Ska jag avla min husdjurråtta?

Ska jag avla min husdjurråtta?

Råttor är bedårande varelser, så det är inte förvånande att många ägare undrar om att avla sina husdjur. Vissa människor vill göra "mer" av ett älskat djur, medan andra undrar om det kan vara en sidoinkomst.

Men att avla råttor på ett sätt som är hälsosamt för djuren är inte lika enkelt som att sätta ihop en hane och en kvinna. Avelsråttor kan vara oerhört givande, men det kan också vara frustrerande, hjärtskärande och mycket dyrt.

Här är några saker du måste tänka på innan du bestämmer dig för att avla:

Innehållsförteckning

Varför vill du avla?

Uppfödning skapar nya små liv som kan både glädje och lidande. Det är inte något att göra lätt – särskilt med mer än tillräckligt oönskade husdjur i världen. Därför är det värt att undersöka varför du vill avla innan du bestämmer dig för att göra det.

Bra skäl för att avla husdjurråttor

  • Förbättra hälsa, temperament eller livslängd för husdjurråttor i ditt område
  • Förbättra en specifik sort (t.ex. pälsfärg eller typ)
  • Utveckla eller förstå en ny sort

Den första av dem är anledningen till att jag planerar att föda upp. Jag bor i ett område med en ganska begränsad population av husdjurråttor och jag ser ett ökande antal genetiska hälsoproblem som kommer genom min dörr som räddningar. Det börjar deprimera mig. Det finns några uppfödare runt här, men inte många. Så jag överväger att starta min egen linje för att arbeta specifikt med att förbättra hälsa och livslängd, samtidigt som jag håller ett gott temperament.

Det andra och tredje skälet är vanligt bland människor som visar råttor eller har förälskat sig i en specifik sort. Att arbeta med en helt ny sort är emellertid utmanande och lämnas bäst tills du har betydande avelupplevelse. I dessa fall, även om motivationen för avel är i sorten, kommer alla bra uppfödare fortfarande att välja att bibehålla eller förbättra hälsa och temperament i sina linjer – det är ett av kriterierna för att "förbättra" en sort.

Dåliga skäl för avel av råttor

Att tjäna pengar

Råttavel, som samvetsgrant utförs på ett sätt som tar hand om alla involverade råttor och säkerställer att de har god mat- och veterinärvård när det behövs, gör sällan några pengar. Låt oss bryta ner det.

Säg att en råtta har 12 friska studsande barn. En uppfödare kommer antagligen behålla minst fyra av dem, beroende på vad deras mål är. Så det är 8 barn till salu. I mitt område säljer uppfödare sina barn för cirka 30 dollar vardera. Så en genomsnittlig kull kan få in $ 240. Men liksom inställningskostnader som flera bur, behöver alla dessa barn massor av god, proteinrik mat (och du skulle bli förvånad över hur mycket babyråttor kan äta). De behöver sängkläder och skräp (du kan också bli förvånad över hur mycket råttor som kan röra sig). De behöver också daglig tid för spel och städning – vilket kostar även om det inte betalas kontant.

Och sedan finns det medicinsk vård. Alla husdjur, avel eller inte, bör få veterinärvård oavsett tid på dygnet. Och det kan lägga till. Min normala veterinär är lysande och väldigt generös med hans prissättning, men en större operation som en spay är lätt $ 250. En akutkonsult på en timme på det lokala veterinärsjukhuset är $ 195 innan du lägger till behandling eller diagnostik. Jag vet inte vad det skulle kosta ett nödläge på timmar, men min plånbok tänker på det! De flesta kullar behöver förhoppningsvis inte veterinärbehandling, men i en uppfödningskarriär kommer saker att gå fel. Och naturligtvis äger en uppfödare ett antal råttor på lång sikt. Alla dessa råttor har sina egna medicinska behov, särskilt i ålderdom, och det är mycket tillrådligt för uppfödare att få nekropsier utförda på djur i åtminstone deras direkta linje för att fullt ut förstå dödsorsaken – det är en annan kostnad.

Att avla råttor är etiskt snarare en affärsmöjlighet.

För att du älskar din råtta

Det är naturligt, om du äger ett särskilt bedårande husdjur, att vilja ha mer av samma sak. Tyvärr är det inte så varken naturen eller vårdar. En fantastisk råtta kan fader eller födelsekullar med mycket olika personligheter, markeringar eller hälsoproblem – att välja hälsa i en rad är ett långt och ofta frustrerande jobb som tar generationer.

Dessutom är ett bedårande husdjur inte nödvändigtvis ett husdjur som är lämpligt att avla från. Jag har en superfabelaktig liten flicka som heter Bingles som vi älskar bortom ord. Men vi skulle aldrig föda upp från henne eftersom:

  • Hon är en räddning – vi vet ingenting om hennes genetiska bakgrund eller hennes familjes hälsa.
  • Vi vet inte hennes exakta ålder, men hon är verkligen för gammal för att föda upp säkert
  • Hon är väldigt småbenad och inte en hälsosam kroppsform för att bära och föda ett stort kull.

Att uppleva (eller låta barn uppleva) födelseglädjen

Födelse kan vara en glädjande upplevelse. Det kan också vara en förödande tragedi. Kan dö eller ha katastrofala blödningar som kräver omedelbar operation, kullar kan spontant abortera och återabsorberas, döda bebisar kan fastna i födelseskanalen orsakar livshotande infektioner, mödrar kan äta sitt skräp eller kits kan dö som pinkies av andra skäl. Dessa saker kan hända i de hälsosammaste, bäst undersökta och planerade linjerna, men är ännu vanligare i kullar med en okänd historia. Att förbereda sig för att avla innebär också att förbereda sig för att klara det värsta – och att ha en motivation som motiverar den risken.

Undersöker vad avel innebär

Babyråttor

Jag bestämde mig inte för att avla och sedan undersöka vad det innebar. Jag gjorde forskningen först, eftersom jag ville fatta ett beslut från en informerad synvinkel. Vilken typ av saker behöver vi veta?

Råttgenetik och hur man avlar för att uppnå dina mål

Genetik är ett stort ämne och innehåller fortfarande en hel del okända, även i en väl studerad art som Rattus norvegicus. Det är ganska lätt att slå upp grundläggande genetik för färg och pälsstruktur online, men du måste också förstå hur genetisk blandning och epigenetik kan påverka hälsa och temperament, och det är mycket mer komplicerat.

På toppen av grundvetenskapen är det också nödvändigt att lära sig hur selektiv avel fungerar. Kommer du att föda in, rasa eller korsa ras i något särskilt kull? Förstår du styrkorna och nackdelarna med alla tre verktygen, och hur man undviker problem som depression in-avels, eller att få en hel del dolda problem i din linje via en utkorsning?

Var kommer du att få dina avelsråttor från?

Jag nämnde ovan att avel från råttor med en okänd historia är en dålig idé. Ibland kan det vara nödvändigt – t.ex. om du bor i ett land utan en mängd ansvarsfullt uppfödda linjer som redan finns, eller om du arbetar på en ny sort – men som nybörjare är det alltid bättre att arbeta med råttor med känd släkt. Det är mindre troligt att det resulterar i ett första kull med hälsoproblem eller temperamentsproblem, och det gör förståelsen av genetik och avelsmetod enklare.

Det bästa stället att hitta råttor för avel är från en uppfödare vars linjer, inställning och etik du är bekväm med. Genom att bygga en relation av den typen kan du inte bara arbeta med kända råttor utan också dra nytta av råd och stöd.

Obs! Om du tänker avla från råttor du köper, är det verkligen viktigt att låta uppfödaren veta om detta i förväg, så att de kan bestämma sig för att komma hem till dig. Det är en fråga om artighet och en fråga om säkerhet. En råtta kan vara absolut lämplig för försäljning till ett husdjur, men (som min tjej Bingles) är inte lämplig för avel. Genom att prata med uppfödaren på förhand kan de se till att de råttor du adopterar är lämpliga för vad du vill göra. Vissa uppfödare säger nej; de vill inte att deras råttor ska användas för avel utanför sina linjer, eller de är inte nöjda med dina planer eller uppsättningar. Om det händer, respektera det – om du avlar, en dag kommer du att vara i uppfödarens skor och vill att dina beslut respekteras också.

Hur man förbereder sig för avel, graviditet och födelse

En anledning till att jag är bekväm med avel är att jag är mycket erfaren med råttor. Jag har inte bara 20 års erfarenhet av jordbruk och hälsa, men jag har fått en kull som är född och uppfödd i mitt hus under svåra omständigheter (en räddningsflicka som kom med 13 embryoniska liftare och hälsoproblem), och jag har också handraised baby. Jag vet vilka burar jag ska använda för vilket steg, hur man ska mata för graviditet, amning och kattunge tillväxt, vad strö för att ge en förväntad mamma, vilka tecken är för problem under graviditeten och hur man säkert hanterar små spädbarn. Och jag har min veterinär på kortnummer.

De flesta av dessa aspekter är ganska enkla att plocka upp, men de behöver lära sig innan råttor paras. Ett bra sätt att göra detta är att bli mentorerad av en mer erfaren uppfödare.

Hur de nya barnen kommer att vara hemma

Råttor kan ha ganska stora kullar. A har 12 bröstvårtor och genomsnittliga kullstorlekar verkar variera mellan cirka 8 och 14 beroende på linjen. Men upp till 20 barn i en kull har varit kända. Att hålla alla dina råttor som uppfödare är inte praktiskt, så du kommer att behöva hemma en majoritet av dem på någon annanstans.

Det finns två saker att tänka på här – hur du kommer att hemma dem och vem du kommer att hemma dem till. Den andra påverkar den första. Personligen kommer jag inte att hemma bebisar från mina första kullar till någon som jag inte redan känner väl som en råttaägare – delvis för att jag vill ha säkerheten för att veta att mina barn ska ta hand om, och delvis för att jag behöver mina husdjurshem att vara engagerade partners för att samla in hälso- och livslängdsuppgifter som är nödvändiga för att föda upp för hälsa på lång sikt Allt görs via personligt nätverk – jag kommer inte att annonsera spädbarn till salu.

Om du är mer bekväm med spädbarn som går till okända hem, hur hittar du och väljer dessa människor? Var kommer du annonsera? Vilket slags applikationssystem kommer du att använda för att screena potentiella hem? Hur många människor i ditt område håller husdjurråttor?

Och naturligtvis – om du inte kan hitta lämpliga hem för alla dina råttor, kan du hålla dem och ge dem det välskötta livet de förtjänar? Min man och jag vet att vårt maximala antal fastboende (dvs. föräldrar, uppfödare och eventuella udda räddningar, eftersom det alltid finns udda räddningar) är 25 – och det kommer att begränsa mitt avelsprogram och kullavstånd. Men att arbeta inom en parameter är mycket bättre än att föda upp för många råttor och låta det påverka deras välfärd.

Har du mycket tålamod?

Uppfödning av husdjurråttor

Etisk råttaavel är inte en hobby för de otåliga. Först måste vi källa till våra avelsråttor. Det är bäst att inte avla från pojkar förrän de är ett år i åldern, eftersom det ger tid för att säkerställa att de inte har någon hormonell aggression eller tidiga hälsoproblem. En ny uppfödare kan kringgå den väntan genom att låna en stud för sin första parning från sin mentor, men om du inte kan eller (som jag) inte vill göra det, så är det nästan ett år att vänta från att anta din första avel råttor. Mina potentiella avelspojkar föddes i början av april 2020, så det första datumet jag överväger för min första parning är mars 2021. Under tiden kommer jag att lära känna dem riktigt bra, så när tiden kommer , Jag kan fatta det bästa avelsbeslutet jag kan. Flickor bör vara minst fem månader gamla. Jag siktar på 6-7 månader för mitt första gör, så det jag gör medan pojkarna mognar är att göra avelsplaner och anskaffa de mest lämpliga flickorna.

Men det är inte bara att vänta på att råttor kommer åldras som kräver tålamod. Uppfödning etiskt betyder inte avel från råttor med dålig hälsa eller temperament. Det innebär i sin tur att en av de vackra råttorna vi hoppas kunna föda från plötsligt kan sköljas ut när som helst. Om det inte finns någon lämplig säkerhetskopiering, är det ett fall att starta från början eller från någon annanstans i raden. Och detta är inte bara en fråga för den första kullen – en vackert härdad doen kan plötsligt visa hormonell aggression efter födseln, som för mig skulle ta bort inte bara henne, utan alla hennes döttrar från mina avelsplaner. En ytlig idealisk sammankoppling kan ge en kull som är mycket ohälsosam eller har födelsedefekter och som betyder att tvätta bort en hel del eller till och med hela din linje. Om du avlar för variation, kanske en kull som du hoppades skulle kasta upp en viss färg baserat på föräldrarnas genetik inte kanske gör det – eller så kan den enda lämpligt färgade kattungen tvätta ut på grund av dålig hälsa, temperament eller byggnad. Belöningen i avel kommer både från råttorna och genom att arbeta genom processens frustrationer – men det innebär att vi måste ha temperamentet för att vädda de låga.

Tänker du på att avla dina råttor? Berätta om det i kommentarerna.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar