Lyckligt marsvinbeteende – 5 tecken på att du har glada kavies

Lyckligt marsvinbeteende – 5 tecken på att du har glada kavies

Även om de är bedårande små fysiskt, har marsvin stora, söta personligheter som är så mycket hjärtlig. Som sociala varelser som vanligtvis lever i grupper på cirka 10 vuxna och deras avkommor i naturen i Sydamerika, kommunicerar de sig med olika beteenden och ljud. I stort sett fogliga, bortsett från enstaka tvist, tenderar kavier att komma överens smidigt. Men som deras mänskliga husdjursförälder som inte förstår veck, fladder och poppar – ljud och beteenden som uttrycker sina känslor – hur kan du veta om dina husdjur verkligen är lyckliga?

Här är fem berättade tecken som hjälper dig att förstå dina kaviteter och mäta deras humör.

Innehållsförteckning

# 1 Marsvin är glada när … de har en hälsosam aptit

Som växtätare verkar kaviner alltid leva i ett konstant tillstånd av bete. Om dina husdjur har en hälsosam aptit – utan att vara för överdrivna – är detta verkligen en bra indikation på att de är innehållshåligheter. Dessutom är deras reaktion på måltid en annan indikator. Det du letar efter är äkta spänning och kanske lite rörelse – tecken på att din guineas älskar maten!

Naturligtvis är det mycket viktigt att mata din marsvin en riktig kost. De måste få rätt mängder mat per dag och äta mat som passar deras art. Lyckligtvis är deras kostintag ganska enkelt. Om du inte är helt säker på vad du ska mata dina husdjur kan du läsa vår detaljerade guide för att mata marsvin. Som vår riktlinje betonar bör du också hålla dig borta från bearbetade, kommersiella godbitar som vanligtvis innehåller mycket konstgjorda sockerarter – och super ohälsosamma för kaviteter.

Ta dig tid att bättre förstå vad de kan och inte kan äta. Vissa livsmedel, som bönor och potatis, kan verkligen göra dem sjuka. Om du någonsin märker att ditt husdjur är ointresserad av mat, ovänliga, döda eller visar något annat beteende som är oroande, ring omedelbart din veterinär – de kan vara sjuka.

Tillsammans med färsk mat och pellets behöver kaviner tillgång till mycket hö och vatten hela tiden. Sammantaget ger dessa saker energi och tuggmaterial för sina tänder , så att de kan hålla sig friska. När guineas inte matas ordentligt eller inte har tillgång till vad de behöver för att hålla sig friska, kan de drabbas både fysiskt och känslomässigt.

# 2 Marsvin är glada när … de visar massor av energi

Kavies är naturligtvis mycket aktiva. På en given dag ska dina husdjur verka skrämmande, nyfikna och ha gott om energi. Vanligtvis bör dina kavies spendera sina dagar på att spela, gräva, beta och utforska . Med tanke på den mängd energi de normalt har – lätt klassificeras som måttliga till höga nivåer – bör dina husdjur ha många olika sätt att använda allt på.

Inomhus kan du skapa ett säkert utrymme att leka med dem, eller ett litet skyddat område som de kan interagera med varandra på ett säkert sätt. Innan du sätter upp en mini-lekplats för dem, rensa ut området för farliga föremål som snören, krukväxter eller lösa mattor som de kan tugga på. En leksak som Kaytee Pet-n-Playpen eller Prevue Pet Playpen (exakt samma som jag använder för Muffy) gör ett utmärkt jobb med att hålla kaviner från att vandra av och komma i problem.

Att spendera tid utomhus kan vara kul för guineas också, men de kommer säkert att kräva mer övervakning. Stanna alltid i närheten – du vet aldrig vilka djur som kan byta på dina intetanande marsvin. Om möjligt, skapa en stimulerande miniatyr utomhuskörning, med små hinder, tunnlar och ramper.

# 3 Marsvin är glada när … de är vänliga och sällskapliga

Glada kavies är sällskapliga

Som vi ofta nämner i våra marsvinposter är dessa bedårande gnagare sociala varelser. I naturen bor de i stora grupper och reser tillsammans när det behövs för att söka efter mat. Dag till dag leder de äldre kavalerna de yngre. Att säga att marsvin har glädje av företag är verkligen ett enormt underdrift. I själva verket är kamratskap verkligen viktigt för dem.

Glada, väljusterade kavaler kommer att vara vänliga och sociala av naturen. Om de inte är det, är det troligt att något är fel. Om de är helt ensamma kan de naturligtvis knappast umgås ordentligt. Så ljuvligt som husdjursföräldrar kan vara, människor kan bara inte ersätta ett marsvin. Det är därför det alltid rekommenderas att hålla kavaler med minst ett annat marsvin – och mer, om möjligt. Kön och ålder måste dock hållas i åtanke, eftersom fel kombination kan leda till argument – och kanske till och med barn!

Tyvärr är djuraffärer ibland felmärkta kön. Du tror att du kommer hem med två kvinnor, men efter några veckor – och några få marsvin – kom du till den slutsatsen att de definitivt hade fel om könen. Det är därför det är viktigt att besöka veterinären så snart du adopterar kavlar, för att dubbelkontrollera deras hälsa och deras kön. Neutering och spaying är alternativ för att se till att det inte finns några överraskningsgraviditeter.

# 4 Marsvin är glada när … de vill spela

Ett sant tecken som din marsvin är nöjd med är att de är intresserade av att spela. När det gäller att springa runt och ha roligt är det här kavalerna verkligen lyser. Presentera dina husdjur till några spel du kan spela med dem för att stimulera dem mentalt och fysiskt. Ett enkelt, underhållande spel innebär att binda en guinea-säker behandling med en sträng, så att du kan dra den längs golvet för en bra chase. Dessa spunky små husdjur kan öva på sina naturliga födelseinstinkter på detta sätt, eftersom det lockar dem att stå, krypa, springa och flytta runt för sin mat.

Dessutom, när marsvin är nöjda, kommer de att uttrycka sitt intresse för spel och aktiviteter som den just nämnde, eftersom det är en chans för dem att interagera med sina kolleger (och deras favoritmänskliga!). Glöm inte att engagera dem ytterligare genom att växla upp spelen. Prova till exempel Hide-and-Seek and Tug-of-War.

# 5 Marsvin är glada när … de vika och popcorn av glädje

Lyckliga marsvinljud

Ju mer du tillbringar tid med marsvin, desto mer kommer du att inse hur uttrycksfulla de är, både fysiskt och vokalt. Detta är särskilt uppenbart när de är glada eller upphetsade, vilket är när de visar flera unika egenskaper.

Wheeking

Kavies är kanske mest känd för sitt unika wheeking-ljud, en korsning mellan en gniss och en visselpipa. Du kommer att höra detta distinkta ljud när de är glada eller blir riktigt upphetsade, ofta under speltiden, när du får godis eller när du tar dem ur buren. Som en av de mer vokala gnagarna kommer cavies att göra många olika ljud eftersom de är ganska "pratsamma." Men wheeking är överlägset deras mest unika vokalisering.

Popcorning

En annan helt bedårande sak som guineas gör är en fysisk rörelse som kallas popcorn. I grund och botten är det ett plötsligt hopp på plats, väldigt likt hur det ser ut att se en majskärna plötsligt "spricka" i popcorn. Kaniner har sin egen version av denna rörelse, där de bokstavligen hoppar med glädje när de är glada.

spinn

Mycket som katter, marsvin grisar också. De har emellertid två olika typer av purring. Djup, avslappnad purring betyder att ditt husdjur är lyckligt, medan en högre purr är troligen ett ljud av irritation.

Chuttering / Chattering betyder inte lyckligt!

Vissa människor kallar det för fusk, andra kallar det för skratta, men båda sätten betyder det båda samma sak: ditt marsvin är INTE lyckligt! Denna aggressiva vocalization händer när deras tänder vibrerar och är en tydlig indikator på att något stör dem. Ibland åtföljs skravlingen av kaviteten som visar tänderna, ett tecken på att de ska "hålla dig borta" eller "stänga av."

Även om de inte talar är marsvin mycket uttryckliga för sina känslor. Som husdjursförälder är det viktigt att uppmärksamma deras hållning och ljud. Är de stressade eller är de nöjda? Få sitt förtroende genom att lyssna på deras signaler och skapa en säker och säker miljö.

Förstå tecken på lyckligt grisat beteende

Söta, bedårande marsvin ger mycket med sin tillgivenhet. Om du behandlar dem med respekt och vänlighet och försäkrar att de är bekväma i sin omgivning, kommer du säkert att belönas med lycklig wheeking, purring och underhållande popcorning!

Om du kan använda några tips om hur du kan göra dina kaviner ännu lyckligare, titta på vårt inlägg med 11 sätt att göra dina marsvin glada!

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar