Lista över säker råttfoder: grönsaker, frukt, nötter, frön, örter, protein och mer

Lista över säker råttfoder: grönsaker, frukt, nötter, frön, örter, protein och mer

Råttor kan äta en mängd olika djur- och växtbaserade livsmedel. Det är den främsta anledningen till att de är så framgångsrika som art. De anpassar sig lätt till sin miljö och kan överleva på alla typer av livsmedel – vare sig det är bär och frön från skogen eller skräp från soptunnan.

Men även om de kan äta så många olika typer av mat, betyder det inte att det är bra för dem. Om du har läst vår artikel om hur du matar dina råttor, vet du hur en hälsosam diet för råttor ska se ut. För att göra det enklare för dig har vi sammanställt en lista med säker råttfoder med grönsaker, frukt, nötter, frön, protein, örter och spannmål som du kan mata dina råttor som en del av en hälsosam kost.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev längst ner i det här inlägget eller här och få tillgång till vårt bibliotek med gratis utskrifter, inklusive "Safe Rat Food List" som kan skrivas ut! Du kan skriva ut den och ha den i närheten för enkel referens.

Innehållsförteckning

Grönsaker för råttor

Adzuki bönor Linser
Ruccola (raket) Sallad
Sparris Mange Tout
Bambuskott Märg
Böngroddar Mungbönor
Beta Svampar
Bok Choy Lök
Bondbönor (kokta!) Palsternacka
Broccoli Ärter
Brysselkål Potatis
Butternut squash Pumpa
Cannellinibönor (kokta!) Rädisa
Morot Rödkål
Blomkål Runner Beans (kokta!)
Rotselleri Savojkål
Selleri Schalottenlök
Kikärtor Sojabönor (kokta!)
Collard Greens Spenat
Gurka Vårens gröna
Edamamebönor (kokta!) Vårlök
Aubergine (aubergine) Squash
Endiv Sugar Snap Peas
Fänkål svensk
Vitlök Söt majs
Ingefära Paprika
Globe Kronärtskocka Sötpotatis
Gröna bönor Mangold
Haricot Beans (kokta!) Rova
Jordärtskocka Vattenkastanj
Grönkål Vattenkrasse
Purjolök (kokt) Zucchini (squash)

Råttor kan säkert äta en mängd olika grönsaker, men det finns några regler att följa.

Grön, rå potatis bör inte matas eftersom den innehåller en stor mängd toxin som kallas solanin.

Kidney- och bondbönor eller andra bönor med hög lektinhalt bör aldrig matas råa eftersom de är giftiga (för både människor och råttor). Koka alltid dessa bönor innan du matar dem till dina husdjur, eller använd konserverade bönor. Gröna bönor, å andra sidan, är säkra att mata råa eftersom de inte innehåller höga mängder lektin som bondbönor eller kidneybönor.

Livsmedel som innehåller mycket oxalater , såsom mangold och spenat, bör matas med måtta om din råtta har njurproblem, eftersom oxalatkristaller kan orsaka njursten.

Sallad har ett lågt näringsvärde, så mata den inte för ofta. Det finns bättre, hälsosammare alternativ som ruccolasallad eller grönsaker.

Safe Rat Food Chart - Grönsaker Baljväxter
Grönsakslista från vår "Safe Rat Food List" utskrivbar

Frukt för råttor

Apple ** Loganberry
Aprikos** Mandarin*
Avokado (ingen hud eller grop) Mango*
Banan Mullbär
Blåbär Nektariner **
Björnbär Oliv
Svarta vinbär Orange *
Blåbär Papaya
Boysenbär Passionsfrukt
Cantaloupmelon Persika **
Körsbär ** Päron
Clementine * Persimmon (Sharon Fruit)
Tranbär Ananas
Damson Plommon **
Datum Granatäpple
Fläderbär Pomelo *
FIG Katrinplommon
Gala melon Russin
Krusbär (kokta) Hallon
Vindruvor Röda vinbär
Honungsmelon Jordgubbar
Kiwi Mandarin*
Kumquat * Tomater
Citron* Vattenmelon
Lime*
* Regelbundna höga mängder citrusfrukter och mango kan orsaka njurproblem hos hanråttor
**
Inga stenar eller frön

* Regelbundna höga mängder citrusfrukter och mango , som innehåller D-limonen, kan orsaka njurproblem hos hanråttor, så det är bäst att undvika att ge det till dina pengar. Men om din råtta av hankön stjäl en bit av din mango eller smuttar på lite apelsinjuice, kommer han att klara sig bra – de mängderna räcker inte för att göra någon skada

** Inga stenar eller frön. Sten och frön från vissa frukter innehåller amygdalin som omvandlas till cyanid i magen och kan orsaka cyanidtoxicitet i stora doser.

Avokado bör matas i små mängder på grund av dess höga fetthalt. Mata inte heller dina råttor med avokadohud eller grop eftersom de är giftiga.

Frukt är fylld med naturliga sockerarter, som inte är dåliga för råttor men ändå bör ges med måtta.

Rat Safe Food diagram - frukt
Fruktlista från vår "Safe Rat Food List" utskrivbar

Nötter för råttor

Mandel Jordnötter
Brasilianska nötter Pekannötter
Cashewnötter Pistagenötter
Kokos Söta kastanjer
Hasselnötter Valnötter
Macadamianötter

Nötter är utmärkta godsaker för råttor eftersom de är en naturlig källa till kalorier, protein och fett. Erbjud dina råttor nötter i skal , så de måste anstränga sig – detta kommer att göra det mycket mer spännande och njutbart för dem.

För att göra det ännu roligare, gräv ner nötterna i deras substrat eller strö några i hela buren eller friluftsområdet för dem att hitta.

Nötter ska vara osaltade och okryddade.

Frön

Chiafrön Pumpafrön
Linfrön Sesamfrön
Hampafrön Solrosfrön
Kottar

Mindre livsmedel som pinjenötter och pumpafrön är fantastiska godsaker för träning och spel. Frö, som nötter, bör vara osaltade och okryddade.

Örter & Blommor

Basilika Oregano
Cikoria Persilja
Koriander (koriander) Rosblad
Klöver Rosmarin
Krasse Solrosblad
Maskros blad Timjan
Mynta

Att lägga till torra eller färska kulinariska örter till dina råttors vanliga kost är ett utmärkt sätt att tillföra extra näring och variation. Örter är också bra för födosök.

Protein

Ost Kokt vanlig kyckling
Keso Kokt vanligt Turkiet
Syrsor Kokt vanligt nötkött
Ägg Sardiner
Gräshoppor Räka
Makrill Tofu
Mjölmaskar Yoghurt
Lax

Om du matar dina råttor med kommersiellt högkvalitativt foder som redan innehåller allt protein som dina råttor behöver, behöver du inte oroa dig för att lägga till extra protein – du kan bara erbjuda det som en godbit då och då.

Men om du matar dina råttor med en torr blandning utan tillsatt protein, måste du lägga till färskt protein till dina råttors kost. Ägg, kyckling och fisk är några av de mer populära valen, men du kan också ge maten som anges ovan.

Tänk på att kokt nötkött inte bör matas för ofta eftersom det är högt i kolesterol. Kyckling är ett mycket hälsosammare val.

Om du ska mata dina råttor med insekter, använd torkade insekter, inte vilda. Vilda insekter kan bära på sjukdomar eller inre parasiter.

Spannmål

Amaranth Quinoa
Korn Popcorn (vanligt)
Bovete Ris (kokt och torkat)
Bulgurvete råg
Majs Sorghum (Milo)
Couscous Stavad
Hirs Vete
Havre

Spannmål är en stor del av dina råttors kost i en torrfodermix du matar dem med, men om du vill ge dem lite extra som en godbit är spannmålen i den här listan bra alternativ.

Rat Säker mat lista - nötter frön blommor
Nötter, frön och andra livsmedel från vår "Safe Rat Food List" utskrivbar

Råttor är ganska lika oss människor och kan mest äta maten vi äter, med några få undantag. Bra principer att följa är variation och måttlighet. Mata inte dina råttor för mycket fett eller socker, och gör den färska delen av kosten varierad – för att öka deras näringsintag och göra det roligare. Trots allt gillar ingen att äta samma sak dag efter dag!

Referenser:

Vi har sammanställt den här listan över säkra grönsaker, frukter, nötter, frön, örter, protein och spannmål från de mest välrenommerade källorna och dubbelkollat ​​allt för att säkerställa att uppgifterna är korrekta.

Ladda ner vår "Safe Rat Food List"

Fyll i din e-post i formuläret nedan eller på den här sidan för att prenumerera och få tillgång till vår "Safe Rat Food List" utskrivbara och andra utskrivbara råttvårdsartiklar!

Adblock-test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar