Kan du föna en hund och är det säkert?

Kan du föna en hund och är det säkert?

Hundpassare gör det, men kan du föna en hund hemma? Är det säkert, och bör hundsnickare göra det i första hand? Det korta svaret är ja på alla dessa frågor. Men det finns mer än att bara sätta på torktumlaren och peka den i hundens riktning. Fönster som är avsedda för människor kan nå höga temperaturer på cirka 140 grader Fahrenheit. Hårtork. Encyclopedia.com. Uppdaterad 14 maj 2018. Åtkomst 28 mars 2021. "> 1 Det är mer än tillräckligt med värme för att bränna din valp om du inte är försiktig. Så ja, du kan använda en hårtork, men du måste vidta några försiktighetsåtgärder och använd en smart föntorkningsteknik.

Sätt på fönstret på låg värme

Groomer föna en hundGroomer föna en hund

Sätt först torktumlaren på lägsta möjliga värmeinställning. Din hund kan inte berätta när han blir för varm. Tyvärr kunde han ropa eller smärta när du vet att värmeinställningen är för hög. Kontrollera lufttemperaturen på din hand några minuter för att se till att den fortfarande är bekväm. En felaktig hårtork kan göra din hund rädd för badtiden eller torktumlare.

Inställningar för låg värme minskar också risken för övertorkning av hundens hud. Torr hud på hundar: Orsaker, symtom & amp; Behandling. Akc.org. Publicerad 19 maj 2016. Åtkom 28 mars 2021. "> 2 Torr, kliande hud öppnar dörren för hudproblem på vägen. Till exempel kan hunden bita eller klia på sin kliande hud och skapa ett fall av akut fuktig dermatit, även känd som en het plats. Akut fuktig dermatit. Brief.vet. Publicerad september 2019. Åtkomst 28 mars 2021. "> 3 Dessa smärtsamma sår smittas och kräver medicinerade salvor och tid i skamkotten för att förhindra ytterligare slickning eller repor.

Håll fönstret i rörelse

Det leder oss till nummer två – håll hårtork i rörelse. När du fönar ditt eget hår, flyttar du naturligtvis torktumlaren för att hålla värmen från att koncentreras i ett område. Återigen kan din hund inte berätta när värmen blir för intensiv, så använd samma rörliga teknik för att undvika att hålla värmen fokuserad på ett område för länge.

Ibland är det enklast att komma ihåg att flytta torktumlaren genom att följa ett konsekvent mönster varje gång du föns hunden. Börja till exempel på toppen / framsidan och arbeta dig ner mot bakbenen. När vatten rinner ner i din hunds kropp fortsätter fönstret att skjuta ut vatten eller avdunsta när du rör dig mot magen och tassarna.

Skaffa rätt utrustning

hund hårtorkhund hårtork

Du kan använda en hårtork avsedd för människor eller en hundtork, men för att vara säker rekommenderas att du använder en modell avsedd för hundar. Dessa hårtorkar är beroende av flyghastighet snarare än värme som din typiska salongtork. Hundtorkar hjälper också till att blåsa ut hår, så att hunden inte tappar så mycket efter badet.

Hundtorkar är bärbara med en lång, flexibel slang och ett avtagbart munstycke. Den långa slangen låter dig hålla vakuumkroppen på ett ställe medan du använder slangen för att flytta över och runt hundens kropp. De flesta modeller innehåller olika munstyckstyper från smal till platt, vilket ger alternativ som kan fungera bättre med din hunds hårtyp.

Dessa modeller har också låga värmeinställningar och variabla lufthastigheter. Variabla lufthastigheter ger dig mer kontroll över ljudnivåer. Många hundar är rädda för höga ljud och med varierande hastigheter kan du lindra hans ångest. Frekvensen av ospecifika kliniska tecken hos hundar med separationsangst, åskväderfobi och bullerfobi, ensam eller i kombination. Journal of the American Veterinary Medical Association. 2001; (219) 4: 467-473. doi: 10.2460 / javma.2001.219.467 "> 4

Hur blåser du din hund

Hund som blåstorkas och preparerasHund som blåstorkas och prepareras

Föntorkning bör börja med en handduk. När du har badat din hund, lägg en stor handduk över kroppen. Pressa hans kropp en sektion i taget och blötlägg vattnet med handduken. Du vill inte gnugga eftersom handduken kan få håret att trassla. Använd handduken för att ta bort vatten hela benen och svansen.

Nu är det dags att dra ut till torktumlare. Sätt in torktumlaren långsamt första gången. Låt din hund lukta och titta på den. Ta några steg bort och slå på den så att han kan höra motorn och känna luften på avstånd. Håll den på låg inställning för att minska bullret.

Blåsaren ska hålla sig fem till sex tum från hunden. Börja på toppen och arbeta dig ner. Undvik föntorkning direkt i ögonen för att förhindra irritation. Var försiktig runt öronen, flytta hårtorkaren längre bort så att bullret inte skrämmer hunden eller skadar hörseln.

En torr hund

Så länge du använder en hårtork på låg värme och håller den i rörelse kan du säkert föna din hund. Din hunds hår kan fortfarande vara något fuktigt när du är klar, speciellt om du använder en hårtork utan värme. Men efter en bra skakning bör det inte ta för lång tid för håret att torka helt. När han väl är klar är han ren och klar.

  1. Hårtork. Encyclopedia.com. Uppdaterad 14 maj 2018. Åtkomst 28 mars 2021.
  2. Burke A. Torr hud på hundar: Orsaker, symtom och behandling. Akc.org. Publicerad 19 maj 2016. Åtkomst 28 mars 2021.
  3. Aufox EE, Frank LA, Grieco LF. Akut fuktig dermatit. Brief.vet. Publicerad september 2019. Åtkomst 28 mars 2021.
  4. Sammantaget KL, Dunham AE, Frank D. Frekvens av ospecifika kliniska tecken hos hundar med separationsångest, åskväderfobi och bullefobi, ensam eller i kombination. Journal of the American Veterinary Medical Association. 2001; (219) 4: 467-473. doi: 10.2460 / javma.2001.219.467

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar