Tips om att introducera husdjurskaniner och hur man kan uppmuntra bonding i kaniner

Tips om att introducera husdjurskaniner och hur man kan uppmuntra bonding i kaniner

I stora blandade könsgrupper, manliga / manliga, kvinnliga / kvinnliga och manliga / kvinnliga parningar, kaniner kan leva nöjda under hela sin livslängd. Det mest naturliga paret att introducera och binda är parningen mellan man och kvinna, och är därmed också det enklaste att uppmuntra. Vanligtvis parar sig kaniner i par av män / kvinnor i naturen, ofta kvarvarande partner under hela deras liv.

Om du har anskaffat ett bundet par från ett räddningscenter, genomfördes den största delen av tiden parningsprocessen i centrum av kunnig personal. Så när dina älsklingspälsbarn anländer till ditt hem är de redan de bästa vännerna. Detta är dock vanligtvis inte fallet när det gäller uppfödare eller djuraffärer, eftersom det stora antalet kaniner de har till hands och utrymme som är nödvändigt för att separera parningar gör det för svårt. Bortsett från dessa faktorer är också frågan om spaying och kastrering, vilket resulterar i högre kostnader om det är gjort eller betydande spädbarn om inte.

I allmänhet förblir ett par hanar eller ett par kvinnor från samma kull vänliga, så länge de spayeras eller kastreras relativt snabbt. Sterilisering måste göras innan de når sexuell mognad, en tid då kvinnor sannolikt blir mer territoriella och män brukar slåss. Vid denna tidpunkt kommer deras ursprungliga vänliga förhållande troligen att gå förlorat för gott.

Innehållsförteckning

Introducera och binda kaniner

Att introducera två kaniner i avsikt att få dem att leva tillsammans som följeslagare är en process som kallas bindning. Även om de bästa avsikterna kan ligga bakom detta drag är det aldrig en garanti för att två kaniner kommer överens. Som alla andra djur har kaniner sina egna unika personligheter, så du vet aldrig riktigt om husdjur kommer överens. Men eftersom kaniner är naturligt sociala varelser som söker kamratskap, finns det en god chans att två kaniner kommer att binda – men de korrekta omständigheterna måste vara på plats.

De mest ideala faktorerna skulle vara:

  • en parning mellan man och kvinna
  • båda kaninerna skulle kastreras / steriliseras
  • en gradvis introduktion

Eftersom kvinnor vanligtvis är mer territoriella kommer de naturligtvis att försvara sin livsmiljö mot alla nykomlingar, som de ser som en inkräktare. Därför, helst, bör honan långsamt introduceras i den manliga kaninens hemmiljö.

Steg ett: Förbered dig på introduktionen

Det här bästa och enklaste sättet att introducera kaniner för varandra är att använda metoden för angränsande burar .

Vid flera tillfällen, ta ut din nuvarande kanin och låt dem springa fritt medan nykomlingen utforskar deras bur. Glöm inte att sätta ut en kullbricka så att din frittgående kanin kan använda badrummet när de behöver. Denna "hembrytare" är ett utmärkt sätt att introducera dina kaniner till varandras dofter.

Dessutom kommer bytet att skapa en situation som avskräcker ditt nuvarande husdjur från att bli territoriellt, både när nykomlingen utforskar deras bur och när de båda är utanför sina bur tillsammans.

Om du inte har tillgång till en extra bur för att skapa denna angränsande inställning, försök sedan använda två separata rum med en babygrind mellan dem. I grund och botten återskapar du bara en angränsande buruppsättning men i en mycket större skala. Nyckeln är i det här fallet att de ska kunna lukta och se varandra.

Det kommer att ta dem några dagar att slå sig ner och vänja sig vid att ha en annan kanin i närheten. Men de första dagarna kommer de att vara alltför nyfikna på varandra, röra näsorna tillsammans genom porten och sniffa varandra upprepade gånger.

Även om de båda är steriliserade kommer de sannolikt att uppvisa uppvaktningar som att cirkla och tuta. Det här är helt naturligt kroppsspråk för kaniner. Ett positivt tecken som visar att de växer avslappnade med varandras närvaro är när de båda ligger ner från varandra, på motsatta sidor om grinden.

En annan sak som kommer att påskynda processen att bli bekvämare med varandra är att mata dem samtidigt, vid grinden, mittemot varandra.

Slutligen, om du ser några tecken på aggressivt beteende vid det första mötet, som att bita eller morra, skulle det vara en bra idé att skjuta upp introduktionen lite längre.

Steg två: Möte ansikte mot ansikte

Kaniner som möts ansikte mot ansikte

När kaninerna är redo att introduceras ansikte mot ansikte, förbered ett neutralt utrymme som inte anses vara "territorium". Tro det eller ej, badrum är faktiskt en utmärkt plats för första möten, eftersom de vanligtvis inte är ett rum som har kallats. Ta bort saker från området som kan skada upphetsade kaniner, om de hoppar, hoppar på något eller springer. Viktigast, ge en kartong eller annat gömställe för kaninerna om en av dem blir stressad och behöver en paus.

Efter att du har sett till att allt är klart för det första mötet, släpp kaninerna i samma rum och huka dig ner till deras nivå och stanna där under resten av introduktionen. Vanligtvis är de tre typiska scenarierna följande:

1. Defensiv attack – Även om det är ganska sällsynt är det verkligen möjligt för en eller båda kaninerna att attackera. På grund av denna möjlighet rekommenderas att husdjursföräldrar bär tjocka handskar under det första mötet. Med skyddsutrustning kommer du att kunna ingripa snabbt utan att någon skadas i processen. Om defensiva attacker inträffar, gå sedan tillbaka till steg 1 och separera omedelbart båda kaninerna.

2. Nyfiken tillvägagångssätt – Normalt är det vanligaste scenariot det nyfikna tillvägagångssättet, där en av kaninerna kommer att undersöka, cirkla, sniffa och kanske försöka montera den andra kaninen. I stället för uppvaktningsritual är det mer en demonstration av dominans, där de båda försöker lista vem som är det mest dominerande djuret. Mindre undergivna kaniner brukar nypa eller springa iväg, medan mer undergivna kan lägga huvudet på golvet och låta det hända. Oavsett är det viktigt att föräldrar till husdjur stannar i rummet med sina husdjur för att ingripa om det finns aggressivt beteende.

3. "Kärlek vid första anblicken" -scenariot – I likhet med defensiva attacker är detta "kärlek vid första anblicken" -scenariet ganska sällsynt. I det här fallet sniffar kaniner och nysar varandra och närmar sig varandra som lika, båda upplever tydligt upplevelsen.

Låt oss anta att det bästa scenariot händer …

Låt oss för alla ändamål anta att det mer idealiska scenariot händer: # 2, det nyfikna tillvägagångssättet. Ge nu dina kaniner ungefär 10 minuter att spendera tid tillsammans och håll ett öga på aggressivt beteende. Pälsdragning och nypning är ganska vanligt och anses inte som aggressivt beteende i sig. Notera det men skilj dem inte. Vad som verkligen hjälper till att stressa bort situationen är att försiktigt stryka båda husdjuret och skapa en trevlig upplevelse.

En vattensprayflaska är en bra idé att ha till hands i händelse av en överdriven eller attackerande kanin. Spruta en mild spray på en problematisk kanin får dem att sluta sitt beteende, plus uppmuntrar dem att sköta sig själva, vilket faktiskt kan främja denna typiskt sociala aktivitet och främja deras förhållande.

Dagliga möten bör fortsätta och öka från 10 till 40 minuter gradvis. Med tiden kommer kaninerna att sluta märka varandra så mycket och byta till nyfikenhet med sin omgivning. När detta väl har inträffat är det troligtvis säkert att låta kaninerna ströva fritt tillsammans. Ändå, om du inte kommer att kunna vara närvarande under någon av dessa tider, håll dem åtskilda.

Ömsesidig skötsel eller läggning tillsammans är ett tecken på att de har bundit. Vid denna tidpunkt kan du lämna dina husdjur säkert.

Kaninbindning

Tips om vanliga bindningsproblem

  • Vanligtvis uppstår de vanligaste problemen när introduktionsperioden är för kort och / eller eftersom kaninerna inte har steriliserats.
  • När husdjur introduceras för snabbt kan de slåss och resultera i att en eller båda traumatiseras. Kaniner kan ta lite tid att återhämta sig efter händelsen.
  • Ett ovanligt men ändå ofta framgångsrikt tillvägagångssätt för att påskynda bindningen eller uppmuntra svåra parningar är att introducera dem båda för en "lite stressande men säker" situation för dem, till exempel en biltur eller ett bakbesök i koppel. I teorin, och det har visat sig fungera ganska bra, bör båda kaninerna vända sig till varandra för tröst.
  • Att efterlikna bindningsbeteende genom att klappa dem eller sköta dem samtidigt kan också uppmuntra dem att komma närmare.

Kort sagt, det är av yttersta vikt att ta dig tid med introduktionsprocessen – det är inte ett lopp. Dina husdjur kan ta reda på hur du mår, så håll dig lugn och avslappnad. Även om vi kanske känner oss stressade över hela bindningssituationen måste kaniner i slutändan helt enkelt arbeta igenom denna process tillsammans. Som husdjursföräldrar är vår roll att ge dem en säker plats att träffas, när vi tittar och ser till att de hålls säkra.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar