Så här drar du till dig finkar på din gård: Få en härlig fågelskärm med den här guiden

Så här drar du till dig finkar på din gård: Få en härlig fågelskärm med den här guiden

Vill du spionera mer färgstark fjäderdräkt i din trädgård? Oavsett om du är en erfaren fågelskådare eller precis har gått med i fågel-älskande publiken, har vi några bra förslag på hur man lockar finkar till din fastighet.

Innehållsförteckning

Saker att veta om finkar

Finkar är vanligtvis små och kraftiga, med fjäderdräkt – eller fjädrar – som finns i ett stort sortiment av härliga färger och mönster. Vissa finkar har en solid eller enstaka färg, medan andra har fläckar, fläckar eller fläckar i olika färger. Deras nyanser sträcker sig från blå, grå, röd, brun, gul, vit och svart eller en mängd olika kombinationer av dessa toner.

Fjäderdräkten av kvinnliga och manliga finkar är ganska lika. Djurens fjädrar är dock något blekare och mindre levande. Fjäderdräkten hos ungfinkar liknar mycket vuxna kvinnor, med lite mindre intensitet av färger. Med tjocka, korta räkningar sträcker sig storleken från ungefär 4-10 tum lång. Även om de flesta finkarter bara väger ungefär ett uns, har vissa varit kända för att väga så mycket som 3 uns.

Även om finkar lever över hela världen finns det en stor koncentration av dem i Nordamerika. Även om de är flockfåglar, behöver finkar mycket utrymme att leva. Som sådan bör vilda finkar aldrig förvaras i vertikala burar som husdjur.

Vad ska jag mata utomhusfinkar?

Matfinkar gillar att äta

Attrahera finkar till din trädgård med naturligt ogräs, färska frön och fresta med deras favoritgodis – svarta frön.

Färskt fågelfrö

Utan tvekan måste du leverera färskt fågelfrö för att locka till sig finkar. Innan du fyller på mataren, plocka igenom fröblandningen och ta bort gamla, inaktuella bitar eftersom dessa små fåglar är ganska speciella. Blanda gärna färska och torra blandningar.

Svart utsäde (en riktig godbit!)

Hög i olja och lätt att äta (av små näbbar), Finkar älskar absolut:

Inte bara är skalen tunna och lätta att öppna, dessa frön erbjuder oljor som ger dessa små fåglar den energi de behöver för att överleva. Bortsett från deras smak lockas finkar också till sin svarta färg. Undvik att ge dem uttorkade svarta frön, som ofta får en brun färg. Ett bra tips för att förhindra gamla frön är att antingen förvara dem i frysen tills du använder dem, eller helt enkelt köpa dem i små satser som kommer att konsumeras snabbare.

Lägg till ogräs i frön

Om det är första gången som lockar finkar till din trädgård, kan de vara försiktiga med din matare. Lägg till ogräs utomhus för att uppmärksamma dem, som maskrosor och tistlar, för att få det att se mer naturligt ut. Låt helt enkelt dessa ogräs sticka ut sidorna på din matare, vilket kommer att dra småfåglarna för att kolla in den nya matkällan.

Vilka matare ska jag använda för finkar?

Bästa matare för att locka finkar

Det är viktigt att välja rätt matare för att locka finkar till ditt hem. Med så många olika typer på marknaden kanske du inte vet vilken du ska välja. Lyckligtvis kommer följande information att hjälpa till att begränsa alternativen, samt ge ytterligare råd om placering och andra tips.

Bästa matare för finkar

Först och främst letar du efter en modell som låter luft cirkulera och därmed förhindrar gjutning. De mest idealiska modellerna för denna art är:

Dessa möjliggör enkel åtkomst för de små fåglarna och ger dem en säker plats att hänga på. Dessutom, eftersom dessa modeller är mindre, är de obekväma för större fåglar och hindrar dem från att plåga små finkar.

Platsen är nyckeln

Finkar känns sårbara för rovdjur i öppna utrymmen. Placera därför mataren i ett mer avlägset område, t.ex. nära buskar eller träd, för att ge en känsla av säkerhet. Om du gör det uppmuntrar de dem att undersöka din nya installation. När finkar känns bekvämare att använda mataren, flytta den bort från skyddade områden så att ekorrar eller andra djur inte kan hoppa på den.

Vanligtvis föredrar alla fåglar matare som är något upphöjda – åtminstone 6 meter höga – så att de inte behöver oroa sig för rovdjur medan de matar. Men det finns ingen anledning att dölja det under grenarna på ett träd. Så länge mataren hänger relativt nära träd kommer Finches att känna sig tillräckligt bekväma att besöka. Men eftersom de normalt inte vågar in i djupa skogar, håll mataren nära kanten av täta träd men inte för långt in.

Flytta andra matare tillfälligt

Som en fågelentusiast kan du redan ha matare ute för att locka andra typer av fåglar. Om så är fallet, överväga att flytta dessa matare tillfälligt innan du lägger till din nya Finch-matare. Som vanor av vanor som håller sig borta från större fåglar kanske Finches inte vill ge sig in i din trädgård om de ofta ser större fåglar där. Så du kanske vill tänka på att bara ha Finch-mataren tills dina små besökare vänjer sig vid ditt hus. Du kan alltid placera de andra matarna framför ditt hem och reservera din bakgård för finkar tills allt är ordnat.

Vad kan jag göra för att locka finkar till min trädgård?

Finkar njuter av ett fågelbad

Förutom att se till att du har rätt typ av mat och matare finns det flera andra saker du kan göra för att göra din trädgård mer attraktiv för finkar.

Lägg till färgglada växter och band

Fåglar är mycket känsliga för färg och lockas ofta av glittrande, ljusa föremål. Att lägga till lysande, attraktiva band som fladdrar försiktigt i vinden kan hjälpa till att locka finkar, eftersom den vinkande rörelsen efterliknar andra fåglar. Den repetitiva, fladdrande rörelsen hjälper dem också att känna att området är säkert eftersom rörelsen är rytmisk och förutsägbar. Tillägget av färgglada blommande växter är också ett annat bra sätt att uppmärksamma din trädgård när de flyger över huvudet.

Uppmuntra häckning med fröbärande växter

Attrahera finkar med fröbärande växter och blommande blommor. Eftersom de är granivorer – vilket betyder fröätare – söker de ofta efter färska frön att äta från blomhuvuden som:

 • Svartögda Susans
 • Gräs
 • Lila coneflowers
 • Asters
 • Maskrosor
 • Kottar

Dessa små fåglar föredrar att bo i låga, täta buskar, skuggade områden och högre träd. Normalt häckar finkar senare än de flesta andra fåglar, ungefär den tid då tistlarna börjar mogna och använder denna mycket gynnade växt som källa till både mat och foder för bon.

Kvinnor parar sig från juni till augusti. De söker efter vertikala strukturer och koppformar för att bygga sina bon och letar efter starkt stöd i flora som:

 • Monterey tall
 • pilträd
 • Många fruktarter
 • Fläderbärsväxt
 • Dogwood växt
 • Hagtorn växt
 • Buttonbush växt

Lura dem med attraktiv natur

Bortsett från att mata och häcka växter och träd, är finkar kända för att hänga med följande attraktiva blommor och växter:

 • Kosmos
 • Tusenskönor
 • Cottonwood fluff
 • Milkweed
 • Cattails
 • Vallmo
 • Ringblomma
 • Zinnias
 • Solrosor (alltid en fräsch, smaskig godis)
 • Tistlar (en sann Finch-favorit)

Placera dessa runt din trädgård för att ytterligare uppmuntra dessa små fåglar att komma på besök.

Installera ett fågelbad

Vatten är en integrerad del av en Finch-vänlig trädgård. Medan de flesta stannar hela året migrerar vissa typer av finkar. Oavsett att ha en vattenkälla i din trädgård som inte fryser är det säkert att locka dessa små fåglar. Tänk därför på att lägga till ett stående bad eller en fontän som värms upp under de kallare månaderna.

Lägg till en viloplats

Ofta väntar finkar på att deras följeslagare ska matas tillsammans. På grund av detta kanske du vill lägga till några små bekväma viloplatser i hela din trädgård. Det finns några saker du kan använda:

Även om det inte är helt nödvändigt eftersom du förmodligen har filialer som de kan använda, är dessa tillbehör fortfarande trevliga att ha på gården eftersom de ger dig ett tydligt sätt att se dina besökare.

Förhoppningsvis har du hittat våra förslag på hur du kan locka finkar till din trädgård till hjälp, kanske till och med gnista några idéer om vad du ska göra med din fastighet för att göra det mer tilltalande för dessa små besökare. Om du har lyckats attrahera dem eller vill ge andra användbara tips, berätta för oss genom att kommentera nedan!

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar