förhindra fetma. Sciencedaily.com. Publicerad 10 september 2009. Åtkomst 9 februari 2021. "> 2 Det är därför det är viktigt att din hund får rätt träning baserat på deras specifika behov.

Så vilka faktorer är inblandade när det gäller den idealiska mängden träning för din hund? ASPCA säger att individuella träningsbehov kommer att variera beroende på faktorer som hälsa, ras (eller rasmix) och ålder. Allmän hundvård. Aspca.org. Åtkomst 8 februari 2021. "> 3

Hälsa

Överviktig Golden Retriever som vilar på en lapp av gräs efter att ha tränatÖverviktig Golden Retriever som vilar på en lapp av gräs efter att ha tränat

Foto med tillstånd: Pixabay Public Domain

En av de största faktorerna som påverkar hur mycket motion en hund behöver är deras hälsa. Friska hundar klarar i allmänhet mest motion, allt annat är lika, men specifika hälsotillstånd påverkar träningsbehov på olika sätt.

Till exempel behöver hundar med artrit fortfarande träna, men den typ av träning de får bör ofta modifieras för att hålla dem bekväma. Hundar som återhämtar sig efter en sjukdom eller skada behöver vanligtvis ta det lugnt men inte vara helt stillasittande. Å andra sidan kommer överviktiga och överviktiga hundar troligen att dra nytta av högre träningsnivåer, med tanke på att det kan vara en viktig del av hälsosam viktminskning. Ditt husdjurs hälsosamma vikt. Avma.org. Åtkomst 8 februari 2021. "> 4 Prata med din veterinär innan du startar en träningsplan om du har några frågor om din hunds hälsa.

Ålder

Valp som kör genom gräsValp som kör genom gräs

Foto med tillstånd: Pixabay Public Domain

En hunds ålder påverkar också mängden motion de behöver. Låt oss börja med valpar. Medan valpar är energibuntar behöver de i allmänhet mindre formell träning än vuxna hundar. All deras spel och utforskning gör vanligtvis tricket. I själva verket kan för mycket påtvingad träning till och med skada deras utvecklande leder. En bra tumregel är att börja med korta, lugna koppelvandringar när de är 8 veckor gamla eller så och gradvis bygga upp din längd och hastighet när de mognar. Vänta med att jogga eller gå på långa, strikta vandringar tills deras muskuloskeletala system är mogna. Detta inträffar vanligtvis runt 8 till 12 månaders ålder för små till medelstora hundar men kan vara så sent som 24 månader för mycket stora hundar.

Äldre hundar behöver inte heller lika mycket träning som vuxna hundar som är i sin livstid. Cirka 30 minuters träning räcker vanligtvis för de flesta äldre hundar, även om detta kanske inte är sant för en mycket vältränad och hälsosam hund senior. Om du är orolig för att träna din äldre hund för länge, överväga att dela upp sessioner i mindre bitar. Till exempel, istället för en lång promenad per dag, prova två kortare promenader.

Ras

Närbild av en lycklig maltesisk hund på en promenad som bär en seleNärbild av en lycklig maltesisk hund på en promenad som bär en sele

Foto med tillstånd: Pixabay Public Domain

En hunds ras kommer också att bidra till hur mycket motion de behöver. Mer aktiva hundraser, som de som traditionellt används för jakt eller herding, behöver högre nivåer av fysisk aktivitet för att bibehålla sin fysiska och mentala hälsa. Exempel på aktiva hundraser inkluderar:

 • Pudlar
 • Beagles
 • Golden Retrievers
 • Labrador Retrievers
 • Border collies
 • Miniatyr Pinschers
 • Dalmatiner
 • Jack Russell Terriers
 • Siberian Huskies

Omvänt kräver mindre aktiva hundraser inte lika mycket träning. Till exempel:

 • Yorkies
 • Chihuahuas
 • Stora danskar
 • Newfoundlands
 • Franska Bulldogs
 • Maltesiska
 • Mastiffs
 • Cavalier King Charles Spaniels
 • Pekingese

Det är viktigt att komma ihåg att även om dessa tre faktorer hjälper till att ge en uppfattning om din hunds träningsbehov, är alla hundar olika, så lämplig mängd träning varierar från hund till hund.

Hur tränar du hur mycket träning din hund behöver?

Hund på en promenad utomhus med dess ägareHund på en promenad utomhus med dess ägare

Foto med tillstånd: Pixabay Public Domain

Nu när du vet vilka allmänna faktorer som påverkar hur mycket träningshundar behöver, undrar du förmodligen hur du ska bestämma hur mycket träning din hund ska få.

Innan du börjar knäcka siffror rekommenderar jag starkt att du frågar din veterinär. De kommer att kunna ge en expertrekommendation baserat på din hunds specifika behov. Du kommer också att kunna ställa dem några frågor du har om att träna din hund, så det är väl värt att planera ett besök.

Träningstips för att hålla din hund frisk och frisk

1. Schemalägg träningstid

Även de bästa av oss kan ibland glömma att ta våra hundar ut för att träna. För att minimera chansen att du av misstag missar en session, schemalägg träningstid i din kalender och ställ in en påminnelse på din telefon eller smartwatch.

2. Gör speltid roligt med en bollkastare och andra leksaker

Promenader är ett fantastiskt sätt att hålla de flesta hundar i form, men se till att komplettera dem med gott om speltid. Detta kommer inte bara att göra det lättare att se till att din hund får tillräckligt med motion, men det kommer också att göra träningen roligare för er båda. Om du letar efter en rolig aktivitet, varför inte spela några spel med en ball launcher? Andra bra sätt att få din hund igång är att kasta knarriga leksaker, använda flörtstänger och leka bogserbåtar med repleksaker.

3. Glöm inte inomhusövning

Det är alldeles för lätt att hoppa över en träningspass eftersom det regnar eller om du inte har tillräckligt med tid att åka utomhus. Det finns gott om inomhusaktiviteter för att träna din hund som du kan prova som att dansa, en inomhus agilitybana eller springa upp och ner för trappor. Fastnat inuti: inomhusaktiviteter för att träna ditt husdjur. Godspeedanimalcare.com. Publicerad 18 juni 2020. Åtkomst 9 februari 2021. "> 5 Lyckligtvis behöver du inte låta dig sitta fast inomhus för att träna din hund.

4. Vet när du ska mata din hund

Att mata din hund före träning kan leda till obehag och eventuellt ett livshotande tillstånd som kallas gastrisk dilatation-volvulus (GDV) Uppblåsthet: Gastrisk dilatation och volvulus hos hundar. Vcahospitals.com. Åtkomst 8 februari 2021. "> 6. Om du måste mata dem före träning, sträva efter att göra det minst 30 minuter i förväg. Problem kan också uppstå om du matar din hund omedelbart efter träning, så igen, sikta på att vänta 30 minuter innan ett flöde efter träningen.

5. Känn igen när din hund har haft tillräckligt med träning

Du vill inte överanstränga din hund eller att de ska drabbas av en skada eftersom du har gått för hårt eller länge i ett träningspass – speciellt om de lider av ett hälsoproblem, skada eller är en äldre hund. Det är därför det är viktigt att vara uppmärksam och leta efter tecken på att din hund har fått nog och ta en välförtjänt vila. Om din hund flämtar för mycket, börjar halta eller saktar ner är det dags att sluta.

 1. AVMA. Ansvarigt husdjursägande. Avma.org. Åtkomst 8 februari 2021.
 2. Kansas State University. Vet säger att ägare bör träna med sina hundar baserat på specifika behov för att förhindra fetma. Sciencedaily.com. Publicerad 10 september 2009. Åtkomst 9 februari 2021.
 3. ASPCA. Allmän hundvård. Aspca.org. Åtkomst 8 februari 2021.
 4. AVMA. Ditt husdjurs hälsosamma vikt. Avma.org. Åtkomst 8 februari 2021.
 5. Fastnat inne: inomhusaktiviteter för att träna ditt husdjur. Godspeedanimalcare.com. Publicerad 18 juni 2020. Åtkomst 9 februari 2021.
 6. Ward E. Bloat: Gastrisk dilatation och volvulus hos hundar. Vcahospitals.com. Åtkomst 8 februari 2021.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar