Vad du ska göra om din hund har torr hud

Vad du ska göra om din hund har torr hud
Vad du ska göra om din hund har torr hud

Vad du ska göra om din hund har torr hud. Torr hud kan indikera vissa underliggande sjukdomar hos hundar, förutom att de ser fula ut. Jag vet hur frustrerande och smärtsam torr hud kan vara för både hund och ägare. Vid en tidpunkt blev tugga, klåda och repor en riktig strid som bokstavligen konsumerade min hunds liv. Utöver detta utvecklade min eländiga, kliande hund en sekundär hudskada och infektion som orsakade allvarligt håravfall. Det var när jag insåg hur traumatiserande det måste ha varit för min hund. Jag visste att problemet med att försämra problemet kan försämras. Jag ville inte äventyra hälsan hos mitt husdjur. Med det i åtanke beslutade jag att konsultera en veterinär för att se om vi kunde identifiera de viktigaste orsakerna och hitta ett möjligt behandlingsalternativ. Om din hundvän kämpar med oavbrutna repor eller visar ett hudproblem,

Torr hud hos hundar

Seborrheic dermatitis (SD) är den medicinska terminologin som används för torr hudproblem hos hundar. Mjäll och SD är indikationer på en störning som främst drabbar hundens seborréområden. Medan mjäll vanligtvis orsakar klåda och repor i hårbotten utan synlig inflammation, kan SD drabba olika seborrheiska områden. Det handlar om flingning, klåda och inflammation. Den överdrivna produktionen av ”talg” (vaxartad olja) från talgkörtlarna är den främsta orsaken till denna hudsjukdom. Enkelt uttryckt är obalansen i produktionen av talgoljan det som skapar flagnande och fjällande hud. Flingorna på din hunds hud är sloughed hudceller. Hundens päls, å andra sidan, kan verka torr och fet.

Några möjliga orsaker till torr hud

Det kan finnas många olika orsaker till din hunds torra hud. Men den goda nyheten är att SD eller torr hudsjukdom kan behandlas om du identifierar symtomen förknippade med olika tillstånd och följer din veterinärs anvisningar. Nedan har vi avrundat några möjliga orsaker till torr hud hos hundar.

parasiter

parasiterär några av de potentiella orsakerna till torr hud eller SD på hundar. Hjälpskabb, cheyletiellosis och Demodex-kvalster är några vanliga parasiter som orsakar ett tillstånd som ofta kallas skabb. Dessa mycket smittsamma kvalster eller parasiter graver in i din hunds hud och orsakar klåda och utslag. Det kommer att leda till håravfall om din hund inte får medicinsk behandling. Du kan inte se dessa parasiter som orsakar torr hud med blotta ögat. Du märker bara repor, klåda och saknade päls. Det är därför viktigt att konsultera en veterinär, särskilt en som är specialiserad på veterinärdermatologi. En specialist kommer att veta hur du undersöker din hund för att ta reda på den verkliga orsaken till din hunds intensiva klåda. Jag råder dig att inte betrakta parasit som en triviell orsak till klåda. Om det inte diagnostiseras i tid, deras närvaro i din hunds kappa / päls kan påverka deras komfort och hälsa. Från mild klåda och repor till allvarlig infektion kan parasiter riskera din hunds hälsa. Vissa yttre parasiter inkluderar:

 • kvalster
 • loppor
 • löss
 • Fästingar

allergier

Liksom oss är hundar också mottagliga för ett brett spektrum av hudallergier inklusive miljö-, säsongs- och matallergier. Min beagle var allergisk mot pollen och användes för att få ihållande klåda när jag spelade runt pollinerande växter. Djurskallare, gräs, damm, loppsaliv och spannmål kan dock också orsaka ett antal symtom, vilket kan orsaka torr hud hos hundar. Om du lämnar allergier obehandlade kan det leda till atopisk dermatit – ett hudtillstånd som orsakar torr hud, rodnad, klåda och inflammation. Inte bara detta, det kan också leda till en sekundär hudinfektion. Loppedermatittill exempel är en vanlig allergisk reaktion hos hundar. Din hund kan smittas av loppsaliv och utveckla en allergi. Du kan undvika denna allergiska reaktion genom att hålla din hund borta från platser som skulle utsätta dem för loppor samt att hålla ditt hus loppfritt. Men om din hund på något sätt utvecklar denna allergi, se till att du diskuterar behandlingsalternativ med din veterinär.

Systemisk störning

Som nämnts ovan kan en hund med torr hud beteckna ett större problem. Systemiska störningar såsom hypotyreos och Cushings sjukdom är metaboliska störningar associerade med SD eller torr hud. I båda fallen kommer din hund troligen att drabbas av hudinfektion, håravfall och sprött hår. Dessutom, om din hund har drabbats av cancer eller någon annan autoimmunsjukdom, kan det också vara en av orsakerna till torr hud. Kom ihåg att det här är några allvarliga förhållanden. Se till att du inte tar lätt på torr hudsymptom. Rådgör med din hunds veterinär.

infektioner

Oavsett om bakterier eller svampar kan infektioner vara den underliggande orsaken till många hudrelaterade problem hos hundar. Veterinärer kontrollerar ofta infektion genom att ta flera hudskrot. Hundinfektioner kan vara sekundära till större problem. Det är därför veterinärer tar hudinfektioner på allvar. Observera att infektioner som svamp ringorm är smittsamma för människor, så det är alltid bättre att vidta förebyggande åtgärder.

Hudförhållanden i specifika raser

Det kan låta bisarr för dig men det finns vissa hundraser som är mer mottagliga för specifika hudförhållanden jämfört med andra. Hårlösa raser som Chinese Crested dog och Xoloitzcuintli (alias den mexikanska hårlösa hunden) löper högre risk att utveckla olika hudtillstånd. Alaskan Malamutes och Siberian Huskies är hundar av stor ras som ofta lider av ett hudtillstånd Zinkresponsiv dermatos . Hudtillståndet kan vara en av orsakerna till torr hud på hundar.

Torr hud: Några andra orsaker

Medan ovan nämnda problem omfattar de flesta medicinska tillstånd, kan torr hud på hundar ha några andra orsaker. Miljöförhållanden är ett sådant exempel. Torr luft eller kallt väder kan orsaka symtomen som är förknippade med SD eller torr hud. Om du använder hårda tvålar på din hund, ger dem överdrivet bad eller matar dem ohälsosam mat, kan det påverka deras hudhälsa.

symtom

Olika hundraser kan uppvisa olika symtom på SD eller torr hud. Men om du ser följande symtom måste ditt husdjur besöka en veterinär.

Klåda:   Klåda är ett av de vanligaste symtomen på SD eller torr hud. Hundar visar ofta detta symptom på grund av hudinflammation från svamp- eller bakterieinfektion, allergier och parasiter.

Rödhet: Liksom med klåda uppstår detta symptom på grund av hudinflammation från någon smittsam orsak eller allergisk reaktion.

Håravfall: Många hundar upplever håravfall när de har torr hud. Deras hårstrån börjar falla på grund av oavbruten repor och nötning. De andra orsakerna till håravfall inkluderar autoimmun störningar, endokrina förändringar, svampinfektioner (ringorm) och parasiter. Glöm inte att endast en professionell veterinär kan diagnostisera den underliggande orsaken till håravfall.

Skorpor: Detta symptom indikerar en ansamling av skräp, döda celler och torkade CBC: er (röda blodkroppar) samt parasit-, bakterie- eller svampinfektion på hudens yta.

Lukt: Om du upptäcker en stark lukt från din hund tillsammans med några av ovan nämnda symtom, kan det tyta på en Malasezzia-infektion. Detta är en av de vanligaste sekundära infektioner. Några andra vanliga symtom på SD är:

 • finnar
 • Mjäll
 • sårskorpor
 • Ökad oljeaktighet
 • Flagning

Håll koll på hundens symtom för att hjälpa din veterinär att diagnostisera orsakerna till torr hud.

Hur man behandlar torr hud hos hundar

Som nämnts tidigare beror torr hudbehandling av din hund på diagnosen. Även om du kan studera en hel del om hundhälsa på Internet är konsultation med en veterinär alltid det bästa alternativet för att fastställa den exakta orsaken till hudproblemet och behandlingsalternativ. I vissa fall är SD ett symptom på ett allvarligare problem. Din veterinär kommer sedan att behandla både tillståndet och den torra huden efter diagnosen. Demadex mange är till exempel det primära symptom på Cushings sjukdom. Din veterinär skulle då behandla både Cushings och skabb. Dessa två tillstånd kan ha olika tester och behandlingar, men de är både kontrollerbara och härdbara med medicinering. Att behandla allergier och infektioner som orsakar SD kan å andra sidan bli svårt. Om din hund lider av matallergi kan din veterinär rekommendera en elimineringskost. Detta beror på att livsmedelsallergener inte har några pålitliga och effektiva diagnostiska test. Du kanske måste eliminera vissa livsmedel som ägg, vete, soja, nötkött och majs för att ta reda på vilken mat som är den skyldige. På samma sätt kan din veterinär testa ditt husdjur för miljöallergier, men dessa allergier har i allmänhet inte botemedel. Några av de vanliga behandlingarna för miljöallergier inkluderar:

 • Kontroll av torr hud, klåda och andra symtom
 • Undvikande av allergener
 • Immunoterapi alternativ

I allmänhet försöker veterinärer att använda en effektiv kombination av olika behandlingar för att kontrollera och förebygga hundallergier. Annars kan din veterinär föreslå att du undviker överdrivet bad eller köper en luftfuktare i kallt väder. Att använda en veterinärgodkänd schampo är också en rekommenderad behandling för att lösa torr hudproblem om kallt väder eller bad är de främsta orsakerna. Dessutom kan övergången till hundprodukter av hög kvalitet också spela en viktig roll för att förse din hund med viktiga näringsämnen för att förbättra sin kost. En högkvalitativ kost kan hjälpa din hund att upprätthålla frisk hud och päls. Det betyder att din hunds behandling kan baseras på en bra näringsplan och vissa kosttillskott.

Åtgärder för torr hud hos hundar

Det säger sig självt att en veterinär bör vara ditt första val när ditt husdjur får symtom på torr hud. Till synes mindre eller milda symtom kan indikera några allvarliga medicinska tillstånd hos hundar. I dessa fall kan DIY-åtgärder vara farliga och ineffektiva och kan orsaka mer skada. Men om ditt husdjur lider av en mindre sjukdom, finns det några hemåtgärder som kan vara till nytta. Här har vi listat några veterinärmedicinerade åtgärder du kan försöka ge lindring till din lurviga följeslagare.

Använd vitamin E-olja: Många holistiska och professionella veterinärer som Dr. Judy Morgananser E-vitamin som en av de mest kraftfulla antioxidanterna för huden. Det är ett utmärkt val när det gäller att upprätthålla hudens hälsa och hålla torrproblem i fjärran hos hundar. E-vitamin skyddar din hunds hud mot UV-strålar, vilket kan vara en utmärkt fördel om ditt husdjur gillar att spendera tid utomhus. Att fukta din hunds torra hud med E-vitamin är ett effektivt botemedel. Applicera den på torra fläckar, kallus och vårtor.

Havregryn för att behandla kliande hud: Havremjöl är ett populärt botemedel för att lugna kliande hud. Den innehåller fenoler och avenanthramider – kemikalier som har antiinflammatoriska egenskaper. Det betyder att din hund kan hitta befrielse från ytliga infektioner och hudallergier genom topiska applikationer av havremjöl. Det är också ett effektivt botemedel mot kliande fötter. Det bästa är att havregryn inte är giftigt och inte har några biverkningar. Dessutom är det enkelt att göra. Allt du behöver göra är att slipa och blanda det med vatten för att använda det som ett torkmedel (grönsaker). Om ditt husdjur kan tåla bad två gånger eller tre gånger i veckan är det mycket fördelaktigt att lägga till denna formel i badvatten.

yoghurt: Yoghurt gör en hälsosam behandling för hundarna. Det är inte bara läckra utan också rikt på probiotiska organismer. Lägg till den i din hunds diet för att tillhandahålla hälsosamma näringsämnen som bör hjälpa till att stärka immunförsvaret hos din hundkamrat och bekämpa hudinfektioner och andra bakterier.

Sammanfattning

Människor är inte de enda arterna som behöver ta hand om sin hud för att göra den frisk, glödande och ungdomlig. Oavsett hur bisarrt det kan låta, behöver ditt husdjur huden lika mycket uppmärksamhet för att se bra ut och förbli frisk. Men hudproblem, såsom SD eller torr hud, gör det svårt för dina husdjur att njuta av ditt företag eller leka. Hudproblem kan ha ett antal orsaker och symtom. Att söka hjälp av en professionell hudspecialist är viktigt när du märker några relaterade symtom. Endast en veterinär kan rekommendera effektiva produkter eller receptbelagda mediciner.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar