Tips för att ställa in en bur för möss

Tips för att ställa in en bur för möss

De flesta nya burar kommer antingen som ett tomt skal eller innehåller tillbehör som är billiga att massproducera som hyllor, ett litet hus, ett hjul, kanske stegar eller rör. Dessa räcker aldrig på egen hand för att berika dina husdjurs liv tillräckligt och ofta är föremålen för små och / eller milt farliga att ge till möss när de kommer, eller helt enkelt en dålig användning av burutrymme.

Husdjur möss kommer att tillbringa den stora majoriteten av sin tid varje dag i sin bur, så det är viktigt att leksakerna och tillbehören inuti uppfyller deras beteendemässiga behov och är stimulerande.

En bur, till och med en stor bur, är en begränsad mängd utrymme, så det är på oss som deras folk att se till att mössen som bor där kan få ut det mesta av sitt utrymme. Dessutom är en berikad inställning för möss att leva i en rolig bur för människor att titta på sina husdjur – så du får mer ut av husdjursägandet också!

Innehållsförteckning

Mössbur leveranser

När du väl har köpt din bur är det första steget i att skapa en bra muslayout att ha det som känns som tillräckligt med leksaker och tillbehör för att klara ut buret två gånger. Vid ett "just börjande" grundläggande minimum vill du äga fler bitar än vad du kan passa i buren tillsammans.

Men varför? Du kommer säkert bara att använda de föremål du kan passa i buren?

Först och främst fungerar inte alla leksaker och tillbehör bra i buren i praktiken.

Att ha alternativ och välja vad man ska använda när man aktivt skapar en layout (mot att skjuta saker i ad hoc) resulterar i en bättre layout för gladare och friskare möss, och är också mer användarvänlig när det gäller att tillhandahålla dag-till-dag vård .

För det andra – rengöring! Möss tar inte hand om sina leksaker på ett sätt som en husstolt människa kan. De tuggar dem och de kissa på dem, och de riktigt grova mössen poo på dem också. Varje gång du rengör underlaget i buren måste du också rengöra leksakerna. Vissa människor har tid och energi att tvätta och torka leksaker och sedan omedelbart sätta tillbaka dem i buren för fortsatt användning, men det är mycket vanligare att hektiska ägare vill ta bort leksaker, sätta in rena istället och sedan rengöra de smutsiga leksaker vid en annan tidpunkt. Detta möjliggör också leksaker som behöver en mer långvarig rengörings- och torkningstid, som att skicka rep och mjuka tygleksaker genom tvättmaskinen och hänga upp dem för att torka.

När det gäller ovanstående rekommenderar jag också att du investerar i en hästtvättpåse.

Dessa är specialdesignade stora väskor för maskintvätt av hästtillbehör av mjukt tyg; tyget tillåter vatten och tvättmedel att passera genom, men inte djurhår. Möss är inte hästar, men deras leksaker och tillbehör hamnar ofta i hår eller med bitar av substrat eller fluff fast vid dem. I stället för att noggrant ta bort alla dessa bitar innan du tvättar, eller behöva tvätta alla tygmusleksaker för hand, kan du lägga musmattor, sängar och rep i tvättväskan. Detta är både mer hygieniskt för att tvätta husdjursprodukter på samma ställe som du tvättar och betyder att du inte behöver rengöra maskinfiltret nästan lika ofta. För att rengöra påsen mellan tvättarna, häng bara upp den för att torka ut den högra sidan och vänd den sedan över en soptunnel och skaka lite.

Det är också en bra idé att ha extra metoder för att fästa leksaker i buren.

Många leksaker kommer med sina egna klipp, men dessa kan försämras med tiden. Dessutom kanske du vill ha extra fästpunkter på en leksak snarare än bara en, eller att anpassa eller skapa dina egna säkra och roliga leksaker. Det är enkelt att köpa extra förpackningar med olika klipp online eller från DIY-butiker. Personligen kommer jag aldrig heller vara utan min Cut-Anything Sax och tuggsäkra rullar av plastbelagd trädgårdstråd. Du måste se till att trådändarna är antingen utanför buret eller vikta in sig själva, men den här metoden är mycket miljövänlig eftersom varje bit tråd kan återanvändas många gånger innan den kastas ut.

Ställa in buren

Så du har din bur, du har en rad lämpliga och berikande rena leksaker för dina möss och du har tid avsatt för aktiviteten.

Substrat

Husdjurssubstrat
Värmebehandlat damm extraherat hästspån & majsstärkelse packning jordnötter

Det första steget för mig är alltid underlaget, vad som händer på golvnivå. Det skapar direkt en mer hemtrevlig känsla snarare än en stark miljö. Dessutom tar ett anständigt djup av underlaget (mer än bara ett stänk för att absorbera) lite vertikalt utrymme, så det bättre gör att du kan se hur mycket klättringsutrymme som finns.

Då vill du placera buren på ett bra och tillgängligt ställe, vilket kanske inte är där buren brukar lever när mössen är inne i den. Möss är små och du kommer att arbeta i liten skala, så du måste kunna komma åt alla sidor inklusive bakpanelen. Det är mycket lättare om du har fri tillgång till alla delar av buren istället för att behöva flytta den upprepade gånger framåt och framåt för att komma åt olika områden. Om du är flexibel kan det fungera mycket bra att ställa in den medan du sitter på golvet. Om inte, är ett klart bord som du tillfälligt kan ha mitt i ett rum perfekt.

Prioriter dock din egen säkerhet. Stora burar med mus-säkra stänger kan vara tillräckligt tunga när de är tomma. när de är fulla av leksaker och liknande kan de väga ett ton. Planera framåt för att antingen ha hjälp av en annan person för att flytta hela buret till den permanenta platsen, eller se till att med testlyftarna är du inom dina egna möjligheter. Det är säkrare att skapa din bur in situ med sämre tillgång än att placera dig själv i fara.

Stora tillbehör

Nästa steg är de stora föremålen som tar upp en stor bit utrymme.

  • Hjulen måste placeras så att de är lätta att rengöra, eftersom de flesta möss ska kissa på dem åtminstone. Kommer du att nå inuti buren för att rengöra in situ, eller kommer du regelbundet att ta bort hjulet från buren för att rengöra? Svaren beror på hjulets storlek, typ av hjulfäste och hur stora dina burdörrar är – men besluta detta nu i förväg.
  • Ska du ta med några hyllor ? För glada, friska, aktiva möss är stora ytor av platta hyllor inte den bästa användningen av utrymme, men hyllor med lite djup där du kan lägga extra substrat inuti kan vara bra. Om du ska inkludera något som detta vill du inkludera dem nu – om du försöker göra det senare måste du bara ta bort / avvisa senare leksakstillägg eftersom du av misstag har placerat andra bitar i luckor. Som med hjul vill jag se till att alla hyllor är lätta att rengöra, eftersom chansen är att jag kommer att lämna dem på samma plats i buret under en längre tid.
  • Jag gillar alltid att planera gruppens huvudsakliga slutna sovplats där . Kommer det att vara en kartong på golvet för de möss som föredrar att sova under marken? Kommer det att vara en hängande kubbädd? Denna huvudsakliga delade säng är en nyckelresurs för möss, så att sätta in den tidigt hjälper dig att skapa bra nivåer av musåtkomst.
  • Har du några stora papegojetillbehör ? Jag har några tjocka papegojstigar som mina möss verkligen tycker om. De är på tråd så att du kan forma dem lite för att passa dimensionerna och det tillgängliga utrymmet i din bur, men det här är lättast att göra när det inte finns något annat att komma i vägen för. Ditto med alla stora och solida golvbaserade tillbehör. Räkna inte ut hela golvet, bara de stora grejerna som kommer att förbli på plats.

Titta på din bur nu. Det ser bra ut? Så här ser burar i djuraffärer ut – det är nog bättre än burar i de flesta djuraffärer. Jag är klar nu! FEL. Det är här det roliga börjar; för både dig och dina möss!

Konfiguration av tillbehör för burmöss

Härifrån vill du på något sätt låtsas att du är en mus.

Människor är stora, vi är klumpiga, vi är relativt klumpiga. Möss är små och mycket smidiga. Kom ihåg att det är dem som bor i sitt hem, inte du: istället för att titta på utrymmet ur din egen synvinkel, försök att titta på det från dina möss perspektiv. Du kommer att ha idéer om vad vissa leksaker ska användas till och hur, men egentligen är det musens befogenhet vad de gör. Tänk på hur de kommer att använda utrymmet. Hur skulle en mus komma från punkt a till punkt b? Vad är det snabbaste sättet? Vad skulle vara det roligaste sättet? Vilka av dessa alternativ främjar hälsosamma musbeteenden som att springa, balansera, hoppa och klättra? Plus burens sidor är inte bara väggarna vi har i våra egna hus, de är fulla på 3D-stegar som ska klättras upp, ner och på vilket diagonalt sätt som helst.

Långa tillbehör

Långa och relativt tunna tillbehör är de nästa som ska läggas till: Super-motorvägar för musen, om du vill, ta dem mellan de bara beninfrastrukturen som redan är på plats. Det här är saker som grenar och dina längsta eller galna formade rep. Titta på nyckelområdena i din bur och använd dina långa leksaker för att länka dem ihop. Mätningarna behöver inte vara exakta – grenar kan sticka ut mellan burstängerna lite för att säkra dem på plats, eller vissa artkvistar blir mer flexibla och kan fastas i ett hörn. Ditt rep sträcker sig inte riktigt? Låtsas att du planerade det, för att involvera en sträcka och ett hopp i rutten samt att gå. Ditt rep är för långt? Fördubba den tillbaka och sicksack över hela buret. Nu i stället för ett stort utrymme att fylla har du skapat många mindre områden – och mindre områden är lättare att fylla utan att förlora fart.

De första mindre områdena jag gillar att titta på är vid burdörrarna. Många möss klättrar gärna upp i buren för att komma till den öppna dörren för interaktion, och detta fungerar mycket bra i många burar. Men vad som också kan fungera mycket bra, särskilt för mindre självsäkra möss, är att ge en vilestopp vid dörren (särskilt huvuddörren du öppnar varje dag för hantering och andra interaktioner). Om du redan tänkte på detta kan du mycket väl ha ett rep där-och-bak hörnfäste i dörröppningen. Om inte, kan små sittpinnar och avsatser också fungera snyggt.

Kantar och sittpinnar

På grund av detta vill jag sedan lägga i andra avsatser och sittpinnar runt burens omkrets. Är åtkomst runt sängområdet okej? Vilka vägar finns redan för möss att komma in och ut ur sängen? Vill jag göra några luckor mindre? Eller vad sägs om den här stora tomma bredden på baksidan; Jag kunde lägga in en serie sittpinnar för att skapa en öppen trappa med humle och hopp. Om du har mindre eller kortare rep eller kvistar kan det vara bra att lägga till dem, särskilt i hörn.

Nu ska dina huvudsakliga musvägar från en nyckelresurs till en annan för det mesta göras, men ta en titt igen från musens synvinkel. Om du har några stora luckor i mitten kan detta vara det perfekta utrymmet för att sätta i en platt hängmatta eller replastnät. Att fästa dessa på stängerna är det förväntade alternativet, men särskilt för möss och deras låga kroppsvikt kan du enkelt komma undan med att klippa eller knyta hängmattor på repen när de korsar buren.

Mindre tillbehör

De sista sakerna att göra är att lägga till mindre tillbehör:

  • en vattenflaska,
  • en skål med vattenskål på sidan,
  • tugga leksaker,
  • eventuella extra rör eller mindre leksaker på marknivå.

Och naturligtvis, glöm inte att lägga till dina möss, som tålmodigt har väntat i sin bärare!

Tips för att sätta upp en bur för sällskapsdjur

Slutnot

De första layouterna du skapar i en viss bur är svåra. Du spenderar extra tid på att lära dig vilka leksaker av vilka dimensioner som fungerar bra i rymden, och du lär dig hur dina egna individuella muspersonligheter använder sitt utrymme. Skillnader mellan hus och hem är också relevanta; var i ditt hem bor dina möss, vilka mänskliga möbler finns i närheten och därför vilka delar av buren som är mest synliga för dig att titta på dina möss, vilken dörr eller dörrar ska du använda för huvudåtkomst. Även saker så enkla som hur långa du är och hur långa armarna kan påverka om en layoutidé kommer att fungera för dig eller inte. Alla dessa variabler innebär att en viss layout och användning av leksaker kan fungera riktigt bra för en person och deras husdjursmöss, men inte så bra för dig själv och dina husdjursmöss.

Att se hur andra människor som äger samma bur som du har använt utrymmet kan hjälpa till med idéer, men det är alltid bäst att skapa layouter själv snarare än att kopiera andra. Även när du är mycket expert på att skapa berikande hem för dina möss, om du uppgraderar till en ny bur eller köper en ny bur för en andra grupp möss, kommer det att finnas nya utmaningar att lösa. En burdörr på en något annan plats kan betyda att en av dina go-to-leksekvenser inte längre fungerar. Det kan vara frustrerande på en personlig nivå, eftersom du vill skörda frukterna av det nya rummet omedelbart. Mitt bästa råd här är att hålla ut. Sätt dig själv utmaningen att skapa en helt ny layout, var och en städa ut i stället för att bara flytta runt de mindre föremålen. Varje gång får du användbara nya insikter och med övning kan du snabbt planera och ställa in layouter – snart blir du ett proffs.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar