Jämförelse och kontrast av världens många olika kattraser

Jämförelse och kontrast av världens många olika kattraser

Det finns över 100 olika kända raser över hela världen. Vissa har sitt ursprung naturligt på specifika platser och är produkter från slumpmässig eller vild avel. Andra har selektivt avlats upp av människor för att bevara vissa egenskaper, såsom kroppsform, ansiktsstruktur, pälsfärg och kvalitet och andra distinkta egenskaper.

En titt på kattegener

De huskatter som vi känner, älskar och lever med idag är efterkommer av vildkatten. Vildkattgenetik, som ursprungligen var vanlig i Afrika, Europa och Centralasien, informerar om pälsens färg och kvalitet.

Tabby Cats

I motsats till vad folk tror är tabby inte en kattras. Istället hänvisar denna term till mönstret på en kattpäls. Trots färgen eller markeringarna som du kanske eller inte känner, har dagens katter alla den tabbygen som kom ner från den afrikanska vildkatten. Deras kappa kan tyckas vara en fast färg, men närmare undersökning kan avslöja ett av de fem tabbymönstren:

  • Klassisk – Breda ränder, virvelmönster på flankerna.
  • Ticked – Päls är mjukt fläckad, med tydlig markering synlig på huvud, ben och svans.
  • Fläckig – Fläckar på kroppen med ränder på svansen och benen.
  • Makrill – Smala, parallella ränder löper ner ryggraden till flankerna och magen.
  • Lappat – Vanligtvis känt som sköldpaddaskatten, visar en lappad tabby en kombination av någon av de andra fyra tabbyklassificeringarna. Guld-, orange-, svart-, grädde- och rödaktiga färger finns på Cornish Rex, persiska och brittiska korthårraserna.

Tabbies har en "M" -form på huvudet. Siberians, American Curls och Australian Mist-raser kan vara rödaktiga, silver, grädde, svart och brun.

Andra typer av beläggningsmönster

Att skilja mellan katteraser kan göras genom en ännu närmare titt på pälsmönstret och färgen. Till exempel, förutom tabby- och sköldpaddsrockar, kan calico-mönster bestämma en kattens förfäder som kan inkludera persisk, skotsk fold eller till och med Maine Coon.

Utseende

Katteraser kan delas in i långhåriga eller korthåriga kategorier. Långhåriga kattraser inkluderar perser, Himalaya, Maine Coons och Ragdoll. Korthåriga raser inkluderar de populära raserna Bengal, Bombay eller Manx.

Ögon, öron och huvudform

Katteraser kan också grupperas efter ansiktet. Platta ansiktsraser, som perser, katter med rundade kilar, som Bengaler, eller raser med extrem kil, som Devon Rex, kan lätt identifieras.

Beroende på din kattras, kan de ha skarpa, spetsiga triangulära öron, vikta öron, disketta eller öron som ser ut som om de knappt är där.

Formen och färgen på en kattögon spelar också betydande roller i rasidentifiering. Runda ögon verkar sfäriska, medan mandelformade ögon är mer elliptiska. Dessutom bestäms ögonfärgen av genetik och kan verka coppery brun, orange, gul, grön och till och med blå.

Alla katteraser är underbara

Om du inte känner din kattras, är det mycket troligt att de antingen är ett inhemsk korthår eller inhemskt långhår. Om de var hundar, kan de kärleksfullt kallas "mutts". Hur som helst, de är fantastiska djur som säkert kommer att ge dig massor av kärlek.

Låt oss veta om du behöver hjälp med att identifiera din kattras. Vi är alltid här för dig på Cat Care of Vinings.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar