Kan råttor och möss leva tillsammans? Kan de leva med andra husdjursgnagare?

Kan råttor och möss leva tillsammans? Kan de leva med andra husdjursgnagare?

Råttor och möss är liknande varelser, båda är gnagare och båda är populära husdjur. Sällskapsråttor (tjusiga) är av klassificeringen Rattus Norvegicus – den bruna råttan medan husdjursmöss är Mus Musculus.

Även om de ser likadana ut i fysiska termer (bortsett från deras storlek), vilket kan få folk att tro att de kan leva tillsammans i en bur, är råttor och möss verkligen väldigt olika och bör därför aldrig hållas i samma bur tillsammans.

Innehållsförteckning

Kan du hålla ihop råttor och möss?

Det korta svaret är nej, du kan inte – och bör aldrig, av någon anledning.

Den största anledningen till att inte hålla ihop råttor och möss är att råttor kommer att jaga och döda möss om de får chansen , och kanske till och med äta dem.

Det beror inte på att råttor är elaka eller elaka (tvärtom, de är helt fantastiska husdjur och är nästan alltid väldigt kärleksfulla) utan snarare för att det är instinktivt.

Möss i det vilda jagas av råttor eftersom de tävlar om samma resurser, vilket innebär att de äter samma mat, upptar samma utrymmen etc. På grund av detta är möss instinktivt rädda för råttor (till och med mer än större rovdjur) och till och med Enbart doften av en råtta kan skrämma möss och orsaka mycket stress.

Råttor kommer instinktivt att jaga och skada möss på grund av detta, så det är viktigt att aldrig hålla dem i samma utrymmen, inte ens i separata burar i samma rum.

Även om de båda är gnagare, finns det en stor skillnad i deras uppfödning, så om du vill hålla råttor eller möss, se till att undersöka hur du tar hand om dem för att hålla dem glada och friska.

Kan jag hålla råttor och möss som husdjur samtidigt?

Du kan hålla råttor och möss samtidigt, men de ska alltid vara i separata burar och inte i samma rum som varandra.

Detta beror på att, som vi sa tidigare, råttor instinktivt jagar möss, så lukten av en råtta till en mus kan orsaka enorma mängder stress, och lusten att komma till mössen kan orsaka stress även för råttan.

Detta gäller även för fri roaming, försök aldrig att frigöra råttor och möss tillsammans av denna anledning eftersom det nästan alltid kommer att sluta i blodsutgjutelse, och försök aldrig introducera dem.

Om du hanterar råttor och möss efter varandra kan handtvätt hjälpa till att hålla varje gnagare lugn (eftersom detta minskar lukten av den andra), liksom att se till att råttor och möss har sina egna leksaker, burinredning etc.

Det bästa man kan göra skulle vara att bara hålla en typ av gnagare åt gången, antingen råttor eller möss, för att minimera risken för skada på någon av parterna eller onödig stress. Vår artikel kan hjälpa dig att väga upp alternativen när du överväger råttor eller möss som husdjur.

Kan råttor bo tillsammans med marsvin, hamstrar eller andra husdjursgnagare?

Kan råttor leva med andra gnagare som hamstrar, marsvin

Du bör inte hysa råttor (eller möss) med någon annan sorts gnagare.

Storleksskillnader, naturlig predation, olika kostbehov och behovet av olika typer av hushåll (t.ex. den typ av bur som behövs för råttor vs gerbiler) är alla faktorer som påverkar varför råttor (och andra gnagare) aldrig bör hållas med olika arter. Men de gnagare som är sociala bör absolut hållas med medlemmar av sin egen art . Undantaget från detta skulle vara gnagare som hamstrar, som är ensamma och föredrar att leva på egen hand.

Eftersom råttor inte lever tillsammans med andra arter av gnagare (inklusive möss) i naturen, bör de inte heller hållas tillsammans som husdjur. Det finns dock ett undantag från denna regel, och det är när det gäller afrikanska mjukpälsråttor.

Möss och afrikanska mjukpälsråttor

Trots namnet är den afrikanska mjuka pälsråttan faktiskt en multimamma-mus (vilket betyder att den har flera bröstvårtor – 18 faktiskt!) och på grund av deras nära släktskap med snygga möss kan de ibland inhyses med dem.

Även om råttor inte bör inhysas med dem, kan ASF:er inhysas med möss om stor noggrannhet vidtas för att introducera dem på ett säkert, gradvis sätt, tillsammans med mycket tillsyn och respekt för deras individuella behov.

ASF är sociala djur (samma som möss och råttor) och behöver leva i en grupp på 3 eller fler för att trivas. Det har varit viss framgång med att samleva ASF:s och fancy möss i grupper och om de är av motsatta kön, finns det ingen anledning att oroa sig för plötsliga kullar eftersom fancy möss och ASF: s inte kan häcka (även om man inte håller samma art hane och honor tillsammans av båda arterna om de inte är kastrerade!).

Det ideala förhållandet för denna kombination skulle vara en fancy-hane-mus till två eller flera kvinnliga ASF:er eller en grupp av fancy-mus och ASF-honor.

Adblock-test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar