Ska jag vara orolig för en svart fläck på min hunds tandkött? När ska jag se en veterinär?

Ska jag vara orolig för en svart fläck på min hunds tandkött? När ska jag se en veterinär?

Fråga: Min hund har en svart mullvad i munnen som växer. Ska jag vara orolig?

Min hund Maverick har en mullvad i munnen som ökar i storlek när han blir äldre. Ska jag få checka ut det?

-Michael

Närbild av en hunds ansikte som har munnen öppen och visar en mystisk svart fläck på deras tandköttNärbild av en hunds ansikte som har munnen öppen och visar en mystisk svart fläck på deras tandkött

Svar:

Kära Michael,

Tack för att du skickade din fråga om Maverick! När du märker att ditt husdjur förändras tycker jag att det är en bra idé att få det kontrollerat av en veterinär. Platta svarta fläckar på hundens tandkött kan vara normala, men det skulle vara en bra idé att bekräfta att det är en normal plats hos din veterinär, särskilt eftersom den har ökat i storlek.

Ibland kan dessa platta svarta fläckar växa i storlek normalt när en hund blir äldre. Ibland kan svarta fläckar på tandköttet vara ett tecken på något värre. Svarta fläckar som höjs eller växer i storlek kan vara ett tecken på melanom, en typ av oral cancer, men detta är mindre vanligt, särskilt hos en ung hund. Jag kommer att beskriva vad som potentiellt kan orsaka svarta fläckar på hundens tandkött och vad du ska göra åt det.

Vad orsakar svarta fläckar i en hunds mun?

1. Normal pigmentering

Oftast orsakas en svart fläck i hundens mun av normalt pigment. Melanin är ett naturligt förekommande pigment som kan orsaka att områden i huden, tandköttet, näsan eller tungan verkar svarta. Dessa fläckar kommer att vara plana och ändras vanligtvis inte i storlek. Ibland, när en hund blir äldre, kan dessa platta svarta fläckar växa i storlek, men tillväxten är vanligtvis långsam. Dessa fläckar anses vara normala, liknar ett födelsemärke eller fräknar hos människor, och kan vara vanligare hos vissa hundraser. Chow Chow och Shar Pei är två raser kända för svarta fläckar i munnen.

2. Oralt melanom

Oralt melanom är en annan orsak till svarta fläckar på hundens tandkött. Detta är en typ av malign muncancer. Vanligtvis kommer melanom att visas som en upphöjd lesion på tandköttet. Melanomskador fortsätter att växa över tiden, och du kan också märka dåligt andetag eller en lukt som kommer från hundens mun.

3. Tandsjukdom

Tandsjukdom kan också göra tandköttet hos en hund mörkare. Dessa mörka fläckar kan förekomma på tandköttet runt där det finns en infekterad tand eller tandsjukdom. Andra tecken på tandsjukdomar inkluderar tandförlust, dålig andedräkt och tandstenuppbyggnad. För att bibehålla friska tänder är det en bra idé att borsta din hunds tänder dagligen med en hundspecifik tandkräm och mjukborstad tandborste.

När ska jag ta min hund till veterinären för svarta fläckar i tandköttet?

Varje gång du märker en förändring hos din hund är det en bra idé att prata med en veterinär. Jag tycker det är särskilt viktigt att få en svart fläck på tandköttet om det är:

  • Växer i storlek
  • Uppfostrad
  • Smärtsam
  • Illaluktande
  • Orsakar andra symtom

Några sista tankar

Vanligtvis är platta svarta fläckar på tandköttet normala områden med mörkt pigment. Vanligtvis förblir dessa fläckar i samma storlek, men ibland kan de växa när din hund blir äldre. Sällan kan svarta fläckar orsakas av allvarligare problem som melanom eller tandsjukdom. Eftersom din hunds svarta fläck på tandköttet har ökat i storlek tror jag att det skulle vara en bra idé att få den kontrollerad av din veterinär bara för att vara säker. Lycka till med din söta valp, och tack så mycket för att du skickade in din fråga.

Vänliga hälsningar,

Addie Reinhard, DVM

Ansvarsfriskrivning: Din användning av Ask The Vet-funktionen är föremål för Ask The Vet Användarvillkor. Innehållet är endast informativt och pedagogiskt och bör inte ersätta professionell veterinärrådgivning.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar