The Big Hack: Vad du behöver veta om hårbollar och katter

The Big Hack: Vad du behöver veta om hårbollar och katter

Orange strimmig kattkatt som äter ut ur bunken.

Om du är en kattägare är chansen att du har hört den bisarra gag-hack-retch-kombinationen av ljud från din håriga vän. Detta ljud åtföljs vanligtvis av en röra för att städa upp, tillsammans med den konstiga avlånga pälsen – den fruktade hårkulan. Hårbollar och katter verkar gå hand i hand, men de är inte alltid en vanlig händelse och kan signalera ett hälsoproblem.

Teamet på Cat Care of Vinings är här för att förklara mer om hårbollar, hur du kan hjälpa din katt att passera en hårboll och när hårbollar betyder problem.

Vad är en hårboll?

Hårbollar, eller trichobezoars, är små pälssamlingar som bildas i magen. De är vanligtvis avlånga, som en furig cigarr, och utvisas med magvätskor och osmält mat. Eftersom katter är ständiga självskötslar, samlar de mycket hår som ibland stannar i matstrupen och magen.

De flesta hår passerar lätt genom matsmältningssystemet, men hos vissa katter, särskilt de med långt hår, ackumuleras pälsen. I själva verket är långhåriga katter dubbelt så benägna att ha hårbollar än korthåriga katter. Andra hälsoproblem, såsom parasiter, sjukdomar och ångest, orsakar att katterna själv brygger sig mer än normalt.

När dessa osmälta hårsträngar kvarstår bildas de i en rörform och kan bara utvisas genom kräkningar. I sällsynta fall blir hårbollar så stora att de behöver operation för att extrahera dem.

Är hårbollar normala?

Om din katt hackar några hårbollar under ett år är det förmodligen inget att oroa sig för. Om din katt har mer än ett par hårbollar, bör de dock se en kattveterinär. Andra problem att leta efter och diskutera med din veterinär inkluderar:

 • Hacking utan att producera en hårboll
 • Aptitlöshet
 • Diarre
 • Uppblåst buk
 • Kräkningar
 • Letargi
 • Buksmärtor

Hjälper din katt att klara en hårboll

Förebyggande av hårboll är en av de viktigaste frågorna bland kattägare, för när allt kommer omkring, vem vill städa upp en röra eller se din söta vän så obehagligt? Det finns några saker du kan göra för att hjälpa ditt husdjur att klara en hårboll. Dessa inkluderar:

 1. Sköta din katt regelbundet – Borsta kattens hår dagligen. Detta hjälper till att innehålla de lösa hårstrån som annars skulle komma in i mag-tarmkanalen. Om du är obekväm med att sköta din katt, överväga att ha dem professionellt preparerade, inklusive en frisyr, med några månaders mellanrum.
 2. Ge din katt ett hårbollssmörjmedel – Dessa formler är utformade för att smaka gott för din katt och hjälper till att minimera ditt husdjurs chanser att utveckla en hårboll. Vissa av dem finns i en laxermedel för att hjälpa ditt husdjur att passera hårboll. Du kan också leta efter godis och dieter som är utformade för att motverka hårbollsbildning genom att göra det lättare för din katt att flytta pälsen genom matsmältningskanalen.
 3. Omdirigera kattens överdrivna grooming – Om din katt har fått en ren hälsa men fortsätter att brudgumma kan de göra det av tristess. Brist på anrikning och roligt gör att ett husdjur tillgriper grooming som ett sätt att lindra deras ångest. Leta efter engagerande leksaker och spel som du kan spela med din kattkamrat. En annan bra idé är att ge dem en fönstervy över naturen och lägga till en fågelmatare eller bad för att locka det lokala djurlivet.
 4. Håll din katt hydrerad – Dehydrering resulterar i torr hud och en tråkig päls. Om kattens päls är torr och spröd, kommer de att inta dessa döda pälssträngar oftare. Ge din katt mycket färskt vatten i några skålar runt hemmet. De flesta katter älskar fontäner, eftersom katter tycker om att dricka från rörliga vattenkällor.

Ett ord om hårbollar och katter

Även om dessa fenomen inte är ovanliga hos katter, kan pågående problem med hårbollar vara oroande. Följ upp med oss ​​när du känner att något är fel med din bestie. Kontakta oss om du vill ha ytterligare information om hårbollar hos katter, eller planera en hälsoundersökning för din kattunge.

Adblock-test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar