Kliande och repig? En titt på vanliga allergier hos katter

Kliande och repig? En titt på vanliga allergier hos katter

Föreställ dig att ha en klåda som bara inte försvinner. Oavsett vad du gör, kan du inte ta reda på hur du kan lugna dig själv. Och den värsta delen? Du har repat så mycket att du faktiskt har brutit huden och nu lider av en infektion.

Idén om en klåda som inte försvinner verkar outhärdlig, och ändå är det förvånansvärt vanligt hos våra kattvänner som lider av allergier. Allergier hos katter är inte roliga att ta itu med (särskilt om du är en katt!), Men när de snabbt känns igen och behandlas kan de hanteras med framgång.

Vad pågår?

Allergener eller främmande ämnen / partiklar har potential att utlösa ett immunsvar i kroppen, även känd som en allergisk reaktion. Allergier hos katter kan orsakas av olika triggers. Deras immunsystem överreagerar på allergenerna genom att producera och släppa ut kemikalier som resulterar i symtomen som är synliga för det blotta ögat.

Vad kan vi se?

Allergier hos katter uppvisar vanligtvis på huden. Ägare kommer att observera non-stop repor, självskötsel, gnugga mot möbler eller matta och skakar på huvudet.

3 vanliga kategorier

Allergier hos katter kan delas in i tre kategorier: miljö, mat och loppor. Det är möjligt för en katt att påverkas av alla tre kategorier samtidigt, eller bara en i taget.

I luften, runt

Miljöallergier kan inkludera allt som inhaleras, till exempel gräs, pollen, parfym, mögel, rengöringsprodukter, rök, svamp, damm och mer. Det kan vara svårt att utesluta saker i din kattmiljö som orsakar allergiska reaktioner, men det är avgörande att Kitty känner sig mer bekväm.

Inte hungrig

Matallergier kan också vara svåra att fastställa. Hudproblem är det vanligaste tecknet på matallergier hos katter, men vissa kattdjur kommer att uppvisa GI-nöd som diarré och kräkningar som svar på livsmedelsutlösare. Vanliga proteinkällor som nötkött, lamm, kyckling, kalkon och ägg bör elimineras och sedan återinföras. Kolhydrater, såsom majs, soja och vete kan kräva ersättare.

Dåliga buggar

Saliv som är kvar av loppbett kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner hos många katter. Även om vi rekommenderar parasitförebyggande året runt för att minska risken för loppallergier hos katter, är det inte ovanligt att katter inomhus bara är oskyddade.

Symtom på allergier hos katter

Eftersom de flesta reaktioner centrerar på huden kommer du förmodligen att märka överdriven repor, håravfall, tugga vid tassar eller delar av kroppen, röd, flagnande hud och möjlig svullnad. Sekundära hudinfektioner förekommer troligtvis. Sällan kan allvarliga reaktioner inkludera andningsbesvär och anafylax. Sök akut veterinärhjälp.

Ansluta prickarna

En fysisk undersökning och diagnostisk testning är avgörande för att förstå allergier hos katter. Vi kan försöka eliminera en diet om deras livsmedel misstänks. Att kontrollera deras exponering för miljöutlösare kan också gå långt mot att lindra deras smärta och obehag. Receptbelagda läkemedel kan hjälpa till att lugna symtomen, men vissa allergier hos katter orsakar livslånga hälsoutmaningar.

Astmatiska katter upplever ofta allergier och förlitar sig på medicinering för att hjälpa dem att andas.

En tröstande tanke

Allergier hos katter är inte roliga på något sätt, men de kan behandlas. Visst, de är krävande och tidskrävande, men varje katt är värt det!

Som alltid är du välkommen att kontakta oss med frågor eller problem. Vår personal är alltid här för dig och din katt!

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar