Jag vet inte hur man ska ge en katt en piller. Kan du lära mig hur man pillar en katt?

Jag vet inte hur man ska ge en katt en piller. Kan du lära mig hur man pillar en katt?

Fråga: Min hypertyroidkatt tar inte hans medicin, som är i pillerform. Kan du berätta för mig hur man ger en katt ett piller?

Min 15-åriga katt har hypertyroid, och han ska ta medicin. Jag har stora problem med att ge honom pillret. Jag försökte krossa den i mat, och nu kommer han inte ens att äta maten utan pillret i den. Jag har försökt lägga den i munnen och hålla munnen, men jag hittar piller runt huset. Jag har provat äkta fisk, kyckling och nötkött, men om jag lägger p-piller i den kommer han inte att äta den. Hjälp, jag är förlorad.

-Ann

Katt med hypertyroidproblem som inte sväljer pillerKatt med hypertyroidproblem som inte sväljer piller

Svar:

Kära Ann,

Jag är så ledsen att du och din kattunge måste gå igenom detta. Att ge en katt ett piller är en av de mest utmanande uppgifterna som vi ber ägare att göra. Vissa katter är fantastiska att ta piller, och andra är en absolut mardröm. Medan varje katt är lite annorlunda har jag några knep i ärmen som du kanske kan prova för din kattunge. Jag kommer också att diskutera några hypertyreoidalternativ som du kan diskutera med din veterinär för att se om det skulle vara ett alternativ för din katt.

Hur man ger en katt en piller: 3 knep

1. Dölj p-piller i en pillerficka

Att försöka dölja p-piller i en pillerficka skulle vara mitt första förslag. Pillerfickor är mjuka godisar som är utformade för att bildas runt p-piller. Jag brukar bryta av en liten bit av pillerfickan och gömma pillret i den. En av mina egna katter som jag medicinerar tar konsekvent hans medicin på det här sättet. En annan av mina katter hittar pillret i pillerfickan och spottar ut det. Ett knep jag har lärt mig är att ta en liten bit av pillerfickan och gömma pillret i den och sedan trycka pillerfickan / medicinen på en bit torr kibble som jag sedan lägger i hans skål med hans andra mat. Jag kan ofta lura honom att ta p-piller på det här sättet.

2. Försök med en pillerpistol

Vissa människor har tur med att använda en pillerpistol för att administrera sin kattens mediciner. Jag har haft olika framgångsnivåer med en pillerpistol. Detta kan vara ett alternativ för din katt eftersom det kan låta dig skjuta p-piller längre tillbaka i munnen när du administrerar p-piller så att din katt har lägre chans att spotta p-piller senare.

3. Blås i näsan eller massera halsen

Om din katt verkar spotta ut p-piller efter att ha försökt administrera medicinen oralt, kanske han inte sväljer den efter att du har fått den. Kolla in den här YouTube-videon för förslag på hur man pillerar en katt. När du har placerat pillret på baksidan av halsen, håll kattens mun försiktigt och massera halsen med handen eller blåsa försiktigt på näsan. Du kan också försöka följa p-piller med en liten spruta vatten. Detta hjälper till att uppmuntra honom att svälja p-piller.

Vad du ska göra om du fortfarande har problem med att ge din katt en piller

1. Byt till en flytande version av läkemedlet

Eftersom vissa katter är så utmanande att p-piller kan många mediciner nu blandas till en smaksatt vätska. Om du har för mycket problem med att ge p-piller eller om det påverkar din relation med din katt kan du fråga din veterinär om du kan byta till den flytande versionen av medicinen. Även om det kan vara lite dyrare kan det spara mycket huvudvärk!

2. Byt till en transdermal version av läkemedlet

Vissa läkemedel kan ges transdermalt eller genom huden. Metimazol, medicinen för att behandla hypertyreoidism hos katter, kan ges på detta sätt. Med denna form av läkemedlet kommer du att bära handskar och applicera medicinen på öronflikarna. Det kommer sedan att absorberas genom huden. Även om det kanske inte är lika effektivt som pillerversionen av medicinen, kommer du sannolikt att kunna vara mer konsekvent med det eftersom det är lättare att använda.

Slutliga förslag

Att ge en katt ett piller kan vara extremt utmanande. Genom att använda några av de knep som beskrivs ovan kan du ha lite tur att ge pillerna. Om det inte fungerar rekommenderar jag att du pratar med din veterinär om alternativa behandlingar till piller. Vissa katter tolererar helt enkelt inte medicinering! Lycka till med din söta kattunge!

Vänliga hälsningar,

Addie Reinhard, DVM

Ansvarsfriskrivning: Din användning av Ask The Vet-funktionen är föremål för Ask The Vet Användarvillkor. Innehållet är endast informativt och pedagogiskt och bör inte ersätta professionell veterinärrådgivning.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar