Vad äter en fennec räv? Kan de äta burk och hundmat?

Vad äter en fennec räv? Kan de äta burk och hundmat?

fennec fox eating

Fennec-rävar är fantastiska djur, men inte många vet vad de äter. Husdjursägare kan mata sin fennec fox kattmat och hundmat utan att veta hur näringsinnehållet i dessa livsmedel påverkar fennec fox hälsa.

Fennec-rävar äter insekter, små gnagare, ödlor, fåglar och fågelägg. De jagar på natten och är 90% köttätande, men kompletterar sin köttiga kost med föda rötter och frukter, vilket betyder att de är tekniskt allätare.

Fennec-rävar är omedelbart igenkännliga för sina stora och distinkta öron. Men de är mer än bara en uppsättning hörapparater! Fennec-räven är världens minsta räv. Den tjocka pälsen håller den varm under kyliga ökennätter och skyddar den från överflödig värme under dagen. Dess stora öron hjälper också till att reglera kroppstemperaturen.

Fennec-rävar är inte de vanligaste husdjuret, men de är förvånansvärt populära. Om du undrar om du kan mata vanlig hundmat och kattmat till ditt husdjur fennec fox, har du kommit till rätt ställe.

Fennec fox diet i naturen

Fennec-rävar är opportunistiska jägare och födosökare. Detta innebär att de kommer att äta vad de kan få tag på – eller tassar – på. De jagar på natten och använder sina stora öron och känsliga näsor för att sniffa upp nästa måltid. De äter cirka 90% djur, 10% grönsaker, vilket innebär att de tekniskt sett är allätare.

Eftersom de är mycket små är fennec-rävar inte detekterbara för mindre djur som lever under öknens sandyta. De trampar lätt och lyssnar efter någon underjordisk rusling och gräver med alla fyra fötterna så snart de hör något.

Vad är tillgängligt för dem i deras livsmiljö?

 • Fennec rävar foder för frukt, rötter och löv. Dessa hjälper fennec-rävar att hålla sig hydratiserade i de heta, torra ökenlandskapen de kallar hem. I torra livsmiljöer kan frukt och rötter ge väsentligt vatten som annars är knappt.
 • Fennec-rävar jagar små och små till medelstora ökenboende djur, såsom gnagare, ödlor, insekter, fåglar och fågelägg.
 • Fennec-räven är inte en noga ätare. Det har inte råd att vara i sin hårda ökenlivsmiljö. Det kommer att äta nästan vad som helst det kan få käftarna runt.
 • Fennec-rävar har varit kända för att fånga och döda byten som är större än sig själva, till exempel fullvuxna kaniner.

Det kan vara svårt att matcha denna diet i fångenskap. Av den anledningen matar de flesta ägarna sina husdjursfennec-rävar på det som kallas en "kommersiell vilda hunddiet". Många djurparker använder denna optimala diet som bas för alla sina allvarliga, hundliknande vilda däggdjur – som fennec-räven är en av.

Det är särskilt viktigt att se till att en fennec fox kost innehåller tillräckliga nivåer av taurin. Taurin är en aminosyra som är nyckeln till många metaboliska processer i kroppen. På grund av sin höga ämnesomsättning kräver fennec-räven en högre taurinkoncentration än många andra djur.

Kan fennec rävar äta hundmat?

Om du har en fennec räv som ett husdjur som jag, måste du definitivt ha försökt att inkludera hundmat i din fennec fox diet. Och de älskade det absolut.

I själva verket är kommersiella hundmatar lämpliga för fennec-rävar – oavsett om det är kabbel eller konserver – så länge de har goda ingredienser och främst är kött. Men checka in med din veterinär på rätt typ och belopp för din fennec räv.

Kibble, eller torr pelleterad hundmat, innehåller ofta en andel spannmål eller något annat bindemedel. Detta minskar taurinantalet för hundmat, så se till att kontrollera ingredienserna innan du köper en stor påse.

Om en konserverad hundmat är för dyr kan du köpa tilläggspåsar med taurin. Att helt enkelt lägga till en liten mängd taurin i din fennec foxs matblandning kommer att hålla den i form och frisk.

Kan Fennec-rävar äta kattmat?

Fennec-rävar kan också äta kattmat. Om du inkluderar kattmat i din fennec foxs diet, var noga med att rotera köttet. Ge ditt husdjursrev ett utbud av kött och stilar, till exempel rå, torr och konserverad. Här är några märken för kattmat du kan prova:

 • Prairie (Nature's Variety): Denna finns som torkad, fryst rå och konserverad. Den är rik på taurin och är därför en utmärkt basfoder för din fennec räv.
 • Azmira: Naturligt rik på vitaminer och god kvalitet.
 • Mazuri Wild Feline: Detta är också särskilt rikt på taurin, vilket gör det idealiskt för fennec-rävar.
 • Wellness: Detta märke har en speciell formel som innehåller 8% fett och 2% taurin. Dess ingredienser inkluderar laxmjöl, sillmjöl, menhaden fiskmjöl, utbenad kalkon och rakt upp lax. Det har noll konstgjorda konserveringsmedel, så köp inte stora lager av det, men din fennec räv kommer att älska det!

Vilka andra livsmedel är lämpliga för fennec-rävar?

Fennec-rävar äter alla slags livsmedel. Här är en icke-uttömmande lista över andra kött du kan mata till din fennec räv. Du kan växla mellan dessa och hund- / kattmat, eller blanda dem ihop.

 • Mjölmaskar
 • Crickets
 • Silkmaskar
 • Möss och rosa möss
 • Rå lammmuskel
 • Rå lamm njure
 • Rå fläskmuskel
 • Rå fläsklever
 • Rå kycklingmuskel
 • Rå nötköttmuskel
 • Rått nötkött
 • Rå torsk
 • Råa ostron
 • Rå musslor
 • Kokta kammusslor
 • Kokt mulle (musslor)
 • Kokt bläckfisk
 • Kokt bläckfisk
 • Kokt ton
 • Kokt krabba
 • Pastöriserad mjölk

Naturligtvis är några av dessa billigare och lättillgängliga än andra. Se hur många du kan passa in i din fennec foxs diet!

Finns det något du inte borde mata till en fennec-räv?

Veterinärer varnar hundägare mot att mata druvor till sina husdjur. Hundar utvecklar ofta njurproblem genom att äta för många druvor. Så det är bäst att undvika dessa.

Hur ofta äter fennec rävar?

Två gånger om dagen, men du bör följa din veterinärs rekommendationer om detta. Du kan mata din fennec räv genom att helt enkelt lägga mat i en skål. Eller, för att göra saker lite roligare, dölj några läckra bitar i ett "behandlingspussel" för att ge ditt husdjur lite mental anrikning. Fennec-rävar är mentalt smidiga, så givande pussel går långt för att uppfylla deras önskan om stimulering.

En skål med rent vatten är också viktigt.

Hur mycket äter fennec-rävar per dag?

Om du väljer en insekts- och gnagarbaserad diet bör du mata din fennec-räv flera dussin mjölmaskar, crickets silkesmaskar eller andra insekter per dag. Tillsätt ett kycklingägg för gott mått, och din fennec räv skulle lätt ha tillräckligt med näring.

Lägg till ett par höga teskedar fulla med grönsaker (frysta blandade grönsaker, färsk broccoli, små tomater eller vad du än har i skåpet) per dag för att ge ett brett näringsspektrum. En smak av godis kommer också att vara välkommen!

Slutsats

Fennec-rävar är fantastiska djur och är fantastiska husdjur. De är sällskapliga och smidiga och kan binda bra till hundar. Du kan mata din fennec räv en diet som innehåller både hund- och kattmat, så länge den är rik på taurin och främst köttbaserad. En mängd olika rötter och grönsaker kan komplettera din fennec foxs diet. Undvik druvor, och du bör ha en glad, hälsosam fennec-räv.

Har du något att lägga till? Låt oss veta i kommentarerna nedan. Dela detta med dina vänner och lyckligt djurhållning.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar