Kan hundar ta mänskliga probiotika?

Kan hundar ta mänskliga probiotika?

Människor tar probiotika för sin tarmhälsa, men hundar kan också dra nytta av dem. När de tas i rätt mängd kan dessa användbara bakterier hålla din hunds tarmmikrobiom frisk. Frågan är – kan hundar ta mänskliga probiotika? Det korta svaret är ja. Det finns dock tydliga fördelar med att ge din hund artspecifik probiotika istället för att dela din.

Vad är probiotika?

Probiotika för hundarProbiotika för hundar

Bild med tillstånd av Unsplash

Probiotika definieras som "levande mikroorganismer, som ger värden hälsoeffekter om de administreras i tillräckliga mängder." International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics konsensusuttalande om omfattningen och lämplig användning av termen probiotika. Naturrecensioner Gastroenterologi & Hepatologi. 2014; 11: 506-514. Publicerad 10 juni 2014. Tillgänglig 20 mars 2021. "> 1 För att bryta ner det har probiotika bra bakterier eller jästsvampar. Men de är bakterier eller jästsvampar som finns naturligt i kroppen. Du introducerar inte något som är inte redan helt hemma i tarmarna.

Men matsmältningsorganen hos hundar och människor har vissa skillnader som gör hundspecifika probiotika till ett bättre val än den mänskliga versionen. Skillnaderna börjar i saliven. Hundsaliv utför mer antimikrobiella funktioner, medan enzymerna i mänsklig saliv huvudsakligen hjälper till att bryta ner mat. Saliv från olika hundraser som antimikrobiella medel mot mikroorganismer isolerade från sårinfektioner. Animal Science Journal. 2011; 2(1): 18-22. Publicerad 2011. Öppnad 22 april 2021."> 2 Människans biologi. Open.lib.umn.edu Tillgänglig 22 april 2021."> 3 Även om båda arterna har mycket sura magar, är hundmagar surare än en människas mage för att bryta ner köttbitarna som utgör deras diet. Hundar tarmar är också kortare än mänskliga tarmar av evolutionära skäl. Kött innehåller bakterier som snabbt ruttnar och blir giftiga. I naturen skulle en kort matsmältningskanal hjälpa hunden att smälta kött innan det blev dåligt, vilket gör dem sjuka. Jämförelsevis har människor en längre matsmältningskanal , vilket ger kroppen tid att absorbera näringsämnen från växter och frön förutom kött.

Dessa viktiga matsmältningsskillnader skapar ett unikt tarmmikrobiom för varje art. En hunds mikrobiom måste snabbt bryta ner köttbitar, medan en människas mikrobiom måste bryta ner växter och kött. Följaktligen är mänskliga probiotika inte skadliga för och kan vara till hjälp för hundar, men de kommer inte att erbjuda samma fördelar som hund-/köttätare-specifika probiotiska stammar.

Behöver min hund probiotika?

Vi har diskuterat hur tarmmikrobiomet hjälper till att smälta mat. Det gör dock mer än så. Tarmens naturliga mikrobiella population bidrar också till immunsystemets stöd och påverkar allt från viktkontroll till allergier. Mikrobiotans roll hos djur. Merckvetmanual.com Uppdaterad maj 2020. Öppnad 21 april 2021."> 4 Probiotika har visat sig gynna hundar som är benägna att drabbas av gastroenterit, irritabel tarmsjukdom (IBD) och allergier. Mikrobiota och probiotika i hundar och katters välbefinnande. Anaerob. 2015; 34 (augusti): 14-23. doi: 10.1016/j.anaerobe.2015.04.002"> 5 Hundar som kämpar med något av dessa problem är kandidater för daglig probiotika. Rådgör dock med din veterinär för att avgöra om en specifik stam kan fungera bättre än en annan.

Ibland kan en sjukdom eller annan kostförändring förändra tarmens bakteriebalans, vilket leder till magbesvär, förstoppning eller andra matsmältningsproblem. Antibiotika kan till exempel döda friska bakterier, ge ovänliga bakterier fria händer och bromsa hundens återhämtning. Förändringar i tarmmikrobiomet kan också minska immunsystemets effektivitet, vilket gör hunden mer mottaglig för patogener som finns i deras miljö eller mat. Probiotika ger de goda (bakterierna) killarna tillbaka kontrollen.

Sist men inte minst är vissa raser som kinesiska Shar-Peis, dvärgschnauzer, labrador retriever och Shih-Tzus benägna att få mag- och tarmproblem i allmänhet och kan dra nytta av en daglig probiotika.

Kan hundar ta mänskliga probiotika?

Ja, hundar kan ta mänskliga probiotika. Faktum är att hundar och människor har levt ihop tillräckligt länge för att hundar ofta bär på mänskliga stammar av tarmbakterier. Karakterisering och funktionstest av hundprobiotika. Frontiersin.org. Publicerad 8 mars 2021. Öppnad 21 april 2021."> 6 Till exempel har både människor och hundar olika stammar av laktobaciller i sin mikrobiom, och stammar av hund- och mänskliga bifidobakterier finns i den typiska hundmikrobiomet.

Men probiotika som är fördelaktiga för människor kanske inte är lika fördelaktiga för din hund som de som är avsedda för köttätare. Växtätare, köttätare och allätare har väldigt olika mikrobiomer för att framgångsrikt bryta ner och extrahera näringsämnen. Probiotika designade för hundar (och katter) är balanserade för köttätares mikrobiomet och näringsbehov. Hundprobiotika av olika stammar är också utformade för att ta itu med specifika problem som diarré eller stöd till immunsystemet. Du kommer att få bättre valuta för pengarna (ekonomiskt och hälsomässigt) genom att hålla fast vid djurvarianten.

När och hur man ger hundprobiotika

Probiotika för hundarProbiotika för hundar

Bild med tillstånd av Unsplash

En daglig probiotika kan vara en bra idé för din hund om:

 • han är en ras som har lätt för magproblem
 • han är en nyfiken ätare som äter allt och allt
 • han har ett kroniskt matsmältningsproblem som IBD eller frekvent gastroenterit
 • han har fått antibiotika
 • han skulle kunna använda ett immunförsvar

Men om din hund plötsligt utvecklar allvarliga matsmältningsproblem, är en probiotika inte lösningen. Det är då det är dags att ringa veterinären för att försäkra sig om att ett allvarligare problem inte är på jobbet. Du behöver inte heller ge en separat probiotika om din hunds mat redan innehåller probiotika.

Probiotika finns i olika former, såsom tuggar, pulver och geler. Kräsna hundar kan behöva att du är lite lömsk när det gäller att ge probiotika genom att använda ett pulver för att blanda in dem med maten. Hundprobiotika finns också i olika stammar som är utformade för att rikta in sig på specifika problem. Ge en stam som tillgodoser din hunds specifika behov, såsom matsmältningshälsa, stöd till immunsystemet eller beteendeproblem som ångest. Men för mycket av det goda kan orsaka diarré, uppblåsthet och allmänt obehag. Följ tillverkarens anvisningar för att se till att hunden får rätt mängd.

Slutanteckningar

Människor probiotika är inte en dålig idé i ett nafs. De kommer definitivt inte att skada din hund. Men som det mesta är folkversionen inte det bästa valet för hundar. Probiotika avsedda för köttätare kommer att ge de flesta fördelarna. Om du är osäker på om din hund kan använda probiotika, prata med din veterinär. Att hantera din hunds hälsa är ett partnerskap mellan er två. Han eller hon kan till och med rekommendera ett varumärke och en stam som mest sannolikt riktar sig mot din hunds specifika hälsoproblem.

 1. Hill C, Guarner F, Reid G, et al. International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics konsensusuttalande om omfattningen och lämplig användning av termen probiotika. Naturrecensioner Gastroenterology & Hepatology. 2014; 11: 506-514. Publicerad 10 juni 2014. Öppnad 20 mars 2021.
 2. Akpomie, OO, Ukoha P, Nwafor OE, Umukoro G. Saliv från olika hundraser som antimikrobiella medel mot mikroorganismer isolerade från sårinfektioner. Animal Science Journal. 2011; 2(1): 18-22. Publicerad 2011. Öppnad 22 april 2021.
 3. Malmquist S och Prescott K. Humanbiologi. Open.lib.umn.edu Öppnas 22 april 2021.
 4. Tizard I. Mikrobiotans roll hos djur. Merckvetmanual.com Uppdaterad maj 2020. Öppnad 21 april 2021.
 5. Grzeskowiak L, Endo A, Beasley S. Salminen S. Mikrobiota och probiotika i hund- och kattvälfärd. Anaerob. 2015; 34 (augusti): 14-23. doi: 10.1016/j.anaerobe.2015.04.002
 6. Jang HJ, Son S, Kim JA, et al. Karakterisering och funktionstest av probiotika från hund. Frontiersin.org. Publicerad 8 mars 2021. Öppnad 21 april 2021.

Adblock test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar