Introduktion av bioaktiva och naturalistiska principer till din råttbur

Introduktion av bioaktiva och naturalistiska principer till din råttbur

Att skapa en säker och intressant burlayout för dina råttor är relativt enkelt. En ny rörelse inom djurhållning utmanar dock hur vi håller råttor – i burar, på grunda underlag och med konstgjorda leksaker som hjul – är det hälsosammaste och bästa sättet att ta hand om dem.

Att kunna uppvisa naturligt beteende i fångenskap är avgörande för all djurskydd, och råttor är inte annorlunda. Råttor kan tillbringa större delen av dagen i sin bur, så att kunna springa, gräva, klättra, foder och utöva val i sin miljö är avgörande för fullständig förverklig rattiness. Den naturliga och bioaktiva rörelsen utmanar oss att se om våra traditionella buruppsättningar verkligen uppfyller dessa behov.

Innehållsförteckning

Vad betyder "naturligt" i en råttbur?

Naturligt kan ha två betydelser i detta sammanhang. Den första är att råttornas miljö tillåter dem att leva ett obegränsat liv, kunna visa hela sitt utbud av naturliga och instinktiva beteenden inom sina normala dagliga aktiviteter.

En alternativ betydelse avser inte råttorna utan deras burinredning. Förespråkare av "naturalistiska" råttburar föredrar att ta bort allt plast, fleece och färgglada material från buret och ersätta dem med växtbaserade föremål som hamprep och tyg, bambu, kokosnötskal, kokosmatta och naturligtvis trägrenar och leksaker.

Den första definitionen är den viktigaste eftersom den har störst effekt på våra husdjurs välbefinnande. Så länge en råtta kan uttrycka alla sina naturliga beteenden påverkas de inte av om deras rep är ofärgad hampa eller ljus randig bomull, eller om sittpinnarna är av trä eller plast. Den enda viktiga försiktigheten kring burinredning ur välfärdssynpunkt är att materialen måste tillgodose råttornas behov, vara säkra och giftfria. Utöver det beror det på mänsklig preferens.

Det finns dock andra skäl att titta på naturliga burinredning – främst deras miljöpåverkan. Råttor kanske inte bryr sig om vad deras rep är gjorda av, men ofärgat hamprep har sannolikt ett mycket mindre miljöavtryck än färgat bomull. På samma sätt är plast i djurleksaker, även om det normalt inte skadar djuret, fortfarande plast – det måste tillverkas i en industriell process och kommer en dag att kastas och bidra till långvarig plastförorening. Fleecetygerna som rutinmässigt används i hängmattor och burfoder är också gjorda av plast och släpper ständigt mikrofibrer ut i luften och tvättar.

Personligen kommer jag inte att kasta bort alla mina befintliga burinredningar – ja många av korgarna och lådorna är gjorda av plast och repen är bomull – men att slänga dem i det här skedet skulle vara ännu mindre miljövänligt än att äga i första hand. Jag ska använda dem och återanvända dem tills de inte längre fungerar. Men jag försöker bli mer medveten om allt nytt jag lägger till i buret – till exempel kommer jag i framtiden med stor sannolikhet att göra mina egna rep av ofärgade material eller gamla kläder snarare än att köpa nya papegojrep. Jag gör också alltmer mina hängmattor av gamla t-shirts som inte längre är lämpliga att använda, snarare än att använda fleece. Så jag kommer antagligen att gå mot en naturalistisk buruppsättning, men det kommer att gå långsamt, enligt principerna om att minska och återanvända material, snarare än en plötslig redesign.

Granska din bur för naturligt beteende

Om den viktigaste aspekten av en naturalistisk råttbur är en design som gör det möjligt för våra husdjur att uttrycka sitt naturliga beteende, är den första frågan att ställa sig hur bra är våra befintliga burlayouter staplade?

Avgörande naturliga beteenden är …

Klättrande

Detta är väldigt viktigt för råttor eftersom det upprätthåller muskelstyrka i deras överkroppar och hjälper dem att behålla färdigheter i skicklighet och balans i ålderdom.

Möjligheterna till klättring kan innefatta:

  • tågvirke,
  • grenar,
  • burstänger,
  • åtskilda avsatser eller sittpinnar,
  • samt "klätterramar" (jag använder ett gammalt trävinställ).

Stegar räknas dock inte – de är inte fysiskt utmanande nog.

Löpning

Råttor behöver aerob träning precis som vi gör. De älskar också att springa och sura när de är glada eller spelar. Många råttor får bara en riktigt bra springa utanför sin bur (det är en av anledningarna till att jag nu håller mina råttor i ett säkert dygnet runt-rum istället), men en bur med ett stort fotavtryck och flera nivåer kan fortfarande tillåta råttor mycket träning. Stora hjul kan också vara användbara, även om vissa råttor bara ignorerar dem.

Foder

De flesta vilda djur investerar merparten av sin tid vaken i att leta efter mat. Som ett resultat kan djur i fångenskap lätt bli uttråkade när maten levereras i en skål.

Att stimulera födosökande beteende, dölja mat runt buren och sprida utfodring torr blandning i underlaget kan hjälpa, liksom pussel leksaker och olika sätt att presentera mat som kabobs och pinatas.

Häckande

Råttor älskar att göra bon, och medan de kommer att göra dem ur något praktiskt, tycker de om det mer om de har val – var de ska sova och vad de ska bygga sitt bo ur.

En bra burlayout bör erbjuda en rad platser att snooze och en rad alternativ för sängkläder , från tidnings- och köksduk, till bitar av tyg, substrat som strimlad kartong, säkra spån, hö och till och med saker som torra får ull. Att tillhandahålla material på ett sådant sätt att råttorna måste riva upp dem, flytta och bearbeta dem själva är också fördelaktig intellektuell stimulering. Min horde arbetar för närvarande på ett bo som är gjord av ett par offergardiner. De har tagit ungefär en fot från botten hittills.

Grävning

Grävning är ofta ett förbises beteende för husdjurråttor. Vi tillhandahåller rör som de kan gömma sig i och ibland ett grunt substrat för födosök, men glöm att Rattus norvegicus i naturen är ett mest levande djur som bygger komplexa hålor.

En bra burlayout ger möjlighet med ett grundskikt av tjockt substrat eller med en stor grävlåda . Nu börjar vi emellertid ifrågasätta om de normala burbaserna vi ger våra råttor (ofta bara 10-15 cm djupa) faktiskt är tillräckliga, eller om vi behöver tänka om hur vi gör det möjligt för dem att gräva helt. Det är där den bioaktiva delen av ”naturlig och bioaktiv” kommer in.

Bioaktiv / naturalistisk råttbur
Bilder från: Isamu Rats

Vad är en bioaktiv råttburuppsättning?

Ett av problemen med traditionella substrat som ugntorkade spån, hampa eller strimlat papper är att de inte är så bra för att hålla hål. Råttor kan gräva ner, men de kan inte bygga sitt eget underjordiska rike. Konventionella substrat kan också vara dammiga, och om råttorna kissa på dem kan de bli illaluktande ganska snabbt.

Det bioaktiva tillvägagångssättet löser dessa problem genom att använda en steril kokosjord som hålls lätt fuktig. Markfuktigheten dämpar ned damm och låter jorden behålla sin form när råttorna skapar hål. Ett marksubstrat ger också möjlighet att lägga till råtta-säkra växter – även om det enligt min erfarenhet inte tenderar att vara så länge när råttorna kommer på dem.

Själva jorden är dock inte den bioaktiva biten – som kommer med rengöringsbesättningen (CUC i bioaktiv vård stenografi). Dessa är råtta-säkra ryggradslösa djur som springtails som lever heltid i jorden och tar hand om att städa mögel, lösa mat och bajs. Tillsammans skapar jorden och CUC ett självrenande substrat som säkert kan lämnas på plats i flera månader.

Naturligtvis kräver en bioaktiv uppställning några extra steg för att komma igång – det viktigaste är en tillräckligt djup bas , eftersom råttor kommer att sparka jorden överallt om det inte finns tillräckligt med inneslutning. De flesta ägare som vill bli bioaktiva bygger sina egna djupa baser av perspex – genomskinliga väggar har den extra fördelen att de ger utsikt över hålen.

Det är också viktigt att förstå att det att ha ett städpersonal inte befriar ägare från alla sina hushållsuppgifter. Det är viktigt att

  • hålla jorden lite fuktig (torr mark är dammig och dålig för råttorna och CUC),
  • och att vända den minst en gång i veckan för att förhindra ammoniakbildning i tunnlarna.

Detta är verkligen viktigt för att förhindra att råttorna blir sjuka med andningssjukdomar. Det är också nödvändigt att fortfarande ha skräpbrickor och att rengöra resten av buren regelbundet. Men med viss investering i uppläggningen och ansvarsfullt uppfödning, erbjuder en naturlig och bioaktiv buruppsättning en givande ny uppfattning om råttvård för både råttor och ägare.

Vill du lära dig mer? Kolla in gruppen Naturalistic and Bioactive Rat Set-ups på Facebook. Med över tre tusen medlemmar är det en lysande resurs för idéer och alla dina frågor om hur du kommer igång.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar