Innehållsförteckning
Definition och orsak till foderallergi
Fler och fler hundar lider av foderallergier i dag. Immunsystemet reagerar starkare på specifika komponenter i fodret . Denna form av allergi kan utvecklas i djurens ålder och säsongsoberoende oberoende. Det utlöses av matkomponenter som kan fungera som allergener. Exempelvis anses nötkött, fjäderfä eller lammkött och särskilt gluteninnehållande spannmål såsom vete vara möjliga allergener. Men mjölk och sojaprodukter och mat kvalster är också potentiella triggers för en allergi. Tillsatser och konserveringsmedel kan också öka en allergitendens. Även om en hund alltid har tolererat maten väl kan den plötsligt utveckla en allergi mot vissa ingredienser som den innehåller.
symtom
När det gäller hundar uttrycks foderallergier främst genom hud- och mag-tarmproblem. Till exempel reagerar hunden ofta när den kommer i kontakt med allergenet med svår klåda, röd och betänd hud, förlust av päls, eksem eller skorpor. Dessa hudsymtom är särskilt märkbara på tassarna och i armhålan och ljumskområdet. Inflammation i öron och ögon är också förknippad med allergier och intoleranser. Dessutom kan diarré och kräkningar uppstå, även i kombination med hudreaktioner.
Diagnos
Att diagnostisera foderallergi på ett säkert sätt är en lång och utmanande process. Som ett första steg bör alla andra möjliga sjukdomar som kan orsaka samma symtom uteslutas. Dessa inkluderar främst infestation med parasiter och bakteriella infektioner i mag-tarmkanalen. Men även andra former av allergi, t.ex. B. mot miljöförstörningar som pollen och gräs eller husdamm kvalster, bör uteslutas genom blod- och hudtest som orsak till symtomen . För att exakt kunna bestämma den foderkomponent som organismen är allergisk rekommenderas en eliminations- eller uteslutningsdiet. Alla livsmedelskomponenter som misstänks ha utlöst allergi undviks.
Hypoallergenisk näring
För att lindra symtomen på foderallergi eller för att förhindra att symtomen upprepas används främst en allergivänlig diet. I likhet med eliminationsdiet undviks de misstänkta allergi-orsakande matkomponenterna. Maten bör endast bestå av ingredienser som hunden sällan har ätit hittills och som han därför inte förväntas reagera allergiskt på. Det är därför mer exotiska kött som hästar, renar, strutsar och känguruer används främst i den hypoallergeniska dieten. Fläsk är också en bra och högkvalitativ proteinkälla. Eftersom denna typ av kött också sällan finns i hundmat, tolereras det mycket väl av de flesta hundar. Det är viktigt att endast en protein och en kolhydratkälla matas till hunden på grund av en bättre tolerans.
Dessutom bör denna unika mat matas till hunden i minst 8-10 veckor för att ge den svårt irriterade organismen tillräcklig tid att regenerera. Det är därför avgörande att hunden inte får ytterligare foder i form av godis eller liknande under denna tid, men att denna hypoallergena diet följs strikt för att säkerställa att hunden är fri från symtom. Kolhydrater bör inte lämnas ut för att förse hunden med tillräcklig energi. Men även när man väljer kolhydratkälla bör man se till att den hittills sällan har matats.
Dessutom bör spannmål som innehåller gluten undvikas, eftersom erfarenhet har visat att många hundar uppvisar intolerans mot glutenproteinet. Hirs eller sötpotatis är därför särskilt lämplig som kolhydratkomponent. Väsentliga fettkällor kan också läggas till fodret för att ge kroppen ytterligare energi och viktiga mineraler. Oljor med fleromättade omega-3-fettsyror, såsom linfrö eller fiskolja, har visat sig vara särskilt användbara eftersom de har en antiinflammatorisk effekt och också stödjer en sund hudfunktion. Om det allergivänliga fodret ännu inte täcker alla mineraler och vitaminer efter behov, kan även speciella mineralblandningar tillsättas. Eftersom hunden också kan vara allergisk mot de komponenter som den innehåller, bör denna extra tillförsel användas för att vänta minst åtta veckor, och under denna tid,
Provokationstest
Ett provokationstest betyder gradvis tillsats av ytterligare foderkomponenter. Detta gör det möjligt att bestämma den allergiframkallande matkomponenten och att kunna utvidga foderplanen kontinuerligt. Detta bör emellertid endast göras försiktigt efter det att de kliniska symtomen helt har sjunkit, dvs. hunden uppvisar inte längre symtom som klåda eller diarré och har redan fått hypoallergen mat i 8-10 veckor. Det bör noteras att ett nytt protein eller kolhydratkälla endast tillsätts fodret steg för steg med ett tillräckligt intervall på 2 veckor. Om hunden visar allergiska symtom igen under den nya komponenten, misstänks detallergiutlösare kan identifieras. Detta bör nu undvikas för att hålla hunden symptomfri. Att lägga till nya livsmedelskomponenter är emellertid inte alltid förnuftigt och nödvändigt om hunden redan tolererar den utvalda hypoallergena maten mycket bra och därför levereras optimalt efter energi- och näringsbehov.