Hur snabba katter kan springa?

Hur snabba katter kan springa?

Vad finns i en katt

För att vi bättre ska förstå hur snabba katter kan springa, låt oss titta närmare på deras anatomi, från vilka vi kan få en tydligare förståelse för hur de kan springa så snabbt.

Först har de förmågan att korrigera sin position vid varje givet ögonblick så att fötterna först rör vid marken. Denna förmåga kallas "rättande", som gillar att andas är mycket instinktivt för katter. Dessutom är de extremt flexibla så att de kan uppnå denna prestation!

För det andra går katter och springer på tårna. Denna egenskap kallas digitigrader. På grund av denna förmåga skapar de mindre friktion med marken som hjälper dem att spara sin uppåtgående energi.

Föreställ dig en katapult eller en fjäder, deras bakben fungerar på samma sätt, vilket gör att de kan projicera sig med hastighet sex gånger sin egen kroppsvikt och gå åt minst tre gånger sin kroppslängd.

Låt oss titta på siffrorna

Visste du att det snabbaste landdjuret kommer från familjen Felidae, ingen annan än Cheetah? De kan gå så snabbt som 75 km / h! En gepard tillhör kattfamiljen, så vi kan säga att det är så snabbt en katt kan gå! Men hur är det med huskatter? Kan de göra det? Tja, våra kattpälsbollar kan springa så snabbt som 50 km / h, uppskattat; eller 30 km / h!

Det är dock viktigt att notera att hur snabba katter kan springa beroende på deras ras. Dessa är nio av de snabbaste tamkatter som du kan hitta intressanta: Egyptiska Mau, Abyssinian, Somali, Bengal, Savannah, Manx, Siamese, Ocicat och Oriental.

Sätta saker i perspektiv

En gepard kan springa så snabbt som 75 km / h, en huskatt kan klocka in en zoomning 30 km / h. Om du inte kan föreställa dig hur snabbt det är, titta på detta: på en parkeringsplats får du köra totalt 15 km / h.

Genom att jämföra siffror kan du enkelt säga att katter utan problem kan köras över en bil som kör på en parkeringsplats. Å andra sidan kan en bil som körs på en landsväg gå så snabbt som 30 mph. Återigen, när man tittar på värdena, skulle det innebära att katter kan komma ikapp med dessa bilar, inga problem.

Rund ett: Katter mot mänskligheten!

För att rätta till saker, låt oss jämföra våra katter med den snabbaste människan – Usain Bolt. Hans rekord träffar nästan en 28 mph mark. Det är en mycket liten marginal jämfört med kattens 30 km / h. En katt kan komma över honom, men säkert kommer han att komma nära.

Rund två: Katter kontra hundar!

Kan du gissa det näst snabbaste djuret bredvid en gepard? Svaret på denna fråga kommer omedelbart att lösa saken. Det näst snabbaste landdjuret är vinthunden! En familj till hundar, den kan köras så fort som 43 mph; ganska stort gap från en gepard 75 km / h.

Visst kommer en greyhound att kunna överskrida huskatter, men det är ingen match med en cheetah. Men alla huskatter kan överträffa tamhundar, särskilt de stouta för att de kan gå så fort som 15 km / h. Endast hälften av huskatter.

Men varför kör de plötsligt?

Instinkt!

Glöm inte att din katt har rovdjur. De kan vara tämda, men deras förfäder blod strömmar i sina vener. De är naturliga jägare, så de springer runt för att de säger ett byte och de vill fånga det. Kattleksaker som lasrar kommer också att stimulera denna instinkt.

Attack av lopporna

Om din katt plötsligt sprang utan uppenbar anledning, kan du kanske leta efter loppor! De är inte uppenbara men de är där. Loppor kan få din katt att bli berserk. Om så är fallet kan du använda några loppbad för katter för att lösa problemet.

Felhyperestesiasyndrom

När det är ovanligt för din katt att springa runt i huset, bör du också se upp för följande beteenden: onormal bita i svansen och tvångsslickande och repande. Detta kan indikera att din katt har Feline Hyperesthesia Syndrome

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar