Hur snabbt kan katter springa?

Hur snabbt kan katter springa?

Vad finns i en katt

För att vi bättre ska förstå hur snabbt katter kan springa, låt oss ta en närmare titt på deras anatomi, från vilken vi kan ha en tydligare förståelse för hur de kan springa så snabbt.

Först har de förmågan att korrigera sin position vid ett givet ögonblick så att fötterna vidrör marken först. Denna förmåga kallas "rättande", vilket liksom andning är mycket instinktivt för katter. Genom att vara extremt flexibel kan de uppnå denna prestation!

För det andra går katter och springer på tårna. Denna egenskap kallas digitigrader. På grund av denna förmåga skapar de mindre friktion med marken som hjälper dem att spara sin energi uppåt.

Föreställ dig en katapult eller en fjäder, deras bakben agerar på samma sätt, så att de kan skjuta ut sig i hastighet sex gånger sin egen kroppsvikt och gå minst tre gånger sin kroppslängd.

Låt oss titta på siffrorna

Visste du att det snabbaste landdjuret kommer från familjen Felidae, ingen mindre än Geparden? De kan gå så snabbt som 75 mph! En gepard tillhör kattfamiljen, så vi kan säga att det är hur snabbt en katt kan gå! Men hur är det med huskatter? Kan de göra det? Tja, våra kattpälsar kan springa så snabbt som 50 km/tim, uppskattat; eller 30 km / h!

Det är dock viktigt att notera att hur snabbt katter kan springa beroende på deras ras. Dessa är 9 av de snabbaste inhemska kattraserna som du kan hitta intressanta: egyptiska Mau, abyssinier, somalier, Bengal, Savannah, Manx, siameser, ocicat och orientaliska.

Att sätta saker i perspektiv

En gepard kan springa så snabbt som 75 mph, en huskatt kan klocka i en zoomande 30 mph. Om du inte kan föreställa dig hur snabbt det är, titta på detta: på en parkeringsplats får du köra totalt 15 km / h.

Om man jämför siffror kan man enkelt säga att katter utan problem kan springa ut en bil som kör på en parkeringsplats. Å andra sidan kan en bil som körs på en landsväg åka så snabbt som 30 mph. Återigen, om man tittar på värdena, skulle det innebära att katter kan komma ikapp dessa bilar, inga problem.

Varv ett: Katter mot mänskligheten!

Låt oss jämföra våra katter med den snabbaste människan – Usain Bolt. Hans rekord träffar nästan 28 mph. Det är en mycket liten marginal jämfört med 30 mph för katter. En katt kan överträffa honom, men visst kommer han nära.

Varv två: Katter kontra hundar!

Kan du gissa det näst snabbaste djuret bredvid en gepard? Svaret på denna fråga kommer omedelbart att lösa frågan. Det näst snabbaste landdjuret är vinthunden! En familj för hundar, den kan springa så snabbt som 43 mph; ganska långt från en gepard 75 mph.

Visst kommer en vinthund att kunna springa ut huskatter, men det är ingen match för en gepard. Men alla huskatter kan springa ut tamhundar, särskilt de tuffa eftersom de kan gå så snabbt som 15 mph. Endast hälften av huskatterna.

Men varför springer de plötsligt?

Instinkt!

Glöm inte att din katt har rovdjur. De kan tämjas, men deras förfäders blod rinner i deras ådror. De är naturliga jägare, så de springer runt för att de säger ett byte och de vill fånga det. Kattleksaker som lasrar kommer också att stimulera denna instinkt.

Lopparnas attack

Om din katt plötsligt sprang utan någon uppenbar anledning, kanske du kan leta efter loppor! De är inte uppenbara men de är där. Loppor kan få din katt att bli galen. Om så är fallet kan du använda några loppbad för katter för att lösa problemet.

Feline hyperestesi syndrom

När det är ovanligt att din katt springer runt i huset, bör du också se upp för följande beteenden: onormal svansbett och tvångsslick och repor. Detta kan tyda på att din katt har felint hyperestesisyndrom

Adblock-test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar