Lägger alla ormar ägg? Hur lägger de ägg?

Lägger alla ormar ägg? Hur lägger de ägg?
snake hatching from egg

Ormar är fascinerande varelser, alltid med en ny överraskning i väntan! Många tycker att ormar är alla ägglager. Men i själva verket föder många ormarter levande unga. Det finns också ormar som gör lägger ägg, men kläcks äggen inuti deras äggledare innan föder dem.

Inte alla ormar lägger ägg. De flesta gör, men inte alla. Det finns tre typer av orm – äggledande, viviparös och ovoviviparös. Endast äggledande ormar lägger ägg. Dessa svarar för 70% av ormarter, så det finns en god anledning till att de flesta antar att alla ormar lägger ägg.

De andra två ormarna – viviparösa och ovoviviparösa ormar gör saker lite annorlunda. Viviparösa ormar, som strumpeband ormar och boa constrictors, föder levande ung matad näring av en morkaka. Skallkakor är däremot ovoviviparösa. Det betyder att de håller sina ägg i kroppen tills de kläcks ut. Sedan deponerar de de förkläckta ormarna i den verkliga världen. Fascinerande grejer!

Så låt oss titta på mer information om dessa tre ormtyper:

 1. Oviparösa ormar : dessa står för ungefär 70% av ormarter. Exempel inkluderar pytoner, majsormar och mjölkslangar. Många av dessa är populära husdjurormar och finns i många hem i USA.
 2. Viviparösa ormar : dessa är lite mindre vanliga. Strumpeband ormar (populära husdjur ormar) och boa constrictors (inte så populära) är livliga. De föder levande barn.
 3. Ovoviviparösa ormar : återigen står dessa för en mindre andel ormarter. Exempel inkluderar skallerormar, som definitivt inte är vanliga orm för husdjur. Ovoviviparösa ormar håller sina ägg i kroppen tills de kläcks ut.

Viviparösa ormar lämnar sina avkommor att sköta sig själva så snart de är födda. Hur överlever de? Och hur många ägg lägger äggledande ormar på en gång? Vart går de för att lägga sina ägg, och hur lång tid tar det innan de kläcks? Du är på rätt plats att ta reda på svaren på dessa frågor och mer.

Vilka ormar lägger ägg?

Äggläggande ormar kallas "äggledande" ormar. Dessa utgör den största andelen av alla levande ormar.

I äggledande ormar producerar kvinnan outvecklade äggceller i äggstockarna. Efter parning blir vissa av dessa ägg befruktade. De befruktade äggen börjar utvecklingen och tillväxten i äggledaren. Ett skyddande skal bildas runt äggen, vilket får dem att se ut som vi tänker på när vi tänker på ägg.

Skalet är dock inte hårt och sprött som ett kycklingägg. Den är mjuk och känns lite som läder. Långsamt utvecklas en äggula i ägget. Denna äggula, som i ett kycklingägg, ger näring åt barnens orm medan den växer.

En kvinnlig orm är vanligtvis gravid, eller "gravid", i 4-6 veckor. När hennes tid är ute, kommer hon att hitta en säker och säker plats att placera sina ägg i. Det är viktigt för henne att hitta någonstans avskilt, dold för potentiella rovdjur. Detta beror på att för de flesta ormarter, när äggen läggs, återvänder inte honan till dem.

Babyslang är "precocial", vilket innebär att de kan överleva självständigt så snart de kommer in i världen. De kläcks vanligtvis efter cirka 2 månader. De bryter loss sina ägg genom att skära ett litet hål i skalet med hjälp av en specialiserad "äggtand".

Listan över äggläggande eller "äggledande" ormar innehåller nästan hela familjen Colubridae. Till exempel…

Mjölk ormar och kungar

Medlemmar av släktet Lampropeltis, kungar och mjölkslangar utgör en del av en stor familj av äggledande ormar. Dessa två arter är infödda till Nord-, Central- och Sydamerika och är utmärkande för sina livliga färgade band.

Dessa ormar brumates över vintern – detta är en process som många reptiler genomgår som liknar viloläge, bara det innebär att stänga av färre metaboliska processer. Sedan blir de aktiva igen på våren. De parar vanligtvis när vädret värms upp lite i slutet av april eller maj.

De flesta mjölkslangarter lägger 5-20 ägg per koppling, vanligtvis 6 veckor efter parning. Äggen sitter i cirka 2 månader innan de kläcks ut.

Råttor ormar

Liksom mjölkslangar och kungarmar, är råttorormar vanliga i USA och är överlevande. Det finns många olika arter av råtta ormar, inklusive majs ormar och svarta (råtta) ormar. De har alla mycket gemensamt.

Råteslangar parar sig också på våren, efter en period av brumation. Kvinnliga råtta ormar är gravid i en månad och lägger 10-20 ägg i en koppling. Efter två månader kläcks de ägg och måste sköta sig själv omedelbart.

Hognose ormar

Dessa söta, trubbiga ansikter är lätt att känna igen och vanliga i många delar av USA och Mexiko. Hognosormar är ägglager. Liksom de ovannämnda arterna brummer hognosormar över vintern och parar på våren.

Återigen, som råttor ormar, är hognoshonor gravida i ungefär en månad och ligger i genomsnitt 15-20 ägg per koppling. Hognoskläckningar lossnar från sina skal efter 6-8 veckor.

Pythons

Pythons finns över hela världen: Australien, Asien, Afrika och i många hem i USA. Bland de mest igenkända är bollpyton, retikulerade pyton, burmesiska pyton och mattpyton

Det som skiljer dem från de andra i listan är att pytonbrummer inte över vintern. Det beror på att de lever i varmare klimat. Brumation utlöses av en säsongsmässig sänkning av temperaturen. I tropisk regnskog finns det till exempel ingen sådan säsongsändring. Av denna anledning tenderar pythoner att lägga sina ägg tidigare på året: mellan februari och april.

Bollpyton lägger upp till ett dussin ägg; retikulerade pytoner kan ligga upp till 80. Med ett så brett sortiment av ormar är det säkert variation i kopplingsstorlek!

Gopher ormar

Sist men inte minst, den vanliga gopher ormen. Denna breda uppsättning innehåller tjur ormar och tall ormar. Trots att de liknar skallerormar är gopher-ormar icke-giftiga och mestadels ofarliga.

Gophers följer mönstret: de brumerar över vintern, parar sig på våren, lägger upp till två dussin ägg i en koppling och lämnar sina ägg efter att ha lagt. 7-10 veckor senare, på sommarens höjd, dyker kläckorna ut i världen.

Andra exempel inkluderar

 • Gräs ormar
 • Bull ormar
 • Och många andra. Colubrids utgör cirka två tredjedelar av alla ormar.

Många medlemmar av Elapidae-familjen av ormar är också äggledande, till exempel …

 • mambas
 • Cobras
 • adderare

Hur många ägg ligger ormar på en gång?

Det finns inget svar på allt för detta. Olika arter lägger olika antal ägg. Även inom en art kan det finnas variation. Vissa ormar lägger massor och massor av ägg, medan andra bara ligger ett halvt dussin på en gång. Här är ett exempel …

Burmesiska pytoner, infödda i Sydostasien, lägger enligt uppgift upp till 80 ägg under en enskild födelseperiod. Bollpyton låg å andra sidan mycket färre. Genom att känna igen för sin distinkta och varierande färgmorf, ligger bollpyton ofta bara 5-7 ägg åt gången. Det finns många faktorer som spelar in i denna kontrast.

Här är några saker som kan spela in i hur många ägg en orm behöver lägga.

 • Om en orm lever i en farlig livsmiljö, med många naturliga rovdjur, måste den lägga fler ägg, eftersom de är mer benägna att ätas. Detta kan också vara fallet om en orm är liten och inte kan skydda sina ägg effektivt.
 • Ormar som är mindre hotade av rovdjur måste lägga färre ägg.
 • Ormar som har tillgång till särskilt bra gömställen – till exempel i träd, grottor eller sprickor – kan behöva producera färre ägg.

Var går ormar för att lägga sina ägg?

Detta beror väldigt mycket på ormarten och de gömställen som dess livsmiljö har att erbjuda. Till exempel lever kungsmakan i ett stort antal livsmiljöer. Kingsnakes är alla oviparösa, men olika underarter har tillgång till olika livsmiljöfördelar. Här är några exempel …

 • Desert kingsnakes, som ni kan gissa, ockupera delar av halvtorra gräsmark, torra buskmark och öppna öknen med steniga outcroppings. I sådana förhållanden är deras bästa gömställen för att säkert sätta ägg i krök, steniga sprickor och under stenar. De kan också begrava sina ägg i sanden, där de kommer att bli osynliga tills de kläcks.
 • Kaliforniska kungsmakar lever i livsmiljöer i skog och fält. Dessa ormar kan dra nytta av den tillgängliga floran. De lägger sina ägg under fallna träd, begravda i buskar och eller dolda bland klossar av mossa.
 • I de östra delarna av Förenta staterna lever de östra kungarna i våtare klimat, till exempel regnskogar, träsk och flodbanker. I dessa livsmiljöer finns olika döljplatser tillgängliga för kvinnliga ormar.

Begraver ormar sina ägg?

De flesta ormar begraver sina ägg under jord i lös jord eller sand, om möjligt. Sådana förhållanden fungerar som en naturlig inkubator. Äggskalen är mjuka och tål inte mycket tryck. Mos, gräs, lös jord eller sand ger alla en buffertzon och skyddar ägg från omvärlden.

Kan ormar lägga ägg utan att para först?

Ja, det är tekniskt möjligt, men det är ganska sällsynt. Vissa arter av ormar kan lagra spermier i kroppen. Skallkakor, till exempel, kan enligt uppgift lagra spermier i upp till 5 år. I själva verket tillåter detta kvinnliga skallkakor att gödsla sina egna ägg utan att ha parat sig på mycket lång tid.

Andra ormarter kan faktiskt producera livskraftiga ägg utan parning alls . I dessa fall utvecklas ett odödligt ägg, som endast innehåller moderns DNA , till en frisk kläckning. Detta kallas parthenogenesis och görs endast av några ormarter. Ett exempel är den lilla Brahminy-blinda ormen. I denna art är varje medlem kvinnlig och spädbarn är genetiska kloner av sina mödrar.

Om honan inte kan befrukta äggen själv, kommer de att vara infertila. De kommer inte att utvecklas till baby ormar. Dessa oförgiftade, infertila ägg kallas sniglar. Även efter parning med en viril hane kan en kvinnlig äggkoppling innehålla några av dessa "dåliga" infertila ägg bland de livskraftiga.

Hur lägger ormar ägg?

Fram till nu har vi bara pratat om orm eller äggläggning, ormar. Nu gäller den här frågan för två av våra ormtyper. Oviparous lägg ägg genom deras cloaca – mer information om detta nedan.

Ovoviviparous ormar, å andra sidan, är en slags korsning mellan oviparous ormar och viviparous ägg. Du kan säga detta eftersom ordet 'OVO-VIVI-parous' är en kombination av OVI-parous och VIVI-parous. Ovoviviparösa ormar kläcker sina ägg in sig själva innan de föddes. Så i själva verket föder de levande unga.

Oviparösa ormar lägger sina ägg i följande steg:

 1. Som du fick veta tidigare släpper äggstocken ett ägglossat ägg i äggledaren – specifikt till en plats som kallas infundibulum. Utsöndringar från ovidukten täcker ägget. Det gester.
 2. När honan är redo att lägga sina ägg, rör sig de gesterade äggen från livmodern och ut genom ormens kloaköppning. Cloaca är på många sätt en storlek i alla storlekar som öppnar ungefär två tredjedelar av vägen längs en orms längd. Cloaca tjänar många syften, varav ett är äggläggning.
 3. För att detta ska hända måste den kvinnliga ormen göra rytmiska muskelsammandragningar. Vissa gravida ormar solar sig med magen innan de lägger ägg, antagligen för att värma sina reproduktionsvägar.
 4. Moren lägger äggen i ett kluster, allt efter varandra. De bör klumpa sig samman på grund av den vidhäftande vätskan som binder dem. Oavsiktlig förskjutning hotar kläckarnas överlevnad, så denna självhäftande goo är avgörande.
 5. De flesta äggledande ormar kommer vid denna tidpunkt att överge äggen. Vissa ormar, till exempel pyton, slingrar sig runt sina ägg för att skydda dem och hålla dem varma.

Vilka ormar föder levande barn?

Cirka 30% av ormarna föder unga levande. Detta inkluderar viviparösa ormar och ovoviviparous ormar. Viviparösa ormar odlar sina avkommor internt utan användning av ägg, vilket ger dem näring direkt från en morkaka. Ovoviviparösa ormar kläcker sina ägg inuti dem och föder omedelbart.

Så, vad är några exempel? Först, här är några ovoviviparösa ormar.

skallerormar

Den inte så ödmjuka klackarslangen är ett bra exempel på en ovoviviparös orm. De producerar ägg, men de lägger inte sina ägg. Istället, när deras ägg befruktats, förblir de i ovidukten tills de har kläckts.

Skallkakor är vanligtvis gravida i 3-5 månader och föder på sensommaren. Att hålla sina ägg inuti dem under inkubationstiden säkerställer att de är säkra från rovdjur och elementen.

Antalet ormar som föds under en födelseperiod beror på arten. Det är ofta mellan 10 och 20. Babyskallmakor stannar hos sin mamma i hennes häck i 7-10 dagar och sedan ut i världen.

Cottonmouths och kopparhead ormar

Inte heller på många människors husdjurlista finns bomullsgötter (eller vattenmockasiner) och kopparhuvuden. Dessa grophuggare är nära besläktade med skallerormar och finns i de sydöstra staterna.

Deras likheter går djupt – ända fram till deras reproduktionsprocesser. En skillnad mellan dessa två ormar och skallerormar är antalet spädbarn som föddes under en enda födselsperiod. Cottonmouths föder vanligtvis bara 6-8 unga per kull; kopparhuvud har mellan 4 och 10.

Liksom Brahminy-blindormen som nämns ovan, kan kopparhuvuden och bomullsskorporna reproducera asexuellt. Det betyder att de inte behöver para sig innan de föder barn. Processen kallas parthenogenes och resulterar i genetiskt identiska avkommor till modern.

Låt oss nu gå in i kategorin viviparous. Dessa skiljer sig från ovoviviparösa ormar, eftersom de inte producerar ägg alls.

Boa constrictors

Under en 4-månaders graviditet växer en boa constrictors unga in i sina ovidukter. Medan ett genomsnittligt kull är mellan 12 och 20, har boa-sammandragningar varit kända för att lägga så många som 50 spädbarn i en kull.

De kanske inte utvecklas inuti ägg, men baby boa constrictors föds vardera inne i mjuka, transparenta membran. Dessa förhindrar problem under cellutvecklingen. När de är födda stannar barnen vanligtvis tillsammans en stund innan de åker ut i världen.

Strumpeband ormar

Liksom boa constrictors, strumpeband ormar är livliga. Mycket vanliga i naturen, strumpeband ormar är ofarliga små till medelstora ormar som tillhör släktet Thamnophis.

I likhet med boa constrictors växer kvinnliga strumpeband ormar deras spädbarn inneslutna i tunna, cellulära membran – i motsats till ett förkalkat skal. Det finns fortfarande en äggula i membranet, men utvecklande spädbarn får mest av sin näring från en morkaka, som är kopplad direkt till modern.

Strumpeband ormar kan föda var som helst mellan 3 och 80 barn åt gången. Strumpeband ormar är precocial, vilket innebär att de är tillräckligt utvecklade för att jaga sig själva så snart de är födda.

Hur föder ormar?

Ormfödelse är ett fantastiskt skådespel. Eftersom det kan ta upp till några timmar, drar kvinnliga ormar sig till ett säkert och avskilt utrymme innan de föder. De är brevpapper och sårbara under födelseprocessen, så det är viktigt att vara någonstans tyst och bekväm!

När mamman är redo börjar hon födda sina ormar. De kommer ut från hennes cloaca – en passage som går ut från kroppen på hennes undersida, ungefär två tredjedelar av vägen nerför hennes kropp.

Beroende på art kan hon leverera en orm, så många som 40 (som med diamantbacksvattenslangar), eller till och med upp till 100! Den största dokumenterade levande kullen var 156 babyormar, födda av en puffadder. De flesta kullar är emellertid mellan 10 och 30.

När lägger ormar ägg eller föder?

Till skillnad från människor tenderar de flesta djur att reproducera sig efter en viss rytm. Oviparous ormar, till exempel, brumates över vintern och para på våren. Många andra djur följer ett liknande mönster: viloläge är vanligt bland däggdjur, brumation bland reptiler.

Vissa ormar föder två gånger om året. Oviparösa ormarter deponerar vanligtvis en koppling per år. Vissa producerar två och en smattering till och med producerar tre på ett år! Ett exempel är den afrikanska husormen.

Parningssäsong och frekvens

De vanligaste parningsmånaderna för ormar av alla slag är februari, mars, april och maj. Ormar som brumates tenderar att para senare och föder senare på sommaren. Ormar som inte är brumma parar sig tidigare och föder antingen under våren (maj-juni) eller tidigt på sommaren (juni-juli).

Hur många gånger kan en orm reproducera sig under sin livstid?

Ormar blir sexuellt mogna i en ålder som beror på en mängd faktorer. Det finns ungefär 3000 ormarter som bor i olika livsmiljöer över hela världen. Det kommer säkert att vara varians.

I snitt når ormar sexuell mognad efter 2-3 år, så länge de är friska. Burmesiska pyton tar lite längre tid, ofta 4-5 år. Svarta råtta ormar tar ännu längre tid, ibland kräver det 7 år för att uppnå mognad, eller till och med 10 år för kvinnor.

När de är aktiva kan ormar reproducera tills de löper ut. För vissa ormar betyder det 10 års reproduktion; för andra betyder det 30 år.

Slutsats

Avslutningsvis lägger de flesta ormar ägg – några gör det inte. Det finns tre typer av ormar: oviparous, viviparous, och halvvägs huset, ovoviviparous.

Har du fortfarande några frågor? Fråga dem i kommentarerna nedan! Har du några roliga fakta om orm reproduktion? Dela dem i kommentarerna nedan! Vi älskar alltid att höra din sida av historien.

Dela detta med alla som kan hitta det användbart. Och lycka till i allt som är herpetologiskt!

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar