Möss behandlar: Vanliga frågor och smaskiga godisförslag som dina möss kommer att älska

Möss behandlar: Vanliga frågor och smaskiga godisförslag som dina möss kommer att älska

Många av oss som äger husdjur gillar att behandla dem ibland. Vi behandlar oss själva, och så vill vi att våra husdjur ska ha samma glädje av "något lite annorlunda". Allt kan vara en behandling; en resurs eller upplevelse som är annorlunda på ett positivt sätt än normalt. Behandlar kan vara vilken resurs som helst, men i den här artikeln fokuserar jag på handmatade ätliga godisar, eftersom det här är vad de flesta husdjursägare börjar använda och tänker på först när de hör ordet "behandla".

Innehållsförteckning

Vilka livsmedel är godis för möss?

Den här frågan är väldigt lätt – vad som helst! Människor tenderar att tro att endast livsmedel som äts sällan eller i små mängder är värda att märkas som godis, men våra möss har inte några av våra psykologiska upphängningar. Möss älskar mat, och eftersom de är så roliga och aktiva husdjur måste de äta en relativt stor mängd jämfört med sin storlek varje dag för att förbli friska. Moderering är dock fortfarande nyckeln, eftersom det är viktigt att se till att deras kost som helhet förblir balanserad. Men i stället för att hålla fast vid det moderna mänskliga samhällets styva dikotomiska etiketter av "goda" mot "dåliga" livsmedel, och bara kalla de "stygga" matgodiserna, kan vi istället omfamna för våra husdjursmus att variationen är livets krydda. All mat som är oväntad eller presenteras annorlunda än den vanliga huvuddieten är en liten bit att njuta av.

Hur många godis kan jag mata mina möss?

Detta är en av de vanligaste frågorna som ställs om godis från mus, vilket är mycket giltigt med tanke på hur små husdjur möss jämförs med vår relativt stora och klumpiga mänskliga storlek. Det som kan verka som en liten bit mat för oss kan vara en betydande måltid för dem. Med större husdjur (ännu större husdjursgnagare som råttor och marsvin) behöver du inte tänka så mycket på detta, men det är mycket viktigt med sällskapsdjur som har så kort liv som det är. Det skulle vara så synd om deras livslängd förkortas ytterligare på grund av för mycket mat eller för mycket av vissa typer av mat – dieter som innehåller mycket raffinerat socker, bearbetat fett eller salt är lika ohälsosamma för möss som de är för människor.

Det är dock praktiskt taget omöjligt att ge svaret "en storlek passar alla" på den här frågan eftersom det finns för många variabler (möss varierar mycket i storlek, hur mycket möss äter varje dag beror på genetik och miljö, godis varierar kraftigt i näring etc.) . Men här är mina bästa tips för att se till att du inte går överbord:

  • Var försiktig när du följer de rekommenderade mängderna för kommersiella godisar. Många visar samma utfodringsriktlinjer för alla små husdjur – och de är absolut inte alla lika stora! Kom ihåg att de flesta kommersiellt sålda godisarna görs för att tjäna företaget pengar, och inte med ditt husdjurs hälsa som första prioritet; ju snabbare du går igenom förpackningen, desto snabbare är det att du köper ett nytt paket.
  • Om godisarna är stora (hur jämför de sig med en musnos, öga, öra, huvud), är det troligen mer lämpligt att skära eller bryta upp dem i flera mindre bitar och bara mata några. Det har också varit vetenskapligt bevisat att det är mer givande att ta emot flera små matbelöningar än att få bara en större bit, så vinn vinn!
  • Försök att undvika att alltid ge en viss behandling vid en viss tid på dagen , eftersom det är väldigt lätt att av misstag sluta mata för mycket. Rutinen för detta gör faktiskt den ätbara godis värt mindre från musens synvinkel jämfört med förvånad glädje över det oväntade.
  • Extra godis bör utgöra mindre än 20% av dina möss totala matintag per vikt, med söta godisar mindre än hälften av denna mängd . Detta säkerställer att deras totala diet förblir lämplig, så att du inte underminerar dig själv.
  • Även med tanke på ovanstående är det sällsynt att vi tittar på den totala mängden mat som vi matar våra husdjursmöss på en gång och snarare matar små bitar här och där hela dagen. Personligen brukar jag mata mina möss med deras huvudfoder på morgonen och poppa runt med godis någon gång på eftermiddagen eller kvällen. Det kan vara bra att spotta upp den totala mängden mat du matar din grupp möss på en tallrik så ofta för att kontrollera de relativa mängderna.
Handmatande möss med godis

Min favoritgodis med handmatning av möss

Fullkorn / brunt brödBrödets luftfickstruktur gör det till ett perfekt säkerhetserbjudande för möss från dina fingrar, och möss älskar det verkligen. Jag köper ofta bröd med extra frön eller olika korn i, vilket är extra gott för både möss och människor.

Frukostflingor med låg sockerhalt – du måste först kontrollera näringsanalysen på sidan av lådan, med målet att per 100 g spannmålen inte innehåller mer än 5 g av varje salt och socker, var extra försiktig om sirap används för att lägga till sötma . Mina favoritfrukostflingor att använda som musgodis är cornflakes, rispuffar och vanlig gröt (havregryn) som har lämnats för att härda något.

Äppel-, morot-, druv- och pepparbitar – möss kan säkert äta alla frukter och grönsaker som människor kan äta, men det här är min favorit att handmata möss. De är sötare och har frestande dofter för mössen, samtidigt som det är lätt för mig att säkert klippa upp till en lämplig storlek.

  • Anmärkning 1: Många frukter och grönsaker har hög vattenhalt, så försök att undvika att mata för mycket på en gång. Det är bättre att sprida dessa färska livsmedel ut över veckan.
  • Anmärkning 2: Vissa människor försöker komma runt detta genom att mata mestadels torkad frukt, men kom ihåg att ta bort vattenvikten koncentrerar alla andra näringsämnen, inklusive socker. En 1 cm kvadrat torkad banan innehåller mycket mer socker än en 1 cm kvadrat färsk banan.

Frysta ärtor och sockermajs – det här är på den större sidan av saker för möss (så var försiktig med vad du matar den dagen), men är så bekvämt. Det bästa är att mata råa, efter att ha tint några i en maträtt på sidan.

Hårdkokt ägg – uppenbarligen är ett helt ägg väldigt mycket ägg även för en stor grupp möss, men det är väldigt enkelt att lägga en smidgen från ditt eget ägg för att dela med dem. De flesta möss nappar gärna äggskal för mineralerna också.

Flingor av kokt kyckling (eller annat kött) – en annan högprotein-behandling som luktar helt enkelt utsökt för musiga näsor, så en liten mängd kan gå långt.

Torkade mjölmaskar – dessa är lite som Marmite för sällskapsdjur. vissa spottar en måltidmask halvt in i ansiktet så snabbt som möjligt, medan andra möss tar den erbjudna belöningen, försiktigt knaprar, går "bleurgh, vad är det ?!", släpper in i underlaget och ser sedan på dig som om du vill fråga var verklig behandling är.

Pasta – både rå och kokt pasta är säkert för möss att äta; vilka gillar dina möss bäst? Personligen föredrar jag att mata kokt pasta till mina möss, men om du gör det är det bäst att laga pastaen i vanligt (osaltat) vatten. Spaghetti är särskilt bra för att erbjuda okokt!

Hela hampafrön – även om de inte är så stora eller lika lätta att klämma fast som solrosfrön, har hampfrön en mycket hälsosammare omegaoljeprofil. De kan säljas för antingen människor som hälsokost eller för sällskapsdjur, med båda typerna lämpliga för sällskapsdjur.

Som du kan berätta från min lista över favoritgodis kan människoöverskott (eller helst mat som läggs åt sidan delvis genom matlagning, innan du åker till stan på såser och kryddor) fungera riktigt bra som musgodis. Detta är dels ett ekonomiskt beslut, dels fattat för musens hälsa för att undvika allt det raffinerade sockret, och dels för att, förutsatt att du äter en relativt balanserad diet själv, är det väldigt enkelt att hålla variationen uppe. Det finns ingen anledning att avsluta ett paket med ett skrynkligt paket med godis innan du kan köpa en annan sort om dina musgodisar inte kommer ut ur ett specifikt paket i första hand!

Men detta betyder att om du inte är på din vakt kan du börja glida med mängder, och inom kort är den balanserade huvuddieten du matar dina möss dagligen inte längre majoriteten av vad de äter varje dag.

Hur man ser till att godis förblir en del av en balanserad kost

Foder för torrblandning för möss

Okej, här är en stor bekännelse: Jag utelämnade faktiskt huvudmat jag handmatar mina möss regelbundet från listan ovan. Varför? Eftersom maten jag handmatar mina möss oftast är deras normala torra blandning.

Obs: Om du ska handmata deras normala diet, se till att du delar upp gruppens dagliga ranson i en skål eller skopa och handmatar därifrån, snarare än direkt från huvudförvaringskärlet. Detta säkerställer att du inte av misstag gör deras avsedda att vara balanserad mat mycket obalanserad över tiden.

Mat kan göras speciellt genom att ändra detaljer om själva maten, som diskuterats ovan. Men maten kan också göras speciell genom att ändra hur den presenteras. Tänk på alla de restauranger som serverar mat på ”tallrikar”, eller till och med själva att äta ute jämfört med att äta samma måltid hemma. För våra sällskapsdjur möss gör personlig service av att få direkt överlämnad mat av deras folk omedelbart mat mer värdefullt. Behandlingen blir dubbelt; äter god mat och också extra direkt interaktion med den vänliga människan. En veteskiva i buren? "Det är okej, lite tråkigt eftersom jag får dem hela tiden, men tillräckligt gott". En hand vald vete skiva din favorit människa har speciellt lämnat just till dig? "Omg så spännande att jag älskar det och kommer att äta det omedelbart!"

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar